Etelä-Korea tunnetaan teknisesti edistyneenä maana, josta löytyy lähestulkoon jokaiseen tiedostettuun tai jopa tiedostamattomaankin tarpeeseen erityinen tuote tai apuväline. Varsinkin kauneudenhoidon puolella saadaan jatkuvasti olla todistamassa uusia innovaatioita, jotka tekevät kauneudenhoidosta jatkuvasti yhä teknisempää.
Tämän vuoksi onkin suorastaan jopa hieman erikoista, että tämän teknisesti edistyneen kansan naisten must have -kauneudenhoitotuote näyttäisi olevan vanha kunnon papiljotti.
Minulle papiljotit edustavat vanhanaikaista tapaa kaunistautua. Papiljotteja käyttävät tavallisesti vain iäkkäämmät ihmiset, sillä nuoremmat tuovat hiuksiin kohotusta ihan vain tupeerauksella ja lakalla tai taivuttavat hiuksiaan lämpenevällä muotoilulaitteilla. Harva ikäiseni käyttää tai edes omistaa papiljotteja eikä taatusti edes keksisi, mihin niitä edes tarvitsisi. Veikkaan jopa, että monet minua nuoremmat eivät ole koskaan edes käyttäneet papiljotteja muuten kuin korkeintaan lapsena leikkiessä
Eteläkorealaiset naiset sen sijaan rakastavat papiljotteja täydestä sydämestään, minkä vuoksi niitä on saatavilla kaikkialta. Useista liikkeistä ei löydy vain yhtä tai kahta mallia, vaan saatavilla voi olla kokonainen hyllyllinen erilaisia papiljotteja, joita ostavat paitsi vanhat, mutta erityisesti myös nuoret.
Papiljotteja löytyy paitsi suurina ja pieninä, mutta myös erilaisilla kiinnityksillä. On tarrapintaa, klipsikiinnitystä, solkea ja vaikka mitä vaihtoehtoa. Saatavilla on myös USB-johdon avulla lämpeneviä papiljotteja, jotka nopeuttavat muotoilua ja tekevät lopputuloksesta kestävämmän.
Mitä eteläkorealaiset papiljoteilla sitten tekevät? Ihan perinteiseen tapaan niitä ei käytetä, eli papiljoteilla ei tavallisesti rullata koko päätä, vaan hiusten pituuksien ja latvojen kiharat syntyvät tavallisesti paksulla kihartimella. Papiljoteilla sen sijaan joko vain kohotetaan päällimmäisiä hiuksia tai kaikkein tyypillisimmillään muotoillaan otsatukkaa.
Otsatukka on Etelä-Koreassa trendikäs ja suosittu juttu ja siitä löytyy useita variaatioita, mutta tyypillisimpiä ovat läpikuultavat otsatukat. Nämä kulkevat nimellä see through bangs tai air bangs ja niiden ohuet kerrokset ulottuvat jonnekin kulmakarvojen ja ripsien välimaastoon. Toisin kuin paksummat otsahiukset, antavat tällaiset otsahukset otsan vilahdella hiusten välistä ja luovat kasvoihin luonnollista muotoilua sekä lisäävät nuorekkuutta.
Toinen suosittu tyyli on chobby bangs -otsatukka, joka leikataan suoraksi, paksuksi ja lyhyehköksi. Tämän tyylin kerrotaan sopivan erityisesti pyöreille kasvoille, sillä se kuulemma vie huomion silmiin ja tuo kasvoille lapsenomaisen ilmeen, mitä korealaiset iästä riippumatta hakevat. Nuorekas ulkonäkö on paitsi söpöä, mutta myös viestii energisyydestä ja elinvoimaisuudesta, mitkä ovat haluttuja piirteitä työmarkkinoilla ja kumppania etsiessä.
Myös baby hair bangs -otsatukka on suosittu. Tämä tyyli syntyy sen nimen mukaisesti niistä hyvin hyvin hennoista otsan hiuksista, jotka ovat kuin vauvan tukka. Tätä tyyliä suositellaan niille, joiden hiusraja on keskeltä matalammalta ja reunoilta kauempana M-kirjaimen mallisesti, sillä hennot vauvahiukset peittävät tämän. Tämäkin tyyli kerää kehuja siitä, että se saa kantajastaan nuorekkaamman ja leikkisämmän näköisen.
Näiden tyylien lisäksi myös kiharat otsatukat ovat suosittuja kuten myös pitkät otsatukat. Ylipäätään otsatukka on siis in.
(Lisää tietoa erilaisista korealaisista otsahiuksista ja niiden muotoilusta voi lukea tästä artikkelista, jota käytin itsekin lähteenä.)
Jokainen otsatukan kanssa elänyt tietää kuitenkin, että sen muotoilu on todella hankalaa ja sitä saisi olla pesemässä ja föönaamassa päivittäin. Korealaisten naisten ratkaisu tähän pulmaan ovat papiljotit, joita käytetään nimenomaan otsatukan muotoiluun.
Paitsi että papiljotteja käytetään yksin kotona, käytetään niitä myös julkisilla paikoilla. Olen nähnyt papiljottipäisiä naisia niin kadulla, metrossa kuin kahviloissakin eikä kukaan tunnu pitävän sitä epänormaalina tai hihittelevän sille yhtään. Päinvastoin se näyttää olevan hyvin luontevaa.
Olisi toki todella liioiteltua väittää, että Soulissa kävelisi kaikkialla ihmisiä vastaan papiljotti päässä, sillä se ei tietenkään pidän paikkaansa, mutta mikään poikkeuksellinen näky se ei kuitenkaan ole eikä kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota.
Toistaiseksi olen nähnyt papiljotti päässä julkisella paikalla vain naisia, mutta toisaalta en ihmettelisi yhtään, jos vastaan tulisi myös mies papiljotti päässä…)
Minusta papiljotin käyttö julkisella paikalla on jotenkin jännä ilmiö. Jotenkin siitä tulee sellainen olo kuin henkilö sanoisi, että sinun seurassasi minulle ei ole mitään väliä, miltä näytän, mutta minulla on myöhemmin tärkeämpää menoa, jossa otsatukkani on näytettävä hyvältä. Tai näin minä sen ainakin nyt koen.
Eri asia olisi sitten varmasti, jos viettäisin Soulissa pidempään aikaa ja tottuisin papiljottien katseluun katukuvassa enemmän ja pääsisin juttelemaan paikallisille niiden käytöstä.
Toisaalta kuitenkin koen hienoksi jutuksi, että ihmiset kehtaavat kulkea papiljotit päässä kaduilla ja se on täysin normaalia, eli ehkä minun pitää vielä miettiä uudelleen, mitä mieltä olen asiasta.
Oma lukunsa otsahiuksien laittoon ja leikkaamiseen liittyen ovat sitten tietysti myös nämä siellä täällä vilahtelevat, vatupassilla varustetulla hiusklipsillä täydennetyt otsatukan leikkaussakset…
Käytättekö te papiljotteja ja voisitteko kulkea paplari päässä julkisella paikalla?
Hahah ei vitsi noi vatupassi sakset vois olla hyvät. :’D Ihmetyttää kyllä mikseivät he vaan käytä pientä muotoilurautaa. Itse suoristan aina aamuisin sillä etuhiukset. Sitten kun pituutta alkaa olla liikaa ja kampaajalle ei ole heti pääsemässä niin taivutan/kohotan ja hommaan menee n. 5min.
Luulen, että hiusten kihartaminen vahingoittaa enemmän hiuksia. Siksi monet eivät sitä luultavasti tee. Se on myös vaivattomampaa, kun ei tarvitse laittaa rautaa päälle ja samalla voi muutakin tehä. Esim: kokkaila. Itsellä on juuri papiljotteja (otsatukan taivutukseen) ja minusta on kivaa kun ne voi vaan iskee päähän ja touhuta samalla muuta. Aloin itekkin miettimään tota vaihtoehtoo:,).
Ohhoh, yllättävä piirre..! On aika vaikea yhdistää papiljotti päässä-tyyliä muuten niin tarkan stailauksen etelä-korealaisiin..
Kiinaan se kyllä tuntuisi istuvan täydellisesti, lukemani YLEn artikkelin perusteella. Siinä Aasian-kirjeenvaihtaja kuvaili kiinalaista huoletonta pukeutumistyyliä, missä mikään ei ole niin nokonuukaa ja tilaisuuteen saa(ttaa) tulla niin ali- tai ylipukeutuneenna kuin haluaa… joko mikkihiiri-paidassa tai tiarassa.
Näin siis ainakin Shanghaissa, missä huolettomuus on niin pitkällä, että on täysin hyväksyttyä liikuskella julkisella kadulla yöpaidassa ilman, että kukaan kohottelee kulmia.
Haha itse tosiaan olin Shanghaissa käymässä taas (olen syntynyt siellä). Nyt kun mainitsit tuon, huomaan todellekin tämän piirteen:,). Kadulla kun kävelin niin näin paljon salkkujen kanssa käveleviä bissnes naisia ja miehiä ja sitten heti välissä tuli huolettomammin pukeutunut. Toki tälläisestä voi johtua rahalliset pulmat, koska Kiinassa ja ylipäätään Shanghai on uskomattoman iso kaupunki ja niinpaljon, kun ihmisiä jotka asuvat joissain löytyy on myös valitettavasti niitä joilla ei ole rahaa kämppään, varsinkaan muotiin.
Joskus ylä-asteella/lukiossa tuli kokeiltua papiljotteja juhlakampausta tehdessä. Nehän jämähti pitkään tukkaan ja itkien niitä hiljalleen selvitettiin auki. Ei ikinä enää! Semmoisia sileitä pötkylöitä käytän mieluummin jos on pakko tukalle jotain tehdä. 😀
Jotenkin tuosta julkipapiljotista tuli mieleen kun joskus katselin Korealaisen kauneus-tubettajan videota. Siinä aiheena oli joku tyyliin ’meikki päivän aikana’ jonka yhdessä vaiheessa oli lounastreffit kaverin kanssa. Sinne tubettaja tuli hyvissä ajoin ravintolan pöytään ja suurella ihmetyksellä seurasin kun hän alkoi siinä sitten poistamaan meikkiään täydellä välineistöllä, vain tehdäkseen entistä ehomman meikin kaveriansa varten. 😀
Uskomatonta vaivannäköä! Toinen esimerkki on kun seurasin korealaisen miesvloggaajan päivää jossa hän harjasi hampaat lounaan jälkeen…
Korealaiset ovat hulluina hampaiden harjaukseen ja lähes jokaisessa julkisessa vessassa näkee ihmisiä harjaamassa hampaita. Pari päivää sitten kävelin pienen valaisinkaupan ohi ja sen kassan edessä seisoin itse kauppias harjaamassa hampaita. 😀
Täällä on aiempi postaus tästä paikallisten hampaidenharjausvimmasta jos joku on kiinnostunut: https://blogit.terve.fi/ostolakossa/onko-suunhoito-tulevaisuuden-kauneustrendi/
Tämä trendi kannattaisi Suomessakin huomioida, voisi olla hammasterveyteen kohentava vaikutus..
terv. Hampaitaan usein harjaava 🙂
Vau, aika iso ero länsimaiden hammashoitoon! Ihmettelen että eikö kiille kulu kun syömisen jälkeen hampaita harjaa noin useasti… No, varmasti siellä on paneuduttu asiaan perusteellisemmin kuin meillä! 😀
Olen käsittänyt, että kiilteen kuluminen riippuu siitä, mitä on syönyt ennen hampaiden harjausta. 🙂
Vintageharrastajana paplarit ovat mulle aivan arkea, mutta siitä huolimatta (tai ehkä siitä syystä 😉 ) tuollainen yksittäinen papiljotti sojottamassa otsalla näyttää siltä kuin olisi jotain unohtunut kiireessä… 😀 Itse liikun välillä ihmisten ilmoilla hiukset pinnikiharoilla ja kiharat huivin alla, ja saan osakseni huvittuneita pällistelyjä, joten voin kuvitella millaista hämmennystä tällainen tyyli saisi Suomen kaduilla aikaan!
Minullapa on papiljotteja edelleen jossain! Kun minulla oli viimeksi otsatukka, laitoin siihen papiljotin kun olin aamulla pessyt kasvoni, ja aloin meikata. Paplari piti otsiksen kätevästi pois tieltä, ja kun sen irrotti, otsis oli jo valmiiksi hyvin 🙂
Mä harrastan tätä edelleen! Otsis kohoaa paplarilla tosi kätevästi muun puuhailun lomassa ja aikaa paplarin laittoon ei mee ees sitäkään vähää, minkä jonkun muotoiluraudan esiin kaivamiseen menisi. (Okei, en osaa ees käyttää muotoilurautaa, joten se ei olisi mulle vaihtoehto siksikään…) Mun on ylipäätään vaikea kuvitella, miten meikkaisin, jos otsatukka ei olisi paplarilla!
Samoin, aina otsis isolla tarrapaplarilla pois edestä kun pesen kasvoja/meikkaan. Samalla se saa hiukan muotoa/kohotusta. Tosin muotoilen otsiksen vielä muotoiluraudalla erikseen yleensä mutta tuo paplari auttaa aika paljon asiaa.
Mulla on noi vatupassi+sakset, toimii!! 😀 -80 luvun alussa kun oon itse ollut lapsi niin ainakin meidän kylillä oli ihan normaalia käydä lähikaupassa/postissa/naapurilla paplarit päässä.. Niihin vaan pistettiin nätti huivi päälle.
Minä kyllä käytän papiljotteja edelleen itsekin, mutta en lähde ulos kyllä ne päässä!! Mutta oon siis 39v ja laitan long bob mallin tukkaani takaraivolle monesti isoja paplareita pari antamaan nostetta kun föönään tai sit annan kuivua
Mä käytän kyllä papiljottia ihan päivittäin otsatukassa, joka muuten lähmääntyisi yön aikana niin, että se täytyisi aamulla pestä uudelleen, vaikka olisin pessyt hiukset just illalla. Lisäksi laitan otsiksen paplarille usein meikatessa, jotta se pysyy pois tieltä, ja hiukset on heti meikkauksen jälkeen valmiit laitettaviksi.
Mulla on aika haastava hiuslaatu, jota on hankala saada laitettua kuosiin. Mun hius on hentoa, laineikasta ja pehmeää ja tarvitsen sen muotoiluun hiusvaahtoa, joka tekee hiuksista paksumman oloiset, sekä apuvälineenä myös paplaria, jolla saan otsiksen pysymään edes vähän kunnossa yön ajan.
En toki papiljotin kanssa lähtisi asunnon ovesta ulos, mutta kotona en ole edes ajatellut, että sen käytössä olisi mitään hassua tai vanhanaikaista.
Tällaisia postauksia on niin hauska lukea. Matkajutut muutenkin on kivoja, mutta sinulla on näihin akna hauskaa extraa. Kiitos!
Hah, olen tietämättäni eteläkorealainen. Tai siis olin. Mulla oli otsatukka varmaan yli 10 vuotta aina viime vuoteen saakka ja koko sen ajan taivutin sen asentoonsa papiljotilla. Opin niksin kampaajalta, itse en olisi varmaan tajunnut.. Mulla oli aina yksi papiljotti autossa, yksi mökillä, yksi mutsin luona, yksi milloin missäkin, etten vaan joutuisi olemaan hiustenpesun jälkeen ilman. 😀 Sama papiljottipakkaus riitti siis laajalle alueelle, kun niitä tarvitsi aina vain sen yhden.
Kyllästyin kuitenkin kasvojen pesuun aamulla otsatukan kanssa, ei se ikinä näyttänyt hyvältä enää, kun oli ollut pannalla takana, enkä jaksanut pestä sitä joka aamu uudestaan. Mutta varmaan palaan otsatukkaan ja papiljottiin taas kohta. 🙂
Mä oon 23 ja käytän kyllä paplareita. Ja moni ystäväni myös. Kukaan ei taas käytä enää muotilurautaa tai mitään muutakaan kuumaa laitetta. Mikä ihme papiljottien käytössä muka niin kummastuttaa?! Aina niitä on käytetty.
Ei meillä mikään niin paljon, mutta kun ottaa huomioon, kuinka vanha keksintö papiljotti on ja kuinka teknisesti edistynyt Etelä-Korea on kaikessa ja jokaiseen asiaan on oma tekninen laitteensa, niin perinteisen paplarin käyttö on mielenkiintoinen juttu ja se otsalla julkisella paikalla kulkeminen on jo vähän huvittavaa. 🙂
Mua vähän ihmetyttää, miten niin monet suomalaiset jaksaa tapella kihartimien ja suoeistusrautojen kanssa. Jos on tyypillinen suomalainen sileä ja piikkisuora hiuslaatu, niin eihän siinä millään kuumamenetelmällä tehty kihara kovin hyvin pysy. Sen sijaan kosteisiin hiuksiin laitetut paplarit, pinnikaharat tai vastaavat pysyy todella hyvin, oikein huollettuna jopa 4 – 5 päivää. Kihartimella tehdyt kestää mun hiuksissa ehkä just ja just muutaman tunnin kauhealla määrällä lakkaa höystettynä.
Todellakin käytän paplareita. Aina herättyäni laitan kahvin porisemaan ja sitten paplarit otsikseen ja istun sumpin ääreen ne päässä. Aikasen aamun pelastajat ♥
Tosin olenkin jo ikäloppu 37 xD