*Sis. mainoslinkin
Kuten eilen kerroin, ovat ihoni riesana viimeaikoina olleet ikävät epäpuhtaudet. Analysoin itse niiden johtuvan mahdollisesti stressin ja saasteiden yhdistelmästä, mutta sain lisäksi monta hyvää ehdotusta siitä, mistä muusta näpyt voisivat johtua. Voikin olla, että ne ovat melkoisen monen osatekijän summa ja kun 2.5 kuukauden kuluttua palaan Ruotsiin, rauhoittuu ihokin.
Viimeisen parin kuukauden aikana olen kuitenkin aktiivisesti yrittänyt paitsi löytää niihin syytä, myös hoitaa seurauksia. Yksi mielenkiintoinen tuotekategoria, jonka selvittelytyöni aikana löysin, olivat korealaiset cica-tuotteet.
Cica-termi oli hyppinyt silmilleni korealaisissa kosmetiikkatuotteissa jo yli vuoden päivät, mutta en ollut saanut aikaiseksi selvittää, mistä cica-tuotteissa oikeastaan oli kyse. Kun vihdoin selvitin asiaa, harmitti jo suorastaan, etten ollut tutustunut niihin aiemmin.
Mitä ”cica” tarkoittaa?
Cica on lyhenne ainesosasta Centella asiatica, joka kääntyy suomeksi varsin epäviehättävästi rohtosammakonputkeksi. Ainesosan suomenkielinen nimikin jo tosin viittaa sen lääkinnällisiin ominaisuuksiin ja ainesosaa onkin käytetty Aasiassa lääkinnällisissä tarkoituksissa jo vuosia.
Koska korealaiset tuntevat ainesosan perinteisenä lääkekasvina, on ainesosaa ollut helppoa markkinoida korealaisille kulutajille, joiden keskuudessa herkälle iholle tarkoitettujen tuotteiden suosio on jatkuvasti lisääntynyt. (Mintelin mukaan 23% vuonna 2017 lanseeratuista korealaisista kosmetiikkatuotteista oli markkinoitu herkälle iholle sopivina.)
Ainesosa tunnetaan englanniksi nimellä ”tiger grass”, sillä haavoittuneiden tiikereiden huomattiin luonnossa hierovan itseään sitä vasten saadakseen haavansa parantumaan nopeammin. Myös Gotu Kola on yksi ainesosan kutsumanimistä.
(Cica-sanaa käytetään myös puhuttaessa arpien hoitoon tarkoitetuista tuotteista, joiden yhteydessä termin alkuperänä pidetään arpeutumiseen viittaavaa cicatrisation-sanaa.)
Mitä cica-tuotteet tekevät?
Cica-tuotteiden hyödyntämä Centella asiatica auttaa tutkitusti iholle levitettynä rauhoittamaan ärtynyttä ihoa sekä tukemaan ja jopa nopeuttamaan vaurioituneen ihon korjautumista. Käytännössä ne voivat siis siis esimerkiksi paitsi rauhoittaa epäpuhtaan ihon tulehduksia, myös nopeuttaa epäpuhtauksien paranemista.
Cica-tuotteiden avulla pyritään myös vahvistamaan ihon mahdollisesti häiriintynyttä luonnollista suojaa ja kosteuttamaan ihoa hellävaraisesti, minkä vuoksi niistä voi olla hyötyä hyvin kuivalle sekä jopa ekseeman tai psoriasiksen kanssa tuskailevalle iholle.
Yksi rohtosammakonputken sisältämistä ainesosista on antioksidanttinen madecassoside, jota käytetään paljon nimenomaan herkän ihon tuotteissa ja sitä nostetaanki usein esiin tuotteiden nimissä.
Kenelle cica-tuotteet sopivat?
Cica-tuotteita on erilaisia, mutta pääsääntöisesti ne sopivat erityisesti epäpuhtaalle sekä herkästi reagoivalle tai ärtyneelle iholle. Niitä käytetään myös hoitamaan stressin, ilmansaasteiden ja muiden ihoa rasittavien tekijöiden aikaansaamaa ihoärsytystä. Cica-tuotteet ovatkin loistavia suomalaisille, joista moni kuvaa ihoaan herkäksi.
Cica-tuotteita löytyy niin rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoa hoitavina versioina kuin kuivaa ja herkkääkin ihoa hoitavina, täyteläisempinä versioina. Cica-tuotteet ovat myös loistava apu iholle, jota on hoidettu liian voimakkailla tai väärillä tuotteilla ja joka on sen vuoksi epätasapainossa ja ärtynyt.
Korealaisessa kosmetiikassa cica-tuotteista tuli ilmiö erityisesti vuoden 2017 aikana, jolloin lähes jokainen korealainen tuotemerkki lanseerasi omia cica-tuotteitaan. Tuotemerkit pyrkivätkin erottautumaan markkinoilla yhdistämällä aktiiviaineen muihin sen vaikutusta tukeviin ainesosiin ja cica-tuotteita näkyy myynnissä yhä enemmän ja enemmän.
Kaikki lähti tietysti cica-voiteista, mutta korealaisten kosmetiikkafirmojen innovatiivisuuden ansiosta tarjolla on nykyään paitsi cica-voiteita, myös mm. seerumeita, hoitonesteitä, yönaamioita, kangasnaamioita ja tyynymeikkivoiteita.
Cica-tuotteiden kehitys etenee jatkuvasti ja centella aciatica -aktiiviainetta hyödyntäviä cica-tuotteita tullaan näkemään tulevaisuudessa varmasti myös länsimaalaisilla tuotemerkeillä.
Esimerkiksi L’Oréal Paris on jo lanseerannut Suomessakin esimmäiset cica-voiteensa, joiden myös pro-retinolia hyödyntävä, anti-age-vaikutteinen koostumus auttaa vahvistamaan ihon luonnollista suojaa. Saatavilla on päiväkäyttöön kehitetty, kuivaa ja herkkää ihoa hoitava Revitalift Cica Cream Revovery Care Daily Anti-Age sekä yökäyttöön tarkoitettu Revitalift Cica Cream Anti-Aging Recovery Nigh Balm Cream.
Erilaisia cica-tuotteita voi tilata kokeiluun esimerkiksi eBaysta. Täältä löytyy valtava määrä eri merkkien cica-tuotteita.*
Hei, kiitos mainiosta blogista. Näin kevään tullen olisi kiva löytää aurinkosuojallinen päivävoide, jotta aamut olisivat piirun verran nopeampia. Tiedätkö yhtään hyvää tuotetta? Vai miten itse hoidat aurinkosuojan tavallisena arkipäivänä? Tästä olisi hienoa lukea vaikka ihan kokonainen postaus, jos aihe kiinnostaa sinua.
Minulla on itseasiassa vähemmän kokemusta uudemmista aurinkosuojan sisältävistä päivävoiteista, sillä tykkään korealaisesta tavasta hoitaa ihoa juuri sen tarpeisiin sopivalla voiteella ja lisätä sen päälle aurinkosuojavoiteen ja/tai (ulkona olemisen määrästä riippuen) suojakertoimellisen meikinpohjustajan (lemppareitani on mm. japanilainen CANMAKE Mermaid Skin Gel UV SPF50+ -meikinpohjustusgeeli), suojakertoimellisen meikkivoiteen ja suojakertoimellisen puuterin. Aurinkosuojan lisäämisen kosteusvoiteeseen tekee siitä usein turhan paksun tuntuisen makuuni ja voi rajoittaa tuotteen formulointia. Yksi suosikkituotteeni on The Body Shop Skin Defence Multi-Protection Essence SPF 50, joka sopii täydellisesti kosteusvoiteen päälle.
Yksittäistä tuotetta saisi iholle toki laittaa melko paljon, jotta aurinkosuoja toteutuisi ja harva raaskii levittää kasvovoidetta iholleen sen neljäsosa teelusikallisen, jonka sen suojakertoimen toteutuminen vaatisi, joten uskon erityisesti aasialaisten aurinkosuojavoiteiden ja suojakertoimellisten meikkituotteiden yhdistelmään. 🙂
Tilasin tuon Innisfreen bija trouble facial foamin murrosikäiselle lapselleni, jolla jo pukkaa pientä epäpuhtautta ja pieniä yksittäisiä finnejä. Se on yllättävän kiva: tuoksuu katajanmarjalle ja vähän pihkaiselle, tekee melko natisevan puhdasta mutta ei tunnu kuitenkaan liian kuivattavalta ja tuntuu kyllä rauhoittavan näppylöitä. Itselläni on hieman valko- ja mustapäitä joskus yksittäisiä hormoninäppyjä ja olen pessyt nyt vähän vaihdellen tuolla ja suosikillani Senkan Perfect Whipillä, iho tykkää kyllä. Päälle itselläni Innisfreen Orchid enriched cream, lapselle Carbalan perusvoidetta. 😉
Minullakin on pieni näytetuubi tuota foamia ja olen sen kanssa hyvin ristiriitaisissa fiiliksissä. Se tuntuu käytössä ihanalta eikä minullakaan kuivata tai ärsytä ihoa, mutta siinä on ihon kannalta aivan hurja pH (noin 9 muistaakseni), mikä saattaa saada ihon melko epätasapainoon. Seuraavaksi haluaisin kuitenkin testa saman sarjan puhdistusgeelin, jossa on ihoystävällisempi pH (muistaakseni 4.5) ja jota moni on kehunut. 🙂
Kerroit, että jos olisit kotona, olisit jo mennyt lääkäriin. Tiesitkö, että lääkäriin saa yhteyden myös chatissa?
https://omaterveys.terveystalo.com/OmaTerveys/Etapalvelut/?banneri=laakari-chat
Enpä tiennyt, kiitos tästä vinkistä! <3 Täytyy tutustua! 🙂
Cica -tuotetta tuli testattua viime kesänä kun olin lomailemassa Italiassa ja suunpieleni alkoi yhtäkkiä kuivua ja halkeilla pahasti. Kävin paikallisessa apteekissa kysymässä jotain tehohoitoa ongelmaan, ja he suosittelivatkin cicaa sisältävää huulivoidetta. Tuote oli kyllä huippu ja paransi auenneet suunpielet jo parissa päivässä! 🙂
Kiva kuulla kokemuksia! 🙂