Siinä missä länsimaissa tahdotaan saada iho näyttämään terveen ruskettuneelta, haaveillaan toisaalla maailmassa taas yläluokkaisen vaaleasta ihosta ja myydään ihoa vaalentavia voiteita.
Myös meidän markkina-alueellamme moni kärsii ihan vaan yksittäisistä pigmenttiläiskistä, joita toivoisi voivan häivytettävän.
Kuten aiemmassa Inside the Industry -postaussarjan postauksessa todettiin, saa kosmetiikkatuotteena myytävä tuote lupailla vain vaikutuksia, jotka tapahtuvat ihon pinakerroksessa eli epidermiksessä.
Jos kosmetiikka saa siis vaikuttaa vain ihon pinnalla, niin voiko tähän pigmentin muodostumiseen sitten sen keinoin ylipäätään vaikuttaa?
Lohdutuksen sanoja niille, jotka pigmenttiläiskistä kärsivät: kyllä voi.
Mihin pigmenttiläiskiä vaalentavat kosmetiikkatuotteet perustuvat?
Iho rakentuu kolmesta kerroksesta, joista päällimmäiseen kosmetiikkatuotteet vaikuttavat. Tuon päällimmäisen ihokerroksen (epidermis) pohjalla sijaitsevat melanosyytit, jotka tuottavat pieniä pigmenttijyväsiä eli melanosomeja.
Melanosomit puolestaan sisältävät melaniinia (eli ihon tummaa väripigmenttiä), joka erittyy epidermiksen soluihin saaden niissä aikaan väriä. Erivärisillä ihmisillä on lähes saman verran itse melanosyyttejä, mutta vaaleaihoisilla ne ovat keskittyneet epidermiksen pohjakerrokseen kun taas tummemmalla iholla niitä löytyy myös muista kerroksista.
Jos siis pystytään vaikuttamaan melanosomien melaniinin tuotantoon, voidaan myös vaikuttaa ihon pinnalla näkyvään ihon sävyyn ja sitä kautta vaalentaa ihoa.
Melanosomit siis syntyvät alueella, jonne on yhä sallittua väittää kosmetiikkana myytävän tuotteen vaikuttavan. Ihoa siis voidaan vaalentaa kosmetiikkatuotteilla.
Yksi luonnon kahdestakymmenestä aminohaposta on nimeltään tyroosiini, josta iholla valmistetaan hapettavan entsyymin nimeltään tyrosinaasi avulla melaniinia, eli sitä ihon tummaa pigmenttiä.
Albiinoilla tuo tyrosinaasin muodotuminen on estynyt ja vaaleaihoisilla melaniini myös hajoaa synnyttyään nopeammin. Jos siis kyetään vähentämään tuota melaniinia synnyttävää reaktiota, kyetämään myös vähentämään siitä johtuvaa ihon tummaa pigmenttiä.
Tyrosinaasia on mahdollista heikentää tai jopa estää joillakin kosmetiikan antioksidanteilla kuten askorbiinihapolla (C-vitamiini) ja monien varmasti nimeltä kuulemalla arbutinilla.
Myös mm. INCI-listoilla Kojic Acid, Liqorice Extract, Ellagic Acid, Royal Jelly, Glucosamine sekä Tunicamycin -nimillä kulkevat aineet kykenevät tähän.
Toinen keino vähentää melaniinin muodostumista on käyttää aineita, jotka suoraan vähentävät niiden ihon pohjakerroksessa olevien melanosyyttien aktiviisuutta.
Yksi tällainen todella tehokkaasti vaikuttava aine on hydrokinoni, jonka käyttö on kuitenkin EU:ssa kosmetiikassa nykyään kiellettyä, sillä sen on huomattu aiheuttavan paljon sivuvaikutuksia.
Kolmas keino vähentää pigmentin muodostumista on vältellä UV-säteilyä käyttämällä aurinkosuojatuotteita tai välttämällä aurinkoa muuten. (Ihoa vaalentavat aineet ovat itsessäänkin jo herkkiä UV-säteilylle, minkä vuoksi tuotteissa käytetty UV-suoja suojaa myös niitä.)
Myös antioksidanteista (C-vitamiini) on tässä yhteydessä apua, sillä niiden avulla voidaan vähentää melaniinin syntymistä.
Kosmetiikalla voidaan siis tosiaan vaalentaa ihoa ainakin jossain määrin, mutta lopputulos ei näy heti. Kasvojen iholla kestää nelisen viikkoa aikaa uudistua (aika, jona epidermiksen pohjalla olevat solut kulkeutuvat ihon pinnalle) ja prosessi hidastuu ihon vanhenemisen myötä.
Pigmenttihäiriöt ovat usein erityisesti ongelmana vanhemmalla iholla, joten voiteen ensimmäisten vaikutusten näkyminen voi viedä aikaa lähes pari kuukauttakin. Koska vaalentava vaikutus myös perustuu ihon toiminnan säätelyyn, ei vaikutus ole pysyvä ellei ihoa vaalentavan tuotteen käyttöä jatka kokoajan.
Kosmetiikkatuotteilla voidaan siis tutkitusti vaalentaa ihoa pysyvästi, mutta ei niin pysyvästi, ettäkö vaikutus jäisi iholle vielä vaalentavan tuotteen käytön lopettamisen jälkeenkin.
Vaikutus ei myöskään välttämättä ole niin voimakas kuin mitä moni toivoisi sen olevan eikä se välttämättä näy kaikilla yhtä selkeästi. Palataan myöhemmin siihen, miksi laboratorio-olosuhteissa saadut testitulokset eivät aina kuitenkaan takaa sitä, että kuluttajakin olisi tuotteeseen tyytyväinen.
Kolme kerrosta: Subkutis,dermis ja epidermis 😊
Kiitos 🙂
Minulle on asiakas kerran antanut "näin tälleen ohimennen" vinkin miten sitruunalla hankaaminen naamaan vaalentaa pisamia :'D … Kiitos ja vihjaisu oli että… ?
Voi ei, sitruuna aiheuttaa samalla myös täysin päinvastaisen reaktion, koska se myös altistaa auringolle enemmän! Kamalan haitallinen urbaani-legenda tuo sitruunan hierominen naamaan… Sillä saa ihon kuivaksi ja vielä altistumaan auringolle entistä enemmän.
Joo, en minäkään lähtisi sitruunan kanssa aurinkoon! 😀
Mikä tuotteita suosittelet?
Minulla ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta muistan monien asiakkaideni kehuneen Cliniquen Even Better -seerumia. 🙂
Onko siis niin, etta kaikissa esim. Korealaisissa rasvoissa ym. se "whitening" ominaisuus ei ole haitaksi (varsinkin jos on jo todella niin vaalea)? Muistan kysysneeni tasta, silloin kun annoit vinkin Misshan BB-voiteeseen (joka on nykyaan paivittaisessa kaytossa; kiitos vinkista).
Olisi kiva lukea erilaisista meikkisiveltimista, ja siita etta onko jotkut Hakuhodon siveltimet hintansa arvoisia?
Kosmetiikkatuote harvoin onnistuu niin tehokkaasti laillisilla pitoisuuksilla vaikuttamaan, että iholla oikeasti näkisi jotain selkeää valkaisevaa vaikutusta ja esim. useilla sarjoilla sama tuote saatetaan Aasiassa myydä whitening-sanoilla ja meillä länsimaissa brightening-sanalla. 🙂
Pidän mielessä tuon meikkisivellinpoistaustoiveesi! 🙂
Minua kiinnostaisi enemmän se, että miten ehkäistä mahdollisia pigmenttiläiskiä, kun kaikki mahdollinen on jo kokeiltu?
Hyvällä auringolta suojautumisella voi ehkäistä parhaiten, eli aurinkosuojatuote ja ihan vaan meikkiäkin selkeästi päälle ja jos kyse on vaikka otsasta niin suojaavaa lakkia sitten vaan päähän ja varjon suosimista, niin tylsältä kuin se kuulostaakin.
Minua kiinnostaisi se miten kosmetiikkatuotteilla voi vaikuttaa silloin, kun niitä käytetään mikroneulauksen/mesoterapian kanssa.
Tämä voisikin olla kiinnostava aihe tutustua lisää! 🙂
Oliskin mielenkiintoista tietää, miten Michael Jacksonista "yhtäkkiä" tuli valkoihoinen.
Kosmetiikasta tuskin oli kyse, jotain sisäisesti nautittua? Kaikkeen sitä ihminen ryhtyykin.
MNT
MJ kärsi pigmenttihäiriötä aiheuttavasta ihosairaudesta nimeltä vitiligo.
Näin minäkin olen ymmärtänyt asian olleen.
Muistelen lukeneeni, että sekä Latoya että Michael käyttivät jotain vaalentavaa kreemiä, mutta saattaa olla huhua. Vitiligo kai yleensä ilmenee läiskittäin, mutta siinäkin tapauksessa varmaan haluaisi vaalentua tasaisesti ja käyttäisi jotain.
Niinpä.
Vtiligon takia tässä sivustolla liikuskelen koska suurimmalta osalta ihoni on niinkuin michaelin, ei ihme mitenkään että ihonsa oli niin valkoinen, mulla tällä hetkellä ongelmana alkaa olemaan juuri se että vielä pigmenttiä sisältäviä ihon alueita olisi ehkä helpompi vaalentaa kuin päinvastoin kunhan vaan tietäisin oikeat, ihoa vaalentavat, turvalliset tuotteet.
Vitiligo sinällään ei ole sairaus eikä se tartu, kuulin ta luin muistaakseni jostakin että Suomalaisia joilla on vitiligo olisi noin 80000, tarkistakaa jos voitte jostakin, oletettavasti vitiligo on perimässä tosin mun siskoillani tai veljilläni ei ole,serkkuja kyllä tunnen joilla vitiligo.