*Sis. mainoslinkin
Vähän aikaa sitten tähtihetkeään eli ihonhoidon supersankari hyaluronihappo, joka tunnetaan tehokkaana kosteuttajana. Parrasvaloissa paistatteli myös retinoli, joka puolestaan auttaa nopeuttamaan ihon uudistumista ja tehostamaan kollageenin tuotantoa, minkä vuoksi sitä käytetään häivyttämään ihon pinnan epätasaisuuksia kuten juonteita ja epäpuhtauksien jättämiä jälkiä.
Nyt hetkensä tuntuu yhä kirkkaammin saavan C-vitamiini, jota on kyllä nähty kosmetiikkatuotteissa jo pitkään, mutta jonka ympärille on viimeaikoina alkanut kehittyä yhä useampia tuotelinjoja, joissa tehoaineen vaikutuksia ylistetään.
Mitä C-vitamiini tekee iholle?
Useissa eri muodoissa tuleva C-vitamiini on todellinen multistara, sillä se kykenee moneen. Antioksidanttinen ainesosa tunnetaan paitsi erinomaisena anti-age-aineena, joka auttaa ehkäisemään ihon ikääntymistä torjumalla vapaita radikaaleja, mutta myös loistavana samean ihon virkistäjänä heleyttävien ja kirkastavien vaikutuksiensa vuoksi. Se auttaa myös tukemaan ihon kollageenia ja elastiinia, jotka vastaavat ihon kimmoisuudesta ja pitävät ihon nuorekkaan napakkana.
C-vitamiinia käytetään paljon myös häivyttämässä pigmenttiläiskiä, sillä se auttaa nopeuttamaan ihon luonnollista kuoriutumisprosessia. C-vitamiinilla on lisäksi kerrottu olevan tulehduksia rauhoittavia vaikutuksia, minkä ansiosta se voi olla loistava ainesosa epäpuhtauksien kanssa tuskailevalle iholle.
Käytännössä C-vitamiinista voivat siis hyötyä lähes kaikki.
Missä tuotteissa on C-vitamiinia?
C-vitamiinia käytetään lähes missä tahansa ihonhoitotuotteissa puhdistustuotteista kasvovesiin, hoitonesteisiin, seerumeihin, naamioihin ja kosteusvoiteisiin. Tehokkaimpia tuotteita ovat tavallisesti nimenomaan C-vitamiinia sisältävät seerumit, joiden tiivistetty koostumus on pakattu täyteen mahdollisimman vaikuttavaa ja iholle hyvin imeytyvää C-vitamiinia.
C-vitamiini yhdistetään usein E-vitamiiniin ja ferulahappoon, jotta se voi vaikuttaa iholla paremmin ja kuulemma myös hyaluronihappo on hyvä ainesosa tukemaan C-vitamiinia.
Sopiiko C-vitamiini kaikille?
C-vitamiini tekee paljon, mutta se ei ole helppo ainesosa, sillä sen käyttöön liittyy monia ongelmia. Ensinnäkin se voi ärsyttää ihoa, jos sitä käyttää liian usein tai liian korkeina pitoisuuksina. Olen kertonut, kuinka oma leuan ihoni on varsin hankala hoitaa ja se nappaa varsin helposti ihottuman kaverikseen, jos edes vihjaan sille, että aion tulla käyttämään sillä C-vitamiinia. Muualla kasvojeni pisamiin ja pigmenttimuutoksiin taipuvaisella iholla C-vitamiini on kuitenkin todellinen sankari.
Pakkauksella on tärkeä rooli
Paitsi että C-vitamiini itsessään voi aiheuttaa joidenkin iholle ongelmia, on myös sen onnistunut formulointi hankalaa. Ainesosa on todella epästabiili, eli se voi hapettua altistuttuaan valolle, ilmalle ja lämmölle. Tämän vuoksi C-vitamiinista käytetään useita erilaisia versioita, joista monet eivät reagoi yhtä helposti, mutta eivät myöskään ole välttämättä yhtä tehokkaita.
Tyypillisesti C-vitamiinia sisältävät tuotteet pakataankin pakkauksiin, jotka suojaavat niitä ilmalta ja valolta. Seerumi voi esimerkiksi olla ruskeassa lasipullossa, joka suojaa sitä kirkasta lasipulloa paremmin. Koska C-vitamiinia on kuitenkin saatavilla monessa eri muodossa, ei kannata välittömästi tehdä johtopäätöstä, ettei tuotteen aktiiviaine voi olla tehokas, vaikka sitä ei olisi pakattu täysin ilmatiiviiseen pakkaukseen – nykyteknologia voi yllättää!
Jos C-vitamiini kuitenkin pääsee hapettumaan, näkyy se tuotteen tummumisena. Tyypillisesti tuotteessa on aluksi voinut olla kirkas tai haalean kellertävä sävy, mutta lopulta tuote muuttuu aivan keltaiseksi. Monet tuotemerkit tekevätkin C-vitamiinia sisältävistä voiteistaan jo lähtökohtaisesti keltaisia, jotta aktiiviaineen hapettuminen ei pistäisi kuluttajan silmään tuotetta käyttäessä.
Millä nimillä C-vitamiini tuotteista löytyy?
C-vitamiini voi löytyä tuotteista esimerkiksi näillä nimillä:
Ascorbic acid
Ascorbyl glucosamine
Ascorbyl glucoside
Ascorbyl palmitate
Ester-C
Ethyl ascorbic acid
L-ascorbic acid
Magnesium ascorbyl phosphate
Sodium ascorbyl palmitate
Sodium ascorbyl phosphate
Tetrahexyldecyl ascorbate
Kaikki C-vitamiinin muodot eivät vaikuta iholla aivan samalla tavalla, sillä osa niistä vaikuttaa tehokkaammin vapaita radikaaleja vastaan ja osa taas kykenee häivyttämään pigmenttiläiskiä toisia paremmin. Jotkut niistä pysyvät stabiilina kuukauden, toiset taas useita ja toiset voivat saada iho kihelmöimään kun taas toisia tuskin tuntee iholla. Esimerkiksi C-vitamiinin puhtain muoto L-Ascorbic Acid on niin tujua tavaraa ja vaikuttaa optimaalisesti niin matalassa pH:ssä, että herkkäihoisen kannattaa pysyä siitä hyvin kaukana. Magnesium Ascorbyl Phosphate on puolestaan C-vitamiinin johdannainen, joka on huomattavasti hellävaraisempi, vaikka ei vaikutakaan iholla niin tehokkaasti.
Mikä tuote kannattaa valita?
C-vitamiinia sisältäviä tuotteita löytyy todella monilta merkeiltä eikä kysymykseen ole yksioikoista vastausta, sillä kaikki riippuu ihosta, tarpeista ja makuasioista.
Yksi merkki, jonka puoleen voi olla helppoa kääntyä C-vitamiinia sisältäviä tuotteita valitessaan on The Ordinary, sillä merkin valikoimaan kuluu useita erilaisia C-vitamiinituotteita. Toki niiden joukosta sen omalle iholleen sopivimman vaihtoehdon löytäminen ei sitten enää ole välttämättä helppoa, mutta apuna voi käyttää tätä postaustani.
*The Ordindaryn C-vitamiinituotteet löytyvät myynnistä täältä.
Käytättekö te C-vitamiinia ihonhoidossa?
Lue myös:
Opas The Ordinaryn lukuisiin C-vitamiinituotteisiin
Ultimaattinen opas The Ordinary -tuotteisiin ja niiden valintaan
Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein
Voisitko tehdä postauksen siitä että miten sisäänkasvaneista ihokarvoista pääsee eroon, miten niitä ehkäistään jne?
Ennaltaehkäisyyn kuorinta ja kosteutus, mutta avuksi hoitoon (ja samalla myös ennaltaehkäisyyn) löytyy tästä postauksesta loistava tuotevinkki tuotteesta, joka on itselläni auttanut: https://blogit.terve.fi/ostolakossa/sisaankasvaneet-karvat-the-ordinary-lactic-acid-10-ha-2/
Tämä ei liity nyt juuri tähän postaukseen, mutta tavaroiden karsimiseen ja minimalismiin. Tämän Hesarin jutun mukaan suomalaisella on keskimäärin 30 000 – 50 000 tavaraa kodissaan. Oletko koskaan laskenut teidän kotinne tavaroita tai voisitko laskea? Olisi ihanan inspiroivaa saada lukea blogipostaus tähän liittyen!
https://www.hs.fi/koti/art-2000005653935.html
Valtava määrä! Aattelin itse yrittää karsia tänä vuonna tuhat tavaraa. (Kun aiemmin jo kävin koko kodin läpi ja kiertoon meni melkein puolet tavaroistani.)
Oletko kokeillut murumuru merkkisiä tuotteita ja mitä tykkäsit niistä? Ja olisiko sinulla vinkkiä kaulan epäpuhtauksista eroon pääsyyn sekä naaman kiiltelyyn sekaihoiselle? 🙂
Mää en hirveesti käytä C-vitamiinia sisältäviä tuotteitta mutta ostin itselle Ordinarylta Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% voiteen ja se oli mun mielestä todella outo 😀 En tiedä osasinko käyttää sitä oikein mutta siitä jäi iholle todella outo tahmainen fiilis ja se ilmeisesti kuori ihoa, sillä hierottaessa siitä jäi vaan ihonpalasia käsiin. Käytän kyllä tuon purkin varmasti loppuun ja lisään sitä öisin mutta päiväksi ei kyllä sovi. Ehkä täytyy testata jotain toista C-vitamiinipitoista voidetta, joka sopisi myös päiväksi.
Mielenkiintoinen postaus! C-vitamiinia en ole erityisemmin suosinut kosmetiikkaostoksissani vielä, vaikka sitä joistain käyttämistäni tuotteista löytyykin. Pitäisikin perehtyä tähän enemmän 🙂
Voisko saada sitä postausta The Ordinaryn C-vitamiinin valinnasta?
Itselläni näin talvisin hieman pintakuiva iho. Muuten ihoni on melko rasvoittuva, varsinkin t-alue. Pahin ongelma kuitenkin on epäpuhtaudet ja varsinkin sellaiset pienet näppylät lähinnä leukapielissä. Nyt käytössä kaksoispuhdistuksen jälkeen kasvovesi, TO Hyaluronihappo sekä TO Niacinamide, joiden jälkeen voide ja öljy. Nyt olisin tekemässä toista TO-tilausta. Ostoskoriin olisi päätymässä silmänympärysseerumi sekä AHA+BHA-peeling. Mutta C-vitamiini on nyt alkanut myös houkuttamaan.. Mutta mikä niistä?? Se powder-muoto miksattuna hyaluronihappoon??
Tässäpä tämä: https://blogit.terve.fi/ostolakossa/the-ordinary-c-vitamiini-opas/ 🙂