Kellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että olen innostunut korealaisista ihonhoitotuotteista. Rakastan kaikkea sitä ihonhoidon hifistelyä, jossa nippelitieto ratkaisee, missä järjestyksessä mikäkin monista hoitonesteistä tulee iholle levittää, mikä tekee joistakin tehoaineista erityisiä ja kuinka tuotteiden vaikutusta voi tehostaa entisestään.
Innostun kokeilemaan uusia juttuja, mutta toisin kuin joku ehkä luulee, en minäkään sentään niele kaikkea minulle syötettyä täysin purematta ja jos jokin asia mietityttää, lähden kyllä selvittämään sitä.
Tällä kertaa minua mietitytti eräs yleinen ohje, joka aasialaisten ihonhoitotuotteiden levityksen yhteydessä on usein annettu. Moni on varmasti pannut merkille, että niin hoitonesteet seerumit, kangasnaamiopussin sisältävän naamion rippeet kuin muutkin ohuet ihonhoitotuotteet kehotetaan usein taputtelemaan (englanniksi pat) tai oikeastaan lähinnä kuitenkin painelemaan kasvojen iholle, jotta tuotteista saa parhaan vaikutuksen irti.
Minä kuitenkin kuuluin siihen koulukuntaan, joka uskoi, että ihonhoitotuotteet imeytyvät iholle parhaiten ihoa hellästi hieromalla ja ajatus siitä, että taputtelu voisi tehostaa jotenkin tuotteiden vaikutusta kuulosti järjettömältä. Päätinkin syventyä asiaan perinpohjaisesti jokaisesta vinkkelistä katsottuna selvittääkseni, onko ihonhoitotuotteet kannattavinta hieroa vai kenties taputella kasvojen iholle.
Selityksenä ihonhoitotuotteiden taputteluun ja toisinaan myös paineluun sanotaan tavallisesti, että se saa ihonhoitotuotteet imeytymään iholle paremmin.
Fakta on kuitenkin, että levitti tuotteet ihon pinnalle millä menetelmällä tahansa, kykenee iho imemään vain tietyn määrän tuotetta omalla hitaalla tahdillaan, eikä tehoaineita voi vain ”painaa” käsillä syvemmälle ihoon. Jos ainesosien imeytymistä iholle ei tehosteta erityisillä, niiden penetraatiota parantavilla ainesosilla tai apuvälineillä, ei pelkällä levitystavalla voida vaikuttaa siihen, kuinka paljon ja kuinka syvälle tuote iholle imeytyy.
Tämän myytin voi siis kumota välittömästi.
Taputtelulla on kuitenkin etunsa, vaikkei sen avulla voikaan varsinaisesti tehostaa ihonhoitotuotteiden imeytymistä.
Taputtelu ei ensinnäkään hankaa tai venytä ihoa kuten liian voimakas hieronta voi tehdä, minkä lisäksi se ei myöskään häiritse kasvojen lymfakiertoa, mitä helläkin hieronta voi tehdä, mikäli kasvoja hierotaan vääriin suuntiin.
Hellä taputtelu voi myös parantaa ihon mikroverenkiertoa, mikä puolestaan parantaa ihon ravintoaineiden saantia, mikä taas voi jopa heleyttää väsynyttä ihoa. Mikroverenkierron tehostaminen ei kuitenkaan edelleenkään auta aktiiviaineita imeytymään ihon pintaan mitenkään paremmin.
Kannattaa kuitenkin myös huomioida, että painelu ja ihon hellä taputtelu ovat täysin eri asia kuin ihon läiskiminen tai liian nopea taputtelu, joista jälkimmäinen vain edistää vesimäisten ihonhoitotuotteiden haihtumista kolibrimaisen räpyttelyn ja sen aikaansaaman ilmavirran vaikutuksesta. Näin voi syntyä illuusio, että tuote on imeytynyt iholle nopeasti, vaikka kyse olisikin vain ollut suureksi osaksi sen haihtumisesta.
Moni sanoo, että tuote tuntuu imeytyvän iholle paremmin, kun sen hieroo sinne. Tämän argumentin vastapainona taas esitetään heitto siitä, imeytyykö tuote käsillä hieroessa muka vain kasvoille, vai kilpailevatko tuotteesta itseasiassa sekä kasvot että kädet. Moni keittiön puolella marinadia lihaan hieronut on varmasti todennut, ettei kaikki marinadi todellakaan ole mennyt hierottaessa vain lihaan ja että sitä hieroen levittäneet kädetkin ovat saaneet sitä melkoisesti.
Hieroessa tuotetta voidaankin ehkä jopa hieroa pois iholta käsiin, mutta lähinnä sormenpäillä tapahtuvan taputtelun kautta sitä lähtee iholta todennäköisesti vähemmän pois. Kun tuote puolestaan taputellaan iholle, jää sitä monien mielestä ihon pinnalle itseasiassa enemmän (ikäänkuin pieninä ”lammikoina”) ja iho pääsee myös ryystämään sitä (hitaasti) sisäänsä enemmän.
Minusta taas usein tuntuu, että jos levitän tuotteen iholleni vain painellen, jää sitä edelleen käsiini melko paljon. Toisaalta olen myös kokeillut taktiikkaa, jossa taputtelen tuotteen ensin kasvoille ja sivelen loput käsiin jääneestä tuotteesta sitten kaulalleni ja todennut sen hyväksi.
Pohdittuani optimaalisinta levitystekniikkaa jokaiselta kannalta, tulin siihen lopputulokseen, ettei kysymykseen ole vain yhtä, ultimaattisen totuuden ja ratkaisun antavaa vastausta ja sekä ihonhoitotuotteiden painelussa, taputtelussa, sivelyssä että hieronnassa on puolensa.
Itse aion jatkossa painella nestemäiset ihonhoitotuotteet iholleni ja levittää sitä täyteläisemmät tuotteet hellästi sivellen, kuten olen itseasiassa tähänkin asti tehnyt. Liian voimakasta ihon hierontaa aion jatkossakin välttää.
Kuinka te levitätte ihonhoitotuotteenne?
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Minä hieron, koska taputtelusta jää liian ”märkä” fiilis. Kasvojen lymfakierrosta olisi muuten mielenkiintoista lukea! Vink, vink 😉
Mä olen alkanut taputella, jos en ole ihan kuolemanväsynyt ^_^ Koen, että taputtelulla tuotteiden kerrostaminen tuntuu helpommalta. Tai siis, etteivät tuotekerrokset mene niin sekaisin keskenään vaan pysyisivät enemmän kerrostettuina. Joskus saatan jotain tehotuotetta levittää kasvoille Dr.Hauschkan puhdistusvoiteen levitysmetodilla, huomasin nimittäin sitä tuotetta aikoinaan käytettyäni, että kasvoilta lähti nestettä pois ja ne olivat kapoisammat 😀 ( silloin tosin mulla ehkä olikin ylimääräistä turvotusta kasvoissa )