5 kirjaa, jotka kannattaa lukea voidakseen paremmin

Yksi parhaista asioista syksyn ulkomaanreissullani olivat äänikirjat. Kuten olen jo aiemmin kertonut, olen hurahtanut niihin jo pidemmän aikaa sitten, mutta matkallani löysin ne uudella tavalla.

Olin etukäteen arvannut, että tulisin kuuntelemaan äänikirjoja Pariisin kaduilla kävellessäni paljon, sillä tykkään kuunnella ja kävellä samalla. Joinakin päivinä kävelin koko päivän äänikirja korvissani soiden, mutta monina päivinä taas pidin äänikirjoista totaalista taukoa ja keskityin vain olemaan rauhassa oman mieleni kanssa. Sekin teki todella hyvää ja usein noina päivinä tuli sitten pohtineeksi niitä juttuja, joiden siemenen kuuntelemani kirjat olivat mielessäni saaneet itämään.

Lue myös: Minimalistin suosikki – äänikirjat

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

Matkani alussa nautin eniten elämänkerroista, joista olen jo aiemminkin kertonut erityisesti pitäväni, mutta pikkuhiljaa kiinnostukseni kohteet laajenivat ja sitä mukaa myös äänikirjojeni virtuaalikirjahyllyn koko kasvoi, kun tallensin sinne jatkuvasti uusia, kiinnostavia kirjoja.

Olen jakanut lukemiani kirjoja paljon Instagram Stories -tarinoissani ja moni on kertonut saaneensa niistä hyviä vinkkejä, joten ajattelin tuoda jutun myös tänne blogin puolelle. Olen itse bongannut hyviä kirjoja nimenomaan muiden suosituksien perusteella ja niitä lukiessani olen usein jopa vähän harmitellut, etten ole lukenut niitä aiemmin. Toisaalta olen kuitenkin tiedostanut, että en olisi välttämättä saanut niistä samanlaista hyötyä joskus aiemmin lukiessa kuin mitä nyt, juuri tässä elämäntilanteessa sain.

Itse kuuntelen äänikirjoja Storytel-sovelluksessa, mutta useimmat näistä kirjoista löytyvät varmasti ihan tavallisistakin kirjastoista ja kirjakaupoista. Joistakin kirjoista löytyy Storytelista myös suomenkielinen versio, mutta kaikista ei, joten olen kuunnellut ne englanniksi. Esittelen kirjan tässä postauksessa sillä nimellä, jolla olen sen itse kuunnellut, mutta englanninkielisistä teoksista voi tosiaan olla jostain saatavilla myös suomenkielinen käännös.

Tässä siis viimeaikaisia suosikkejani, joista on ollut minulle erityisen paljon iloa ja hyötyä:

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

1. Who Moved My Cheese; Spencer Johnson

Who Moved My Cheese on lyhyt klassikko, jota suosittelen jokaiselle, jonka elämässä tapahtuu muutoksia esimerkiksi työn, parisuhteen tai muiden asioiden osalta. Tai no, oikeastaan en suosittele sitä vain jokaiselle, jonka elämässä tapahtuu juuri nyt muutoksia vaan myös jokaiselle, josta vähänkin tuntuu, että elämä voisi kaivata muutoksia, mutta niiden tekeminen ei nykyisessä elämäntilanteessa tunnu kovin mukavalta ja voi jopa olla pelottavaa.

Tiivistettynä kirja kertoo lyhyen sadun kahdesta hiirestä ja pienestä ihmisestä, jotka etsivät labyrintista juustoa ja nauttivat kovasti  löydettyään sitä loputtomalta tuntuvan varaston. Kun juusto sitten eräänä päivänä katoaa, sekoittaa se pakan täysin ja saa kuuntelijan pohtimaan, keneen tarinan hahmoista hän muutoksen edessä eniten samaistuu. Samalla se myös saa ennen kaikkea pohtimaan, pitäisikö muutos sittenkin nähdä eri tavalla.

Kirja kestää äänikirjana vain reilun tunnin, joten suosittelen jokaista ottamaan sen ajan itselleen ja mielelleen. Jos ei kuitenkaan ole valmis siihen, voi hommaa lähestyä katsomalla tarinan lyhyenä versiona YouTubesta. Varttiin tiivistetty tarina ei ole yhtä moniulotteinen eikä välttämättä saa aikaan yhtä paljon pohdintaa omassa mielessä, mutta on minusta silti parempi vaihtoehto kuin elää kuulematta tätä tarinaa.

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

2. Out of The Maze; Spencer Johnson

Who Moved My Cheese on kymmeniä miljoonia kappaleita myynyt klassikko, joka on saanut monet miettimään elämäänsä ja muuttamaan ajatteluaan sekä sen kautta tulemaan onnellisemmaksi. Sen tarinassa on kuitenkin yksi hahmo, joka ei muuttanut ajatteluaan ja vaikutti siksi jäävän ilman onnellisuutta, mikä sai monet tarinan kuulleet miettimään, mitä tälle hahmolle lopulta kävi – varsinkin, kun moni voi tunnistaa hahmosta itsensä tai jonkun läheisensä.

Tämä äänikirjana reilun tunnin tarina on jatko-osa edelliselle kirjalle ja vaikka en itse täysin samaistunutkaan ensimmäistä kirjaa kuunnellessa tähän hahmoon, joka ei millään voinut hyväksyä asioiden muuttuvan, oli tämän kirjan kuuntelu aivan mielettömän hyvä ja mieltäni rohkaiseva kokemus nyt, kun olen muutoksien ja niin sanotusti suuren tuntemattoman edessä.

Olen itse ollut kaikki nämä työelämässä olleeni vuodet niin keskittynyt siihen, että nimenomaan kosmetiikka-ala on minun juttuni, etten ole edes osannut harkita muita vaihtoehtoja. Tämä tarina auttoi minua kuitenkin saamaan mieleni ulos kosmetiikkalabyrintista ja tajuamaan entistä paremmin, että vaikka en vielä tiedäkään, mitä muuta haluaisin tehdä, voisi vaihtoehtona silti olla tehdä jotain muuta.

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

3. 5 AM CLUB – Ota aamut haltuusi, kohenna elämääsi; Robin Sharma

Kun kuulin tästä kirjasta, oli ensimmäinen ajatukseni, että ei taas yksi kirja, joka yrittää pakottaa minusta aamuihmisen. Olen tunnetusti aamutorkku ja iltavirkku, mutta halusin silti antaa kirjalle mahdollisuuden, joten päätin kuunnella sen siitäkin huolimatta, että se oli melko pitkähkö äänikirja (suomeksi luettuna lähes 12 tuntia).

Tarinamuotoon puettu kirja kannustaa lukijoitaan ryhtymään aamuihmisiksi, jotta voisi saada aikaan mahdollisimman paljon. Se ei kuitenkaan ole suoraan se juttu, jonka otin tästä kirjasta take awayna – en nimittäin todellakaan ajattele, että jokainen kirja kannattaisi lukea ilman omia filttereitä, vaikka uusille ajatuksille silti kannattaakin olla avoin.

Vaikka kirjan pääajatuksena olikin, että parasta mitä itselleen voi tehdä on herätä aamulla kello viisi, ei se suinkaan ollut minusta kirjan pääpointti. Olen kuullut lukuisia kertoja aiemminkin, kuinka suuret businessmogulit nousevat lähes aamuyöstä saadakseen aikaan mahdollisimman paljon, mutta se ei ole kolahtanut minuun millään tavalla. En ole kokenut olevani yhtään sen tehokkaampi, vaan päin vastoin jopa vähemmän tehokas niin tehdessäni.

Tämän kirjan paras oppi olikin minulle se, mitä tuolla aamun ensimmäisellä tunnilla kannattaa tehdä. 5 AM CLUB -oppien mukaisesti se jaetaan kolmeen 20 minuutin osa-alueeseen: ensimmäiset 20 minuuttia harrastetaan liikuntaa ja treenataan kehoa, seuraavat 20 minuuttia reflektoidaan ja suunnitellaan päivää tai suuremmassa mittakaavassa elämää ja viimeiset 20 minuuttia käytetään oppimiseen ja mielen kehittämiseen, mikä voi olla vaikkapa kirjan lukemista tai podcastin kuuntelua.

Kirjan ajatuksena on, että kun ensimmäisen tunnin on käyttänyt näin kokonaisvaltaisen tehokkaasti herättäen kehon ja mielen, on tämän jälkeen hyvä tehdä rauhassa töitä vielä muutamia tunteja, kun muut vielä nukkuvat tai ovat aamupuuhissaan, sillä silloin kukaan ei ole keskeyttämässä. Kaikki nämä ovat hyviä oppeja ja vaikka minusta ei viideltä aamulla heräävää ihmistä tulekaan, koin juuri tuon aamun ensimmäisen tunnin ohjelman olleen se kirjan paras anti, jonka voi toteuttaa mihin aikaan tahansa.

Lisäksi kirja antoi paljon hyviä muita ajatuksia pohdittavaksi ja sain minut innostumaan mm. Nelson Mandelan elämään syventymisestä ja hänen kirjansa lukemisesta. Suosittelen siis tätä kirjaa, mutta mielummin sillä ajatuksella, että kirjasta poimii ne itselleen parhaat jutut eikä automaattisesti vain pakota itseään sen ehdottamaan muottiin.

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

4. Miksi Nukumme – Unen voima; Matthew Walker

Tämä kirja oli aivan täydellinen teos kuunnella tuon edellisen jälkeen, sillä se selvensi, miksei jokainen meistä voi vain päättää ryhtyvänsä aamuihmiseksi ja miksi oikeastikin on olemassa aamuihmisiä ja iltaihmisiä. Kirja kertoi todella kattavasti unen vaikutuksista ja perustui kiinnostaviin tutkimustuloksiin, joiden kuuleminen teki minulle todella hyvää.

En siis itseasiassa edes suosittele 5 AM CLUB -kirjaa ilman, että tutustuu myös unen merkitykseen esimerkiksi juuri tämän kirjan kautta (vaikka 5 AM CLUB korostaakin toki myös, että riittävä unen saanti on tärkeää). Jos olisin itse kuitenkin kuunnellut pelkän 5 AM CLUB -kirjan ilman tätä kirjaa olisin helposti tinkinyt unen määrästä ja ajatellut, että tärkeintä on herätä aikaisin saadakseen enemmän aikaa ja että ehkä olen vain kuvitellut olevani iltavirkku ja voivani muuttaa sitä asian vain päättämällä.

Olen itse ollut varsinkin työelämässä ja opiskellessa tyyppi, joka on aina ollut valmis tinkimään unen määrästä, sillä selviänhän minä vähemmilläkin unilla ja nukun sitten vapaapäivinä lisää. Tämä kirja selvensi minulle hyvin, miksi homma ei toimi näin ja kuinka paljon tiedostamatonta hallaa voin itselleni tehdä väheksymällä unentarvettani jatkuvasti.

Tämän kirjan lukemisesta olisi ollut minulle hyötyä jo vuosia sitten (vaikka se ei tosin ole ilmestynyt kuin vasta kaksi vuotta sitten) ja tämän luettuani aloin suhtautua nukkumiseen täysin eri tavalla, mikä on vaikuttanut elämänlaatuuni paljon. Jos siis on elämäntilanteessa, jossa esimerkiksi vuorotyön tai muiden kiireiden vuoksi tulee jatkuvasti tinkineeksi unestaan suosittelen sydämestäni lukemaan tämän kirjan.

Kun kerroin kirjasta Instagram Stories -klipeissäni, kyseli moni vuorotyössä oleva, uskaltaako sitä edes lukea, kun vuorotyö voi monilla väkisinkin vaikuttaa unirytmiin erittäin epäsuotuisasti. Minusta tämä kannattaa siitä huolimatta lukea, sillä kirja saa ymmärtämään, miksi unen määrästä kannattaa pitää kiinni edes niissä puitteissa kuin se on mahdollista eikä vain automaattisesti laiminlyö sitä ajatellen kuten minä ajattelin ja todeten, että no vähän väsyttää, mutta kyllähän minä pärjään.

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

5. Asioita jotka huomaa vasta kun hidastaa; Haemin Sunim

Haemin Sunim on korealaissyntyinen munkki, joka on opiskellut Yhdysvalloissa. Hän on Etelä-Koreassa suuressa suosiossa ja opettaa zen-meditaatiota, mutta vaikka meditaatio itsessään ei olisi erityisen kiinnostava asia, on tämä kirja silti ihana tapa rauhoitella mieltä modernissa, kiireisessä yhteiskunnassa.

Kirja on tehty tarjoamaan vinkkejä ja uusia ajatuksia kaikenlaisiin arjen tilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa mielelle pettymyksiä. Haemin Sunimin ajateltavaa antavat vastaukset ovat itseasiassa lähtöisin hänen sosiaalisessa mediassa antamilleen vastauksille päivittäisiin, hänelle esitettyihin kysymyksiin. Kantavana ajatuksena on, että kun oma mieli rauhoittuu, rauhoittuu myös ympärillä meluava maailma.

Kirja tekee asioista helposti lähestyttäviä ja antaa nimenomaan hyvää oloa rauhoittumisen ja hidastamisen kautta. Tämä voi olla hyvä kirja nimenomaan työ- tai koulumatkoilla kuunneltavaksi. Tämä oli ensimmäinen munkin kirjoittama kirja, jonka kuuntelin ja joka sai oman, jälkikäteen ajateltuna todella rajoittuneen mieleni tajuamaan, että olin turhaan ajatellut munkkien ajatuksia minulle liian etäisinä ja hengellisinä.

5 elämää parantavaa kirjaa Virve fredman ostolakossa

Onko joku näistä kirjoista teille tuttu?

 

4 kommenttia artikkeliin ”5 kirjaa, jotka kannattaa lukea voidakseen paremmin”

  1. Kiitos tästä ja tee ihmeessä lisää tällaisia, jos vain törmäät hyviin kirjoihin!

  2. Luin juuri tuon Kuka vei juustoni -kirjan, oli hyvä! Suosittelen kaikille, lyhyt ja helppo lukea.

    • Kiva kuulla, että muutkin tykkäävät! On tosiaan helppo ja nopea lukea, mutta saa niin hyvää mietittävää. 🙂

  3. Moikka!

    Täällä yksi 5am clubin ”jäsen”! Luin tuosta Robin Sharman metodista jostain somesta, ja haastoin itseni kokeilemaan sitä ainakin 66 päivää. Ja en, en todellakaan ole aamuihminen, mutta nyt, 18 päivää kuurin aloittamisesta, olen aivan ymmälläni tästä muutoksesta näin lyhyessä ajassa. Energiat on ihan eri tasolla heti aamusta alkaen, ja saan paljon enemmän aikaan päivän aikana. Uskomatonta. Luin tuon Robin Sharman kirjan heti klubiin liittymisen jälkeen, jotta ymmärsin paremmin koko ajatuksen, eli juuri sen että kyse ei ole pelkästä aikaisin heräämisestä. Kirja oli tosi hyvä!

    Ja heti sen jälkeen siirryin lukemaan tuota Miksi nukumme, ja kieltämättä vähän pelästyin, sillä olen aina pärjännyt 6 tunnin yöunilla, joskus jopa vähemmillä. Eihän se hyvää tee, ja erityisesti nyt kun nuo kiistattomat tutkimustulokset kertovat ikävän totuuden, on seuraava henkilökohtainen haasteeni saada aikaistettua nukkumaanmenoaikaa, jotta saan nukuttua useamman tunnin.

    Kiitos noista muistakin suosituksista, täytyy ottaa ne seuraavaksi lukulistalle, sillä kappas kappas, elämässä on juuri nyt suuria muutoksia työpaikan suhteen, joten kaikki tsempit otetaan vastaan!

Kommentointi on suljettu.