Ensimmäiset kosmetiikkahankinnat ja pohdintaa INCI-lukutaidosta

No niin, kosmetiikkapeli on nyt sitten virallisesti avattu tässä päässä!
Halusin vain pikaisesti tulla kertomaan, että olen tähän mennessä hankkinut neljä kosmetiikkatuotetta:
1. Tyvikasvuni alkoi olla sen verran järkyttävä, että tilanne oli pakko korjata ennen Suomeen pääsyä, sillä en kestä ajatusta, että näyttäisin kaikissa lomakuvissani kaljuuntuvalta. Siispä ostin kokeiluun paikallisen hiusvärin.
2. Minulla oli missiona löytää täältä muutama täydellisen värinen kulmakynä ja aloitin homman banila.co -merkin Eye Love Brow Auto Pencil -kynän sävyllä 04 Chic Gray. Olen vaaleaihoinen ihminen, mutta värjään hiuksiani mustiksi, joten on hankalaa löytää tarpeeksi tumma kulmäkynä, joka ei olisi kuitenkaan liian musta muttei mikään punertavakaan. Onneksi aasiassa on paljon samoilla toiveilla kulmakyniään hakevia, joten luulisi niiden löytämisen olevan täällä helppoa.
3.  Halusin hankkia täältä myös muutaman meikinpuhdistustuotteen ja pari euroa maksanut Etude Houselta löytynyt kuivalle iholle tarkoitettu vaahtoava puhdistusvoide vaikutti kiinnostavalta. Samasta 12 eri puhdistustuotetta sisältäneestä linjasta on lienee kotiutettava pari muutakin putsaria vielä. Lisäksi haussa on pari edullista puhdistusöljyä.
4. Kurkkasin Etude Housen myydyimpien tuotteiden hyllyn ja sielä komeili merkin Face Conditioning Cream SPF 25 -voide, jonka INCI näytti sen verran kiinnostavalta, että päätin kotiuttaa tämän edullisen tuotteen kokeilun vuoksi itselleni.
Täällä on muuten saanut huomata, kuinka hyödyllinen taito INCI-lukutaito todellakin on ja kuinka kamalaa elämäni olisi, jos sitä ei olisi. Sitähän joutuisi jatkuvasti ostamaan sikoja säkissä! 
Täällä on mukava shoppailla kauneudenhoitotuotteita, sillä INCI-lukutaito auttaa, vaikkei tuotteessa olisikaan tekstejä englanniksi. Hankalaa hommasta tulee kuitenkin silloin, kun myös INCI on käännetty koreaksi. Silloin jätän tuotteen AINA kaupan hyllylle. Haluan todellakin tietää, mitä tuotteeni sisältää ja voiko se edes hypoteettisesti toimia kuten lupaa. 
Ensimmäistä kertaa aikoihin tajusin, kuinka mahdottoman hankalaa ”tavallisen”, INCI-listoja ymmärtämättömän ihmisen on ostaa itselleen toimivia tuotteita. Hänhän on ihan täysin tuotteiden lupausten varassa! Tämän tajuaminen sai minut jopa miettimään, miksi niin harva näkee vaivan perehtyäkseen tuotesisältöihin. Siinähän säästää pitkän pennin ja saa varmasti paljon parempia tuotteita, kun lähtee avaamaan asiaa itselleen edes jossain määrin.
En tarkoita kuulostaa tässä nyt millään lailla ylimieliseltä tai mitään, mutta haluaisin vain aidon kiinnostuneesti kysyä, kiinostaako teitä mitä tuotteenne sisältää ja oletteko perehtyneet INCI-listoihin yhtään, vai teettekö ostopäätöksenne vain tuotelupauksien perusteella? Ja jos ette ole perehtyneet, niin miksi ette?

34 kommenttia artikkeliin ”Ensimmäiset kosmetiikkahankinnat ja pohdintaa INCI-lukutaidosta”

  1. Hei Virve. En ole perehtynyt INCeihin ikinä enkä millään tasolla. Olen siis ollut täysin tuotelupausten varassa, sekä luen aika paljon INCejä ymmärtävien (kuten sinun) arvioita tuotteista. 🙂 Miksi en ole niihin perehtynyt.. En yksinkertaisesti tiedä että miten siihen ryhtyisi. Miten sinä olet oppinut tietosi? Onko olemassa jokin raamattu, josta perusasiat voisi itseopiskella? Tästäpä tuli myös mieleeni, että sinähän voisit alkaa pitämään INCI-koulua blogissasi. 🙂 Tehdä vaikka muutaman postauksen sarjan jolla saisit meidän tavalliset tallaajat innostumaan asioista.

    • Jooo! Kannatetaan INCI-koulua! Olisi ehdottoman tervetullut ja hyödyllinen tieto ja taito oppia. 🙂

    • Täältä löytyy lisäkannatusta! 🙂 Minulla on sama ongelma kuin ensimmäisellä kirjoittajalla, en oikein tiedä, mistä opettelun aloittaisin. Sen verran olen kuivaihoisena opetellut incejä lukemaan, että tiedän vältellä kaikkein alkoholipitoisimpia tuotteita.

  2. Hmm, kosmetiikkabloggaajana en ole itse vielä päässyt niin pitkälle että INCIen lukeminen sujuisi kuin vettä vain, muutamat perusaineet sieltä tunnistaa, mutta siihen se sitten jääkin. Shame on me!!!

  3. Olisiko sinulla antaa pientä listaa ainesosista, joita ainakin hyvästä INCI-listasta tulisi löytyä? Jos sitä nyt voi noin kärjistää.. Varmasti INCI-lista muuttuu sen mukaa, minkälaista lopputulosta tuote lupaa tarjota, mutta jos olisi edes muutama varma nakki, jotka ainakin olisi hyvä listalta bongata, niin sekin varmasti jo auttaisi meitä tavallisia tallaajia :).

  4. Ite kuulin INCI-listasta vasta sinulta. Ja oletuksena on, että teksti on minulle täyttä hepreaa… Siksi ihan vain lupausten ja kommenttien varassa 😀

  5. Itse tutkin INCI- listoja sen verran, mitä niistä ymmärrän. 🙂 voisitko tehdä joskus postauksen, missä kerrot, miten inci- listoja luetaan? 🙂

  6. Kosmetologikoulussa noita sai purkaa ja suurin piirtein tunnistan millaisista raaka-aineista on kyse vaikka en jokaista silikonia ja säilöntäainetta ulkoa muista. Vinkiksi heille jotka haluavat raaka-aineisiin perehtyä, eurlexin kosmetiikkalainsäädännöstä löytyy kaikki sallitut raaka-aineet vaikutuksineen ja käyttötarkoituksineen 🙂

  7. Luen aina tuotteen inci-listan. Vaikka en kaikkea niistä ymmärräkään, niin aika paljon kuitenkin.
    Olen ns kosmetiikkafriikki, joten tietoa on karttunut pikkuhiljaa vuosien varrella ihan oman aktiivisuuden ja innostuksen varjolla – Lisää oppii koko ajan.

  8. Luen aina INCI-listat! Tuntuu naurettavalta ajatukselta, että menisin vain sillä linjalla mitä joku mainos lupaa. Jos mainoksessa luvataan että joku hoitoaine on vaikkapa täynnä ihania marja-uutteita yms, niin on hyvä kun kaupassa voi tarkistaa, onko niitä oikeasti vai ovatko ne vain inci-listan viimeisimpänä pitkän listan lopussa ja oikea "hoitavuus" tulee liudasta silikoneja. Kaikkia aineita en tunnista ja en esim. ripsivärien Inciä katso mutta meikkivoiteiden, putsareiden, kasvovesien, rasvojen kyllä.

    • Sama täällä! Tuote voi olla vaikka kuinka kallis merkkituote, mutta silti sisältää hyödyttömän INCI-listan. Siksi omasta mielestäni on täysin loogista katsoa tuotesisältöä myyntilupausten sijaan, jotta saa varmasti rahoilleen vastinetta. 🙂

  9. En ole perehtynyt INCI -listoihin enkä tiedä mistä opiskellakaan niitä näin kosmetiikan tavallisena käyttäjänä. Voisitko ystävällisesti kouluttaa meitä blogissasi?

  10. En lue, katon näistä kosmetiikkablogeista aina suosituksia ja valkkaan niitä jotka voisivat omalle tukalle sopia 🙂 Ja sitten kun hyvä löytyy niin ei hevillä vaiheta!

  11. Jotenkin tuntuu tosi hankalalta alkaa lueskella niitä inci-listoja, varsinkin, kun en ymmärrä niistä mitään. En tiedä mitä siellä pitäisi olla, ja mitä ei. Voisitko sinä tehdä aiheesta postauksen tai muutaman? 🙂

  12. sen verran luen, että jos tuotetta mainostetaan vaikka aloe vera -tuotteena, ja se löytyy vasta aivan viimeisenä, niin jätän tuotteen kaupan hyllylle

  13. Mä en oo perehtynyt, koska saan lukea täältä niin perinpohjaista pohdintaa tuotteista, että tarvetta INCI-listan ymmärtämiselle ei ole vielä tullut. Pitänee alkaa opiskelemaan niitä tarkemmin jos tämä blogi joskus loppuu. Toivottavasti ei! Mutta tästä tulikin mieleen et pitäis varmaan vähän opetella niitä koska meen Hong Kongiin ens kuussa ja haluan ostaa paikallista kosmetiikkaa.. Toki mulla on paikallinen frendi, mut hänkään ei varmaan ymmärrä INCI-listasta mitään 😀

  14. En ole perehtynyt, lähinnä vain jaksamisen ja ajan takia. Tuotelupausten mukaan mennään, ja kotimaisen kosmetiikan myös 🙂

  15. Luen incit aina ja tiedän tarkalleen mitä haluan niiden sisältävän ja mitä en. Tuote jää kaupan hyllylle jos se sisältää silikonia, mineraaliöljyä tai alkoholia. Tämä on sekä hyvä että huono juttu. Tietysti on hyvä asia ymmärtää incejä, on helpompi löytää ne helmet sieltä tuhansien tuotteiden viidakosta. Toisaalta välillä mietin miten paljon avarampi kosmetiikkamaailmani olisi jos en välittäisi sisällöistä. Kaikki kaupan hyllyjen tuotteet olisivat ostettavissani sen yhden-kahden tuotteen sijaan jotka läpäisevät seulani.

    Incitietous on kaikkien opeteltavissa, ottaa vaan tuotteen käteen ja alkaa googlettamaan aineita. Vaikka Virve tänne jonkun uuden opetuspostauksen tekisikin niin nämä ovat aika pitkälti myös mielipide-ja makuasioita 🙂

  16. Tulee katsottua automaattisesti joka tuotteesta INCI, varsinkin sellaisista joita ei ole aiemmin hankkinut! Ja jos sieltä löytyy sellaisia ainesosia, jotka eivät itseä sytytä niin hyllyyn jää… Siinä vaiheessa tuotteen tekstillä ei ole mitään merkitystä.. 🙂

    Minusta tuntuu, että aika moni nykyään vilkaisee sitä ainesosaluetteloa. Moni varmasti tunnistaa sieltä ainakin silikonit, niistä kun on aina vouhotettu paljon.

  17. Akneihoisena syynään kyllä incit tarkkaan, en aina kaikkia aineita tunnista, mutta tarpeeksi. Samoin aurinkovoiteiden suhteen on aika oleellista avata vähän inciä, ettei osta jotain epästabiilia.

  18. Luen aina incin, tai vähintään ne ensimmäiset 5-6 ainesosaa eli mihin tuote perustuu. Nykyään bongailen myös onko hajusteita (jos on, en osta koska olen allerginen) tai formaldehydin vapauttajia (herkkä iho ei siedä). Myöskään alkoholia ihoni ei siedä. Siltikin huteja tulee, ja lahjoitan niitä sitten kavereille… 🙂

    -M-

  19. en koskaan lue incejä ja ostan lähes kaikki kosmetiikkatuotteeni googlettelun ja "oikeiden ihmisten" tuotearviointien perusteella. luen niitä blogeista ja katson youtuben vloggaajien tuotedemoja. ja esimerkiksi makeupalley on ihan pakko tsekata ennen kun hankin yhtään mitään!

  20. En osta mitään tutustumatta ensin INCI-listaan. Tämä siksi että vältän tiettyjä ainesosia tietynlaisissa tuotteissa (esim. silikoni on loistava aine meikkivoiteessa, mutta en halua sitä yövoiteeseeni), ja ennenkaikkea siksi että haluan vastinetta rahoilleni. Siinä säästää kyllä aikalailla, koska kosmetiikassa hinta ja laatu eivät tosiaankaan välttämättä korreloi. 🙂

  21. Pyrin silmäilemään incejä, mutta eriasia on se, ymmärränkö niistä mitään.
    Miksi en sitten ole perehtynyt? Koska en tiedä kuinka lähteä perehtymään! Mistä olisi helpoin aloittaa?
    Mielestäni voisitkin tehdä postauksen aiheesta. Kertoa pääpiirteittäin edes mitä kannattaa suosia (esim. jos on rasvoittuva iho kuten minulla tai kuiva) ja mitä taas välttää (ja miksi!). Ja mitä kautta voisi oppia lisää aiheesta. Olisin kiitollinen!

  22. Hei haloo ihmiset… Kannattaisiko itsekin ottaa asioista selvää, jos inci-asiat kiinnostavat? 🙂 Esimerkiksi juuri tässä blogissa on tehty tosi hyvä INCI-infopostaus:
    http://www.ostolakossa.com/2010/04/kilometrin-inci-plajays.html

    Sitten tässä EU:n kosmetiikan sallitut aineet:
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=CELEX:32006D0257

    Ja vielä viimeseksi kätevä ja selkeä hakusivu:
    http://incihaku.fi/

    Sitten ihan googlettamalla löytyy varmasti esim. hajusteet (niistäkin ollut tässä blogissa oma postaus), silikonit, parabeenit, ftlaatatit, formaldehydit ja sen vapauttajat jne.jne. Ei muuta kun opiskelemaan!

    • Kyllähän sitä googlea voi käyttää ja ottaa yksittäisistä aineista selvää, mutta entäs jos tietämys on niin huono ettei ole harmaintakaan aavistusta että mikä on hyvä aina ja mikä huono aine? Esimerkkinä vaikkapa silikoni joka on tervetullut toisissa puteleissa mutta huono toisissa.

  23. Kosmetiikan suurkuluttaja olen enkä osaa ollenkaan lukea INCI listoja vaikka todella haluaisin. Missä ja miten INCI lukutaitoa voisi harjoittaa? Onko esim nettisivuja tai kirjaa?

  24. En ymmärrä inceistä en niin mitään, enkä edes tiedä mistä tietoa repisi mitä mikin ihme nimi tarkoittaa 😀
    Mutta kokeilemalla ja tosissaan katsomalla mitä purkki lupaa, on päästy pitkälle 🙂

    Vinkki muuten jos soulista ei löydy sopivaa kulmakynää, niin dermosililta löytyy loistava kulmakynä! Itsekin värjään pehkoani mustaksi ja sävy medium on ainakin minulle loistava 🙂 ei tippaakaan punainen ja sopivan tumma (ei läheskään musta)

  25. Olen yrittänyt katsoa inci -listaa,mutta se tuntuu liian monimutkaiselta. Etkö voisi tehdä jonkinlaisen oppaan, että mitä sieltä kannattaa katsoa ja mitä välttää, jne?

  26. Luen incit lähinnä hiustuotteista, ymmärrykseni niistä muuttuu alati paremmaksi ja tiedän aika tarkkaan, mitä haluan ja mitä en halua, mistä hiukseni pitävät ja mistä eivät. Kasvotuotteiden, meikkien ym. kohdalla sen sijaan en inceihin useinkaan perehdy, kun en osaa määritellä, mitä niissä edes tahtoisin olevan. Ihoni ei reagoi negatiivisesti oikein mihinkään, en ole allerginen tai herkistynyt millekään ja ihoni ei ole kuiva. Ihoni ei toki ole ongelmaton, mutta en ole vielä kohdannut sellaisia ainesosia, joiden osaisin määritellä vastaavan näihin ongelmiini, ne kun eivät ole niin yksiselitteisiä (toisin kuin vaikka hiusten tarve kosteudelle – hankin siis oikeasti kosteuttavia tuotteita ja vältän kaikkea kuivattavaa. Ihon suhteen taas ongelmia on vaikkapa liukas nenä, jossa meikki ei pysy – yksikään pohjustaja ei ole pitänyt, niin vaikea määrittää, mitä etsiä).

  27. Silmäilen inci-listoja, jos olen ostamassa jotain eri tuotetta kuin yleensä. Yleensä käytän samoja vakkarituotteita ja harvemmin vaihdan niitä, näin säästän aikaa ja vaivaa. Haluan totta kai käyttää itselleni sopivia luonnonkosmetiikkatuotteita, mutta en halua maksaa siitä tolkuttomasti, eikä tämä pieni elämän osa-alue ole sellainen, josta haluaisin hankkia kauheesti erityistietoa. Sertifikaatit ovat hyödyllisiä.

  28. Katselen vähän noita inci-listoja, mutta helpottaisi paljon jos olisi joku opas, että niistä saisi paremmin irti.

Kommentointi on suljettu.