Bussi Durrësista Tiranaan

Vaikka Albanian Durrës ei vielä tätä keväällä 2023 kirjoittaessani olekaan yhtä suosittu rantalomakohde kuin vaikkapa Bulgarian Sunny Beach tai Kroatian Split, uskon sen suosion kasvavan lähivuosina.

Moni on kuitenkin jo löytänyt Albanian ja yhä useampi on kiinnostunut katsastamaan, mitä maalla on meille turisteille tarjoa.

Durrës sijaitsee 30 kilometrin päässä Albanian pääkaupungista Tiranasta ja siellä ollessa minua itseäni kiinnosti kovasti tietää, kuinka Durrësin ja Tiranan välinen julkinen liikenne toimii.

Googlettaessa kävi kuitenkin selväksi, ettei siitä ollut kovin helppoa löytää (varsinkaan ajantasalla olevaa) tietoa.

Jopa parhaat artikkelit, jotka osasivat kertoa, mistä bussit vuonna 2023 kulkevat sisälsivät tietoa, joka ei pitänyt paikkaansa.

Päädyin tämän vuoksi kirjoittamaan tämän artikkelin, joka selventää bussilla liikkumista erityisesti Durrësin ja Tiranan välillä.

Toivon, että tästä artikkelista on apua niille, jotka sattuvat olemaan aikeissa kulkea Tiranan ja Durrësin väliä bussilla suuntaan tai toiseen.

Lue myös: Talvipako Albanian Durrësiin

Durres Tirana bussi

Bussilla liikkuminen Albaniassa

Heti alkuun muutama sana Albanian bussiliikienteestä, joka on aivan omaa luokkaansa – eikä välttämättä ihan positiivisessa mielessä.

Eroja kaupunkien ja alueiden välillä voi tietysti olla, mutta Google on antanut minulle kuvan, että se mitä seuraavaksi kuvaan on yleistä eri puolilla Albaniaa – paitsi ehkä lukuunottamatta maan pääkaupunkia Tiranaa, jossa asiat ovat hieman paremmin organisoituja.

(Tosin luin, että Tiranassa on käytössä julkisen liikenteen bussisovellus, mutta käytännössä kävi ilmi, ettei sitä oltu päivitetty vuosiin eikä se näin ollen edes toiminut.)

Julkinen bussiliikenne on Durrësissa ja yleensäkin varsinkin kaupunkien sisällä yleistä ja suorastaan halpaa.

Bussimatkat maksetaan käteisellä bussissa ja hinnat liikkuvat euroiksi muunnettuina muutamissakymmenissä senteissä.

Esimerkiksi sisäinen lippu Tiranan paikallisbussissa maksaa 40 lekeä eli n. 0,35 euroa.

Durrësissa ollaan käsittääkseni samoissa hinnoissa (joskaan en ole itse käyttänyt Durrësissa koskaan kaupungin sisäistä bussia.)

Mikä bussiliikenteestä kuitenkin tekee erityistä on se, ettei siitä löydy oikeastaan mistään mitään tietoa ja vain paikalliset, bussia käyttävät ihmiset tietävät, mitä reittiä paikallisliikenteen bussit kulkevat.

Bussiaikatauluja ei ole näkyvillä missään eikä myöskään bussien reiteistä ei löydy tietoa mistään.

Ehkä näistä saattaa löytyä tietoa jostakin päin internettiä albaniaksi, mutta en ole itse löytänyt ja vaikka aikataulu löytyisikin, on se usein vain suuntaa antava.

Bussien pysähtymispaikat ovat nekin yhtä mystisiä.

Jos bussipysäkiksi tunnistettava rakennelma on olemassa, koostuu se yleensä pelkistä raameista ilman, että missään on pienintäkään vihiä siitä, mikä bussilinja siitä kulkee ja koska bussin voi odottaa saapuvaksi.

Jos pysäkiltä menee bussi, näkyy sen ikkunassa bussin päätepisteen nimi, mutta vain bussilinjaa käyttävät tietävät ilmeisesti kokemuksen kautta, mitä reittiä bussi tulee kulkemaan.

Aina bussipysäkkejä ei ole edes merkitty mitenkään, vaan niiden paikan tunnistaa siitä, että paikalliset bussia odottavat ovat osanneet kokoontua oikeaan paikkaan sopivaan aikaan.

Bussipysäkki Durrësissa.

Tirana – Durrës junalla?

Tiranan ja Durrësin väliä on ennen voinut kulkea junalla, mutta nykyään tätä junayhteyttä ei enää ole.

Junayhteys suljettiin joitakin vuosia sitten, eli siitä saattaa yhä olla mainintoja joissakin paikoissa, mutta vuonna 2023 sitä ei kuitenkaan ole.

Ylipäätään Albaniassa ei ole kovin kummoista junaliikennettä, sillä maan rautatiet on rakennettu kommunismin aikaan (joka loppui vuonna 1995) eikä rautatieverkostoa ole sen jälkeen liiemmin huollettu.

Jos Albaniassa siis haluaa matkustaa kaupunkien välillä, on matka parasta tehdä autolla – oli se sitten bussi, taksi tai henkilöauto.

Yleisesti liikennöinti busseilla Albaniassa kaupunkien välillä on käsittääkseni suosittua ja hyvin toimiva tapa matkustaa.

Vanhojen junaraiteiden entisöinnistä on kuitenkin puhuttu paljon ja lähivuosina junalla voisi siis ehkä jälleen matkustaa Durrësin, lentokentän ja Tiranan väliä.

Durres Tirana bussi
Bussiasema Durrësissa.

Durrës –Tirana bussi

Myönnän, että aluksi Durrësissa ollessa emme saaneet lähdettyä Tiranaan, sillä homma vaikutti lyhyen googlettelun perusteella niin monimutkaiselta, ettemme jaksaneet alkaa selvitellä käytännön asioita.

Lopulta kuitenkin päätimme matkustaa Tiranaan bussilla ja kun saimme sen kerran tehtyä, osoittautui se loppujen lopuksi niin helpoksi, että vierailimme Tiranassa useaan otteeseen ihastuttuamme kaupunkiin toden teolla.

Näin homma siis toimii:

Durrësin päässä bussi Tiranaan (sekä muihin kaupunkeihin) lähtee Durrësin bussiasemalta.

Paikan löytää Google Mapseista nimellä Durrës Bus Terminal ja paikan päällä sen tunnistaa siitä, että se on käytännössä iso parkkipaikka täynnä erikokoisia ja -näköisiä busseja.

Paikasta tekee erityisen se, ettei täälläkään ole näkyvillä missään mitään tietoja siitä, koska bussit liikennöivät.

(Ainoa aikataulu, joka bussiasemalta löytyy on lentokenttäbussin aikataulu. Käytimme lentokenttäbussia itse ja se toimi hyvin.)

Busseilla ei myöskään ole numeroituja laitureita eikä busseillakaan ole numeroita.

Homma toimii käytännössä niin, että bussien tuulilasissa lukee, minne kyseinen bussi menee ja kuljettajat/rahastajat huutelevat ääneen, mihin suuntaan heidän bussinsa on menossa.

Oikea bussi löytyy siis ihan vain kävelemällä ympäri bussiasemaa ja tarvittaessa kyselemällä bussikuskeilta vaikuttavilta ihmisiltä (joilla ei ole mitään uniformua, josta heidät tunnistaisi bussikuskeiksi) ihan vain, että ”Tirana?” ja joku lopulta viittoo varmasti oikean suunnan, josta seuraava bussi menee.

Oman kokemuksemme perusteella päädyimme toki huomaamaan, että vaikka busseilla ei ole nimettyä laituria, löysimme Tiranaan menevän bussin aina samasta kohdasta suoraan vanhan terminaalirakennuksen edestä.

Näillä kaupungista toiseen kulkevilla busseilla on periaatteessa aikataulu, jonka löysin joltakin verkkosivustolta, mutta käytännössä aikataulu ei välttämättä useinkaan pidä paikkaansa.

Busseja pitäisi kuulemma päiväsaikaan mennä jatkuvasti ja jopa lähes viiden minuutin välein, mutta oikeampi arvio on varmaan jotain viidentoista minuutin ja puolen tunnin väliltä.

Todennäköisempää taitaa olla, että busseja menee vähintään pulen tunnin välein tai jo sitten, kun bussi on täynnä.

Itselleen ei siis kannata varata mitään tiukkaa aikataulua sen suhteen, koska Tiranassa täytyy olla perillä.

Bussiasema Tiranassa.
Bussiasema Tiranassa.

Kun Tiranaan menossa oleva bussi sitten on löydetty, noustaan bussiin sisään maksamatta vielä mitään ja paikka valitaan oman mielen mukaan.

Kun bussi on lopulta lähtenyt liikkeelle, kiertää rahastaja kaikki matkustajat läpi ja veloittaa jokaiselta käteisellä Albanian lekeissä bussilipun hinnan, joka oli kevättalvella 2023 noussut juuri 180 lekeen eli n. 1,60 euroon per suunta.

Bussit ovat joka kerta meidän matkustaessamme tulleet varsin täyteen, vaikkakin lähes aina jokaiselle on löytynyt istumapaikka.

Bussit ovat keskenään erilaisia ja niitä näyttää olevan ostettu ympäri Eurooppaa esimerkiksi Espanjasta ja Saksasta, joten bussissa voi vielä olla tekstejä sen alkuperämaan kielillä.

Jotkut linjat liikennöidään pikkubusseilla, mutta Durrësin ja Tiranan väli on sen verran suosittu, että siellä käytössä näytti aina olevan iso bussi.

Durrës–Tirana bussi
Durrës–Tirana bussissa.

Tyypillisesti bussit ovat olleet enemmän tyyliä pitkänmatkanbussi eli niissä on ollut tiiviit rivit istuimia eikä esimerkiksi avoimia tiloja seisomiselle ja lastenrattaille kuten vaikkapa Suomessa pääkaupunkiseudun busseissa on.

(Jos matkaan kuitenkin lähtee lastenrattaiden tai matkalaukun kanssa, voi ne jättää bussin alaosassa olevaan säilytystilaan.)

Matka Tiranaan kestää liikenteestä riippuen n. 30–35 minuuttia ja se taittuu pääosin moottoritietä pitkin.

Tiranassa bussi ei kuitenkaan mene kaupungin keskustaan, vaan bussiasemalle, joka on muutaman kilometrin keskustan ulkopuolella.

Tämä bussiasema on nimeltään South and North Bus Terminal (albaniaksi Terminali i Autobusave të Veriut dhe Jugut), joka sijaitsee aivan CasaItalia MegaOutlet-ostoskeskuksen edustalla.

(Aiemmin bussiasema oli saman ison tien varrella noin kilometrin lähempänä keskustaa, joten asiasta googlettaessa saattaa vielä löytää viittauksia tähän vanhaan, nyt jo suljettuun bussiasemaan.)

Myös tämä bussiasema on käytännössä pelkkä valtavan iso parkkipaikka, jolla ei esimerkiksi ollut edes toimivia katuvaloja pimeän tullen.

CasaItalia-ostoskeskus
CasaItalia-ostoskeskus Tiranassa bussiaseman vieressä.

Verkossa väitettiin, että matkaa pitäisi jatkaa sieltä paikallisliikenteen bussilla, joka ei lähtisi samalta bussiasemalta, vaan jostakin sieltä läheltä ja bussipysäkki löytyisi, kun kyselisi muilta.

Tosiasiassa kävi ilmi, että bussiasemalta voi ihan hyvin kävellä keskustaan, eli sieltä menee suora autotie, jonka reunustalla on jalankulkijoille tilaa.

Tuo kävelymatka ei vain välttämättä olisi kaikkien mieleen, sillä ydinkeskustaan Skanderbegin aukiolle on matkaa bussiasemalta noin 4 km.

Me kuitenkin tykkäämme kävellä, joten yleensä menimme keskustaan kävellen.

Lue myös: Albanian hintataso – näin paljon 10 viikkoa Albaniassa maksoi

 Durres Tirana bussi

Ensimmäisellä kerralla kävelimme suoraa keskustaan vievää tietä ja koimme sen mielenkiintoiseksi – sekä käytännölliseksi, sillä tie kulkee Tirana Ring Center -ostoskeskuksen ohi ja siellä oli kätevää pysähtyä vessaan.

Seuraavilla kerroilla vaihtelimme reittiä, sillä koimme mielenkiintoiseksi kävellä läpi kaupungin laidoille rakentuvien uudempien kaupunginosien.

Sanoisin siis, että jos tykkäät kävellä ja nähdä paikkoja eikä sinulla ole kiire, on tuo osuus kiva kulkea jalan.

Jos kuitenkin liikkuminen on hankalaa tai mukana on vaikkapa lastenrattaat, voi paikallisbussi olla mukavampi vaihtoehto.

Viimeisellä Tiranan reissullamme mekin päätimme kokeilla paikallisbussia ja löysimme kyselemällä tiemme oikealle bussille, joka lähti bussiaseman vastakkaiselta puolelta tietä.

Matka keski muistaakseni ehkä kymmenisen minuuttia ja tämäkin matka maksettiin bussissa kiertäneelle rahastajalle käteisellä (40 lek eli n. 0,35 euroa).

Bussi takaisin bussiasemalle lähtee kuulemma jostakin Skanderbegin aukion takaa, mutta tätä paluureissua emme testanneet.

Paluumatkan busseja Tiranasta Durrësiin pitäisi kuulemma kulkea iltaisin klo 21 asti, mutta suosittelen, ettei paluumatkaa jätä niin myöhäiseksi siltä varalta ettei tämä pidäkään paikkaansa.

Jos matkan kuitenkin päätyy tekemän taksilla, on taksimatkaan hyvä varata rahaa n. 20–25 euroa.

***

Toivottavasti tästä yhteenvedosta on apua niille, jotka suuntaavat Durrësin ja Tiranan alueelle!

Lue myös: Albanian Durrës kolmella tavalla: rantaa, kaupunkia ja luontoa

Tirana

Onko teillä kokemuksia Albanian bussiliikenteestä?