5 tapaa kokeilla minimalismia

Kun olen postannut minimalismista ja tavaroiden karsimisesta, olen saanut usein huomata, että monilla on varsin ehdoton linja asian suhteen: jos (tai usein kun) ei voi olla täysin minimalistinen kaikkialla, ei koe syytä karsia yhtikäs mitään.

Saan kuitenkin usein myös kuulla, että elämä kodissa, jossa olisi vähemmän tavaroita kiinnostaisi monia, mutta siihen pisteeseen pääseminen tuntuu niin työläältä, ettei projektia halua edes aloittaa.

Yksi tärkeimmistä jutuista, jonka olen itse tavaroiden vähentämisen myötä oppinut on, ettei kaikkea tarvitse todellakaan tehdä kerralla eikä heti voi olla valmista. Itse olen kokenut, että inspiroivinta on ollut aloittaa jostakin osa-alueesta ja tällaisten pienten kokeilujen kautta minimalismin eduista pääsee nauttimaan arjessa lähes välittömästi ilman suurta vaivannäköä.

Kun tavaroiden vähentymisen hyödyt näkyvät kokeilun kautta melko helposti, haluaa sen myötä helposti kokeilla samaa myös muilla osa-alueilla.

Listasin tähän postaukseen viisi ideaa, joilla minimalismia ja vähemmällä tavaramäärällä elämistä voi kokeilla aluksi. Monilla joku tai useampikin näistä osa-alueista on luonnostaan minimalistinen, kaikilla kuitenkaan ei. Jos minimalismi toimii näistä jo jollakin alueella, voi kokeiluun napata jonkun toisen alueen, jolla sitä voi lähteä toteuttamaan.

Kokeilun voi tietysti aloittaa myös jostakin ihan toisesta osa-alueesta, johon omassa elämässään nimenomaan kaipaisi selkeyttä ja yksinkertaisuutta.

Lue myös: Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?

Minimalistinen vaatekaappi Virve Fredman

1. Minimalistinen vaatekaappi

Kun vuosia sitten aloin vähentää tavaroita, tutustuin Project 333 -konseptiin. Konseptin ideana on pitää vaatekaapissa kerralla vain 33 yhteensopivaa vaatetta, joita voi sitten vaihdella vuodenajan eli kolmen kuukauden sykleissä.

Tämän metodin idea ei ole, että lopuista vaatekaapin vaatteista luovuttaisiin, vaan ne vain pakataan sivuun, eli esimerkiksi laatikkoon varastokomeroon, kaapin ylähyllylle tai sängyn alle. Näin vaatekaappiin saa selkeyttä, sen sisältö sopii yhteen eivätkä vaatteet, jotka eivät sovi vuodenaikaan ole turhaan viemässä tilaa.

Aiheesta löytyy netistä valtavasti lisää tietoa joko Project 333 -hakusanalla tai hakutermeillä capsule wardrobe ja suomeksi kapselivaatekaappi.

Kun aivan ensimmäistä kertaa aloin karsia vaatekaappiani, tuntui 33 vaatteeseen vähentäminen todella suurelta muutokselta – olinhan vuosia hamstrannut vaatekaappiini vaatteita tarvitessani aina uusia, sillä minulla ei ollut mitään päällepantavaa.

Nykyään en edes omista noin montaa vaatetta, mutta aikoinaan ajatus niin ”suppeasta” vaatekaapista oli mullistava ja potkaisi käyntiin ajatuksen siitä, ettei vaatekappissa tosiaan tarvitse olla valtavaa määrää vaatteita. Kapselivaatekaapin toteutuksen myötä vaatekaapin sisällön määrä alkoi sitten kutistua radikaalisti.

Jos ajatus 33 vaatteen vaatekaapista tuntuu suurelta, ei tuon numeron tietenkään tarvitse olla juuri 33. Se voi olla 20, 15, 12 tai 10 – ihan mitä itse haluaa. Tärkeintä on luoda vaatekaappi, jonka edessä seisoessa ei päällepantaviaan tarvitse arpoa liikaa ja sopivat vaatteet löytyvät helposti.

Minimalistisen vaatekaapin hyödyt: Haluamansa vaatteet löytyvät helposti, vaatekaapin vaatteet sopivat yhteen ja sekä aikaa että hermoja säästyy, kun aina on jotain päällepuettavaa. Kun kapselivaatekaappia toteuttaa kotoaan jo löytyvillä vaatteilla eikä osta uusia, tulee myös huomanneeksi, mitä vaatteita oikeasti käyttää ja mitä ei tule käyttäneeksi.

Lue myös: Minimalismi tuo avun kuluttavaan päätösväsymykseen

Kaikki meikkini Virve Fredman

2. Minimalistinen meikkipussi

Minimalistinen meikkipussi on tuonut itselleni arkeen ihanaa rauhallisuutta ja ollut todella mukava kokeilu. Blogiani pidempään seuranneet tietävät varmasti, että olen toipuva kosmetiikka-addikti, joka hamstrasi kotiin vuosia kosmetiikkaa.

Nykyään tiedän, etten oikeastaan edes tykkää meikata, vaan pidän vain meikkien aikaansaamasta lopputuloksesta. Uutuustuotteet kiinnostavat, mutta olen ymmärtänyt, ettei minun tarvitse omistaa kaikkea, vaan voin myös tyytyä ihailemaan niitä. En siis tarvitse valtavaa määrää meikkejä, vaan kompaktin kokoelman hyviä tuotteita, joihin voin luottaa.

Monilla on varmasti meikkipussissaan tuotteita, joita käyttää vain satunnaisesti ja jotka voivat jopa olla vähän tiellä niitä päivittäisiä meikkituotteita käyttöön poimiessa ja aamulla meikatessa. Tämä kokeilu sopiikin erityisesti niille, joilla on kotona paljon meikkejä.

Kaikesta ylimääräisestä ei tietenkään tarvitse heti luopua, vaan meikkipussillakin voi tehdä kokeiluja koostamalla sinne esimerkiksi valikoiman sellaisia tuotteita, joihin arjessa helposti aina tarttuu. Itsensä voi esimerkiksi haastaa kokeilemaan minimalistisella meikkipussilla elämistä viikon, kahden tai vaikka kuukauden ajan. Tämä voi opettaa itsestään ja omista mieltymyksistä paljonkin.

Jos esimerkiksi rakastaa luomivärejä ja niitä on kertynyt kotiin suuri määrä, voi etukäteen valita, millä luomiväripaletilla meikkaa tulevan viikon tai kuukauden ajan. Itsensä voi myös haastaa käyttämään samaa huulipunaa  tai huulikiiltoa päivittäin valitsemansa ajanjakson ajan. Näin voi varmistaa, että kaikkia meikkejään todellakin käyttää eikä niitä vain seisota laatikoissaan.

Minimalistisen meikkipussin hyödyt: Luottotuotteilla meikkaaminen on sekä helppoa että nopeaa ja onnistuneeseen lopputulokseen voi luottaa. Oman tyylin ja mieltymykset myös huomaa helposti, mikä voi auttaa välttymään uusilta hutiostoksilta.

Lue myös: Minimalismi on kutistanut meikkikokoelmani radikaalisti

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

3. Minimalismi keittiössä

Meillä ainakin keittiön kaappeihin on vuosien varrella kasautunut kaikenlaista ylimääräistä paitsi keittiötarvikkeiden, mutta myös ruoka-aineiden puolelle.

Tykkäänkin aina välillä tehdä itselleni haasteita, joissa tutkin kaiken mahdollisen kotoa löytyvän ruuan ja suunnittelen ruuanlaittoni sen ympärille päästäkseni eroon kaappeihin jääneistä maustepurkkien jämistä, unohtuneista säilykkeistä ja muista mahdollista syömiseksi kelpaavista jutuista.

Hyvä idea voisi olla esimerkiksi koota kaikki mahdolliset keittiön kaapeista löytyvät ruuat ja mausteet keittiön pöydälle, käydä ne ajatuksella läpi ja ympätä ne sitten tulevien päivien ruokalistaan mukaan.

Postasin tästä aiheesta tarkemmin ihan vähän aikaa sitten ja tuon postauksen keittiön minimalismihaasteesta voi lukea täältä. 

Minimalistisen keittiön hyödyt: Kauppalaskun summassa voi säästää, kun hyödyntää kotona jo olevia asioita, minkä lisäksi saattaa löytää uusia hyviä makuyhdistelmiä ja reseptejä.

Lue myös: Tämän vuoksi et onnistu vähentämään tavaroitasi

Minimalistinen siivouskomero Virve Fredman

4. Minimalismi siivouskomerossa

Ironista kyllä, moni inhoaa siivoamista, sillä itse siivouskaappi, siivouskomero, siivouslaatikko, tai mikä ratkaisu omassa kodissa ikinä onkaan on siinä kunnossa, ettei sieltä ole helppoa löytää tarvitsemiaan asioita tai niihin ei ole helppoa päästä käsiksi.

Monen siivousvarusteista löytyy runsaasti tuotteiden jämiä ja sellaisia tuotteita, joita ei ole aikoihin käyttänyt. Kun ne järjestelee hyvin ja niin, että kaikkeen pääsee helposti käsiksi, voivat ne jopa innostaa vihdoin pesemään sen uunin, mikron tai ne ikkunalasit, joita ei ole hetkeen huomioitu.

Aivan kuten keittiössäkin, on meillä myös siivouskomerossa ollut usein pitkään unohduksissa siivoustuotteiden rippeitä. Näiden käyttäminen loppuun on inspiroinut siivoamaan kotona. Tykkäämme elää siistissä kodissa, mutta kumpikaan meistä ei pidä siivoamisesta. Meille minimalismin tuoma lisäarvo onkin minimalistisen kodin helppo ja nopea siivottavuus, joten helposti saatavilla olevat ja asiansa hyvin ajavat siivoustarvikkeet ovat tärkeä asia.

Minimalistisen siivouskomeron hyödyt: Kun tarpeisiin sopivat siivoustuotteet ovat helposti saatavilla, on kynnys niiden käyttöön ja kodin siistimiseen usein matalampi.

Lue myös: Säästin tavaroita fantasiaminälle, jota ei edes ole olemassa

Anyfin kokemuksia koodi Virve Fredman

5. Digitaalinen minimalismi

Yhä useampi asia on nykyteknologian myötä voitu siirtää verkkoon, missä koen itse olevan paljon etuja. On ihanaa, kun ei vaikkapa tarvitse omistaa televisiota, kirjahyllylistä kirjoja tai radiota, vaan voin katsoa televisiosarjoja, lukea ja kuunnella äänikirjoja sekä nauttia musiikista tietokoneelta, tabletista tai älypuhelimesta.

Koskaan ennen ei siis ole ollut yhtä helppoa olla minimalisti kuin digiaikaan. Kun kaikki kuitenkin on jatkuvasti niin helposti saatavilla, tulee digitaalisia palveluita helposti ylikäyttäneeksi. Moni onkin havahtunut siihen, kuinka tärkeää on välillä pitää digipaastoa tai ainakin yrittää hieman rajoittaa sitä, minkä verran verkossa hengaa.

Yksi omista suurimmista aikasyöpöistäni oli kännykkäni Facebook-sovellus, jonka annoin jatkuvasti paitsi riistää aikaani, mutta myös keikutella tunteitani. Facebookin selailu oli kiehtovaa, sillä se harhautti mielen tylsissä hetkissä esimerkiksi bussissa istuessa eikä koskaan tiennyt, mikä kiinnostava päivitys opettaisi jotakin tai ainakin toisi hyvää viihdettä. Facebook sai aikaan fomon, sillä pitihän sitä nyt tietää, mitä muille kuuluu ja mistä nyt puhutaan.

Kyllästyin Facebookiin kuitenkin syksyllä totaalisesti, sillä koin sen ottavan enemmän kuin antavan. Päädyin jatkuvasti lukemaan keskusteluja, jotka saivat oman pinnan kiristymään ja leukani loksahteli toistuvasti auki lukiessani, millaisia asioita ihmiset kehtaavat verkkoon kirjoittaa – siitä huolimatta, että olin karsinut kovalla kädellä sisältöä, joka feediini ilmestyi.

Lopulta päätin, että olen paljon onnellisempi, jos poistan sovelluksen puhelimeltani ja käytän Facebookia vain tietokoneelta. Silloin en harrastaisi päätöntä selailua, vaan käyttäisin Facebookia vain hyödyllisiin asioihin silloin, kun minulla olisi siihen oikea tarve.

En kokenut tarvetta poistaa Facebookia kokonaan, sillä toisinaan siitä olisi hyötyä – en vain tarvinnut elämääni sitä yleistä negatiivisuutta, jota Facebook usein toi tai halunnut sen vievän minulta aikaa.

Nyt puolisen vuotta myöhemmin vähäfacebookkinen elämä on tuntunut loistavalta. Digielämästäni on kadonnut myös mm. jatkuva sähköpostin kyttääminen ja katson sen nykyään korkeintaan kerran päivässä – usein jopa harvemmin. En myöskään enää saa näytölleni heti ilmoituksia jokaisesta saapuneesta sähköpostista ja olen parhaani mukaan perunut uutiskirjeitä ja pyrkinyt vähentämään saapuvan sähköpostin määrää.

Olen nauttinut siitä, ettei minun tarvitse olla jatkuvasti tavoitettavissa. Päivitin kännykkäni niin, että siivosin siitä pois turhat sovellukset ja lajittelin loput sovelluksista kansioihin aihepiirien mukaan. Poistin sosiaalisen median ja viestipalveluiden sovellusten ilmoitukset siitä, kuinka monta lukematonta viestiä minulla on.

Tyhjensin myös aloitusnäytön lähes kaikista kuvakkeista ja olen pikkuhiljaa palauttanut niitä siihen tarpeideni mukaan. Puhelimeni tuntuu paljon rauhallisemmalta enkä saa jatkuvia muistutuksia siitä, mitä minun pitäisi seurata tai mitä olen mahdollisesti missannut.

Digitaalisen minimalismin hyödyt: Tarkoituksettoman selailun lopettaminen säästää aikaa ja mieli on levollisempi, kun ei ole kokoajan tavoitettavissa.

Lue myös: Minimalismin 11 positiivista vaikutusta elämässäni

Minimalismi blogi Virve Fredman

Onko teillä hyviä ideoita siihen, missä minimalismia voisi  kokeilla?

2 kommenttia artikkeliin ”5 tapaa kokeilla minimalismia”

  1. Tämä ei nyt välttämättä ole tapa kokeilla minimaalisuutta, mutta on toiminut minulla tapana vähentää tavaraa kotona:
    En käy tavaroitani kerralla läpi (esim keittiö tai vaatekaappi) ja kerää kaikkia myytäviä/lahjoitettavia sieltä erilleen. Turhauttaa ajatus, että sitten ne seisovat siellä pussissa vaatehuoneessa odottamassa noutajaa ja ovat tiellä. Ajatus ärsyttää jo etukäteen niin paljon, että kaikki karsiminen jäisi tekemättä.
    Sen sijaan kun normaalisti eläessä silmään osuu jokin tavara, jota en tarvitse, otan sen kaapista ja nappaan kuvat ja laitan myyntiin tai annettavaksi ja nostan takaisin paikalleen. Siellä se sitten odottaa, kunnes saan sen eteenpäin. Näin tulee vähän kuin huomaamatta karsittua tavaroita. Tahti ei ole ripeä, mutta järkevämpää näin kun heittää jätesäkillisiä käyttökelpoista kamaa roskiin. Eikä ikinä tarvitse käyttää vapaa-aikaa tai energiaa karsimisprosessiin, kun sitä tekee 3 minuuttia kerrallaan sillon tällön. Tietenkin tulee ottaa huomioon, että en asu omakotitalossa johon olisi kertynyt vuosikymmenten saatossa kaikkea epämääräistä, vaan kerrostalokaksiossa, johon nyt ei muutenkaan mahdu niin paljoa tavaraa.

Kommentointi on suljettu.