Moni on pyytänyt minulta postausta aiheesta ”INCI-lukutaitoa for dummies”, joten tänään halusin mennä siihen aiheeseen tarkemmin. Uskon, että tämän postauksen jälkeen asian päälle ymmärtää todella paljon enemmän kuin ennen.
Jos teillä olisi edessänne kaksi INCI-listan mukaan samat ainesosat sisältävää hiustenhoitoainetta, niin kumman näistä valitsisitte? Identtisiä, mutteväti silti ihan kuitenkaan, vai mitä?
Teidän ajatuksenjuoksunne ei tarvitse mennä kuten minun, mutta näin minä sen ajattelisin perus INCI-lukutaidolla, jota ajattelin itselläni olevan:
Tuotteiden alku näyttää aika samalta, mutta ero alkaa tuosta sitruunahapon kohdalta, jota toisessa on enemmän. Mitäs se tekikään? Säätää pH:ta… No joo, ottaisin tuon, jossa on sitä vähemmän. Cetearyl Alcohol pehmentää muistaakseni, eli on varmasti hiuksilleni parempi.
Herran jestas, vasemmanpuoleisessa versiossa on noin paljon hajustetta verrattuna noihin ”hyviksi tunnistamiini” aineisiin, ehdottomasti oikeanpuoleinen on parempi versio tässäkin mielessä!
Ja kyllä minä mielummin haluan hiuksiini öljyjä ja hyväksi mieltämääni Hydrolyzer Collagenia kuin silikoneja, joten oikeanpuoleinen versio on minusta siksikin parempi.
Ylipäätään nuo kaikki hyviksi ajattelemani ainesosat ovat siinä paljon ylempänä kuin vasemmanpuoleisessa versiossa, sillä esimerkiksi juuri tuo Hydrolyzed Collagen on heti puolivälin kieppeillä jo ja sitä seuraavat jojobaöljy, panthenol, E-vitamiini ja sitä seuraa tuo cassia jokujokujoku…, joka näyttäisi olevan hiuksia hoitava ja sähköisyyttä poistava ainesosa. Joo, sitä voisin ottaa mielummin kuin noita methyl-pälä-pälä-pälä -mörköjä, joista muistan kuulleeni joskus jotain pelottelua.
Kuka ihme siis ottaisi mieluummin tuon vasemmanpuoleisen version, kun kerran oikeanpuoleinen versio kuulostaa noin paljon paremmalta?
Näin kätevää on tunnistaa INCI-luettelosta yksittäisiä ainesosia, sillä niiden perusteella on heti näppärää voida katsoa, onko tuote hyvä vai huono. Mahtavaa!
Eikä olisikin ihanaa, jos homma olisi oikeasti näin helppoa? Harmi vain, että se ei ole.
Nuo molemmat ainesosaluettelot on nimittäin tehty ihan tismalleen samasta tuotteesta ihan EU:n lainsäädännön mukaan.
(Muokkasin tuon Citric Acidin perästä tekstin pois, jotta homma pysyy selkeänä ja yksinkertaisena. Siinä kerrottiin hapon olevan 50% liuosta.)
Postauksen pointtina on, että ennen kuvittelin, että voisin oikeati sanoa tuotteesta paljonkin pelkän sen ainesosaluettelon perusteella, mutta kuten yllä oleva esimerkki osoitti, on se melko haastavaa.
Postauksessa esitetty INCI-luettelo on ihan perustavaraa kosmetiikan raaka-aineita ja valmiita sekoituksia myyvän yhtiön verkkosivuilta ja kulkee nimellä Deep Hair Treatment for Straight Hair.
EU:n lainsäädännön mukaan kosmetiikkavalmisteen aineet, joita on toisiinsa nähden tuotteessa yhtä paljon saa ilmoittaa haluamassaan järjestyksessä. Citric Acidin ja Cetearyl Alcoholin järjestyksen toisiinsa nähden voi siis valita ihan itse makunsa mukaan.
Myös kaikki ne aineet, joita on alle 1% voi ilmoittaa ihan missä järjestyksessä haluaa. Tämä ei ole mitenkään poikkeava INCI-luettelo, sillä ihan oikeasti noita ”hyviksiksi” miellettyjä aineita on tuotteissa usein noin ”vähän” ja vesi on hyvin suuressa osassa tuotteita se pääraaka-aine. Ei kananmunankaan päällä tarvita suolaa kuin ihan hitusen, jotta se antaa makua.
Alle yhden prosentin pitoisuuksien ilmoittaminen haluamassaan järjestyksessä voi siis kuulostaa mitättömältä jutulta, mutta oikeasti sitä voi käyttää hyvinkin paljon hyödyksi ja saada kaltaiseni tyypit ajattelemaan, että tuote on ”parempi” kuin mitä se onkaan.
Tiedän, että moni pettyy pahasti, kun minulla ei ollut antaa tämän suurempaa INCI-lukutaitovinkkiä niiden pikaiseen sisäistämiseen. Olen vasta itsekin oppinut, että kaikki sujuu sen kautta, että opiskelee peruskemiansa ja ymmärtää raaka-aineiden funktiot ja sitten vielä lopuksi hyväksyy, ettei siltikään voi tietää täyttä totuutta näkemättä valmistajan omaa reseptiä.
Tämän mielessäni hautumassa olleen postauksen kirjoitusinspiraationa toimi Saara Sarvaksen postaus, jossa pohdittiin pari viikkoa sitten, että onko INCI:n lukeminen sittenkin ihan turhaa. Tästä eteenpäin me kaikki kykenemme varmasti itse miettimään, kuinka asian henkilökohtaisesti koemme.
Itse en vielä kuitenkaan suostu nostamaan käsiäni ilmaan ja sanomaan, että INCI-luettelon tavaaminen olisi turhaa, vaan muistutan itseäni jatkuvasti siitä, että kun vain kovasti opiskelee, oppii kokoajan lisää!
Tämä on itseasiassa hyvin mielenkiintoinen "blogi ilmiö", kun vuosia on vähän niinkuin annettu semmoinen kuva että jos ymmärtää incejä niin osaa valita hyllystä parhaat tuotteet. Vaan ehei, ei se niin simppeliä olekaan näkyviin 🙂 Toki tietynlainen lukutaito auttaa asiassa.
Minä ainakin ihan aidosti luulin ennen, että se on helpompaa kun en ollut nähyt vielä näin monia "oikeita" ja tarkkoja reseptejä tuotteille. 🙂
Ei saakeli, kiitos tästä tiedosta:
"EU:n lainsäädännön mukaan kosmetiikkavalmisteen aineet, joita on toisiinsa nähden tuotteessa yhtä paljon saa ilmoittaa haluamassaan järjestyksessä. Citric Acidin ja Cetearyl Alcoholin järjestyksen toisiinsa nähden voi siis valita ihan itse makunsa mukaan."
Jää pohdinta hyllyn kohdalla vähemmälle kun tiedostaa ettei ensimmäisten aineiden jälkeen järjestyksellä ole juurikaan väliä..
Selkeä vastaus: On ja ei ole väliä. 😉
Onko siis niin, että mitä ylempänä ainesosa on, sitä enemmän sitä on tuotteessa? Mutta siis niin että jos usampaa ainetta on se 1%, niin sitten missä järjestyksessä vaan?
Mitä enemmän ainetta on, sitä ylempänä se on INCI-listassa paitsi ainesosat, joita on olle 1%, jotka voi ilmoittaa missä tahansa järjestyksessä. Ja jos vaikka kahta ainesosaa on molempia 10% voi itse valita, missä järjestyksessä ne ilmoittaa. 🙂
Kyllä nuo INCIt tulee ihan mielenkiinnosta vilkaistua, vaikka siitä ei välttämättä aina viisastuisikaan.
Kyllä ne aina tosiaan varmuuden vuoksi on kiva kurkistaa, jos vaikka yllättyisi jostain syystä jotenkin. 🙂
Ei liity tämän päivän aiheeseen, mutta missä ihmeessä oi missä on se postauksesi korealaisista cushion meikkivoiteista?! yritin aakkosjärjestyksestäkin etsiä, mutta ei osunut silmiin… nähtävästi sillä ei ole mitään tägiä.
Etude House ja meikkivoide -tageilla löytyy, täällä postaus: http://www.ostolakossa.com/2014/05/meikkivoiteiden-uusin-megatrendi.html
🙂
Eniten inc-listasta on miulle hyötyä tiettyjen ainesosien välttelyssä. 😀
Siinä siitä tosiaan on hyötyä ja kuten Juille tuolla alempana toteaakin niin sitä vartenhan ne tosiaan on kuluttajille luotu alunperin. 🙂
Vaikken noista mitään ymmärräkään, niin tsekkaan silti INCI-listat läpi 🙂 Lähinnä nähdäkseni, onko tuotteen lupaamia ainesosia edes sitä yhtä prosenttia, tai ollenkaan koko listassa. Samoin on hyvä tietää ainesosat, mikäli välttelee jotain. Mulle esim. mineraaliöljy tai etyylialkoholi listan kärjessä on kauhistus, ne tuotteet kun järjestäen ei tunnu toimivan mun iholla mitenkään :/ Koostumuksen arvioin sitten käyttökokemuksen perusteella.
Eli on ja ei ole hyötyä INCIn katsomisesta 😀
Tosiaan, on ja ei 🙂
Kyllä mun mielestä INCI-listat toimivat kuluttajille juuri niinkuin niiden varmasti alunperin on siinä purkin kyljessä tarkoituskin; kertovat mitä tuote sisältää. Helpottaa paljon allergian tai muun syyn takia tiettyjä aineita vältteleviä. 🙂
Tuossa tarkoituksessa ja alkuperäisessä ideassaan ne tosiaan tekevät tehtävänsä loistavasti. 🙂
Entäpä suurien yhtiöiden eri brändinimillä myytävät tuotteet, voiko samansisältöisen incin perusteella olettaa tuotteiden olevan toisiaan vastaavia, tai peräti identtisiä?
No jos järjellä miettii, niin varmasti on usein helpointa jopa laittaakin samaa formulaa pulloihin, mutta toisaalta ikinä ei sitten kyllä voi tietää, että onko jonkun aineen pitoisuus sittenkin eri.
mitä mieltä olet tästä? http://www.iltalehti.fi/terveys/2014112618868334_tr.shtml
Tuo oli mielenkiintoinen artikkeli. Valitettavasti en ole itse ehtinyt perehtyä aiheeseen tarkemmin voidakseni kommentoida siitä enempää. :/
Vaikken paljoa osaa inci-listoja lukea, niin olisin valinnut B:n luulemalla, että A:ssa on enemmän hajusteita. 😀
Ja kuten nähdään, eihän se niin yksinkertaista sitten ollutkaan. :')
Näinpä, niin sitä tosiaan vaan voikin yllättyä. 🙂