Minulla on jo jonkin aikaa ollut töiden suhteen vähän tylsistynyt olo. On tuntunut, että olen kaivannut jotain uutta, mutta en ole oikein itsekään osannut tarkalleen sanoa, että mitä. Myönnän, että olen jopa selannut työpaikkailmoituksia miettien kokonaan työpaikan vaihtoa, mutta jokaisen session päätteeksi tullut aina samaan lopputulokseen: en yksinkertaisesti vain halua lähteä työpaikastani, sillä se on minulle niin rakas ja tärkeä. Minusta ei tunnu lähes koskaan, että olisin töissä jollakin toisella vaan siltä, kuin minulla olisi Elevenillä oma, franchising-konseptilla toimiva yritys.
Silti minusta on tuntunut, että jotain on pakko tehdä, sillä olen alkanut tylsistyä 3,5 vuoden jälkeen. Olen yrittänyt hakea työhön uutta viehätystä ja intoa erinäisillä jutuilla, mutta mikään ei ole tuntunut tarpeeksi innostavalta. Kaipaan sellaista erityistä riemua ja intoa, jollaiseen aina välillä pääsen käsiksi, kun keksin jotain uutta.
Yksi sellainen juttu oli korealaisen kosmetiikan saaminen meille myyntiin ja tuotevalikoiman kehittäminen. Toinen juttu puolestaan hakukoneoptimointiin perehtyminen, jota viime talvena Thaimaassa intensiivisesti itsenäisesti opiskeltuani opin, kuinka saimme hakukoneliikenteemme kasvamaan jopa yli 130% edelliseen vuoteen verrattuna.
Molemmat näistä ovat olleet mielenkiintoisia ja palkitsevia projekteja, sillä niistä on ollut hyötyä paitsi töissä, mutta myös blogin puolella. Kaipasinkin siis jotain sellaista, mitä voisin hyödyntää työssäni, mutta mistä saisin intoa myös blogin ja muiden työkuvioideni puolelle.
Puuttuva palanen löytyi yhtäkkiä viime viikolla. Se ei tullut mitenkään aivan yllättäen, mutta hieman ehkä kuitenkin ja sai palaset loksahtamaan paikoilleen täydellisesti. Olin luullut aiemmin, että se voisi olla koodaamisen opiskelu, sillä se kiinnosti minua kovasti, mutta loppujen lopuksi se löytyi vieläkin tutumman aihealueen parista, mutta silti minulle aivan uusista jutuista.
Syystalvella päätin töissä, että me tarvitsemme Elevenillä Suomen verkkokauppaamme laajemman luonnonkosmetiikan osion, sillä sille oli kysyntää. Pakotin ajatuksen johtoryhmämme ja sisäänostomme päähän, vaikka ihan helposti se ei sujunut, sillä luonnonkosmetiikan kysyntä ei ole Ruotsissa ollenkaan samalla tasolla kuin Suomessa.
Sain tahtoni kuitenkin muutaman presentaation jälkeen läpi, laadin strategian ja aloimme laajentaa sertifioidun luonnonkosmetiikan valikoimaamme brändi kerrallaan. Uusia merkkejä on tullut myyntiin jo muutamia ja useita on vielä tulossa.
Homma tuntui hyvältä, mutta tunsin itseni rehellisesti sanottuna aika feikiksi. Moni haluaa ostaa sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta en halunnut myydä sitä vain siksi, että sitä haluttiin ostaa.
Minulle on Elevenin lanseerauksesta lähtien ollut aina tärkeää tehdä asiat sen mukaan, minkä itse uskon olevan oikein ja mistä itse innostun. Kun lanseerasimme Suomeen, emme kopioineet monien ulkomailta Suomeen tulevien verkkokauppojen yleisesti käyttämää mallia, jossa sivusto vain suomennetaan, mutta yritys itsessään sijaitsee edelleen ulkomailla, jonne verot myös menevät. Minulle oli ensisijaisen tärkeää, että firma on rekisteröity Suomeen suomalaiseksi firmaksi, joka maksaa myös veronsa Suomeen.
Lue myös: Oma uratarina – Näin päädyin tähän, missä nyt olen
Kuka minä olin nyt yhtäkkiä myymään luonnonkosmetiikkaa? Olen tuonut blogissa usein esiin etten ole mikään luonnonkosmetiikan puolesta julistaja, vaan liputan eniten sellaisten tuotteiden puolesta, jotka sisältävät runsaasti luonnonmukaisia ainesosia, mutta joiden apuna on voitu käyttää synteettisiä ainesosia. En kokenut, että voisin rehellisin mielin alkaa henkilökohtaisesti julistaa, että hei, meiltä saa nyt entistä enemmän sitä luonnonkosmetiikkaa, sillä kuka minä olin siitä muka mesoamaan. Siksi pysyin asiasta jopa hieman hiljaa blogin puolella.
Lomalla on kuitenkin ollut aikaa miettiä ja aiheesta toiseen verkkosivuilla pomppiessa päätyy lukemaan kaikenlaista. Tajusin, että en ollut antanut luonnonkosmetiikalle kunnon mahdollisuutta, sillä olin antanut itseni ärsyyntyä sen ylivertaisuutta kiihkouskovaisten tapaan julistavien toitotuksen vuoksi.
Minulla ei ollut tarpeeksi tietoa asioista voidakseni tehdä omat johtopäätökseni sekä muodostaa omat ajatusmallini. Oli todella hankalaa tietää, mikä oli totta ja mikä ei, kun internet varsinkin on täynnä asiasta vauhkoavia, jotka eivät todellisuudessa tiedä mitään, vaan toistelevat papukaijan lailla lauseitaan osaamatta kuitenkaan perustella niitä faktapohjaisesti. Minua se oli ärsyttänyt niin paljon, ettei minua edes ollut kiinnostunut syventyä asiaan.
En ole kiinnostunut kuulemaan kenenkään ajatuksia siitä, miksi luonnonkosmetiikka on muuta kosmetiikkaa parempaa. Haluan mielummin kuulla, miksi se on jonkun mielestä hyvää ja verrata sitä sitten itse muuhun kosmetiikkaan ja muodostaa itsenäisen mielipiteeni siitä, koenko itse sen olevan parempaa minulle ja minun tarpeisiini.
Tajusin, että voidakseni innostua luonnonkosmetiikasta, minun on ensin tiedettävä itse siitä niin paljon kuin vain mahdollista ja opittava sen kautta ymärtämään asioita eri näkökulmista.
Kun joku ostaa blogini linkkien kautta tuotteita, saan siitä pienen komission. Olen käyttänyt noita linkkejä jo vuodesta 2011, mutta en ole vielä koskaan nostanut noista rahoista itselleni palkkaa, vaan käyttänyt ne vain juttuihin, jotka hyödyttävät niitä, joiden ansiosta tulot ovat tulleetkin eli lukijoitani. Minusta tämä on reilu kiertokulku.
Olen vuosien aikana ostanut noilla rahoilla tuotteita blogipostauksiin, kuvausvälineitä ja jopa käyttänyt niitä Etelä-Korean matkojeni rahoittamiseen, sillä nuo reissut ovat palvelleet blogiani täydellisesti. Niillä rahoilla olen myös ostanut Elevenille myyntiin kirjani, jotta sen kirjoittaminen oli mahdollista.
Nyt päätin, että rahoja olisi jälleen hyvä laittaa käyttöön ja päätin sijoittaa niitä jälleen sellaiseen, mikä hyödyttää sekä minua bloggaajana, blogini lukijoita että antaa intoa työhöni. Päätin nimittäin hieman kouluttautua.
Lue myös: Kuinka paljon blogin mainoslinkeillä tienaa?
Päädyin tutustumaan antaumuksella arvostetun englantilaisen Formula Botanica -yrityksen kursseihin, jotka opastavat, kuinka voi oppia tekemään luonnonkosmetiikan tuotteita ja laittaa bisneksen pystyyn. Olin tutustunut niihin jo vuosi sitten niistä ensimmäistä kertaa kuultuani pintapuolisesti, mutta en kuitenkaan ollut silloin syventynyt niihin niin paljon, että olisin oikeasti kiinnostunut niistä. Ne olivat jääneet kuitenkin takaraivooni ja tulivat nyt mieleeni.
Kursseja varten ei tarvinnut lähteä Englantiin, sillä ne voi suorittaa verkossa. Homma vaikutti minusta kuitenkin alunperin hieman kyseenalaiselta, sillä tuntui, että kuka tahansa voisi laittaa verkkoon pystyyn ”kurssin”, josta saisi ”diplomin” ja rahastaa sillä hyväuskoisia. Kun hommaan vielä lisäsi mukaan tiedon siitä, että kyse oli luonnonskometiikkaan liittyvästä kurssituksesta olin varma, että kurssia vetää joukko höynähtäneitä hippejä, jotka vaan saarnaavat luonnonkosmetiikan paremmuuden puolesta. Sen kuuntelusta en maksaisi, sillä sitä saa kyllä Facebookissa ilmaiseksikin.
Kun kuitenkin syvennyin Formula Botanican toimintaan ja kurssitarjontaan tarkemmin, aloin oikeasti kiinnostua siitä kovasti. Sain käsiini kursseista hieman maistiasia, kävin läpi niiden opetussuunnitelmia ja lopulta innostuin hommasta kovasti. Kyse ei ollut aivopesusta, vaan mielenkiintoisen tiedon jakamisesta eteenpäin ja olin vihdoin tainnut löytää tahon, joka sai minut vakuuttumaan, että voisin oppia faktoja.
Googletin Formula Botanican tarjoamista koulutusohjelmista ja kursseista paljon ja muiden kokemusten perusteella sain ilokseni kuulla, ettei yritys tosiaan ollut mikään luonnonkosmetiikan ylivertaisuudella ratsastaja, vaan lähestyi kaikkea asiallisesti. Tuotekoostumuksissa suosittiin kuulemma jopa paljon luonnosta johdettuja ainesosia, minkä lisäksi opetuksessa korostui kovasti se, että oli jokaisen itsensä määriteltävissä, mikä heille on luonnonkosmetiikkaa ja kuinka luonnonmukaista sen tulisi heidän itsensä mielestä olla.
Kun yleisesti vielä korostettiin kaiken oppimisen tähtäävän siihen, että opitaan itse keksimään ja luomaan toimivia tuotteita eikä vain kopioimaan valmiita reseptejä vakuutuin jo kovasti siitä, että opinnot tosiaan tähtäävät itsenäisen ajattelun kehittämiseen ja jotta sitä voisi olla, on opintojen valmennettava siihen tarjoamalla hyvää tietoa.
Minulle merkitsi paljon myös se, että konseptin taka oleva Lorraine Dallmeier on biologi ja ympäristötieteilijä sekä jäsen isobritannialaisessa Royal Society of Biology -yhteisössä, kosmetiikkakemistien Society of Cosmetic Scientists -yhteisössä ja Institute of Environmental Management & Assessment -yhteisössä. Formula Botanicaa ei yleisesti pidetä hippien humpuukkia täynnä olevana kirjekurssina, vaan hyvänä ponnahduslautana nimenomaan luonnonkosmetiikan tuotekehittelyyn, sillä se ei opeta seuraamaan valmiita reseptejä vaan antaa välineitä itsenäiseen ajatteluun ja ainesosien tutkimukseen. Nämä asiat olivat minulle erityisen tärkeitä.
Formula Botanican suosituin koulutusohjelma on Diploma in Organic Skincare Formulation. 100 opiskelutuntia verkossa tarjoava koulutusohjelma sopii hyvin aloittelijoille ja luin siitä verkosta paljon kehuja – itseasiassa kaikkia yrityksen kursseja kehuttiin verkossa paljon eikä vain luonnonkosmetiikaan hurahtaneissa yhteisöissä. Kun vielä sain käsiini muutamia videoita, joilla koulutusohjelman aihetta käytiin läpi, kiinnostuin entistä enemmän. Ne eivät olleet ärsyttävää vouhotusta, vaan mukavasti esitettyä ja ennen kaikkea hyvin perusteltua tietoa kiinnostavista aiheista eli juuri sitä, mitä minä kaipasin.
Ajattelin ensin, että aloittaisin käymällä läpi tuon koulutushjelman ja etenisin siitä sitten edistyneelle kurssille. Kurssimateriaalin voisi opiskella omaa tahtia ja tavallisesti siihen menee kuulemma 6-9 kuukautta, mutta se on saatavilla kaksi vuotta.
Mikään ”virallinen” koulu Formula Botanica ei ole, eli sen opinnot eivät vastaa vaikkapa yliopiston kosmetiikkakemistin opintoja, mutta niiden avulla on tarkoitus antaa hyvä ja kattava yleisymmärrys niille, jotka haluavat itse kehittää oman luonnonkosmetiikan brändinsä. Sieltä valmistuvan on siis turha hakea suoraan isolle kosmetiikkabrändille tuotekehittelijäksi, sillä sitä pestiä tuolla diplomilla tuskin saa. Koulutusohjelma onkin tarkoitettu niille, jotka haluavat itse laittaa yrityksen pystyyn tai ovat kiinnostuneita oppimaan luonnonkosmetiikan tuotekehittelystä kuten itse olen.
Yleisesti Formula Botanicaa on kuitenkin pidetty ihan arvostettuna opinahjona eikä muita vastaavia, samalla tasolla toimivia kurssittajia edes liiemmin ole. Myös esimerkiksi viimeaikoina blogeissa paljon näkyneen Bybi Beauty -merkin takana oleva kaksikko on opiskellut Formula Botanican koulutusohjelman. Koulutusohjelman käyneitä ja oman merkkinsä pystyyn laittaneita ihmisiä löytyy ylipäätään runsaasti ympäri maailman ja yhteensä kursseille oli osallistunut jo yli 6000 ihmistä.
Luonnonkosmetiikan tuotekehittäjäksi valmistava koulutusohjelma koostuu kahdeksasta osasta, joissa käydään läpi ihon rakennetta ja anatomiaa, tutustutaan holistiseen ihonhoitoon, perehdytään luonnonkosmetiikan formulointiin niin teoreettiselta näkökannalta kuin myös käytännönkin vinkkelistä, eli tarkoituksena on myös itse tehdä kotona tuotteita puhdistustuotteista kasvovesiin, voiteisiin ja vartalonhoitotuotteisiin sekä perehtyä eteerisiin öljyihin ja niiden turvalliseen käyttöön kosmetiikassa.
Koulutusohjelmaan kuuluu myös business-puolen opintoja oman kosmetiikkamerkin luomisesta sen markkinointiin ja luonnonkosmetiikkatuotteen sertifiointiin. Yksi osa koulutusta on tietysti myös lainopillinen puoli ja sen mukaiset pakkausmerkinnät. Kurssi päättyy työnäytteeseen, jolla voi osoittaa sisäistäneensä kurssin asiat. Bonuksena tulevat verkkoyhteisö, tutorit ja monet muut hyvältä kuulostavat edut.
Tavoitteenani ei ole tulla luonnonkosmetiikkakokiksi, mutta haluan oppia ymmärtämään sitä. Haluan tietää, miksi luonnonkosmetiikan tuotteet formuloidaan kuten formuloidaan, mikä niissä on niin erityistä ja ennen kaikkea saada faktoja pöytään. Netin kommenttien ja näkemieni videoiden perusteella kurssi tuntui tarjoavan juuri sitä, joten olin innolla ottamassa sen – siitäkin huolimatta, että siitä pitäisi pulittaa 600 puntaa. Koin, että kurssi olisi sille vastinetta – varsinkin, kun kurssin voisi suorittaa kotona (tai missä päin maailmaa tahansa) omassa rauhassa ilman sosiaalisia kontakteja ja oppitunneille fyysisesti raahautumista.
Hommassa oli kuitenkin yksi ongelma, mikä iski malttamatonta kaikki-mulle-heti-nyt-luonnettani vasten heti. Kurssi alkaisi vasta heinäkuussa (tavallisesti kurssit alkavat puolen vuoden välein) enkä todellakaan jaksaisi odottaa päähänpistoni kanssa niin pitkään, sillä olin siitä innoissani juuri nyt ja halusin alkaa oppimaan nyt heti.
Huomasinkin viime viikolla ilokseni, että Formula Botanicalla oli juuri seuraavalla viikolla tulossa tarjolle paketti, joka kulki nimellä International Organic Skincare Entrepreneur Program. Tämäkin kahdesti vuodessa, mutta eri aikaan vuodesta tarjolle tuleva ohjelma sisälsi kaksi täyspitkää, 100 tunnin koulutusohjelmaa, eli luonnokosmetiikan formuloinnin peruskurssin ja edistyneiden jatkokurssin sekä kuusi muuta lyhyempää kurssia, joiden sisältö täydensi näitä koulutusohjelmia 20-60 opiskelutunnista koostuvilla kokonaisuuksillaan. Yhteensä siis 450 opiskelutuntia. Nämä kokonaisuudet opastaisivat luonnonkosmetiikan anti-age-formulointiin, kasvonaamioihin, säilöntöaineisiin ja tuotteiden stabiliteetin testaukseen.
Lisäksi pakettiin kuuluivat vielä kokonaisuus suklaan käytöstä kosmetiikkatuotteiden formuloinnissa sekä kokonaisuus, joka opettaisi opettamaan luonnonkosmetiikan formulointia. Kaksi viimeistä olisivat ehkä vähän turhia minulle, mutta suklaasta oppiminen olisi varmasti kiinnostavaa ja erityisesti blogin kannalta ajateltuna tuskin olisi haitaksi oppia, kuinka tietoa voi jakaa siitä kiinnostuneille oikealla tavalla. Sen kurssin jälkeen kun voisin vaikka muuttaa Aasiaan opettamaan luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistusta, jos työt alkaisivat tympiä.
Tässäkin hommassa meinasin kuitenkin olla yksi pieni mutta – nimittäin sen hinta. Kokonaisuuteen pääsisi käsiksi lähes heti, mutta se maksaisi 2000 puntaa. Aluksi summa laittoikin hieman nieleksimään ja miettimään, voisinko maksaa siitä niin paljon. Sitten kuitenkin päätin, että voisin.
Luin verkosta niin paljon suosituksia Formula Botanican kursseista, että ne aluksi jopa hämmensivät ja saivat minut epäileväiseksi. ”Kai niissä nyt olisi jotain negatiivistakin?” mietti sisäinen pessimistini. Onneksi löysin verkosta toisenkin kurssia harkinneen epäilijän, joka oli pohtinut samaa, ottanut sitten kuitenkin osaa kurssille ja kertoi sitten hyvin kattavassa arvioinnissaan, kuinka hyväksi se oli osoittautunut. Hän kyllä mainitsi pari häntä harmittanutta pientä epäkohtaa, mutta onneksi nämä asiat oli korjattu myöhemmille kursseille.
Sitäpaitsi minä halusin oppia asiat nyt enkä aloittaa opiskelua vasta heinäkuussa. Siihen mennessä voisin jo unohtaa koko jutun (hei vaan, tuuliviiren lailla käyttäytyvä mieleni!) ja siitä olisi minulle hyötyä nimenomaan nyt. Täytyy myös myöntää, että koska olen melko pihi ihminen, mutta valmis sijoittamaan tulevaisuuteni kannalta tärkeisiin juttuihin, laittoi iso kurssimaksu hommaan sopivasti painetta. Muutenhan saattaisin käydä vain yhden koulutusohjelman ja ajatella sitten, että käyn toiset joskus ja lopulta laiskuuttani jättää ne käymättä.
Parempi siis vain laittaa peliin isompi potti rahaa ja loppujen lopuksi se on pieni hinta inspiroitumisesta, jota elämääni juuri nyt kaipaan. Koen, että haluan saada itselleni sen kaiken tiedon, mitä koulutusohjelmissa ja kursseilla jaetaan, jotta voin muodostaa omat mielipiteeni paremmin, päästä käsiksi faktoihin ja saada uutta intoa työhöni sekä olla entistä parempi kosmetiikkabloggaaja.
Jos siis haluatte kuulla, mitä niillä blogin mainoslinkkien kautta tulleilla rahoilla teen, niin esimerkiksi tosiaan tällaisia asioita. Toivotaan, että tästä on hyötyä paitsi minulle, mutta myös teille. En vielä tiedä, missä tahdissa tulen kurssit suorittamaan, sillä alkuinto varmasti laimenee jossain määrin, mutta minulla on kolme vuotta aikaa opiskella ne. Aloitin opiskelun eilen kahlaamalla kaikkea käsiini saamaani tietoa läpi lähes kellon ympäri ja jatkan innolla tänään, joten ainakin toistaiseksi tuntuu, että homma on todellakin vastinetta rahoilleni.
Jahka saan alustavat teoriapuolen hommat viimeisteltyä ja hankittua tarvittavat kokkausvälineet ja raaka-aineet, pääsen vihdoin myös itse formuloimaan tuotteita. Tämä osuus ei rehellisesti sanottuna ainakaan vielä kiinnosta minua ihan hirveästi tuotteiden luomisen kannalta, mutta sen kautta on todella mielenkiintoista päästä oppimaan siitä, kuinka ainesosat käyttäytyvät, miltä ne tuntuvat, miksi juuri ne valitaan tuotteisiin ja muutenkin oppia uusia asioita.
Lue lisää: Näin luonnonkosmetiikan tuotekehityksen opintoni ovat alkaneet
Jos teitä kiinnostaa, niin kerron mielelläni opintojen etenemisestä täällä blogissa!
Lue myös:
Kannattaako estenomiksi opiskella?
Onko ammatillinen intohimo onni vai kirous?
Hyvä Virve! Ihanaa kuulla, että myöskin luonnonkosmetiikka on alkanut kiinnostaa jollakin tavalla ja mielellään luen opintojen etenemisestä 🙂 Itse en olisi muutama vuosi sitten kosmetiikkamyyjänä uskonut käyttäväni nykyään pelkkää luonnonkosmetiikkaa, mutta niin se vain mieli muuttuu 🙂 Luonnonkosmetiikassakin on varmasti monenlaista käyttäjää ja mikään ei ole niistä väärin. Itse ekokosmetologina olen hieman kyllästynyt vain siihen, että luonnonkosmetiikkaa käyttäviä pidetään ”ituhippeinä”, itsestänikään ei päällepäin huomaisi mitenkään että suosin ekologisia tuotteita. Jotenkin vanhanaikainen kuva tämmöinen.. Mukava jos jatkossa tulisi enemmän luonnonkosmetiikan tuote-esittelyjäkin, sillä nykyään tuote-esittelyjä ei tule luettua, koska eivät ole itselle sellaisia mitä kuitenkaan haluaisin kokeilla.
Hahaa, PARASTA! Arvasin että jotain on hautumassa kun oot ollut niin hissuksiin, mutta myönnän että tällä pääsit silti yllättämään. En malta odottaa, mitä tästä sun käsissä vielä kehkeytyy. 🙂 <3
Jes, mahtavaa, jos raportoit opiskeluista tänne blogiinkin! Tykkäsin tosi paljon, kun aikoinaan jaoit estenomitutkinnon oppeja tänne 🙂
Voi miten hauska kuulla, että olet kiinnostunut luonnonkosmetiikasta! Minusta on niin huippua, kuinka sinulla on loputon tiedonjano – ja parastahan siinä on se, että jaat tietoa (kiinnostavalla ja hauskalla tavalla) myös meille blogisi lukijoille. Se on ihan oikeasti tosi mahtavaa.
Itse olen kosmetiikan sekakäyttäjä – mahdollisimman monet tuotteet koitan löytää nimenomaan luonnonkosmetiikan puolelta, mutta esimerkiksi kaikki meikit minulla on ihan tavispuolelta. On helpointa olla sekakäyttäjä; en ymmärrä kosmetiikan ainesosista juuri mitään, joten sertifioitu luonnonkosmetiikka tuntuu siinä mielessä ”turvalliselta”. Mutta en silti pakota itseäni käyttämään itselleni sopimattomia tuotteita vain siksi, että kaiken pitäisi pakosti olla luonnonkosmetiikkaa. Sellainen ehdottomuus, hysteria ja vouhkaus ei oikein innosta.
Odotan mielenkiinnolla sitä kaikkea kiinnostavaa tietoa, mitä opit ja sitten meille lukijoillekin kerrot!
Mä haluaisin sitten kovasti kuulla tästä Formula Botanican kurssista sitten sitä rataa mitä sitä käyt 🙂 Olin nimittäin kesällä liiankin kiinnostunut tästä, mutta rahatilanne ei kyllä tässävaiheessa elämää anna periksi tuollaisille 😀
Ihana uutinen, toivottavasti nautit matkasta luonnonmukaisen kosmetiikan maailmaan! <3 Komppaan edellisiä kommentteja monessa kohtaa ja odotan innolla lisätietoa kurssikokemuksistasi ja oppimastasi näin blogin kautta. 🙂
OOH! Vau, mahtavaa! Nyt kuulostaa niin mielenkiintoiselta, ettei tosikaan. Kerrot sitten heti lisää, kun etenet opinnoissasi 🙂 <3
Kurssipostaukset kiinnostaa! Olen seurannut viime vuosina Twistben naisia ja saanut heidän ohjeillaan ihoni huippukuntoon ja he ovat myös käyneet tuon koulutuksen joten olisi kiva kuulla koulutuksesta ja mitä olet oppinut sieltä
Ja myös edellisiin postauksiin kompaten, luonnonkosmetiikka alkaa kokoajan olemaan enemmän valtavirran juttu. Esim. Loreal osti viime vuonna Santen ja Logonan, mitkä ovat todella vanhoja ja suosittuja lkosme merkkejä. Se kertoo mielestäni siitä että myös isot kosmetiikkajätit ovat huomanneet suosion ja haluavat päästä kiinni rahoihin. Ja se ei ole todellakaan pelkkää hippien hommaa, itse olen todella basic bitch mutta lähes kaikki kosmetiikkani on luonnonkosmetiikkaa. Kukaan ulkopuolinen ei varmasti osaisi sanoa meikistäni millä se on tehty, koska luonnonkosmetiikan meikkisarjat on kehittyny todella paljon viime vuosina 🙂 en ole kuitenkaan ehdoton, esim. dödö ja hammastahna on ”tavallista” kosmetiikkaa. Mua ei myöskään haittaa jos vaikka tuotteessa oleva sitruunahappo on synteettistä mut esim. muovia tai muoviyhdisteitä en haluu iholleni laittaa, koska oon löytäny toimivat tuotteet ilman iholle turhia aineita ja iho voi hyvin 🙂
Mut toivottavasti koulutus on antoisa ja odotan innolla uusia postauksia