*Sis. mainoslinkin
Itsensä kehittäminen on minua paljon kiinnostava aihe, joten mm. luen paljon siihen liittyviä kirjoja ja katson erilaisia YouTube-videoita.
Itsensä kehittämisessä ei mielestäni ole kyse siitä, että pohja-ajatuksena olisi, ettei riittäisi sellaisena kuin on, vaan löytää sellaisia elämän osa-alueita ja ajatusmalleja, joita työstämällä elämänlaatu voi parantua.
Itsensä kehittämiseen liittyvät asiat ovat näkyneet melko paljon Instagram-tilini Stories-klipeissä, joissa jaan paljon ajatuksiani itsensä kehittämiseen liittyen paitsi esimerkiksi kirjavinkkeinä, mutta joissa myös puin ja avaan omia oivalluksiani.
Yksi tämän syksyn kenties tärkein matka itseeni ja itseni kehittämiseen alkoi, kun sain joitakin kuukausia sitten maksutta kokeiltavakseni kotimaisen Driim.fi-palvelun.
Driim.fi on verkkoalusta, joka kokoaa suomalaisten, pääosin varsin tunnettujen henkilöiden verkkovalmennuksia. Valmennukset on kaikki tehty nimenomaan Driimille ja ne ovat mielestäni laadukkaita ja todella hyvin toteutettuja.
Ideana on netflixmäisesti, että käyttäjä maksaa oikeudesta käyttää palvelualustaa, jolla hän voi katsoa elokuvien ja sarjojen sijaan eri aiheiden verkkovalmennuksia.
Verkkovalmennuksia löytyy useista eri aiheista ja niiden määrä kasvaa joka kuukausi. Jokainen valmennus käsittelee yhtä aihepiiriä ja se on jaettu useaan osaan, jotka koostuvat noin kymmenen minuutin videoista. Lisäksi valmennuksiin liittyy työkirjoja, joita voi itse käyttää ja täyttää.
Valmennuksia voi paitsi katsoa videoina, mutta myös halutessaan kuunnella podcastina. Halutessaan palvelun käyttäjä voi myös liittyä Driimin suljettuun Facebook-ryhmään ja olla osa yhteistöä. Tätä kautta tavoittaa myös Driimin valmentajat.
Introverttina ihmisenä tykkään kuitenkin juuri tämäntyyppisestä valmennuksesta, joita voi käydä läpi ihan omassa rauhassa, sillä oma painajaiseni ovat valmennukset, joissa minun pitää olla vuorovaikutuksessa jonkun kanssa. Näistä valmennuksista olen saanut hyviä ajatuksia ja ideoita, joita olen voinut itsekseni pohtia.
Palvelun ajatus kolahti minuun heti täysillä, sillä katson vastaavan tyylisesti esitettyjä ammatillisten taitojen valmennuksia LinkedIn Learning -kurssialustalla ja Skillshare-alustalla.
Kun siis sain ehdotuksen tutustua palveluun veloituksetta, halusin ilman muuta lähteä selvittämään, voisiko se olla jotain sellaista, mitä voisin muillekin suositella. (Kuten tiedätte, suosittelen blogissani nykyään aika harvoin mitään.)
Jäin itse koukkuun Driimin valmennuksiin heti ensimmäisen verkkovalmennuksen aloitettuani. Yllätyin nimittäin hieman, kuinka täysillä se kolahti minuun, sillä sen aiheista löytyivät ne pienet puuttuvat palaset, joita olin kaivannut ajatusteni jäsentelyyn.
Ensimmäinen katsomani Driimin valmennus oli nimittäin Mika Poutalan Voittava Perustus. Tiesin Mikan olleen entinen pikaluistelija, mutta en tiennyt urastaan ammattipuhujana ja mietin, mitä mahtaisin saada hänen valmennuksestaan irti.
Toisaalta ajattelin kuitenkin, että entisenä pikaluistelijana hän voisi todellakin tietää paljon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimisesta, joten annoin hänelle mielelläni mahdollisuuden ja nyt olen siitä erittäin kiitollinen.
Mikan valmennuksessa puhuttiin omista ajatusmalleista, unesta, ravinnosta ja liikunnasta fiksuja asioita, mutta ennen niiden käsittelyä sukellettiin heti varsin syviin ja tärkeisiin asioihin, joiden pohtiminen avasi ajatukseni todella tärkeällä tavalla.
Valmennuksessa käsiteltiin ensinnäkin omaa identiteettiä ja sitä, kuka itseasiassa on. Olen käynyt tämän ajatuksen ympärillä paljon keskustelua itseni kanssa päivätyöni lopetettuani, sillä vaikka jokainen tietysti tietää, että on muutakin kuin työnsä, niin päivätyön lopettamisen jälkeen minun on ollut usein vaikeaa antaa uusille tuttavuuksilleni pikainen vastaus kysymykseen ”kuka sä olet ja mitä sä teet” – kaikissa tilanteissa kun ei haluaisi tai edes voi alkaa vääntämään asiaa sen syvällisemmin ja haluaisi vain ohittaa keskustelun nopeasti vastaamalla siihen ammatin kautta.
Mikan valmennus sai minut kuitenkin pohtimaan todella syvällisesti sitä, kuka itseasiassa olen ja miksi identifioin itseni niin.
On niin helppoa vastata kysymykseen sen kautta, mitä tekee työkseen ja mitä itsellään on, että usein ei edes mieti siksi kunnolla, kuka oikeasti on.
Kun meitä pyydetään kertomaan itsestämme, kerromme nimemme, ikämme, missä asumme, millainen perhe meillä on, mitä harrastamme ja luottelemme paljon vastaavanlaisia asioita, mutta harvemmin ihan oikeasti kerromme, keitä me oikeasti olemme.
Toisaalta se ei ole mikään ihme, sillä kun itse aloin syksyllä miettiä, kuka olen (tai kuka luulen olevani), ei se ollutkaan kovin helppoa.
Valmennuksessa nostettiinkin hyvin esiin sitä, ettei ihminen ole hänen työnsä tai tittelinsä, vaan kyse on yleensä enemmän siitä, minkä vuoksi hän tekee työtään.
Esimerkiksi puhuja ei ole ammatiltaan puhuja, koska haluaa puhua, vaan koska haluaa auttaa. Kun oppii ymmärtämään, miksi pohjimmiltaan haluaa jotain asiaa tehdä, voi se auttaa ymmärtämään, mitä oikeasti haluaa elämältään.
Mikan valmennuksessa nousikin esiin yksi hyvä kysymys siitä, minkä kautta voi hyvin ainakin miettiä sitä, millainen ihminen haluaisi olla:
Jos olisit omilla 80-vuotissynttäreilläsi, niin mitä haluaisit, että muut sinusta sanoisivat ja miten he kuvailisivat, millainen ihminen olet ollut?
Tämä pysäytti miettimään. Mitä muut sanoisivat minusta, jos elän tätä elämää niinkuin nyt elän? Haluaisinko, että he sanoisivat jotain muuta ja jos haluaisin, niin mitä? Mitä asioita minun pitäisi muuttaa, jotta niin tapahtuisi?
Mikan valmennuksessa oli myös paljon tärkeitä ajatuksia identiteetistä ja siitä, kuinka se ei vain synny jostakin, vaan kuinka se luodaan. Jos sitä ei ole itse määritellyt, on antanut jollekin muulle huomaamattaan luvan siihen ja oma identiteetti saattaa siksi perustua asioihin, joita muut ovat itsestään sanoneet. Voikin olla tärkeää miettiä tarkkaan, mistä oma identiteetti on rakentunut.
Jos muut ovat aina hokeneet, että en osaa tehdä jotain tai olen jonkinlainen, olen voinut alkaa uskoa sitä ja elää sen mukaan. Hauskaa on kuitenkin se, että omaa identiteettiään voi muokata yksinkertaisesti päättämällä, mitä itse haluaa olla ja vaikkapa päättää, millainen ihminen haluaa olla viiden vuoden päästä.
Sen jälkeen voi vain alkaa miettiä, mitä täytyy tehdä, jotta voi olla se ihminen. Kuinka itselleen täytyy puhua, mitä itsestään pitää uskoa sekä ehkä jopa myös päättää ja valita, millainen ei halua olla. Oman ydinidentiteetin pitäisi olla jotain sellaista, mitä kukaan muu ei voi viedä pois ja mihin kukaan muu ei voi vaikuttaa.
Kun sitten alkaa elää identiteettinsä mukaisesti, tulee sellaisellaiseksi ihmiseksi. Niin yksinkertaista ja selkeää, mutta en ollut tullut miettineeksi tätä.
Näiden ajatusten miettiminen olikin minulle iso oivallus, sillä minähän voin tosiaan itse valita, millainen haluan olla ja alkaa sitten elää sen mukaan. Kirjoitin ylös itselleni listan asioista, jollaiseksi haluaisin voida itseäni kuvailla ja kun lista oli valmis, tuntui hyvältä katsoa sitä.
Listan asioilla ei ollut mitään tekemistä ulkonäköön, uraan tai omistamiseen liittyvien asioiden kanssa, vaan listasin sellaisia asioita, jollaiseksi haluaisin ihmisenä tulla kuvailluksi vaikka sitten niillä 80-vuotissynttäreilläni.
Listaa tuntui hyvältä katsoa, sillä se tuntui elämälle tukea antavalta apuvälineeltä. Jos halusin olla listani mukainen ihminen, tulisi minun elää listani mukaan.
Omalle listalleni päätyivät nämä asiat:
- Optimistisesti suhtautuva
- Elämästä innostunut
- Asioista kiinnostunut
- Kyky ottaa vastuuta ja olla selittelemättä
- Sopeutuva
- Kyky suhtautua hyvin eriäviin mielipiteisiin
- Aito, rohkea ja itsevarma
- Yritteliäs ja keinoja keksivä
- Se, joka ei sano, että en mä voi, vaan joka kysyy, miten mä voisin
- Se, joka sanoo, että kokeillaan
Toinen Mikan valmennuksessa esiin noussut aivan älyttömän tärkeä asia, jonka voisin sanoa muuttaneen elämäni suuntaa todella isosti, oli keskustelu arvoista.
Nyt jälkeenpäin tuntuu hullulta, että olin työelämässä ja opiskeluissa miettinyt arvoja yritysten näkökulmasta, muta en ollut koskaan ennen kirkastanut itselleni omia arvojani.
Kun Mika toi esiin, että elämä voi tuntua joskus tarkoituksettomalta ja merkityksettömältä, jos elää arvojensa vastaisesti tai ei ole selvittänyt ja kirkastanut itselleen, mitkä omat arvot ovat, välähti mielessäni iso salama.
Juuri siksi entinen työni ei ollut tuntunut hyvältä – sehän ei ollut enää arvojeni mukainen. Ei myöskään ihme, että olin ollut aivan hukassa sen kanssa, mitä halusin alkaa tehdä, kun en ollut koskaan pysähtynyt miettimään, mitkä omat arvoni ovat.
Myönnän, että omien arvojen määrittely oli aluksi todella vaikeaa ja jouduin jopa googlettamaan niistä esimerkkejä. Jo tämä kertoi siis paljon siitä, etten todellakaan ollut koskaan pysähtynyt miettimään niitä.
Hyviä kysymyksiä omia arvojaan miettiessä olikin, mitkä ovat sellaisia asioita, joista ei ole valmis joustamaan? Mitä sellaisia periaatteita elämässä on, ettei niitä tarvitse edes miettiä, vaan elää niiden periaatteiden mukaan automaattisesti?
Arvot ovat siis niitä asioita, jotka ohjaavat omia päätöksiä ja kun on miettinyt omat arvonsa, muuttuu päätösten teko usein huomattavasti helpommaksi – ainakin, jos elää omien arvojensa mukaista elämää.
Omia arvojaan miettiessä voi toisinaan huomata, että on asettanut itselleen tavoitteita, jotka ovatkin omien arvojen vastaisia tai joutuu tekemään niiden vastaisia asioita. Jos joutuu jatkuvasti joustamaan omista arvoistaan, voi se jopa nakertaa itseluottamusta sisältäpäin ja vaikuttaa itsetuntoonkin.
Aina välillä omat arvot voivat toki asettaa meidät hankaliin tilanteisiin. Itse koin näin esimerkiksi päivätyössäni, kun halusin elää minimalistista elämää ja uskoin sen järjeväksi elämäntavaksi maapallon tulevaisuudenkin kannalta, mutta päivätyössäni olisin saanut rahaa siitä, että olisin keksinyt, kuinka ihmiset saadaan kuluttamaan mahdollisimman paljon.
Ei siis ihme, että tunsin, että minun on lopetettava työni. Jari Sarasvuo onkin sanonut, että ”Jos sun arvot ei maksa sulle mitään, niin ei ne ole arvoja vaan vain mielipiteitä”.
Mika Poutala totesikin valmennuksessaan, että kun elää arvojensa mukasta elämää on fiilis, että täyttää sitä sisäistä paloaan ja kokee merkityksellisyyttä elämässään.
Hän antoi myös tärkeänä vinkkinä, että jos jokin asia on oma arvo, niin on tärkeää miettiä, mitä se oikeasti tarkoittaa itselleen ja kirjoittaa se auki, jotta ymmärtää käytännössä, mitä sen mukainen elämä itseltään vaatii. On eri asia väittää, että hyvä terveys on tärkeä arvo, jos vain hokee sitä, mutta ei mieti, millaista toimintaa se itseltään vaatii ja elä sen mukaisesti.
Mikan valmennus tuuppasikin minut todella isojen kysymysten äärelle pohtimaan omaa identitettiiä, sitä millainen ihminen haluan olla sekä mitkä ovat omia arvojani.
Omia arvoja ei ollut helppoa kirkastaa, sillä listalle meinasi aluksi päätyä sellaisia asioita, joiden yleisesti ajatellaan sinne kuuluvan, mutta joista pienen pohdinnan jälkeen tajusin, etteivät ne olleet juuri minun omien tärkeimpien arvojeni joukossa.
Omien arvojen kirkastaminen vaatikin siis paljon pohdintaa, mutta on ollut elämään valtavaa helpotusta tuova työkalu.
Siinä missä ennen mietin useiden asioiden kohdalla, kuinka minun kannattaisi toimia ja millaisia asioita minun kannattaisi tehdä, on näiden päätösten tekeminen nyt paljon helpompaa, kun tukena ovat omat arvot.
Esimerkiksi yksi tärkeä arvo, joka listani kärkipäähän nousi heti oli vapaus. Vapauden tunne on minulle aivan älyttömän tärkeä tunne ja jos koen oloni turhan kahlituksi ahdistun ja stressaannun.
Tämän arvon pohjalta minun on ollut melko helppoa ymmärtää, etten esimerkiksi halua alkaa tehdä töitä jollekin toiselle ja että nimenomaan yrittäjänä pysyminen antaa minulle haluamani vapauden.
Voin siis lakata katselemasa työpaikkailmoituksia ja miettimästä, pitäisikö minun nyt siten kuitenkin mennä töihin jollekin toiselle. Ei pidä.
Myös vähäisillä tavaroilla eläminen tuo ison vapauden tunteen, sillä rakastan sitä ajatusta, että voin koska tahansa laittaa tavarani kasaan ja vain lähteä, eli tavarani eivät ankkuroi minua minnekään. Näin ollen minun on myös jokaisen ostopäätöksen kohdalla helppoa miettiä, vaikuttaako päätös tähän arvooni.
Minulle jo tästä yhdestä Driimin valmennuksesta oli tosiaan niin suuri ilo, että jatkoin sen jälkeen ilman muuta muiden pakettiin kuuluvien valmennusten kanssa, jotka ovat nekin auttaneet minua useilla tavoilla antamalla fiksuja näkökulmia eri aiheisiin.
Koska valmennus tuuppasi minua niin merkittävällä tavalla, halusin vinkata Driimin valmennuksista myös muille.
Driimin valmennuksiin voi tutustua lisää täällä ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. Valmennuksilla tähdätään tosiaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, eli niitä löytyy elämän eri osa-alueilta todella laajasti.
Tällä hetkellä aiheet liittyvät terveyteen ja liikuntaan, mieleen ja sieluun, talouteen, itsensä kehittämiseen, uraan ja jopa rakkauteen ja parisuhteeseen.
Jos kiinnostut Driimin valmennuksista, niin Driimissä on tällä hetkellä 24.12.2020 asti voimassa oleva kamppis, jossa vuosijäsenyyden saa itselleen 80 eurolla ja koodilla VIRVE10 tästä saa vielä 10% alennuksen.
Jos siis haluaa hankkia itselleen tai jollekin muulle aineettoman, elämänlaatua parantavan joululahjan, niin voin sydämeni pohjasta suositella Driimin valmennuksia.
*Valmennus löytyy myynnistä täältä.