Ne, jotka tuntevat blogini historiaa tietävät, että sille on syynsä, miksi blogini nimi on alunperin ollut Ostolakossa. Olin se kosmetiikkaa rakastava kosmetiikkamyyjä, joka ei osannut hillitä itseään kosmetiikkahyllyillä ja kantoi sen seurauksena kotiin ihan turhan paljon kosmetiikkaa. Kun siihen vielä yhdisti töiden kautta saadut tuotelahjat ja myöhemmin vielä blogin kautta kokeiluun saatavat tuotteet, oli kasassa melkoinen pullomeri, jonka virralle oli saatava stoppi.
Olen yrittänyt vuosien varrella vähentää kosmetiikkavarastojani, mutta homma ei ole aina sujunut kovin menestyksekkäästi. Vasta nyt, kun viimeisen vuoden ajan olen kunnolla pohtinut ostokäyttäytymistäni ja tunnistanut syitä ostamiselle, olen osannut laittaa stopin kotiin tuleville tuotteille. Olen aina myös jakanut auliisti pois minulle turhia kosmetiikkatuotteita, mutta vasta nyt olen osannut luopua niistä vielä aiempaakin helpommin.
Kun vuosi sitten aloimme tyhjentää kotiamme kunnolla, osasin karsia kaikkea muuta paitsi kosmetiikkaa. Punnitsin silloin kosmetiikkavarastoni, joiden paino oli reippaat sata kiloa. Silloin koin kuitenkin, että sata kiloa kosmetiikkaa tekee minut onnelliseksi enkä kokenut tarvetta rankemman käden karsintaan.
Toisin kuin moni luulee, ei minimalismissa ole kyse siitä, että omistaa mahdollisimman vähän vaan siitä, että vain raivaa pois ne tavarat, joista ei ole itselleen iloa. Vuosi sitten uskoin kuitenkin, että nuo sata kiloa kosmetiikkaa tuovat minulle suurta iloa.
Tämän kuluvan kalenterivuoden aikana ajatukseni ovat kuitenkin muuttuneet täysin ja nyt myös kosmetiikka on saanut kyytiä. Näytin vähän aikaa sitten blogipostauksessani kaikki tällä hetkellä omistamani henkilökohtaiset tavarat, mutta jätin postauksen ulkopuolelle kaiken kosmetiikan. Moni on kuitenkin ollut utelias kuulemaan, mitä kosmetiikkavarastoilleni kuuluu tällä hetkellä, joten ajattelin, että tähän väliin voisi olla hyvä hetki pienelle väliaikaraportille.
Siinä missä ennen säilytin kosmetiikkaani erillisessä huoneessa, ovat kaikki kosmetiikkatuotteeni nykyään käytännöllisemmin alakertamme senkissä, jonka äärellä meikkaan ja hoidan ihoani. Kokonaista senkkiä ne eivät kuitenkaan sentään täytä.
Toinen senkin kaapeista on tyhjillään ja toisessa puolestaan on kosmetiikkaa. Ylempi hylly täyttyy puoliksi luonnonkosmetiikan tuotekehittämisen opintojeni raaka-aineista ja alahylly puolestaan on täynnä lähinnä ihonhoitotuotteita.
Ihonhoitotuotteita on tietysti edelleen aivan liikaa, mutta tähän mennessä olen silti onnistunut kutistamaan niiden määrää jo varsin hyvin ja uskon, että kun ensivuoden puolella lähdemme maailmalle, ei minulla ole juuri ennen lähtöämme jäljellä enää ihan valtavan suurta määrää tuotteita, jotka täytyy laittaa eteenpäin.
Osa näistä tuotteista (kuten esimerkiksi ihonpuhdistustuotteet ja kangasnaamiot) kulutan ongelmitta itse pois. Jotkut tuotteet puolestaan odottavat vielä kokeilua tai sitä, että kirjoitan niistä blogiini ja voin sen jälkeen lopulta luopua niistä.
Näiden tuotteiden lisäksi kosmetiikka vie senkistä vielä puolitoista vetolaatikkoa.
Melko suuren tilan toisesta vetolaatikosta vievät erilaiset matkakokoiset ja kokeilukokoiset ihonhoitotuotteet, joita tuntuu olevan melko loputon määrä. Ne tuovat kuitenkin kivaa piristystä arkeen, sillä rakastan edelleen kokeilla uusia tuotteita, joten käytän niitäkin pois sen verran kuin ehdin ja annan sitten lopulta ennen maailmalle lähtöä pois ne ylimääräiset.
Kokeilukokoisten tuotteiden lisäksi tästä laatikosta löytyy erilaisiin tarpeisiin tarkoitettuja seerumeja sekä The Ordinaryn tuotteita, jotka odottavat, että ehtisin postata niistä blogiin tarkemmin.
Lähes kaikki meikkini ovat puolikkaassa vetolaatikossa. Senkin kaapin hyllyllä on niiden lisäksi meikkipussi, jossa on sellaisia kosmetiikkatuotteita, jotka haluan käyttää itse, mutta joiden parasta ennen -päivään on vielä jopa pari vuotta aikaa, joten voin antaa niiden olla sivussa kaikessa rauhassa.
Meikit ja hiustuotteet ovat konkreettisin osa-alue, jota olen saanut vähennettyä. Hiustuotteita minulla on esimerkiksi enää vain ihan muutama ja olen pian jo siinä tilanteessa, että voin laskea ne kaikki yhden käden sormilla ja käytän niistä jokaista. Meikkejä on edelleen yli omien tarpeiden, mutta meikkivarastoni pienenevät silti vähitellen ja varsin lupaavasti.
En kokenut tarvetta alkaa lavastaa tätä kuvaa, vaan näytän siinä todellisuuden. Todellisuudessa senkin kulmalla on nimittäin aina kasa sellaisia ihonhoitotuotteita, joita käytän aktiivisesti ja joita kulutan loppuun juuri sillä hetkellä. Kuten näkyy, olisi niille kyllä tilaa senkin hyllyllä, mutta ne on kätevää pitää esillä senkin kulmalla.
Pitkin kylpyhuonetta on näiden kuvissa näkyvien tuotteiden lisäksi muutamia käytössä olevia tuotteita kuten shampoo, saippua, puhdistusöljy ja puhdistusvaahto sekä pari pussia vanulappuja, mutta en jaksanut kerätä niitä kuvaan. Suurta määrää tuotteita siellä ei kuitenkaan ole, sillä säilytän siellä vain niitä tuotteita, joita juuri sillä hetkellä aktiivisesti käytän nimenomaan kylpyhuoneessa. Varsinaiset hoituotteet ja muu kosmetiikka ovat sitten tässä senkissä.
Koen, että minulla on tietysti edelleen kosmetiikkaa reippaasti yli omien tarpeideni, joten vähennän sen määrää jatkuvasti. Joskus tuntuu, että sitä on loputon määrä eikä homma etene yhtään, mutta tosiasiassa projekti etenee jatkuvasti. Koti on täynnä loppumaisillaan olevia tuotteita ja oikeastaan joka päivä vähintään yksi kosmetiikkatuote kuluu loppuun.
Joskus se on vain kangasnaamio tai yksittäinen tuotenäyte, mutta joinakin päivinä loppuun voi kulua samanaikaisesti useampikin täysikokoinen tuote. Kosmetiikan vähennyksessä maltti on valttia ja vaikka voisinkin vain päättää, että annan kaiken pois ja aloitan puhtaalta pöydältä vain muutaman kosmetiikkatuotteen kanssa, en halua tehdä niin.
Koen, että varsinkin kosmetiikan kohdalla hidas vähennysprosessi on ollut todella opettavainen. Jos vain viskaisin kaikki tuotteet pois siksi, etten juuri sillä hetkellä halua niitä, en oikeasti tulisi samalla tavalla tiedostaneeksi, kuinka hankalaa jemmaamistaan tavaroista ja tuotteista on oikeasti päästä eroon enkä varmasti oppisi yhtään mitään. Pahimmassa tapauksessa ennen kuin huomaisinkaan, olisin taas täyttänyt jemmani uusilla tuotteilla.
Tiedän, että minun on lopulta päästävä lähes kaikista tuotteistani eroon, sillä en voi ottaa niitä reppuuni mukaan, kun lähdemme maailmalle. Kotiin niitä ei myöskään kannata jättää vanhenemaan, sillä emme ole yhtään varmoja, olemmeko maailmalla yhden, kaksi, viisi vai kymmenen vuotta. Vaikka emme edes olisi lähdössä maailmalle tiedostan, etten voi millään itse ehtiä käyttää kaikkia kosmetiikkatuotteitani edelleenkään pois, vaan osasta on välttämätöntä joka tapauksessa luopua.
Tuntuu kuitenkin hyvältä, että päätöksiä luopumisen suhteen voi tehdä pikkuhiljaa ja on ollut mukavaa huomata, kuinka kosmetiikan viemä tila pienenee jatkuvasti. Odotan jo innolla näkeväni, millainen tilanne on loppuvuodesta!
Kaupan päällisinä saatuja päivävoiteita! Niitä pikkuisia purkkeja, jotka kuitenkin riittävät melkein kuuksudeksi. Niin ja sitten niitä meikkipussukoita, joissa kylkiäiset ovat olleet. Suurin osa on niin pieniä, joille en ole keksinyt käyttöä. Tarvitsen pussukoita tosi vähän, vain silloin kun menen laivalle pari kolme kertaa vuodessa tai kesäloma reisulla.
Voiteita käytän pikkuhiljaa pois, mutta kun niissä suurimmassa osassa ei ole suojakerrointa, ne odottavat talvea.
Hiusten muotoilutuotteet, kasvovoiteet ilman suojakerrointa, kynsilakat, saippuat ja meikkivoiteet.
Minusta olisi mahtava nähdä jossain vaiheessa katsaus, mitä ihon hoitotuotteita/meikkejä otat matkalle mukaan? Tai vaikka Ranskan reissulta ”essentials” tyyppisen postauksen. Rakastan matkustaa kevyesti, mutta ihon puhdistustuotteet ja tullin nesterajoitteet ovat hankala yhdistelmä.
Joo, teen varmasti postauksen siitä, mitä kosmetiikkaa Ranskaan lähtee kuukaudeksi mukaan. En tosin ole vielä miettinyt asiaa täysin tarkasti, koska reissuun on vielä yli viikko aikaa, mutta ehkä sitten juuri ennen lähtöä… 😀 Sitten kun jemmat pienenevät ja maailmalle pidemmäksi aikaa lähtö on käsillä teen varmasti myös juttua siitä, mitä sinne lähtee mukaan. 🙂
Silmänympärysvoiteet! Niitä on tälläkin hetkellä noin 15 avaamatonta täysikokoista ja ne kuluu niin hitaasti 😀
Kynsilakat! Tällä hetkellä niitä on n.248 mikä alkaa olla hallittava määrä. Ehkä jonkun korvaan edelleen liikaa mutta kun niitä jossain vaiheessa oli yli 700…
Lakat alkoivat jossain vaiheessa v*tuttamaan. Vaikka annoin niitä kaksin käsin eteenpäin, niitä tuli postissa swatchattavaksi välillä kymmeniä viikossa. En ehtinyt lakata lakoillani vaan kaikki aika meni kuvaamiseen. Ymmärsin etten enää nauttinut hommasta vaan stressasin. Muuttojen yhteydessä karsin kokoelmaa 4 kertaa, viimeisimmässä kippasin n. 500 lakkaa sängylle ja karsin tyylillä tykkään, en tykkää…lopulta annoin eteenpäin kassillisen kynsilakkoja ja huonot laitoin roskiin.
Nykyään tykkään lakata lakoillani eikä ole ongelmaa valita millä lakkaa. Ehdin käyttää kaikkia! En ota enää valtaisaa määrää kynsilakkoja vastaan vaan ostan itse mitä haluan, viimeksi olen tainnut ostaa keväällä 3 lakkaa. Nyt ostan uusimmasta Picture Polish kokoelman yhden tai kaksi lakkaa 😉
https://charmingnails.blogspot.com/2019/06/taman-hetkinen-kynsilakkakokoelmani.html
Hei,
Pitänyt huikata jo aiemmin innokkaille kosmetiikan vähentäjille:
”Nestemäisessä muodossa oleva kynsilakka sisältää liuotinta ja on vaarallista (eli ongelma-)jätettä.” Tyhjä tai täysin kuivunut pullo on sekajätettä.” kertoo kierrätysopas.
Sama juttu hiuslakan, suihkutettavan dödön ja kynsilakanpoistoaineen kanssa.
Minulla on hyvin vähän meikkejä. Ne mitkä ei tunnu kuluvan ollenkaan on jauhemaiset luomivärit ja poskipunat. Chanelin poskipuna vuodelta 2006 on edelleen loistavassa käyttökunnossa eikä pohja näy. Enpä olisi arvannut sitä ostaessa, että iloisena sitä käytän vieläkin. Oli tuolloin elämäni kallein kosmetiikkaostos ja ehkä paraskin sitten. En ole koskaan saanut yhtään jauhemaista poskipunaa kulutettua loppuun. Palataan asiaan 10 vuoden päästä…
Hei; kiinnostaisi tietää miten nuo tuotekehittämisen opinnot sittemmin…?Minua kiinnostanut ala jo monenmonta vuotta…On vain todella suuri raha tässä tilanteessa.Eikä niitä opintoja oikein Suomesta käsin muuten hyvin taida saada tehtyä?Kemistin opinnot tai estenomin eivät oikein kiehdo, kun sisältävät niin paljon muutakin, mikä ei niin…Erikoiskosmetologi olen ja paljon muutakin. Kiinnostaisi tietää opettaako tuo kurssi mitään pakkausten muotoilusta…miten tämä toteuttaa?Voiko oppeja soveltaa Suomenkin markkinoille…
Tämä loppukesä on ollut niin kiirettä töiden ja blogin kanssa, että en ole ehtinyt liiemmin opiskella, mutta kun palaan Pariisista lokakuussa aion syventyä opintoihin jälleen lisää. Lupaan siten päivitellä niistä blogiinkin tarkemmin. 🙂
Nuo Formula Botanican opinnot antavat tosiaan hyvän valmiuden itse kehittää omaa luonnonkosmetiikan tuotesarjaa, jos on kiinnostunut siitä. Jos taas haluaa työllistyä muille, ei niillä saa varmasti kovin helposti töitä, kun työpaikkajonossa on aina ”oikean” tutkinnon suorittaneita. Itseäni ei niinkään kiinnosta oman sarjan kehitys, mutta haluan tuon kaiken teoriatiedon, jotta ymmärrän luonnonkosmetiikkaa paremmin ja minulla on faktoja paljon viljellyn fiktion edessä.
Pakkausten puolelta ei toistaiseksi ainakaan ole tullut mitään kovin tarkkaa vastaan, eli paremmat valmiudet saa jo ihan googlettelemalla. Toki siis tiettyjä perusjuttuja siitä, että materiaalin on toimittava yhteen ainesosien kanssa jo turvallisuusselvityksenkin kannalta ja vähän designin psykologista puolta ollut muistaakseni.
En tunnustaudu suureksi kosmetiikan hamstraajaksi, mutta vähän samanlaisia asioita olen pohtinut vaatteiden suhteen. Haluaisin vähentää niitä, mutta en halua kipata niitä suin päin kierrätykseen tai roskiin. Vaatteeni eivät ole mitenkään ”ihmeellisiä”, enkä koe, että joku muu suuresti ilahtuisi niistä. Siksi haluaisin pienentää vaatevarastoani sillä, että minimoin uuden ostamisen ja yritän kuluttaa vaatteita loppuun. Harmi vain, kun vaatteiden kuluminen on vielä hitaampaa kuin kosmetiikan… 🙂
Usein ne voivat myös vuosien varrella vähentyä luonnostaan senkin kautta, kun oma maku muuttuu. Itse huomasin, että säilytin kesällä edelleen esimerkiksi täydellistä kynähametta, josta en vain ollut halunnut luopua, kun istuu niin hyvin. Tosiasiassa huomasin, etten silti ikinä käyttänyt sitä, koska ei vaan tuntunut sittenkään hyvältä päällä. 🙂
Kiva kun jo vastasit…Haluaisinkin ehdottomasti oman sarjan 🙂 En ole vain kauheasti itse edes yrittänyt alkaa tehdä mitään.Onko sulla siis jo tunne, että noiden opintojen myötä oppii niitä tekemään ja kehittämään uutta..Ettei ole vain heiltä myyntipuhetta :)? Voiko Suomesta käsin edes opiskella tuotekehittejäksi muuta kuin sitten kemistin tutkinnolla..?Eikö estenomin tutkintokin ole paljon vain kaikkea muuta :/Kohta pitää päättää ottaako riskillä tuon itselleen erittäin suuren investoinnin.
Joo, tämän kurssin jälkeen moni on tehnyt oman sarjan ja tästä saa valmiudet siihen täysin. Nyt Formula Botanicalta tuli myös uusi yrittäjyyskurssi, josta saa vielä enemmän business-valmiuksia asiaan. Suomessa homma tosiaan sujuisi varmasti parhaiten opiskelemalla kemistiksi. Estenomi ottaa haltuun kosmetiikka-alan hieman kaikkea osaten, mutta suorasn se ei ainna valmiuksia tuotekehittelyyn.
Itse voin suositella tätä todella vahvasti, jos toiveena on nimenomaan oppia kehittämään tuotteita ja lanseerata uusi tuotesarja. Valitsin tuon ison paketin, joka kattaa monia kurssikokonaisuuksia ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Opiskelijoilla on myös mahtava FB-ryhmä, josta saa paljon apua ihan mihin tahansa ja se inspiroi hyvin. On tosiaan iso sijoitus, mutta jos oman sarjan kehittäminen kiinnostaa, saa minusta tästä loistavat valmiudet. 🙂
Täältä löytyy Formula Botanicalta valmistuneita ja heidän tarinoitaan:
https://formulabotanica.com/graduates/
Täällä on tuon reilun kuukauden kuluttua aukenevan kokonaisuuden tarkemmat tiedot, jotka olitkin varmaan jo lukenut, mutta linkitän tähän siltä varalta, että joku muu kiinnostuu: https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/formulabotanica/Brochures/Formula+Botanica+School+Prospectus+2019-2020.pdf
Kyseessä siis tämä kurssi:
https://formulabotanica.com/the-organic-international-skincare-entrepreneur-programme/