Inside the Industry 35: ”Ei nyt pahalla, mutta… ” aka Kiina ja kosmetiikan eläinkokeet

Ei nyt pahalla, mutta…” on lauseenaloitus, jonka taakse voi naamioida ihan mitä tahansa, jonka vaan kuulemma hyvää hyvyyttään tahtoo jakaa toiselle, oli se sitten kuinka tökeröä tahansa. Ja tänään minä  tahtoisin käyttää postauksessani tuota aloitusta vaikken varsinaisesti tökerö aiokaan olla. Tänään nimittäin puhutaan eläinkokeista tuomalla esiin asia, josta erittäin harva kosmetiikan eläinkokeista muille saarnaava on edes tiennyt tai osannut ajatella. (Ja ei nyt pahalla, mutta tuntuuhan se hassulta, että joku voi saarnata asiasta olematta siitä edes itse perillä.)

Eläinkokeet ovat arka aihepiiri, josta puhuminen on hieman kuin tökkisi tikulla muurahaispesää. Haluaisin kuitenkin tuoda esiin erän näkökannan, joka on joskus noussut mieleeni ja saanut minut pohtimaan asiaa mielessäni paljonkin. Toivoisinkin, että tämän näkökannan esiintuominen saisi muutaman muunkin ajattelemaan myös maailmaa näkökenttää rajoittavien silmälappujen ulkopuolelta.

EU:n eläinkoekiellosta huolimatta monet ihmiset välttelevät käyttämästä tuotemerkkejä, joissa ei lue suoraan, että ne eivät testaa eläimillä. Eläinkokeista on blogissani puhuttu jo ennenkin, joten en mene niihin sen syvällisemmin muuten kuin linkkaamalla kiinnostuneille tutkittavaksi tämän aiemman postaukseni.

Moni kertoo, ettei tahdo käyttää kosmetiikkamerkkejä, jotka vievät kosmetiikkaa Kiinaan, sillä heidän mielestään se tarkoittaa automaattisesti, että tuotemerkit testaavat eläimillä. Merkkejä täytyy välttää kuin ruttoa, sillä ne tekevät pahaa. Tätä ajatusta pyöritellessä herää kuitenkin väkisinkin kysymys, olisiko nyt kuitenkin kenties keskitytty haukkumaan väärää puuta ja menty hieman oikoreittejä johtopäätöksiä tehdessä… Älkää käsittäkö väärin, pidän periaatteiden mukaan elävistä ihmisistä, mutta toivoisin myös, että niiden mukaan eläessä toiminta olisi sitten myös johdonmukaista.

Faktahan on, että voidakseen myydä Kiinan markkinoilla muualla testattuja kosmetiikkatuotteita on ne testattava eläimillä. Tähän eivät kuitenkaan käsittääkseni edes kelpaa kosmetiikkayhtiön omat testitulokset (niitähän on voitu vaikka vääristellä), vaan Kiinan valtio velvottaa, että yritysten on toimitettava sille näytteet kaikista Kiinan markkinoille maan ulkopuolelta tuotavista kosmetiikkatuotteista, jotta se voi itse testata ja hyväksyä ne.

(Ja vaikka nykyään useimpia Kiinassa valmistettujakaan kosmetiikkatuotteita ei tarvitse testauttaa Kiinan valtiolla tekee se silti pistokokeita jo markkinoilla olevista tuotteista, eli edes oma tehdas Kiinassa ei itseasiassa ole kosmetiikkamerkille täysin varma tae siitä, ettei tuotteita koskaan tultaisi testaamaan eläimillä.)

Jostain kumman syystä ihmisillä on siis hirveä tarve syyllistää yrityksiä, jotka tahtovat viedä Kiinaan maan ulkopuolella, esimerkiksi Euroopassa, tuotettua kosmetiikkaa miettimättä yhtään sen syvällisemmin keneen syyttävä sormi ihan oikeasti kuuluisi osoittaa.

Nämä yritykset tuottavat mahdollisesti varsin mittavissa määrin tuotteita, joiden valmistus työllistää paljon ihmisiä ja maksavat samalla erilaisia kotimaansa ja EU:n taloutta tukevia maksuja. Yritykset siis itsessään tekevät hyvää, eikö? Jos Kiinan kosmetiikkamarkkinoiden arvo oli vuonna 2013 yli 26 MILJARDIA dollaria niin kyllähän sinne eurooppalaisiakin tavaroita myyntiin viemällä pari työpaikkaa Euroopassa varmistetaan, vai mitä?

Näin ollen herää väkisinkin kysymys, miksi ihmiset, jotka välttävät eläinkokeita tekeviä tuotemerkkejä tekevät kuitenkin asioita, jotka tukevat Kiinan valtiolta, eli sitä pahan keskittymää, joka niitä eläinkokeita vaatii? Jos samat tuotteet ovat vaikkapa sitten koko EU:ssa hyväksytty turvallisina myyntiin eikö Kiinan valtio ole se taho, jota vastaan boikotointi ja kapinointi tulisi osoittaa eikä suinkaan se kosmetiikkafirma, joka ei edes itse tee näitä kokeita?Jos monikansallisen kosmetiikkayhtiön boikotoijan tarkoituksena on saada Kiinaan kosmetiikkaa vievä yritys vastaamaan teoistaan voisiko olla niin, että hän sysää siihen keskittymällä vastuun jopa pois itseltään jollain tapaa ja ajattelematta, että hänen tulisikin kohdistaa boikottinsa johonkin ihan muuhun kuin siihen kosmetiikkafirmaan, joka ei edes itse tee kokeita? Vaikkapa siihen oikeasti asian kannalta tärkeään omaan toimintaansa?

Sanoisin, että joku voisi jopa mieltää tekopyhyydeksi sen, että kuluttaja välttelee tietyn kosmetiikkamerkin tuotteita kuin ruttoa ihan vaan siksi, että se vie tuotteitaan Kiinaan, mutta vähät välittää siitä, että monella muulla tapaa omalla toiminnallaan tukee Kiinan valtiotaloutta. Eikö boikotoinnin aiheena pitäisi olla Kiina ja nimenomaan Kiinan valtion määräämien eläinkokeiden kieltäminen eivätkä yritykset, jotka eivät niitä itse edes tee ja jotka kuitenkin luovat melkoisen monta työpaikkaa Eurooppaan sillä, että heidän valmistamia tuotteitaan myydään myös Kiinan jättimäisillä markkinoilla?

Minusta on kiinnostava ajatusleikki, kuinka ihminen, joka jättää eurooppalaisen markkinäjätin huulipunan ostamatta eläinkokeiden pelossa menee tyytyväisenä kotiinsa sormeilemaan Made in China elektroniikkaansa, käyttää Made in China -tekstiileitään ja ostaa lapsilleen Made in China -leluja samalla kun miettii tyytyväisenä, kuinka onnistui saamaan naapurin Pirjonkin olemaan ostamatta sen PETAn listalla olemattoman tuotemerkin hiuslakkaa.

Voisiko jopa sittenkin olla niin, että se ihminen, joka tietoisesti välttelee markkinajätin kosmetiikkatuotteita eläinkokeiden pelossa, mutta ympäröi silti itsensä Kiinan valtion taloutta ja toimintaa tukevilla Made in China -hyödykkeillä onkin loppujen lopuksi jopa paljon pahempi ihminen kuin se, joka käyttää tyytyväisenä huulipunaansa tietämättä edes, että sitä viedään Kiinan markkinoille?

Teorian voi tietysti kehitellä vaikka kuinka pitkälle, mutta sanoisin, että jokainen tuolla periaatteella tiettyjä kosmetiikkamerkkejä välttelevä voisi miettiä, tukeeko hän sittenkin itse omalla toiminnallaan ja Made in China -tuotteillaan itse sitä raakaa eläimille tappotuomioita jakelevaa koneistoa enemmän kuin osasi arvatakaan.

Kiinan valtiota ei liiemmin varmasti kiinnosta, jättääkö vaikka koko Suomi ostamatta sen kosmetiikkamarkkinoista vain hiustakin hienomman viirun muodostavan merkin tuotteita, sillä vaikka koko merkki kaatuisi, on Kiinassa silti muita merkkejä tarjolla eikä se vaikuta valtion talouteen. Oman maansa talouteen merkin kaatuminen sen sijaan voisi jo joissakin tapauksissa jopa vaikuttaakin. Sen sijaan Kiinan valtiota saattaisi ajatustasolla edes hitusen kiinnostaa, jos yksi maa lakkaisi mielenosoituksellisesti tukemasta sen valtiontaloutta Made in China -boikotilla ihan vaan siksi, että valtio vaatii ja tekee itse eläinkokeita kosmetiikkatuotteille, jotka on jo todettu turvallisiksi muilla markkinoilla.Ei eläinkokeita lakkauteta maailmasta boikotoimalla eurooppalaisia kosmetiikayrityksiä, jotka eivät edes EU:n lakien mukaan saa niitä tehdä. Sen sijaan eläinten kärsimys voidaan laittaa kuriin osoittamalla syyttävä sormi sille taholle, joka niitä edelleen välttämättä vaatii ja itse tekee. Siihen 26 miljardin dollarin bisnekseen mahtuu kuitenkin melkoisen paljon Kiinan valtion itse tekemiä  ja vaatimia eläinkokeita.

En ryhdy itse Made in China -tuotteiden täysipäiväiseksi välttelijäksi, mutta kohotanpahan vaan kulmiani niille, jotka vielä tämän postauksen luettuaan edelleen kantavat ylpeinä Kiinassa koottuja älypuhelimiaan ja sanovat samalla, etteivät voisi ikinä käyttää kosmetiikkamerkin X tuotteita, sillä niitä myydään Kiinassa, jossa kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä. Mistäköhän ne Kiinan valtion eläinkokeet mahdollistavat tulot mahtaisivat tulla?

Just saying…

44 kommenttia artikkeliin ”Inside the Industry 35: ”Ei nyt pahalla, mutta… ” aka Kiina ja kosmetiikan eläinkokeet”

  1. Hyviä pointteja! Osa ihmisistä ajattelee asioita niin mustavalkoisesti.. Mietityttää myös henkilöt ketkä karttavat eläinkokeettomaksi merkittyä kosmetiikkaa kuin ruttoa, mutta samalla syövät joka päivä tapettujen eläinten lihaa ja eläimille kärsimystä aiheuttavia elintarvikkeita, vaikka niille olisi samanhintainen kasvipohjainenkin vaihtoehto.

  2. No, eka ongelma tulee vastaan siinä, että toisin kuin kosmetiikasta on helppo poimia pois Kiinaan myyvät yritykset, elektroniikasta suuri osa valmistetaan Kiinassa, samoin vaatteista… aina ei voi tietää, tuleeko kangas kiinasta, onko jokin tietty tietokoneen osa Kiinasta jne jne. Tulee aivan hulluksi, jos yrittää kaikista saada alkuperän selville. Musta tää on vähän tällästä "ai nyt yrität tehdä jo jotain hyvää, no ei se kuule riitä, sun pitää boikotoida KAIKKEA!"

    • Olet aivan oikeassa, että tuo on nykymaailmassa lähes mahdotonta. Sanoisin silti, että joka puolelta pursuavien Kiina-tavaroiden edes osittaisella välttelyllä olisi enemmän vaikutusta kun sillä, että jättää muutamia kosmetiikkatuotteita ostamatta. Ja on aivan totta, että hulluksihan sitä tulee, jos kaikkea ryhtyy boikotoimaan, mutta toisaalta sekin oli juuri se ajatus, jonka halusin tässä herättää. 🙂

    • olen täysin samaa mieltä ylemmän anonyymin kanssa. yleensä ne tyypit, jotka ovat tottuneet tiettyyn elämänsä mukavuuteen ja joille toisten ihmisten eri arvoille perustuvat valinnat jotenkin epämiellyttävällä tavalla haastavat tätä heidän omaa itsekeskeistä elämäntapaansa, ovat juuri näitä huutelijoita. että kaikki pyrkimykset parempaan mitätöimään sillä kun ei eletä periaatteiden mukaan oman rajallisen logiikan mukaan johdonmukaisesti. sit vielä aletaan rinnastaa asioita irrelevanteilla tavoilla ja retoriikassa vilahtelee ilmaisut kuten "paljon pahempia"…

    • Joskus on silti hyvä kärjistämällä ja hieman vettä kiukaalle heittämällä nostaa esiin niitäkin ajatuksia, joita moni ei tule ajatelleeksi. 🙂

    • Minun mielestäni Virven kirjoitus oli aivan asiallista keskustelua ja pohdintaa, minkä takia en ymmärrä tällaista reaktiota.
      Olen kasvissyöjä ja tottunut tuttujen kanssa keskustelemaan ruokavalintojeni vaikutuksesta. Esim. itse metsästetyn lihan eettisyys ja ilmastovaikutus vs. tuonti soija. Minusta tällainen mielipiteiden vaihto on heldelmällistä ja helposti saattaa huomata aivan uusia näkökantoja asioihin. Mikä on tosi mielenkiintoista! Eihän kukaan pysty olemaan kaikkien alojen ekspertti, eikä sitä keneltäkään odoteta. Silti, onhan se huvittavaa kun H&M:ään pukeutunut, uusinta Applea käyttävä henkilö alkaa saarnaamaan puhtaasta syömisestä, ja luonnonkosmetiikan käyttämisestä.. Vaikuttaa lähinnä henkilön oman egon pönkittämiseltä, eikä niinkään vilpittömältä.

    • Kiitos Cara hyvästä kommentista! 🙂

      Ja kyllä, tällä postauksella pyrittiin tosiaan vain herättelemään ihmisiä keskusteluun ja näkökulmien vaihtoon ja ajattelemaan asioita näkökannalta, joka ei heille ole välttämättä ole koskaan edes tullut mieleen. Moni eläinkokeiden puolesta protestoiva kun ei ole edes tiennyt, että se on nimenomaan Kiinan valtio, joka ne tekee eikä merkki.

  3. "En ryhdy itse Made in China -tuotteiden täysipäiväiseksi välttelijäksi, mutta kohotanpahan vaan kulmiani niille, jotka vielä tämän postauksen luettuaan edelleen kantavat ylpeinä Kiinassa koottuja älypuhelimiaan ja sanovat samalla, etteivät voisi ikinä käyttää kosmetiikkamerkin X tuotteita, sillä niitä myydään Kiinassa, jossa kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä."

    Ai rotta (pun not intended :D) tää oli mulla mielessä koko jutun lukemisen ajan! Ostavat vaatteensa ihan-mistä-vaan normikaupasta suomessa ja istuvat Ikean huonekaluilla ja ajavat Toyotoillaan syömään kiinalaista ruokaa 😀

  4. Vai voisiko olla niin, että suurten kosmetiikkajättien boikotoiminen toimii niin, että ne puolestaan alkavat painostaa Kiinaa luopumaan eläinkokeista? Ajatusleikkiäsi jatkaen, kumpaa Kiinan valtio kuuntelee enemmän, miljardituloksia takovaa monikansallista yritystä vai sitä yksittäistä Pirkkoa, joka jättää kiinakännykän ostamatta.

    • Hyvä kommentti, mutta en sanoisi tämänkään olevan aukotonta: Se, että yritykset painostaisivat Kiinaa ja jättäisivät vaikkapa tuomatta tuotteensa Kiinan markkinoille ei välttämättä auta tuollaisen jättivaltion ollessa kyseessä, sillä siellä Euroopan markkinajätti voi olla vain todella, todella pieni ripaus maan myynnistä ja jos sen tuotteita ei myydä maassa, ostavat kuluttajat sitten vaan jotain muuta, sillä tarjontaa kyllä riittää. Ja Kiinallehan olisi vaan palvelus, mikäli maahan ei tuotaisi muualla tuotettuja tuotteita vaan kuluttajat sen sijaan ostaisivat maassa tuotettua ja sitä kautta siellä työllistävää kosmetiikkaa.

      Tämä on todella mielenkiintoinen aihe, sillä näkökantoja ja ajateltavaa on todella laajasti! 🙂

    • Nimenomaan!

      Boikotoinnillahan on tarkoitus vaikuttaa. Ei Kiinan valtio välitä minun ostostaipumuksistani, mutta boikotoimani merkki ehkä välittääkin. Ja välittää ainakin, kun tarpeeksi moni kuluttaja jättää ostamatta. Ostaja vaikuttaa tuotteen tarjoavaan yritykseen ja yritys taas vaikuttaa viennin ja tuonnin tahoihin.

      Ja yritäpä boikotoida Kiinassa valmistettuja tuotteita! Eikä niiden satunnainen boikotoiminen edes missään näkyisi, koska suuret ihmisjoukot eivät moiseen järjettömyyteen lähtisi. Jopa niitä, jotka ovat aidosti eläinkokeita vastaan, on vaikea saada yhdelle kannalle käytännön toimien suhteen. Koetapa saada muita ihmisiä jättämään himoitsemansa puhelimet ja tietokoneet ostamatta kosmetiikan eläinkokeiden vuoksi, kun kyseisillä hyödykkeillä ei ole mitään tekemistä kosmetiikan kanssa. Mistä Kiinan valtio edes tietäisi huonojen myyntien liittyvän eläinkokeisiin? Yksin jäät Kiina boikottisi kanssa.

      Miksi sillä loppujen lopuksi on edes väliä, kuka kokeet tekee? Yritykset kuitenkin tietävät antavansa siunauksensa kokeiden tekemiseen myymällä Kiinassa, eli heille myynnit merkitsevät enemmän kuin eläinkokeettomuus. Ei kukaan voi syyllistää minua ostamaan sellaiselta yritykseltä vain siksi, että se työllistää monia. Useimmiten kysymys onkin sitäpaitsi siitä, keneltä ostaa, joten raha menee sitten jonkun toisen työllistäjän tukemiseen.

  5. ööhm. eli sun mielestä kiinassa tuottetujen tuotteiden ostamatta jättäminen on kiinan valtion boikotointia? en ole ihan hirveän hyvin perehtynyt kiinan talousjärjestelmään, mutta uskoakseni ne sielläkin nykyään toteuttavat ihan kylmää, puhdasta kapitalismia, eli eivät ne made in china -tuotteen _suoraan_ valtion kassaan kilise -.- sen sijaan yritysten toimintaan kuluttaja-aktivismilla, kuten boikoteilla, olla suuriakin vaikutuksia yrityksen toimintaan. ei lainsäädäntö synny missään tyhjiössä tai poliittisessa kuplassa, jossa taloudella ei olisi väliä. eli yhtiöt kyllä lobbaavat lainsäätäjää, ja kun on isoista yrityksistä kyse niin niiden ääni kyllä takuuvarmasti kuullaan. ja yritykset koettavat tehdä voittoa, jolloin niiden on viime kädessä miellytettävä kuluttajia.

    mielestäni on muutenkin aika arveluttavaa pyrkiä oikeuttamaan eläinkokeiden käytön hyväksyvän firman tukeminen talouteen vetoamalla. on ihan arvovalinta haluaako asettaa tuotteensa tilaan, jossa ne saattavat joutua eläinkokeisiin. ylipäänsä on sangen köyhää perustella "taloudella" yhtään mitään. se ei ole mikään taikakoneista joka elää elämäänsä ja jonka hyvinvoinnin nimissä voi tinkiä etiikasta. kapitalistinen talousajattelu on suurelta osin bogusta, anteeksi nyt vaan, jos tämä romuttaa maailmankuvaasi.

    todella erikoisia näkemyksiä oudolla järjenjuoksulla ja mielestäni hatarilla perusteilla :S

    • Todella hyvä ja pohdintaa aikaansaava kommentti, kiitos! 🙂

      En siis väitä missään tapauksessa, että tuossa olisi ratkaisu ongelmiin, tämä oli vaan yksi näkökanta, jolta harvempi asiaa miettii keskittyessään syyllistämään vain ja ainoastaan kosmetiikkayrityksiä ajattelematta, että eläingiljotiinina onkin tosiasiassa ihan muu taho, jolle painostus täytyisi kohdistaa ja kanavoida. Tämä oli vain yksi ajatus siitä. 🙂

  6. Kuka maksaa nämä esimerkiksi yrityksen X eläinkokeet Kiinassa? Itse firma vai Kiinan valtio? Mun mielestä on kyllä ihan ok, ettei joku halua tukea sellaista kosmetiikkamerkkiä, joka kokee tarpeen viedä tuotteensa Kiinaan, vaikka tietävät mitä julmuuksia siellä tapahtuu, vaikka saisivat sieltä isot myynnit. Kiina kun on tunnetusti hyvin alkeellinen eläinsuojeluasioissaan ja mielestäni heille myös pitäisi näyttää ettei tuo testaaminen ole ok, eikä vain sysätä sinne kosmetiikkaa myyntiin. On myös vähän hassua, että jotkut jaksavat moittia siitä, että miksi ostaa muuta Kiinassa tuotettua tavaraa jos ei kosmetiikkaa osta. Hassua myös miten näissä eläinsuojeluun ja eettisyyteen liittyvissä asioissa yleensä nämä nurputtajat ovat sellaisia, jotka syövät surutta lihaa ja viis veisaavat eläinten asioista, mutta vaativat näitä ihmisiä jotka ovat tehneet edes yhden muutoksen valitessaan kasvissyönnin tai vaikka "Kiinattoman" kosmetiikan, välttämään kaikkea. Pienikin muutos on hyväksi. Tosin kaikki made in china -kosmetiikka ei taida olla testattua tietääkseni, tai siis ne jotka menevät maan ulkopuolelle myyntiin. Ehkä hieman aiheen ohi, mutta tämä oli mun ajatus kovana eläinsuojelijana. 😀 Mutta mielenkiintoisia pointteja sun tekstissä joita ei ole tullut ajatelleeksi aiemmin.

    • Tuo oli hyvä kysymys, sillä voihan olla, että yritykset itse joutuvat myös maksamaan Kiinan valtiolle jotain siitä lystistä, että he testaavat tuotteet. Tämä on todella mielenkiintoinen aihe ja sen laajuudesta huolimatta siitä on vaikeaa saada faktatietoa. Minulla on myös selvityksen alla voivatko yritykset itse hyödyntää Kiinan valtion tekemiä testituloksia omassa toiminnassaan ja käyttää niitä todisteena tuotteidensa turvallisuudesta vai ovatko testitulokset Kiinan valtion omaisuutta.

      Suuri osa viimeaikoina myyntiin tulleesta Made in China -kosmetiikasta ei tosiaan ole eläimillä testattua, sillä vaikka valtio nykyään tekeekin pistokokeita myös siellä valmistetuille tuotteille on sillä pääsääntönä, ettei maassa valmistettuja tuotteita (tietyin poikkeuksin) tarvitse testauttaa valtion toimesta eläimillä.

  7. Kumpi on helpompaa: boikotoida kosmetiikkamerkkiä vai boikotoida "Kiinaa?"

    Tähän sopii se sananlasku, parempi tehdä vähän kuin ei ollenkaan.

    Käytännössä niin suuri osa teollisuudesta on Kiinassa että itse maata, sen kaikkia tuotteita tai maassa valmistettuja tuotteita on mahdoton boikotoida jo siksi ettei yksilö voi millään tavalla edes parhaimmalla tahdollaan tietää mitä nämä kaikki tuotteet tai tuotteiden osat/komponentit ovat.

    Ja miten mahtaisi onnistua se että suomi yhdessä alkaisi boikotoida yhtä maata… Minun olisi aika vaikea saada kampanjaan mukaan vaikkapa alakerran eläkeläismieskööri, eipä heitä varmasti paljon kosmetiikkaeläinkokeet kiinnosta.

    Eiköhän se siis ole edelleen hyvä että jokainen tekee sen mitä itse pystyy ja mihin itse pystyy vaikuttamaan omalta kohdaltaan. Jokainen rakentava pieni teko on kuitenkin hyvä asia. PAREMPI asia kuin se, että ei tee yhtään mitään.

    "Ei koske mua"-ihmisiä kun on jo ihan tarpeeksi.

    -Maria

    • Kiva, että otit osaa keskuteluun! 🙂 Heitto siitä, että yksi kokonainen maa boikotoisi Kiinaa ei ollut missään tapauksessa mikään realistinen ja täysin vakavasti otettava ehdotus vaan lähinnä vain kärjistävä ja keskustelua provosoiva kannanotto.

      Olet kuitenkin minusta täysin oikeassa siinä, että jokainen tekee itse sen minkä pystyy. Minä tahdoin ainoastaan herätellä postauksella miettimään asiaa eri näkökulmasta ja pohtimaan, onko se oma toimintamalli aina johdonmukainen. 🙂

  8. Onpa jännä ilmiö tämä Kiinan vaativa kosmetiikkalainsäädäntö. Samassa maassa on todella myrkyllisillä kemikaaleilla kyllästettyjä huonekaluja ja leluja, joita jää jatkuvasti tullin pistokokeissa kiinni. Miksi Kiina ei ryhdy suitsimaan tätä villin ja vapaan kapitalismin nurjaa puolta…?

  9. Tosi hyvä postaus! Meillä pyritään välttämään made in China- tuotteita, ja ostetaan mahollisimman paljo kotimaista, vaikka toki kotimainen laatu on kalliimpaa.

    • Kotimaisen tukeminen on aina toki hyvästä ja toisaalta eihän pelkkä kiinalaisen yritystoiminnan välttely auta mitään, jos siitä ei ole valjastettu ilmiötä, jonka maan valtiokin tiedostaa johtuvan nimenomaan maan eläinkoepolitiikasta. 🙂

  10. Mulle eläinkokeettomus on kaikkein tärkein asia kosmetiikkaa hankkiessa. Sen vuoksi en osta merkkejä, jotka vievät Kiinaan. Suosin tosin muutenkin merkkejä, jotka ovat sitoutuneet eläinkokeettomille listoille ja joita löytyy Leaping Bunny -merkki. En jaksa kääntää koko internettiä läpi tai ottaa merkkiin yhteyttä selvittääkseni merkin kannan eläinkokeisiin. Kotimaisten merkkien suhteen saatan vähän tätä salapoliisin työtä tehdä, koska haluan tukea kotimaista. Mutta ei, en kuitenkaan ostaisi kotimaista merkkiä, jos sillä olisi vientiä Kiinaan. Itselleni elävien olentojen hyvinvointi on tärkeämpää, kuin Suomen kansantalous.

    Olen myös Animalian jäsen ja pyrin muutenkin eettisiin sekä ympäristöystävällisiin valintoihin. En kuitenkaan halua tuputtaa omaa näkökantaani muille tai tuomita muita kulutustottumuksista. Nämä ovat mun valintoja ja jokainen valitsee omalla taallaan. Kyllä mun mielestä on melko hämmästyttävää ja jopa surullista, jos joku tuomitsee mut sitten sen takia, että ostan eläinkokeetonta kosmetiikkaa.

    • Uskoisin, että monelle (itseni mukaanlukien) on aivan samantekevää, kuinka toiset elävät elämäänsä niin kauan, kun he eivät tyrkytä oikeiksi kokemiaan asioita myös muille ja olematta valmiita keskusteluun siitä, onko heidän toimintansa johdonmukaista. Minusta on siis erittäin positiivinen asia, että ihmiset elävät omien periaatteidensa mukaan, olivat ne nyt tässä tapauksessa sitten esimerkiksi vaikka eläinkokeita koskevia periaatteita.

      Toisaalta jos kansantalous ei ole kunnossa eikä rahaakaan ole, voi moni elävien olentojen hyvinvointi (ihmiset ja eläimet mukaanlukien) jäädä heikolle osuudelle. :/

  11. Yleensä ulkomailla eksoottisen kosmetiikan näpräily, kattelu ja ostaminen on suosikkipuuhaa, mutta Kiinasta en juuri tämän takia ostanut kosmetiikkaa lainkaan. Pieni mielenosoitus, mutta itselle tärkeä sellainen. 🙂

  12. hyvä ja ajatuksia herättävä postaus! ei noin isoihin ja monimutkaisiin asioihin ole mitenkään helppo vaikuttaa, mutta oon silti sitä mieltä, että parempi edes yrittää vaikka sitten boikotoimalla kosmetiikkamerkkejä. nää jutut tietenkin on hyvä tiedostaa. ikinä ei tiedä onko omasta toiminnasta lopulta hyötyä, mutta parempi kai silti yrittää?

  13. Hyvä ja ajatuksia herättävä postaus. Olen monessa asiassa kanssasi samaa mieltä. En kuitenkaan voi olla ihmettelemättä tässä blogissa esiintyvää jonkinlaista Kiina- vastaisuutta. Viime kuussa kerroit kiinalaisten ei niin miellyttävästä käytäytymisestä asiakkaana laivalla ja nyt tämä. Miksi? Olen itse asunut ko. maassa nyt viisi vuotta ja ja jatkan työssäni täällä edelleenkin vielä vuosia.Täysin vapaaehtoisesti ja mielelläni. Kiina ja kiinalaiset ovat erilaisia mutta meidän täytyy vaan hyväksyä, että ostovoima on nyt täällä. Bisnestähän kosmetiikkateollisuskin on.

    Hyvää loppusyksyä :).

    Katariina

    • Apua, jottei nyt tule mitään väärinkäsityksiä niin minulla ei ole mitään Kiinalaisia vastaan! 😀 Tämän postauksen tarkoituksena ei ollut painostaa ketään nimenomaan ryhtymään Kiina-boikottiin vaan nostaa vaan esiin näkökanta siitä, ettei välttämättä pelkkä yksittäisten eurooppalaisten kosmetiikkayritysten boikotointi ole ratkaisu eläinkokeiden lopettamiseen vaan että asiaan tuli ehkä jollain tapaa saada laajempaa painetta sille taholle, joka niitä tekee. Heittoni Kiinalaisten tavaroiden boikotoinnista tuskin on suora ratkaisu yhtään mihinkään vaan toivoin postauksellani vaan herättäväni keskustelua siitä, että painostus tulisi kohdistaa jollain keinoin Kiinan valtioon.

      En siis halua liittää tämän postauksen yhteyteen mitenkään myöskään mainintaani yhden laajn asiakaskunnan minulle totutuista poikkeavista käytöstavoista. 🙂

  14. Postaukseen liittymätön kysymys 😀 Sain lahjaksi Shiseidon eye contour creamin. Miten sitä käytetään? 😀 Onko se siis tavallinen silmäympäysvoide vai häh

    • Kyllä, se on erittäin ravitseva silmänympärysvoide. Jos se on Bnefiance-linjaa on se tarkoitettu hoitamaan jo hieman aikuisempaa ihoa. 🙂

  15. Kiinnostava postaus, sai kyllä minutkin ajattelemaan! Olen kuitenkin ihan eri mieltä kanssasi, ja koska olen itse juurikin näitä "boikotoin X merkkiä kun se myy Kiinaan" -ihmisiä, ajattelin että kaipa sitä pitää tulla selventämään omaa logiikkaani 😀 Logiikka menee siis näin, että boikotoimalla vaikkapa iPhoneja ja Kiinassa tehtyjä vaatteita en millään tavalla viesti mihinkään suuntaan vastustavani juuri kosmetiikan eläinkokeita. Sen sijaan tukemalla ns. eläinkokeettomia kosmetiikkamerkkejä ja boikotoimalla Kiinaan myyviä brändejä minulla on edes pieni toivo siitä, että kulutusvalinnoillani on jotain väliä juuri tämän minulle tärkeän asian suhteen. Lisäksi tietysti minun pienet rahani ovat kuitenkin suurempi prosenttiosuus jonkun yksittäisen kosmetiikkabrändin liikevaihdossa kuin koko Kiinan taloudessa ja näin ollen tuntuu mielekkäämmältä kohdistaa boikotti kosmetiikkamerkkeihin. Henkilökohtaisesti koen jo rajoittavani elämää aika suurissa määrin eläinkokeettomuuden, veganismin ja muiden puunhalailuaktiviteettien vuoksi, ja kaikkien Kiinassa tehtyjen tuotteiden ja tuotteiden osien boikotti olisi yksinkertaisesti liikaa ja myöskin kohtuutonta, kun suurin osa ihmisistä edelleen iloisesti mussuttaa ihan täällä koto-Suomessa hirvittävissä olosuhteissa tehotuotettua lihaa ja valtion väheneviä varoja syydetään turkistarhaukseen ja muuhun eläinrääkkäykseen.
    Myös argumenttisi siitä, että Kiinan-viennillä saataisiin Eurooppaan työpaikkoja, on mielestäni kyseenalainen, koska talouskasvuun ja uusien työpaikkojen luomiseen pitäisi pyrkiä eettisesti hyväksyttävillä tavoilla, eikä tyylillä "ei se mitään jos eläimet kärsii Kiinassa, saapahan pari tyyppiä duunia Euroopassa". (Tämä on vähän sama asia kuin väittelyt, joissa turkistarhausta puolustetaan sillä että se on joidenkin elinkeino. Ja toihan orjakauppakin aikoinaan työpaikkoja…)
    Kaiken kaikkiaan Kiina on jännä paikka, enkä minä ainakaan osaa kertoa mitään helppoa ratkaisua kosmetiikan eläinkokeiden lakkauttamiseen siellä. Mutta on mielestäni hyvä alku, jos eurooppalaiset kuluttajat selkeästi viestivät länsimaisille kosmetiikkamerkeille haluavansa, etteivät nämä merkit vie tuotteitaan sellaisille markkinoille, joilla ne voivat aiheuttaa lisää kärsimystä. Baby steps, ja silleen 🙂

    • Kiitos hyvästä kommentista! 🙂

      Tuo on aivan totta, että vaan itse omassa hiljaisuudessa jättämällä kiinalaisia tuotteita ostamatta ei vaikuta yhtään mihinkään kun kukaan ei edes tiedä, että kyseessä on boikotti eikä vaan johonkin muuhun perustuva valinta. Jotta Kiinan boikotoinnista voisi olla hyötyä täytyisi homma oikeasti olla valjastettu sen nimiin. Toisaalta nykyään kosmetiikkamerkkejäkin on niin paljon tarjolla, ettei jonkun ostamatta jättäminen suoraan välitä viestiä kellekään merkin boikotoinnista vaan ihan vaan, että joku toinen merkki nyt vaan oli tällä kertaa kiinnostavampi.

      Tämä on mielenkiintoinen aihe, josta on todella mukavaa lukea kommentteja! 🙂

  16. Tämä oli erittäin mielenkiintoinen ja silmiä avartava kirjoitus. Olen harkinnut siirtyä eettisempään kosmetiikkaan mutten tiedä siitä vielä tarpeeksi. Tällä hetkellä tärkeää minulle on suosia kotimaisuutta – tavalla tai toisella – joten Lumenea löytyy niin kylpyhuoneesta kuin meikkipussista.

    Itse yritän elää minimalistisesti ja mietin kaikkea ostamaan tarkkaan. En usko, etteikö kodissani olisi made in china – tuotteita mutten niitä kyllä heti löydäkkään… ainakaan niin, että se niissä lukisi.

    Teoriassa en hyväksy eläinkokeita kosmetiikan vuoksi mutta käytännössä en ole ottanut selvää tekeekö esim. Lumene tai Max Factor niitä?

    Olen vielä hieman keltanokka mutta innokas oppimaan 🙂

    Kiitos kirjoituksesta!

    • Suosittelen lukemaan tuon postauksessa linkkaamani aiemman eläinkokeita koskevan postauksen, sieltä saat varmasti hyviä vastauksia.

      Lumene ei ole millään Animalian yms listalla käsittääkseni, mutta hei eivät tee eläinkokeita, sillä niitä ei saa Euroopassa tehdä. 🙂

  17. Loistava postaus! Ja varmasti monelle uusi tieto, myös minulle. Jaan kyllä kanssasi kysymyksen, ketä se aktivismitason mielenosoituspauhaaminen hyödyttää, jos se Pirkko jättää huulipunansa ostamatta tuolla perusteella, tekee vain hallaa yritykselle, joka mahdollistaa myös meidän suomalaisten myyjien työpaikkoja. Miksi pitää viedä Kiinaan? Haloo tonttuystäväiset, se kiinan vienti voi olla näinä aikoina hyvinkin tärkeässä roolissa kun mietitään tulosta ja yt-neuvotteluja. Jos kiinan markkinat suljettaisiin, meidän sokkareiden hintataso räjähtäisi ja taas valivali. Samalla on kuitenkin ok käydä hakemassa esim. H&m ja muista halpakaupoista joka viikolle uudet rytkyt, vaikka vaatteiden alkuperä on vähintäänkin epäilyttävä ja ihan yleisessä tiedossa, että niidenkin vaatteiden vuoksi kuolee ihmisiä huonoissa työolosuhteissa, jotta me saadaan halpaa sekundakamaa kauppoihin…

Kommentointi on suljettu.