Kuten olen ohimennen maininnut, olen viimeisen vuoden ollut totaalisen hurahtanut öljyihin kauneudenhoidossa.
Olen kokeillut innolla niistä yleisimpiä kosmetiikassa käytettyjä öljyjä jojobaöljystä kookosöljyyn, auringonkukkaöljyyn, hamppuöljyyn, arganöljyyn ja ruusunmarjan siemenöljyyn sekä lukuisiin muihin öljyihin, mutta tehnyt tuttavuutta innolla myös hieman vähemmän näkyvyyttä saaneiden öljyjen kanssa.
Lue myös: Tämän vuoksi olen hurahtanut öljyihin ihonhoidossa
Yksi erittäin kiinnostava öljy on ollu broccoli oil eli parsakaaliöljy (tai parsakaalin siemenöljy, sillä sitä saadaan parsakaalin siemenistä kylmäpuristamalla).
Olin tilannut sitä pienen pullon samalla, kun olin tilannut lukuisia muita luonnonkosmetiikan öljyjä kosmetiikkatuotteiden formulointia varten, mutta en ollut käyttänyt sitä paljon.
Kiinnostuin parsakalliöljystä kuitenkin toden teolla, kun hiustuotteeni alkoivat olla lopuillaan ja hiusteni latvat tuntuivat kaipaavan tehokasta pelastusta.
Sen sijaan, että olisin lähtenyt kauppaan ostoksille päätin selvittää, löytyiskö etupäässä ihonhoitoon hankkimieni luonnonöljyjen joukosta jotain sellaista, mikä sopisi hiuksilleni erityisen hyvin.
Olin käyttänyt hiuksiini arganöljyä (josta löytyy aiempi postaukseni täältä) ihan hyvällä menestyksellä sekä kokeillut myös kookosöljyä, jonka käytön kanssa olen kuitenkin varovaisempi, sillä kookosöljy on huoneenlämmössä kiinteää, eli voi viemäreissä jähmettyessään saada aikaan tukoksia.
Halusin selvittää, mistä muista öljyistä hiukseni voisivat erityisesti nauttia ja törmäsin sen myötä parsakaaliöljyyn.
Lue myös: Näin leikkaan pitkät hiukseni itse kotona
Parsakaaliöljy oli saanut viime vuosina jossain määrin huomiota kosmetiikkateollisuudessa ja erityisesti siitä oltiin innostuttu hiustuotteiden puolella, jossa sitä oltiin jopa tituleerattu luonnonmukaiseksi vaihtoehdoksi silikoneille.
Olen postannut blogissa silikoneista ja niiden käytöstä kosmetiikassa jo aiemmin. Hiustuotteissa niitä käytetään yleisesti silottamassa hiuksia, lisäämässä niiden kiiltoa sekä vähentämässä hiusten pörröisyyttä ja takkuuntumista. Ne ovat tavallisesti hyvin siedetty ainesosa, joka on helppoa yhdistää muihin ja joka saa sekä hiuksissa että iholla aikaan todella konkreettisen vaikutuksen, jonka tavallinen kuluttaja yhdistää usein siihen, että tuote tosiaan vaikuttaa – vaikka vaikutus olisikin vain tilapäinen.
Hiuksissa käytettynä silikonit voivat saada hiukset tuntumaan pehmeiltä ja näyttämään hyvinvoivilta, mutta ne eivät varsinaisesti hoida hiuksia. Itse olin tämän vuoksi käyttänyt ennen silikoneja sisältävää latvasuojaa, joka oli ollut todellinen hiusteni pelastus jo toistakymmentä vuotta, mutta valinnut sen alle kuitenkin aina hiuksiin jätettävän hoitotuotteen, joka ensin oikeasti hoitaa hiuksia.
Hiuksille silikoneista ei ole haittaa, mutta ympäristön kannalta ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Siksi minua kiinnostikin ajatus hoitavasta luonnon öljystä, joka voisi vaikuttaa hiuksissani kevyiden silikonien tapaan, mutta samalla myös hoitaa hiuksia ja olla ympäristönkin kannalta silikoneja parempi vaihtoehto.
Lue myös: Näin hoidan hiuksiani – 10 vinkkiä
Parsakaaliöljyn oli kehuttu selvittävän hiuksia, lisäävän niiden kiiltoa, poistavan hiusten sähköisyyttä sekä tekevän hiuksista tuon kaiken myötä helpommin kammattavat.
Useimpia öljyjä voi tietysti laittaa hiuksiin ja niillä voi saada samankaltaisia vaikutuksia, eli ne voivat silottaa pörröisiä hiuksia ja tehdä niistä pehmeämmän tuntuiset. Erilaiset öljyt käyttäytyvät hiuksissa kuitenkin eri tavalla riippuen siitä, kuinka paksuja tai kevyitä ne ovat ja ratkaisevaa on löytää omalle hiuslaadulleen parhaiten sopiva öljy.
Paitsi että öljyt eroavat toisistaan ihotuntumansa puolesta, ovat ne koostumukseltaankin erilaisia ja voivat siksi vaikuttaa hiuksissa eri tavoin.
Olen käyttänyt parsakaaliöljyä yhdessä argaöljyn kanssa hyvällä menestyksellä. Toisinaan sekoitan niitä keskenään, välillä taas levitän hiuksiin ensin arganöljyä ja sitten parsakaaliöljyä.
Lue myös: Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi
Vaikka parsakaaliöljy onkin melko kevyt öljy, ei sitä kannata läträtä hiuksiin kovin runsaasti. Itse otan sitä tavallisesti muutaman pisaran kämmenelleni (hiukseni ovat melko pitkät ja paksut), hieron käsiäni hyvin yhteen (kuin hieroisin niihin käsivoidetta) ja sitten juoksutan käsiäni hiusteni läpi. Lopuksi keskityn erityisesti hiusteni latvoihin, joihin hieron viimeiset kämmenistä irtoavat öljyt painamalla kämmenet yhteen hiusten ympärille ja liu’uttamalla niitä hiuksia pitkin.
Oma tukkani on suora, mutta kiharissa hiuksissa öljy kannattaa levittää pikemminkin pyörittelemällä kiharia suortuvia hyvin kevyesti öljyisillä käsillä. Itse teen näin, kun levitän öljyä kiharrettuihin hiuksiin.
Aivan kuten silikoneihin pohjautuvia hoitotuotteita, voi tätäkin öljyä käyttää joko vielä pesun jäljiltä kosteisiin hiuksiin tai kuivissa hiuksissa. Itse käytän parsakaaliöljyä yleensä hiuksiini niiden ollessa pesun jälkeen vielä hieman kosteat ja saatan lisätä sitä vielä niiden kuivuttua.
Tarvittaessa lisään parsakaaliöljyä hiuksiini myös pesupäivien välillä, mutta mitä kauemmin olen öljyä käyttänyt, sitä paremmassa kunnossa hiusteni latvat ovat tuntuneet olevan ja sitä vähemmän olen sitä välipäivinä hiuksiini kaivannut.
Lue myös: Löwengripin hopeashampoo on todellinen löytö
Parsakaaliöljyssä on melko vahva noh, parsakaalimainen tuoksu, jonka haistaa puhdasta öljyä suoraan nuuskiessa. Koska öljyä kuitenkin käytetään niin vähän, en olen itse ainakaan kokenut sen jääneen hiuksiini. Yleensä haistan hiuksissani vain mahdollisen shampoon ja hoitoaineen tuoksun. Iholla kyllä haistan sen tuoksun usen paremmin.
Väriltään öljy on vahvan keltaista, mutta ei silti niin keltaista, ettäkö se vaikuttaisi vaaleiden hiusteni sävyyn tai sävyttäisi iholla käytettynä ihoakaan. Tunnultaan se on tosiaan silikonimaisen liukas ja melko kevyt, eli se imeytyy ihollekin varsin hyvin.
(Toki on otettava huomioon, että erilaisia silikoneja on hiustuotteissa valtava määrä ja jopa samalla nimellä ainesosaluetteloista löytyvät silikonit voivat olla keskenään erilaisia. Osa silikoneista on raskaampia ja siten usein paksummalle ja karheammalle tukalle paremmin sopivia, osa taas kevyempiä ja jopa haihtuvia, jolloin ne palvelevat paremmin ohuen ja hennon tukan tarpeita.)
Lue myös: Kumpi on parempi, Cloud Nine vai ghd?
Parsakaaliöljy on ollut minulla aktiivikäytössä vasta muutamia viikkoja, mutta olen varsinkin viimepäivinä ollut aivan erityisen ihastunut siihen, kuinka pehmeiltä se on varsinkin hiusteni latvat saanut tuntumaan – siitä huolimatta, että olen tuskaillut samaan aikaan juuri esittelemäni Garnier Macadamia Hari Food Conditioner -hoitoaineen kanssa, jonka tehot eivät ole riittäneet hiuksilleni, minkä vuoksi hiusteni latvat ovat tuntuneet kuivilta ja näyttäneet pörröisiltä.
Mielenkiintoisin kokeilu oli, kun tulin laittaneeksi parsakaaliöljyä hiusteni latvoihin ehkä ihan vähän liikaa, minkä seurauksena ne tuntuivat ja näyttivät vähän rasvaisilta. Kiharsin hiukseni tämän jälkeen muotoiluraudalla ja mietin, suoristuisivatko kiharat nyt tavallista helpommin.
Mitä vielä! Kiharani kestivät loistavasti kuten normaalistikin ja vaikka hiusteni latvat alkavat tavallisesti tuntua sitä kuivemmilta, mitä pidempään pesupäivästä on, olivat ne edelleen kolmantena pesunjälkeisenä iltana paitsi yhä kiharalla, mutta myös ihanan sileät ja niin pehmeät, että huomasin silitteleväni tukkaani jatkuvasti.
Parsakaaliöljy on myös ollut ihana käyttää hiuksissa niiden kihartamisen jälkeen, sillä varsinkin hiuspesujen välisinä päivinä se on tuonut kiharoille kiiltoa ja pehmeyttä sekä vähentänyt hiusten takkuisuutta.
Parskaalin siemenöljy on siis vakuuttanut minut ainakin todella kovasti ja taitaa jatkossa olla osa hiustenhoitoani. Selvittelen kuitenkin edelleen, millä muilla ihanilla öljyillä voin hiuksiani helliä.
Parsakaalinsiemenöljyä voi ostaa kotimaisesta Limepop-verkkokaupasta täältä.
Mä käytän manteliöljyä. Levitän sitä noin ruokalusikallisen verran pitkiin luonnonkihariin hiuksiin (en päänahkaan) muutama tunti ennen hiusten pesua ja pesen sitt normaalisti Carita Cosmetiikan palashampoolla. Halpaa ja toimivaa. Ja tuoksukin on miellyttävä. https://bertilshealth.fi/mantelioljy/