Sisäisesti ravitsevat tuotteet

Saan aina silloin tällöin blogini kautta kokeiltavaksi paitsi ulkoisesti käytettävää kosmetiikkaa myös sisäisesti nautittavia, kauneuden edistämistä lupaavia aineita.
Kokeilen kaikkea melko kiltisti. Monet niistä sisältävät ihan peruskamaa eivätkä missään tapauksessa voi varmasti olla haitaksikaan. Ennen popsimaan ryhtymistä selvittelen hieman tuotteiden sisältöjä ja katson, millaisia sisällöllisiä komboja syntyy, jos alan syödä kahta kuuria yhtä aikaa, jotten saa turhan paljon yksittäisiä aineita sisääni.
Syön mielelläni ihon hyvinvoinnille tarkoitettuja ravintolisiä, sillä monilla niistä tuntuu olevan kuivalle iholleni erittäin hyvä vaikutus -jos ei ihan oikea niin edes sitten lume. 
Kuivaihoisena olen kuitenkin usein saanut apua erilaisia öljyjä sisältävistä kapseleista jotka ovat vähintään auttaneet pitämään ihoni kosteutettuna ja vähentämään varsinkin talvisaikaan sen hilseilyä huomattavasti.
Sitten on kuitenkin aina niitä tuotteita, joita käytän mielelläni, mutta joista en oikeasti osaa sanoa kauheasti mitään. 
Kynsille ja hiuksille tarkoitetut ravintolisät ovat varmasti toimivia ja olen kuullut monilta niistä positiivista palautetta, mutta minua hieman naurattaa monien ihmisten suhtautuminen näihin, joten halusin nyt ihan vartavasten pitää muistutuspuheen siitä, kuinka hiukset ja kynnet kasvavat ja kuinka niitä ravitaan.
Kuinka monella teistä on ollut kaveri, joka on kertonut syöneensä jo pari viikkoa kynsiä vahvistavaa biotiinia ja kertoo nyt, kuinka kynsien liuskoittuminen ja lohkeilu on loppunut kuin seinään? Aivan, aika moni on kuullut näistä tyypeistä ja aika moni toteaa itsekin miettineensä näin.
Nyt tahtoisin tähän väliin sanoa, että kun oikein asiaa mietittii, niin ymmärtäväthän kaikki, että kynnet ja hiukset ovat kuollutta ainetta, jota sen ihon pinnalle putkahdettua ei voi enää ravita kuin ulkoisesti sille tuotteita lykkimällä?
Kynnet ja hiukset eivät ole ruusunnuppuja, eli ne eivät siis toimi kuten nuupahtaneet kukat, jotka saavat energiaa, kun niihin pääsee varren kautta imeytymään vettä ja ravinteita. Päänahasta ei kulje putkea pitkin hiusta kuljettaen latvoihin ravinteita eikä myöskään kynttä pitkin liiku mitään.
Ihon kanssahan asia on eri juttu, sillä siellä asiat tapahtuvat paljon nopeammassa mittakaavassa. Ihon päällimmäisellä kerroksella eli epidermiksellä menee muutenkin noin kuukausi aikaa uudistua kokonaan (vanhemmiten kauemmin ja paksummilla ihoalueilla tieysti myös pidempään), mutta tuo aika on sen verran lyhyt aika, että ihossa tapahtuvat muutokset huomaa hyvin.
Jos puolestaan mietitään hiuksia ja kynsiä ja niiden kasvuvauhtia, ovat ne huomattavasti hitaampia prosesseja. Hiukset kasvavat sentistä pariin senttiä kuussa ja jos olet syönyt ravinteita vaikkapa kolmekin kuukautta, näkyvät niiden mahdolliset hiuksia vahvistavat vaikutukset vasta siinä parin sentin tyvikasvussa, jota et ole edellisen kampaajakäynnin jälkeen aikoihin huomioinut. Pillereillä ei siis voi ravita koko tukkaa vaan sitä osaa, joka on kehittymässä ja imee ravintoa juuri itseensä. 
Hiuksia ravitsevat pillerit voivat ehdottomasti vaikuttaa, mutta silloin niitä täytyy sitoutua syömään piiitkään. Pitkissä hiuksissa olevat latvat voivat olla nimittäin vaikka neljä vuotta vanhoja, eli niillä ravintoa kasvaessaan saaneilla hiuksenosilla voi mennä jopa sen uudet neljä vuotta ennen kuin ne kulkeutuvat latvoihin ja jos koko tukan tahtoo olevan samalla lailla sitä vahvistavilla pillereillä hoidettu, tulee niitä syödä koko sen neljä vuotta.
Sama pätee hieman lyhyemmässä mittakaavassa kynsiin. Kynnetkin ottavat ravintonsa silloin, kun kynnen tyveä ei vielä edes näy ja kynnellä menee kuukausia kasvaa kokonaan uusiksi. Kynsiäkin voi siis varmasti vahvistaa sisäisesti nautittavilla aineilla, mutta niitäkin täytyy syödä useita kuukausia ennen kuin voi sanoa, että se vahvistunut osa on kasvanut kynsien kärkiin asti ja jotta vahvistus pysyisi yllä täytyy ravinteiden syömistä tietysti jatkaa. Sitä ennen se paras keino vahvistaa kynsiä voi olla ravita puhtaita kynsiä hoitavilla öljyillä ja vahvistaa niitä kynttä vahvistavilla lakoilla.
Asia on varmasti monille pelkkää itsestäänselvyyttä, mutta tuli jälleen mieleeni, kun sain eräältä ravintolisiä valmistavalta firmalta sähköpostiini yhteydenoton ja tarjouksen päästä kokeilemaan heidän uutta hiusravintolisäänsä. Tuotetta testanneesta yli kolmesta sadasta naisesta lähes 90 % koki kuulemma hiustensa kunnon parantuneen jo kahden kuukauden testijakson jälkeen ja nyt minulla olisi ollut tilaisuus kokeilla tuotetta kahden kuukauden ajan ja kirjoittaa testituloksista blogiini.
En vastannut viestiin, sillä en jaksanut olla näsäviisas. Hiukseni ovat kasvaessaan hyvässä kunnossa ja paksut, joten minun on ihan hemmetin vaikea alkaa arvioimaan sitä noin kolmen sentin tyvikasvua, joka minulle sinä aikana kasvaa. Voin kertoa, ettei minulla ole koskaan ollut sen kanssa ongelmia vaan ongelmat ovat yleensä olleet hiusten latvoissa niissä jo pidempään päässä mukanani roikkuneissa osioissa, jotka ovat ottaneet enemmän osumaa itseensä ajan saatossa.

Käytättekö te sisäisesti jotain ulkoista hyvinvointianne edistävää ravintolisää?

6 kommenttia artikkeliin ”Sisäisesti ravitsevat tuotteet”

  1. Olen lukenut myös sellaista että oikein pitkissä hiuksissa (puhutaan siis jo peppupituisista) latvat voivat olla kevyesti 6-8 v vanhat, riippuen hiuksen kasvusyklistä? Ihmekös siis jos ne aivan alimmat latvat ovat itselläni jo vähän mitä ovat (haaroittuvat helposti jne), kuusi vuotta sitten näet tupeerasin hiuksiani aivan älyttömästi ja tietenkin tuo latvan hius oli siihen aikaan juuri siinä kohdin mikä eniten tupeerauksesta kärsi :'D nykyään olen lähes neuroottisen tarkka niiden hoidossa, ei suoristajaa tai kiharrinta muuten kuin ääritärkeissä tilanteissa, ja kuivaajaa ei oikeastaan tule ikinä käytettyä. Voivat muuten paremmin kuin ikinä, ja kasvavat kivasti. Katson kuinka pitkäksi nämä saan, välillä tasoitellen, persvakoa kutittelee tällä hetkellä 🙂

    Itse on tullut otettua MSM-jauhetta, mutta koska välillä unohtuu ottaa ja joskus taas maku ei vaan houkuta yhtään niin ei ole otettu ehkä niin säännöllisesti kuin pitäisi. Ihoon tuntui vaikuttavan vähän, ei finnit räjähdelleet naamalle niin helposti. Hiuksista ja kynsistä en tosiaan osaa sanoa vielä kun en ole tarpeeksi kauaa käyttänyt jotta näkisin onko jotain radikaalia eroa tullut.

  2. Heip!
    Juurikin näitä asioita olen mietiskellyt, joten kiva että kirjoitit aiheesta. Itse kaipailisin juttua myös juurikin noista sivuamistasi kynsiöljyistä ja niiden toimintaperiaatteista! 🙂

  3. Voi että, mua on joskus niin naurattanut jotkut teinitytöt, jotka vaahtoavat jostakin pillereistä, joita ovat syöneet pari viikkoa ja hiukset on "siis niin sileet ja hyväkuntoset!" 😀 Kyllä minulle ainakin on ihan selvää, että hius on kuollutta ja vaikutukset kohdistuvat siihen uuteen hiukseen, jota sieltä päästä pukkaa. Samoin kynsien kanssa.

  4. Käytän useitakin, mutta painopiste on sisäisessä hyvinvoinnissa (hormonitasapaino, nivelet, verenkierto..), mikä näkyy ajan myötä ulospäinkin.
    Evonia vaikuttaa noista sisällöltään lupaavimmalta…
    Valitettavasti monet kauneuskapselit sisältävät todella pieniä määriä esim. omega-rasvahappoja, niiden saamisen varmistamiseksi on parasta syödä kunnon ruokaa ja hörpätä lisäksi kalaöljyä 🙂 Tehokkaaksi avuksi ihon, silmien ja limakalvojen talvikuivuutta vastaan olen havainnut tyrniöljyn – kallista, mutta tehokasta. estää pakkasilla rystysten halkeilun. Myös Dermosilin puolukkakapselit ovat toimiva apu, edullisemmalla hinnalla.

  5. Söin biotiinia juurille palaamisen yhteydessä (mustasta blondiin (y)) enkä voi sanoa biotiinin vaikuttaneen yhtään mihinkään vuoden käytön jälkeen. 😀 Toisaalta oon offsetpainaja, että pitkät kynnet on tosi epäkäytännölliset sekä öljypitosilla väreillä sekä alkoholipitoisella pesuaineella lotraaminen ei salli kynsien ns. venähtämisiä… Hiukset oli kuitenkin peffapituisesta lyhennettävä hartiamittaan, kun ne oli käsittelyistä sellasta villaa että voihan lammas. Ehkä ne on vähän pidemmät biotiinin ansiosta, mutta hyväkuntoiset ne ei kuitenkaan ole.

    Haluaisin uskoa, että tukka kasvaa nyt 13v värjäilyjen jälkeen paljon sutjakammin. Ainakaan kemikaalien aiheuttamista ihovaivoista ei ole tietoa eikä sitä juurikasvua tarvitse paineilla.

  6. On tullut kokeiltua moniakin "mömmöjä". Vakituiseen käyttöön ovat jääneet D-vitamiini, Omega 3, betakaroteeni ja uutuutena sinkki. Ihossani on tulehduksia ja olen siksi käyttänyt joskus myös MSM:ää, mutta se jää helposti, kun pitäisi jaksaa sekoittaa se veteen, aivan kuten mun yksi C-vitamiinijauhe. 😀

    Täytyy myöntää – suureksi häpeäkseni – että joskus menen tosi helposti mukaan noihin markkinointipuheisiin ja unohdan ajatella jotain niinkin olennaista, että hiukset ja kynnet ovat kuollutta ainetta. Eli tämä ns. itsestäänselvyys oli oikein hyvä nosto!

    Aloitin juuri äitini ja siskoni kanssa kosmetiikka-aiheisen blogin, jossa minullakin olisi aikomus ottaa tulevaisuudessa esille myös lisäravinteet ihonhoidossa. Itselläni on akne, jota olen hoitanut edellä mainittujen vitamiinien lisäksi luonnonkosmetiikalla ja minua kiinnostaakin ihon kokonaisvaltainen hoito. 🙂

Kommentointi on suljettu.