Yksi yleisimmistä pyynnöistä, joita työni kautta pääsen kuulemaan, on pyyntö alkaa myydä tai jopa ryhtyä tuomaan maahan jotain korealaista kosmetiikkamerkkiä. Voittekin uskoa, että jos homma olisi kovin mutkatonta, olisi meillä töissä melko paljon isompi valikoima kuin mitä se nyt on. Minut nimittäin tunnetaan meillä sisäänoston kauhuna ja korealaisen kosmetiikan jatkuvana tyrkyttäjänä.
Koska prosessi korealaisen tuotemerkin maahantuonnin takana on kaikissa vivahteissaan melkoisen kiehtova, halusin avata sitä täällä blogissa hieman. Tästä on toivottavasti apua paitsi niille, jotka miettivät, miksi jotain tuotemerkkejä ei tuoda maahan sekä niille, jotka itse suunnittelevat ryhtyvänsä korealaisen kosmetiikan maahantuontiin.
Kiinnostavia korealaisia kosmetiikkamerkkejä on tosiaan vaikka kuinka paljon, mutta prosessi niiden myyntiin saamisen takana voi olla hyvinkin haastava.
Yleisin haaste on tietysti saada kontakti oikeaan henkilöön. Korealaisissa yrityksissä ei yllättävää kyllä useinkaan hallita englantia ja sähköpostitse lähettyihin ilmaisuihin olla halukkaita keskustelemaan maahantuonnista ei useinkaan vastata. Jos ei ole suhteita ja puhu koreaa, on lähes mahdotonta päästä keskusteluun oikeiden ihmisten kanssa – ellei sitten tapaa heitä Soulissa kosmetiikkamessuilla, kuten minulla oli tuuria viime syksynä päästä tapaamaan. Sekään ei tosin takaa vielä, että homma lähtee etenemään ongelmitta.
Monien korealaisten kosmetiikkayritysten jakelussa toimii kuitenkin ulkopuolinen linkkihenkilö, jolla on usein suhteita useampaan firmaan ja joka auttaa selvittelemään asioita. Linkkihenkilö on loistava apu, sillä hän tuntee ihmiset (monesti jopa useammasta firmasta) ja tietää käytännöt sekä puhuu vieläpä koreaa ja ainakin jollakin tasolla ymmärrettävää englantia.
Jos tällaisen linkkihenkilön löytää, ei sekään kuitenkaan aina takaa, että homma onnistuu. Isoimpien ja tunnetuimpien yritysten kohdalla vastaan tulee yleensä kiinnostuksen puute. Isoimmat yritykset haluavat laajentua omina liikkeinään eivätkä esimerkiksi tyytyä olemaan vain jonkun verkkokaupan jakelussa. Ymmärrettävää, ettei esimerkiksi kosmetiikkajätti Etude House tahdo avata Euroopan myyntiään muuten kuin omalla lippulaivamyymälällä sitten kun se on siihen itse valmis.
Jos miettii, kuinka laajat kosmetiikkamarkkinat Aasiassa on suuren väkiluvun vuoksi, eivät Pohjoismaiden tai edes Euroopan markkinat ole välttämättä yrityksen intresseissä vielä. Eurooppakaan kun ei kuitenkaan ole yhtenäinen, vain yhdellä kielellä pelaava alue kuten vaikka Yhdysvallat on, mikä asettaa sekin vaatimuksensa. Moni aasialainen yritys kokee Euroopan markkinoille tulon myös haastavana, sillä heillä ei ole tietoa ja ymmärrystä lainsäädännön vaatimuksista ja he kokevat siksi helpoimpana laajentaa toimintaansa ensisijaisesti muualle Aasiaan ja Yhdysvaltoihin kaukaisen Euroopan sijaan.
Jos kuitenkin käy tuuri ja kontaktihenkilön kautta pääsee keskusteluyhteyteen tuotemerkin kanssa, joka tahtoo laajentua Pohjoismaihin ja antaa tuotteensa yritykselle myyntiin, on ensimmäinen ongelma usein valtavat tilausmäärät, joihin yksittäisen verkkokaupan ei ole mahdollista venyä. Merkki voi ehdottaa esimerkiksi, että jokaista sen sadasta tuotteesta tulee tilata vähintää 2000 kappaletta ensimmäisessä tilauksessa, mikä on melkoinen määrä – varsinkin, jos verkkokauppa myy muitakin merkkejä.
Tuollaiset tilausmäärät sopivatkin lähinnä maahantuojalle, joka jakelee merkkiä usealle yritykselle. Tavallisen verkkokaupan ei ole järkeä ostaa kerralla koko vuoden tuotteita varsinkaan jos se yksin avaa merkin markkinat maassaan eikä voi olla täysin varma, että tuotteet viedään hyllyiltä nopeasti. Kyseessä on siis valtava riski, johon pienellä toimijalla ei ole varaa ja laajemmin toimivalla taas välttämättä halukkuutta laittaa niin paljon resursseja ja pääomaa kiinni. Tuota pienempi toiminta tuntuu kuitenkin monista korealaisista yrityksistä varsin ymmämärrettävästi vain turhaa aikaa vievältä nappikaupalta.
Jos onni kuitenkin potkaisee ja merkki suostuu toimittamaan tuotteensa kohtuullisissa määrissä, aiheuttaa seuraavaksi päänvaivaa monille yrityksille Euroopan lainsäädäntö. Useimmilla korealisilla yrityksillä ei nimittäin ole hajuakaan, mihin se velvoittaa. Toisaalta ei ole kyllä omien kokemuksieni mukaan monilla pohjoismaisillakaan yrityksillä, mutta silti ne ryhtyvät leikkiin EU:n lakeja rikkoen.
Kun yritys alkaa myydä EU:n ulkopuolelta sille toimitettavaa kosmetiikkaa, tulee siitä automaattisesti merkin maahantuoja, vaikka se ei antaisikaan tuotteita myyntiin muille. Maahantuojana sillä on velvollisuus rekisteröidä jokainen myyntiin ottamansa tuote EU:n CPNP-tietokantaan. Prosessi on selkeä, sillä tässä vaiheessa kyse ei ole mistään myyntiluvan pyytämisestä vaan ihan vain verkossa tehtävästä ilmoituksesta siitä, että alkaa myydä EU:ssa tuotetta.
Useimmat korealaiset yritykset kuitenkin omien kokemuksieni mukaan suorastaan pelkäävät sanaa CPNP-rekisteröinti, sillä heillä ei ole hajuakaan, mitä se käytännössä tarkoittaa. Moni korealainen yritys taas luulee, että he voivat itse tehdä sen tai jopa kertoo, että he ovat jo tehneet sen, koska myyvät tuotteitaan vaikkapa italialaiselle jakelijalle. Jos pohjoismaalainen yritys kuitenkin ostaa myyntiin laittamansa tuotteet EU:n ulkopuolelta eikä siltä italialaiselta jakelijalta, on sen itse rekisteröitävä tuotteet tietokantaan.
Suurin osa korealaista kosmetiikkaa maahantuovista yrityksistä selviää tähän asti ja osaa ilmoittaa omat tuotteensa tietokantaan kuten kuuluukin. Se, missä moni yritys kuitenkin epäonnistuu on, etteivät he tiedä, että maahantuojana he ovat vastuuhenkilöitä, joiden velvollisuutena on tilata jokaiselle heidän myymälleen tuotteelle turvallisuusraportti, joka varmistaa, että sitä on turvallisia myydä EU:ssa.
Turvallisuusraportin tilaaminen ei ole sekään haastava prosessi. Maksullisia raportteja voi tilata niin suomalaisilta kuin ulkomaalaisiltakin yrityksiltä, jotka tekevät jokaisesta tuotteesta selvityksen ja vahvistavat, että sitä on turvallista myydä EU:ssa. Monet, jotka eivät ole opiskelleet esimerkiksi estenomi-tutkintoa eivät kuitenkaan ole perehtyneet kosmetiikan lainsäädäntöön ja tiedä, että heillä on tällainen velvollisuus.
He uskovat, kun korealainen yritys itse sanoo, että heidän tiiminsä on tarkistanut tuotteiden turvallisuuden. Tämä pitää epäilemättä paikkansa, sillä myös Koreassa on hyvin tarkka kosmetiikan lainsäädäntö, mutta se ei silti tarkoita, että tuotteen maahantuoja saisi ohittaa EU:n lainsäädännön ja velvoitteet.
Korealaiset yritykset eivät kuitenkaan useinkaan ymmärrä tätä EU:n lainsäädännön kohtaa, joka vaatisi heitä toimittamaan tuotteidensa reseptit asiasta vastuussa olevalle maahantuojalle turvallisuusselvitystä varten eivätkä siksi ole halukkaita luovuttamaan tällaista tietoa eteenpäin.
Luovutettavan reseptin ei tarvitse olla ihan tarkka tuotteen resepti, sillä se on monille yrityksille varjeltu liikesalaisuus, mutta riittää, että yrityksellä on esittää resepti, joka antaa viitearvon siitä, millaisissa pitoisuuksissa tuotteiden ainesosien pitoisuus keskimäärin voi liikkua. Tällainen reseptin avulla turvallisuusselvityksen tekijä voi jo hyväksyä, että tuotteessa on tiettyä ainesosaa korkeintaan sellainen pitoisuus, että se on edelleen turvallinen käyttää.
Lain mukaan kosmetiikan vastuuyrityksellä eli sillä firmalla, joka sen tuo EU-alueelle myyntiin ja rekisteröinyt tuotteen CPNP-tietokantaan on oltava jokaisesta kosmeettisesta valmisteesta tuotetiedot ja ajantasainen turvallisuusarvio sisältyy näihin tietoihin.
En edes voi laskea somillani, kuinka monen yrityksen olen nähnyt ja kuullut rikkovan tätä lakia. Törmään jopa työssäni usein korealaisen kosmetiikan maahantuonnin aloittaneisiin ja tuotteitaan tarjoaviin yrityksiin, jotka ovat huuli pyöreinä, kun heiltä kysytään tuotteiden turvallisuusselvityksistä.
Vastaus on lähes poikkeuksetta, että valmistaja on tehnyt sen, mutta EU:n lainsäädännön mukaan tämä ei riitä. Korealaiset valmistajat puolestaan kertovat, että hoitavat turvallisuusselvityksen itse, jotta heidän ei tarvitse jakaa tuotteensa reseptiä, mutta sekään ei riitä. Ymmärrettävästi emme voi siis ottaa myyntiin tuotteita, joiden kohdalla rikotaan lakia.
Näen myös aina välillä verkkokauppoja, jotka tarjoavat jonkun valtavan korealaisen merkin tuotteita pienellä, muutaman tuotteen valikoimalla. Tiedän, etteivät nämä tuotteet voi tulla suoraan valmistajalta tai edes viralliselta EU:n jälleenmyyjältä, sillä ensisijaisesti omien myymälöiden kautta laajenevan merkin tuotteita ei näy myynnissä muualla Euroopassa. Jos yritys olisi virallinen jälleenmyyjä, jolle merkki olisi päättänyt antaa tuotteidensa jälleenmyyntioikeudet, ei valtavalla potentiaalilla varustettu merkki taatusti olisi lähtenyt hommaan kymmenellä tuotteella pienen pohjoismaalaisen verkkokaupan kautta.
Samalla tämä myös tarkoittaa, ettei yritys ole taatusti itse tehnyt tuotteille turvallisuusselvitystä, sillä sen tekemistä varten sen olisi täytynyt saada valmistajalta viitteellinen tieto tuotteen ainesosien pitoisuuksista. Koska korealainen kosmetiikan lainsäädäntö on kuitenkin vähintään yhtä tiukka kuin EU:n lainsäädäntö, ei tuotteiden turvallisuuden kanssa tule varmasti ongelmaa. Lähes poikkeuksetta tuote, joka hyväksytään Koreassa myytäväksi kosmetiikkatuotteena hyväksytään myös EU:ssakin. Kyse onkin siis ”vain” lainsäädännön rikkomisesta.
Tämä tarkoittaa sitä, että on paljon yrittäjiä, jotka ovat saaneet hienon idean alkaa myydä trendikästä korealaista kosmetiikkaa tietämättä, mihin sen myyminen velvoittaa ja ymmärtämättä, että ei ole ookoo vain tilata isoja määriä jonkun tuotemerkin tuotteita vaikkapa eBaysta ja myydä niitä sitten oman yrityksensä kautta. Olen jopa tärmännyt työni kautta pohjoismaalaisiin maahantuojiin, jotka jakelevat tuotteitaan useammille yrityksille eivätkä silti ole tehneet niille turvallisuusselvitystä.
Tarkoitukseni ei ole mustamaalata tai syytellä yhtäkään yritystä ja haluan lähtökohtaisesti tietysti uskoa, että kaikki korealaista kosmetiikkaa maahantuovat yritykset toimivat lainsäädännön mukaan. Suurin ongelma on kuitenkin, etteivät kaikki edes tiedä toimivansa lain vastaisesti.
Syyttävää sormea ei kannata turhaan kuitenkaan lähteä kohdistamaan keneenkään. Voihan myös olla, että joku pieni korealaista kosmetiikkaa myyvä verkkokauppa ostaa tuotteensa vaikkapa italialaiselta maahantuojalta, jolla on ollut loistavia suhteita ja joka on hoitanut asiat laillisesti kuntoon eikä tuotteiden myynnissä ole siksi mitään ongelmaa.
Voi myös olla että pienuudestaan huolimatta yrityksellä on suhteita Koreaan ja vaikka yrityksen omistajan parhaan kaverin miehen veli on korealainen ja työskentelee tuotteiden jakelusta vastaavassa yrityksessä. Joku kosmetiikkayritys voi myös meistä vaikuttaa varsin isolta, mutta ollakin valmis silti toimimaan hyvinkin pienessä skaalassa. Koskaan ei voi tietää, joten johtopäätöksiä ei kannata alkaa turhaan vetämään.
Jos joku siis miettii, miksi varsinkin Pohjoismaiden alueelle tulee yksi kerrallaan korealaisia tuotemerkkejä, joita sitten useampi yritys myy, niin syy on tässä. Korealaisten tuotemerkkien maahantuonnin aloitus on yksittäisiltä yrityksiltä melko hankalaa ja kun ne siinä onnistuvat, on heidän hyvä hankkia laaja jakeluverkosto tuotteilleen – varsinkin, kun kysyntää tällä hetkellä riittää.
En toivo, että tämä postaus herättää turhaa skeptisyyttä korealaista kosmetiikkaa Suomessa myyviä yrityksiä kohtaan, sillä oman kokemukseni mukaan suomalaiset ovat itseasiassa hyvinkin lainkuuliaista väkeä ja enemmän ongelmia näkee Ruotsin puolella, jossa kosmetiikan lainsäädäntöä ei tunnuta tunteva tai vahdittavan yhtä paljon kuin Suomessa. Ehkä tämä johtuu suureksi osaksi ainakin siitä, ettei Ruotsissa ole estenomin eli kosmetiikan alan lainsäädännön tuntevan osaajan tutkintoa.
Toivon kuitenkin ennen kaikkea, että tämä postaus tavoitti ne, jotka ovat saaneet sen loistavan liikeidean alkaa tuomaan korealaista kosmetiikkaa maahan, mutta eivät ole varmoja, mitä heidän tulee ottaa huomioon. Homma ei välttämättä nimittäin ole niin yksinkertaista kuin mitä moni luulee, mutta kannustan silti ehdottomasti tarttumaan ideaan kunhan vain muistaa ottaa selvää, mitä homma edellyttää. Tietoa kyllä löytyy kunhan vain muistaa kysyä!
Jos kosmetiikan maahantuonti on jollekin ajankohtainen asia tai muuten vain kiinnostaa, suosittelen lukemaan nämä melko vanhat, kieltämättä jälkikäteen vähän huvittavaan blogini besserwisser-aikakauteen sijoittuneet Inside the Industry -postaukset, joista saa kuitenkin paljon tärkeää tietoa:
Tekisikö mieli alkaa kosmetiikan maahantuojaksi?
Mikä on kosmetiikkatuotteet turvallisuusraportti?
PIF eli eräänlainen kosmetiikkavakuutus
Kosmetiikkatuotteen ilmoittaminen CPNP-tietokantaan
(Jos tuosta ajasta jäi perästäpäin ajateltuna käteen jotain muuta kuin vähän nolo olo, niin ainakin postaukset, joista olen itsekin luntannut unohtamaani tietoa jälkikäteen…)
Minuun saa myös ilomielin ottaa yhteyttä, jos kaipaa neuvoja kosmetiikan maahantuonnin suhteen EU:n ulkopuolelta ja oma toiminimiyritykseni tarjoaa asian suhteen konsultointia!
Mitä korealaisia kosmetiikkamerkkejä te toivoisitte Suomeen myyntiin?
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Klairsia toivoisin myyntiin Suomeen. Sillä on ilmeisesti oma verkkokauppa ruotsissa mutta suomenkieliset sivut vaikuttavat huonon kielensä takia vähintäänkin epäilyttäviltä. Miksi ne eivät voisi olla vaikkapa kokonaan englanniksi, kuten useilla kansainvälisillä yrityksillä?
Sellainen palvelu voisi olla myös tarpeen missä asiakas voisi klikkailla kriteerejä sheetmaskeille ja ohjelma lajittelisi esille erilaisia maskeja sen mukaan onko tuote rauhoittava, puhdistava tai vaikkapa kuoriva. Usein verkkokaupoissa on hankala löytää kaikkien saatavilla olevien merkkien maskeja samalta sivulta saatikka tietoa onko maski puhdistava vai mitä.
Bearel myy Klairsia!
Aah, enpä ollutkaan edes huomannut, että Klair’silla on Ruotsissa myös suomenkieliset sivut. Ai kamalaa, onpas huonoa kieltä! 😀
Hei,
Kysymykseni ei varsinaisesti liity ko. kirjoituksen aiheisiin, mutta… Olen blogisi ansiosta tutustunut korealaiseen kosmetiikkaan, COSRX:stä aloitin ja nyt kaapista löytyy jo liuta muitakin tuotteita, jotka ovat ilokseni ja osin ihmetykseksenikin auttaneet huomattavan paljon tasapainottamaan rasvoittuvaa ihoa.
Päivä-/kosteusvoiteen osalta olen vielä hieman ”eksyksissä”, mikä merkki ja mikä tuote olisi hyvä aamuisin meikin alle? Pitämään ihon mattaisena, mutta kuitenkin kosteuttamaan riittävästi – ilman rasvaista tunnetta? Mizonin Water Volume -sarjan voiteita olen pähkäillyt, mutta mitä mieltä sinä asiantuntijana olet, mitä kannattaisi kokeilla?
Anteeksi myöhäinen vastaukseni! Suosittelen kokeilemaan tätä The Saem -merkin emulsiota: http://blogit.terve.fi/ostolakossa/the-saem-urban-harakeke-emulsion/ 🙂
Hyvä kirjoitus! Suomeen toivoisin myyntiin Innisfreetä, skin food ja etude housea 🙂 Myös Klairs on kiinnostava!
Onneksi näitä saa tilattua ulkomailta ja murto-osalla Suomen hinnoista, jos vaan malttaa vähän odottaa toimitusta.
Klairsin muutamia tuotteita myydäk kylläkin jo suomalaisessa verkkokaupassa bearel.fi :ssä.
Olipa hyvä teksti. Mitenkäs sitren nämä wholesale-myyjät joilta voi ostaa summalla x merkkiä kohden tavaraa? Onko sekään luotettava?
En ole ihan varma, millaisia ja mistä maista toimivia myyjiä tarkoitat tässä tapauksessa? 🙂
Siiis korealaiset tukkumyyjät. Näitä löytyy jonkin verran. Ja tarjoavat siis useampaa merkkiä.
Jos myyjät operoivat Koreasta niin sitten he oletettavasti saavat tuotteensa joltain korealaiselta välikädeltä, jolla on suhteita. Silloin kyse on tosiaan ihan eri jutusta, sillä se ei liity EU:hun muuten kuin että jos ostaja sattuu olemaan EU:sta. En valitettavasti tiedä tarkemmin, kuinka nuo korelaiset välikädet saavat tuotteita käsiinsä. :/
Etude Housea..
Sitä toin mukana Soulista itselle käyttöön ja ihastuin.
Insta feedin liittyen haluan kommentoida.Tykkään että etsit/löydät meille uusia juttuja,sitä en ymmärrä että 18 suomalaisen bloggaajan pitää samaan aikaan kehua Lumene/Herbina/ihansamamikämerkki-tuotteita.Sinun juttu on löytää meille uutta hoitava/ravitseva/nuorentava ja oikeaan ihonhoitoon suuntautuvaa käsitystä ja vinkkejä.Virve jatka samaan malliin,anna vaihtoehtoja.☺
Kiitos! <3
Iope 🙂
Isntree!!!! Loistava Korealainen Clean Beauty merkki, jonka tuotteita hankala tilata Suomeen.
Ja vaikkakin Korealaisen sijasta Japanilainen; Hada Labo. Japanin suosituimpiin kuuluvalla merkillä on loistava hinta-laatu suhde (mikäli ei joudu maksamaan Amazonin ryöstöhintoja toim.kuluineen:(
(Ja vaikka Klairsia jonkun verran saatavilla Bearelista ja Ebaysta: ) Klairsin niin parhaat (nukkaamattomat ja ihonhoito tuotteita tuhlaamattomat) vanulaput 😉
Ehkä tosiaan helpottaisi, jos EU:n alueella olisi yksi vastuullinen maahantuoja (Vaikkapa Italiassa), joka sitten tekee selvityksen ja toimittaa merkin tuotteita ympäri Eurooppaa. Sisämarkkinoitahan EU haluaa kehittääkin, vai kuinka? Olisi liian haastavaa odottaa monen toimijan ryhtyvän tuohon ruljanssiin – etenkin, kun korealaiset tahot tuntuvat olevan siinä nihkeitä.
Oliko niin, että MISSHA-merkkiä tulee Viroon ’laillisesti’? Joten ehkä Suomessa ei kannata rueta itsenäisesti maahantuomaan samaa tuotemerkkiä.
Toivoisin Euroopan alueelle Amore Pacificin lippulaivabrändiä, siis sitä ihteään: Amerikasta on liian kallista tilata (postikulut päälle) ja Aasiasta ei mikään taho niitä oikein myy.
Muita kiinnostavia merkkejä saa kyllä riittävän helposti eBayn kautta, enkä niihin ’suomi-lisää’ haluakaan.
Joo, Missha Baltics on virallinen jakelija tosiaan. 🙂
Minullekin on monien kohdalla riittänyt tuo eBaysta tilailu, jolle tosin Ruotsi laittoi nyt melkoisen stopin päättämällä, että kaikista eu:n ulkopuolisista ostoskista maksetaan summasta riippumatta ALV ja 70 kruunun eli noin 7 euron käsittelymaksu… :/
Minä ainakin pidin kovasti inside the industry postauksista 🙂 ihanan yksityiskohtaisia ja silmiä avaavia 🙂
Kiva kuulla! <3
vaikka koreakosmetiikkaa saisikin suomesta, niin uskoisin hintojen olevan aivan naurettavan korkeat verrattuna siihen, että tilaisin tuotteet jolsesta tai beautynetkoreasta… 😀
Epäilemättä, sillä sisääostohinta tuotteelle on kuitenkin sama riippumatta siitä, myykö korealainen yritys tuotteen suomalaiselle vai korealaiselle jakelijalle ja suomalaisen jakelijan maksettaviksi tulee kuitenkin vielä paljon enemmän maksuja kuin korealaisen jakelijan, joten ne lankeavat väkisinkin kuluttajan maksettaviksi. Kaikkien merkkien kohdalla ero ei toki ole ollut kovin suuri, mutta ymmärrettävä silti.
Meillä Ruotsissa PostNord alkoi juuri maaliskuun alusta periä verot ihan jokaikisestä EU:n ulkopuolelta tulevasta tilauksesta (ellei siinä sitten lue lahja yms.) ja siihen vielä 7 euron käsittelymaksu päälle, eli eipä tule jatkossa enää ihan kauheasti ”edullisia” korealaisia tuotteita tilattua eBaysta.
No hei, pitääpä kysyä tähän eBaysta tilaamiseen liittyen – oletko Virve (ja muut eBaysta tilailijat tässä ketjussa) aiemmin tilannut halvimmalla toimituksella, vai ottanut lisämaksulla seurantakoodillisen toimituksen? Ebay-neitsyys lähtemässä just K-beauty-tuotteiden kanssa, mietityttää toimitusvaihtoehdot
Itse olen ottanut aina sen halvimman vaihtoehdon ja perille on tähän asti kaikki paketit tullut. Ja paljon olen kyllä tilannut ebaystä, niissä halvemmissa toimituksissa on vain tosi pitkä toimitusaika arvio tuotteelle. Jotkut tuotteet on tulleet hyvinkin nopeasti ja toiset vasta yli kuukauden päästä tilauksesta.
Minä otan aina halvimman vaihtoehdon ja yritän pääsääntöisesti etsiä myyjiä, joilla ei ole edes postikuluja. Minulla ei ole kiire saada tilauksia, eli tulevat kun tulevat ja jos eivät tule, niin PayPalin kautta saa kuitenkin vaivatta aina korvauksen, eli ei ole tarvetta seurata tilauksen kulkuakaan. 🙂