Kuinka lukea enemmän – 7 vinkkiä

*Sis. mainoslinkin

Voisin sanoa viime vuoden olleen minulle kirjojen vuosi, sillä palasin sen aikana minulle lapsuudessa rakkaan kirjaharrastuksen pariin. Paitsi että kirjoja on ollut ihanaa itse lukea ja kuunnella, on myös ollut ihanaa saada jakaa niihin liittyviä ajatuksia täällä blogissa sekä ennen kaikkea kuulla, kuinka muutkin ovat löytäneet kirjojen ilon.

Tiedän, että moni haluaisi lukea kirjoja enemmän, mutta silti sitä ei vain jotenkin tule tehtyä, kun sille ei esimerkiksi tunnu olevan aikaa tai siihen tuntuu olevan vaikeaa keskittyä. Kokosinkin tähän postaukseen omat vinkkini siihen, kuinka kirjoja voi alkaa lukea enemmän ja kuinka ne saa helpommin osaksi omaa arkea:

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

1. Valitse tapa, joka sopii sinulle parhaiten

Minulle äänikirjat olivat se juttu, joka palautti minut kirjaharrastuksen pariin. Niitä oli helppoa kuunnella muiden askareiden lomassa ja äänikirjapalveluiden sekä kirjaston kautta on helppoa saada käsiinsä valtava määrä kiinnostavia kirjoja.

Tiedän, että monille lukemisen tunnelma puolestaan syntyy juuri fyysistä kirjaa käsissään pitelemällä. Itse taas olen äänikirjojen lisäksi pitänyt e-kirjojen kätevyydestä ja minulla onkin jatkuvasti kesken sekä äänikirjoja että e-kirjoja – joskus tuntuu mukavalta kuunnella, toisinaan taas lukea.

Tärkeintä on, että löytää sen itselleen mieluisimman tavan eikä siinä yhdessä tavassakaan tarvitse aina pysytellä.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

2. Mieti, mistä ihan oikeasti haluat lukea

Kuuluisan lainauksen mukaan ei ole lapsia, jotka eivät tykkää lukea, vaan on vain lapsia, jotka joko rakastavat lukea tai lukevat vääriä kirjoja. Uskon, että sama pätee aikuisiin, joten on tärkeää löytää ne aihepiirit ja kirjallisuuden muodot, jotka itseään kiinnostavat. Joskus ne löytyvät helposti, joskus taas vaatii hieman kokeilua löytää oma juttunsa. Lukemisen myötä löytää usein myös uusia kiinnostavia aihepiirejä.

Jokaisen ei tarvitse lukea klassikkokirjallisuutta, dekkareita tai tietokirjoja. Vinkkejä hyviin kirjoihin voi löytää esmerkiksi katsomalla kirjakauppojen top-listauksia ja oma suosikkini on Pinterest, jonka haulla löytyy valtavat määrät hyviä kirjoja (joista moniin on haluttaessa saatavilla myös suomennettu versio). Suosituista kirjoista on usein helppoa aloittaa ja myös äänikirjapalveluissa on suosituimpien kirjojen listauksia. Samoin Goodreads-sivusto voi auttaa löytämään hyviä kirjoa.

Minua kiinnostivat vielä alkuvuodesta eniten elämäkerrat,mutta sittemmin olen innostunut paljon myös mm. erilaisista elämätaito-oppaista, sijoituskirjoista, markkinointioppaista ja business-kirjallisuudesta. Virtuaalisessa kirjahyllyssäni onkin valtava määrä erilaisia kirjoja, joiden välillä poukkoilen ja sinne päätyy jatkuvasti jotain uutta.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

3. Kirjoja voi olla kesken useampi samaan aikaan

Tämä on yllättävää kyllä asia, jonka moni kirjojen lukemista aloitteleva ohittaa. Monen yritys lukea enemmän alkaa yhdestä kirjasta, mutta kun kirjan lukeminen ei aina kiinnostakaan, jää paitsi kirja, myös koko alkanut lukuharrastus.

Kirjoja voi ja minusta jopa kannattaakin olla kesken useampi, jotta jokaiseen fiilikseen löytyy sopivaa luettevaa. Jos minulla olisi televisio, en jaksaisi joka päivä katsoa samaa televisiosarjaa, vaan haluaisin siihen välillä vaihtelua. Aivan samalla tavalla myös kirjoja vaihtelemalla voi saada vaihtelua. Joskus on kiinnostavaa lukea vähän jännempää kirjaa, joskus taas uusia taitoja opastavaa tietokirjaa ja joskus taas on parasta heittää aivot narikkaan hihityttävän hömppäkirjan kanssa.

Minulla on usein myös kesken yksi paksumpi kirja (tai pidempi äänikirja) ja pari lyhyempää sen rinnalla, sillä vaikka pitkä kirja olisi hyvä ja kiinnostava, tuntuu silti tyydyttävältä saada aina vähän nopeammin joku kirja loppuun. Jos aloittaa suoraan vaikkapa Michelle Obaman elämäkerrasta, joka on äänikirjana melkein 20 tuntia voi tuntua, että välillä olisi mukavaa kuunnella vaikkapa jotain lyhyttä ja humoristista siinä rinnalla.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

4. Kirjoja ei ole pakko lukea loppuun

Tämä itsestäänselvyys oli minulle uusi juttu, sillä jotenkin sitä on aina ajatellut, että kun kirjan on aloittanut, pitää se myös lukea loppuun, vaikka se ei vaikuttaisi kovin hyvältä. Maailma on kuitenkin täynnä hyviä ja loistavia kirjoja, joten jos joku kirja ei vaikuta kiinnostavalta, voi sille toki olla hyvä antaa pieni jatkomahdollisuus, mutta sitä ei ole pakko väkisin lukea eteenpäin, jos se ei tunnu hyvältä – ei, vaikka muut kehuisivatkin sitä.

Pahimmillaan käy niin, että huono kirja tyssäyttää koko lukuharrastuksen, kun lukeminen ei kirjan vuoksi huvita  – varsinkin, jos kerralla lukee vain yhtä kirjaa. Jos kirja ei siis vaikuta hyvältä, on täysin okei todeta, ettei se ollut itseään varten ja siirtyä seuraavaan kirjaan. Maailma on täynnä kiinnostavia ja niin hyviä kirjoja, ettei niitä malttaisi laskea käsistään, joten on täyttä ajanhaaskausta lukea väkisin huonoja kirjoja.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

5. Varaa lukemiselle aikaa

Moni sanoo, että olisi mukavaa lukea enemmän, mutta sille ei vain ole aikaa. Usein tämä on kuitenkin kiinni omasta priorisoinnista ja vaihtamalla fyysisen kirjan esimerkiksi äänikirjaan saattaa hyvinkin onnistua löytämään aivan uusia rakoja kirjojen lukemiselle. Kirjoja voi esimerkiksi kuunnella työmatkalla, kotiaskareita tehdessä tai liikkuessa, jolloin kuuntelu tapahtuu kuin ohimennen. Kirjat ovat myös mukava tapa lopettaa päivä ja rauhoittua sängyssä, eli voi esimerkiksi päättää, että joka ilta ennen nukahtamista lukee tai kuuntelee kirjaa.

Minun oli aluksi todella vaikea keskittyä lukemaan, joten äänikirjat olivat myös siksi käteviä. Kun ei tarvinnut vain istua paikoillaan ja tuijottaa kirjaa, vaan saattoi esimerkiksi siivota tai kävellä samalla, tuntui kirjojen kuuntelu helpommalta. Sittemmin olen oppinut rauhoittumaan enemmän ja nyt myös luen mielelläni kirjoja tai kuuntelen niitä tekemättä samalla mitään muuta. Kirjat ovatkin myös hyvä tapa kasvattaa omaa keskittymiskykyä, joka on kännyköiden vuoksi nykyään monelta hieman kateissa.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

6. Lue tilanteissa, joissa käyttäisit somea

Useimmille meistä somessa pyöriminen on ajan tappamista ja tapa (muka) rentoutua. Somea tulee selanneeksi työmatkalla, kahvitauolla ja millä tahansa hetkellä, kun haluaa pienen paussin. Päivityksien päämäärätön selaaminen saa tuntemaan, että niiden joukosta löytyy ehkä kenties vielä jotain tärkeää ja kiinnostavaa, vaikka tosiasiassa harva niistä on kovin tärkeä.

Poistin itse Facebookin kokonaan puhelimeni sovelluksista ja jos minulla tuntuu olevan aikaa siellä päämäärättömästi surffaamiseen, on minulla myös aikaa kirjan kuunteluun tai lukemiseen. Hain Facebookin päivityksistä ja keskusteluista uusia, kenties kiinnostavia ajatuksia, mutta sain usein huomata, että niistä tuli vain ärsyyntynyt olo. Vaikka ärsyyntyminen onkin oma valintani päätin, että olen mielummin ilman Facebookia ja haen uusia ajatuksia Facebookin sijaan kirjoista, jotka kiinnostavat minua.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

7. Ota haasteeksi lukea joka päivä

Lukeminen on kuin mikä tahansa muukin tapa, eli kun sitä vain tekee tarpeeksi usein, jää se päälle ja tulee sitä tehtyä jatkossakin. Itsensä voi haastaa lukemaan tai kuuntelemaan kirjoja päivittäin edes vaikka 15 minuutin ajan.

Kuten muissakin asioissa, on aloittaminen monesti vaikeinta, mutta kun lukemisen saa käyntiin, voi kirja viedä mennessään niin tehokkaasti ettei edes huomaa ajan kulua. Lukuhetken voi ottaa joko telkkarin edessä löhöilyä vastaavaksi omaksi rentoutusajaksi tai sitten aivottomia arjen askareita helpottavaksi hommaksi.

Esimerkiksi tylsät kotityöt muuttuvat äänikirjojen kanssa kivemmiksi ja kävelyllä saattaa tulla tehneeksi jopa pidemmän lenkin, jos sopii itsensä kanssa, että jotain hyvää äänikirjaa voi kuunnella vain lenkillä.


Omia kirjavinkkejäni lukemisesta kiinnostuneille voi katsoa tästä listauksestani.

Jos haluat tutustua äänikirjoihin ja e-kirjoihin, *voit uutena käyttäjänä lunastaa maksuttoman 30 päivän kokeilujakson Storyteliin täältä.

Kuinka lukea enemmän Virve Fredman kirjat

Onko teillä lisää vinkkejä siihen, kuinka tulee lukeneeksi enemmän?

6 kommenttia artikkeliin ”Kuinka lukea enemmän – 7 vinkkiä”

  1. Hyviä nostoja :). Eipä ole tullut mieleeni käyttää Pinterestiä kirjavinkkien hakuun! Itse pidän eniten Goodreadsista. Olen käyttänyt sitä jo vuosia, ja sinne on karttunut oma lukuhistoria sekä kiinnostavia tilejä seurattavaksi. Tänä syksynä tutustuin myös Instan bookstagram-tileihin, joista löytyy hyviä vinkkejä ja kiinnostavaa keskustelua. Lisäksi monilla kirjastoilla on kirjavinkkipalvelu verkossa, josta voi tilata itselleen omien lukutoiveiden pohjalta räätälöidyn vinkkilistan sähköpostiinsa. Pirkanmaalla palvelu on nimeltään Mitä lukisin? ja Helmet-alueella Lukuvalmentaja. Oma luettavien kirjojen listani on kylläkin niin pitkä, etten ole tätä vielä käyttänyt. Positiivinen ongelma 🙂

    • Iso kiitos tuosta Instagram-vinkistä, heti meni se ja monia muita aiheeseen liittyviä hashtageja seurattaviksi ja Instagram-feedi näyttää kiinnostavammalta!

      Onpa mahtava tuo kirjastojen ”lukuneuvonta”! Tutkin Helmetin Lukuvalmentajaa ja on kyllä aivan huippua, että tuollaista on tarjolla. Toivottavasti vastaavat jutut lisääntyvät! Kiitos, kun vinkkasit noista. 🙂

  2. Minä olen aikoja sitten tunnistanut oman tapani lukea ja oikeastaan se tapa minulla on monen muunkin asian kanssa. Minä olen laiska ja aikaasaamaton ja mestari lykkäämään asioita eli prokrastinoimaan (olen myös vastikään oppinut uuden sanan). Kuitenkin kun aika on oikea saan paljonkin aikaan. Minulle siis tulee purskeita. Tulee neulomispurskeita, ompelupurskeita, nikkarointi- ja remontointipurskeita ja myös lukupurskeita. Nyt minulle näyttää tulevan neulomispurske ja ehkä ompelupurske. Lainasin joululomaksi 4 kirjaa, mutta olen aloittanut yhtä, eli lukeminen ei ole nyt ajankohtaista. Mökillä luen aina, mutta sinne ei nyt pääse. On ihan ok olla lukematta välillä pitkiäkin aikoja, kun jossain kohtaa kuitenkin lukupurske tulee ja sitten ahmin kirjoja yötä myöten. Nyt ei kannata kovin edes yritellä, kun se tuntuu olevan niin väkinäistä.

    • Täällä toinen, joka tunnistaa kättäytymisestaa purskeet. Aina joku ”projekti” menossa, mikä tarkoittaa, että juuri se homma on kaiken keskiössä ja saa eniten aikaa. Nyt se on pitkään ollut lukeminen, mutta katsotaan, mitä se tulee olemaan myöhemmin tänä vuonna. 🙂

  3. En kyllä millään suostu pitämään äänikirjoja lukemisena. Se on kuuntelemista, ei lukemista. Se ei ole sama asia, silloin et itse lue, vaan kuuntelet jonkun toisen lukevan. Mitään vikaahan siinä ei ole, mutta ei sitä voi lukemiseksi kutsua.

    • Äänikirjojen myötä suomen kieleen voisikin tulla joku sopiva sana, joka kuvaa kirjan sisällön omaan mieleen saamista erittelemättä, onko se hankittu silmien vai korvien kautta. 🙂

      Vai olisiko tähän jo suomen kielessä hyvä sana? Englanniksi voisi ehkä sanoa ”consume books” tässä yhteydessä, mutta suomeksi tuo kuluttaminen kuulostaa tässä yhteydessä ehkä vähän hassulta.

Kommentointi on suljettu.