Kun aloin tutustua aasialaiseen ihonhoitoon, olivat sekä korealainen että japanilainen ihonhoito minulle melko tavalla toisiinsa rinnastettavia juttuja, joissa en kokenut olevan suurta eroa. Olin vieraillut molempien maiden pääkaupunkien kosmetiikkaosastoilla ja kosmetiikkakaupoissa, jotka näyttivät olevan täynnä toinen toistaan innovatiivisempia tuotteitta ja minulta menikin hetki hahmottaa, mitä eroa japanilaisella ja korealaisella ihonhoidolla oikeasti on. Myöhemmin näiden kahden ero on kuitenkin selkeytynyt minulle todella vahvasti.
Sekä Japanissa että Etelä-Koreassa suhtaudutaan ihonhoitoon äärimmäisellä hartaudella. Molemmissa maissa ihonhoidosta tehdään suoranainen rituaali, jonka sydämessä on ihon huolellinen puhdistus kaksoispuhdistuksen avulla. Molemmissa maissa myös rakastetaan hemmotella ihoa kangasnaamioilla, jotka tuovat iholle varsinkin sitä täytelöittävää ja heleyttävää lisäkosteutusta. Myös ihon suojaaminen auringolta on molemmissa maissa ensisijaisen tärkeää.
Tosiasiassa näiden maiden ihonhoidon yhtenäisyyksien voisikin sanoa loppuvan suureksi osaksi tähän, sillä japanilaista ihonhoitoa voisi kuvata parhaiten sanalla perinteikäs, kun taas korealaisesta ihonhoidosta on haluttu tehdä elämyksellistä ja innovatiivista.
Korealainen ihonhoito
Korealainen ihonhoito on tullut maailmalla tunnetuksi nimenomaan kymmenvaiheisesta ihonhoitorituaalistaan sekä erittäin kekseliäistä ja edistyksellisistä tuotteista. Korealaiset kuluttajat ovat aina halukkaita kokeilemaan ihonhoidon viimeisimpiä villityksiä ja teknologian suurimpia keksintöjä eikä uusien tuotteiden ja vaiheiden lisäämistä ihonhoitorutiiniin koeta ollenkaan vaivalloiseksi.
Uusia, entistäkin tehokkaampia aktiiviaineita kehitellään jatkuvasti ja kuluttajat ottavat erilaiset uutuustuotteet vastaan innolla uskoen niiden parantavan ihonhoitorutiinia entisestään. Korealaiset haluavat uskoa, että uusimmat keksinnöt tekevät ihonhoidosta entistä parempia tuloksia aikaansaavaa.
Japanilainen ihonhoito
Siinä missä korealaisen ihonhoidon keskiössä ovat uusimmat innovaatiot, rakentuu japanilainen ihonhoito pääosin perinteikkyydelle. Toisin kuin monivaiheiseksi venyvä korealainen ihonhoitorituaali, muodostuu japanilainen ihonoitorituaali perinteisesti minimalistisemman ajatuksen ja vähemmän vaiheita sisältävän menetelmän ympärille. Voisikin sanoa, että tuotteiden halutaan tuovan varmoja tuloksia minimalistisella määrällä.
Useat tuotteet sisältävät jo vuosisatoja käytössä olleita ainesosia kuten riisiä, levää, vihreää teetä, helmiä, kameliaa ja silkkiä, joilla on tiedetty olevan ihoa hoitavia vaikutuksia perinteiden tuoman pitkän kokemuspohjan vuoksi. Näitä tehoaineita kehitellään toki aina vain parempaan muotoon, mutta ne muodostavat silti useiden tuotteiden ja jopa tuotesarjojen pohjan. Tavoitteena on löytää yksinkertainen ihonhoitorutiini, joka kirkastaa ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti, mutta yksinkertaisesti.
Japanilaisen ja korealaisen ihonhoitorutiinin suurin ero
Korealaisesta kauneudenhoidosta puhuttaessa viittataan tavallisesti kymmenvaiheiseen ihonhoitoturiiniin, kun taas japanilaisen ihonhoitorutiinin yhteydessä puhutaan usein nelivaiheisesta rutiinista. Ihan vain neljällä tuotteella Japanissakaan ei pärjätä, mutta ihonhoitorutiini on silti selkeämpi.
Sekä japanilainen että korealainen ihonhoitorutiini alkaa perinteisesti ihon kaksoispuhdistuksella. Korealaiset käyttävät tämän jälkeen ihonpuhdistuksen viimeistelevää ja ihon pH-arvon tasapainottavaa kasvovettä sekä lisäkosteutusta tuovaa erillistä hoitonestettä.
Japanilaiset taas perinteisesti suosivat kaksoispuhdistuksen jälkeen ”lotion”-nimellä (tai skin softener -nimellä) kulkevaa nestemäistä tuotetta, joka on kuin hoitava kasvovesi ja korvaa siksi sekä kasvoveden että hoitonesteen.
Lotion-sana voi hämätä monia, sillä varsinkin meillä länsimaissa lotion-sanalla tarkoitetaan hyvin kevyttä kosteusemulsiota, eli voidetta ohuempaa tuotetta, mutta Japanissa se on ihan oma tuotteensa. Lotion onkin usein monikäyttöinen tuote, jota voidaan käyttää sekä kasvoveden tapaan ihonpuhdistuksen viimeistelyssä vanulapun kanssa että hoitonesteen tavoin iholle suoraan siveltynä lisää kosteutusta tuomassa.
Molemmissa maissa ihoa voidaan myös kuoria välillä. Japanin markkinoilla suosituompia kuorintatuotteita ovat usein rakeettomat geelit, jotka murustuvat iholle hierottaessa sekä erilaiset entsyymipohjaiset kuorintatuotteet ja -jauheet, joiden vaikutusta kuvaa kuorinnan sijaan parhaiten englanninkielinen sana ”polishing”, jonka voisi parhaiten suomentaa ihon pinnan yhtäaikaiseksi siloitukseksi ja heleytykseksi.
Korean markkinoilla puolestaan näkyy yhä enemmän erilaisia happoja hyödyntäviä kuorintatuotteita kuten esimerkiksi kuorintalappuja ja happoja ujutetaan muutenkin mukaan useisiin hoitonesteisiin ja seerumeihin. Meillä länsimaissa taas suositaan eniten rakeellisia kuorintavoiteita, joita varsinkaan japanilaiset eivät kuitenkaan perinteisesti halua käyttää, sillä ne mielletään ihoa liian voimakkaasti raapiviksi.
Kosteusvoiteella on erityinen tarkoitus
Sekä korealaiseen että japanilaiseen ihonhoitorutiiniin kuuluu seerumi, jonka päälle kuuluu tietysti levittää kosteusvoide. Japanissa seerumia voidaan myös kutsua essenceksi, joka puolestaan koreassa (ja sitä kautta muualla maailmassa) tavallisesti tarkoittaa reippaan kokoiseen pulloon pakattua vesimäistä hoitonestettä. Itse kääntäisin japanilaisen essencen hoitonesteen sijaan hoitotiivisteeksi (kuten esimerkiksi Sensai itsekin suomentaa alla olevassa kuvassa näkyvän essencen ja ohjeistaa käyttämään sitä seerumin tapaan).
Siinä missä varsinkin meillä länsimaissa kosteusvoide koetaan itsessään usein jopa riittäväksi ainoana hoitotuotteena ihonpuhdistuksen jälkeen, mielletään se varsinkin Japanissa tarkoitetuksi lukitsemaan iholle lotionin ja seerumin tuoman kosteuden. Seerumi ja kosteusvoide kulkevat siis käsi kädessä eikä seerumi ole vain vapaaehtoinen lisähoitotuote.
Japanilaisessa ihonhoidossa kasvoilla saatetaan käyttää jopa kahta erilaista kosteuttajaa, joista ensimmäinen on kevyt kosteusmulsio, eli japanilaisittain usein milk. Tämän tuotteen tarkoitus on sekä lukita iholle hoitavia ainesosia että tuoda iholle lisää kosteutusta. Jos iho on rasvoittuva, riittää tällaisen ohuen kosteusemulsion käyttö ja sen päälle levitetään päivällä aurinkosuojatuote. Kuivemmalla iholla ohuen emulsion päälle voi vielä levittää täyteläisempää voidetta.
Toisiinsa sulautuvat ihonhoitokulttuurit
Jos japanilaista ihonhoitorutiinia alkaa googletella tarkemmin huomaa kuitenkin, ettei se enää nykyään eroa kovin merkittävästi korealaisesta ihonhoitorutiinista. Myös japanilaiset tuotemerkit ovat alkaneet lisätä ihonhoitorutiiniin enemmän vaiheita ja esimerkiksi innovatiiviset, koreasta lähtöisin olevat yönaamiot ovat löytäneet tiensä myös japanilaiseen ihonhoitoon. Moni japanilainen kosmetiikkamerkki on nykyään sisällyttänyt valikoimaansa sekä lotionin että vielä sen jälkeen tulevan erillisen hoitonesteen, joita sitten seuraa seerumi ja kosteusemulsio.
Innostuin itse aasialaisesta ihonhoidosta alunperin Japanin matkallani ja japanilaisten ihonhoitotuotteiden kautta, mutta sittemmin olen loikannut mieltymysteni suhteen enemmän Etelä-Korean puolelle. Rakastan uusia innovaatioita, rakastan kerrostaa ohuita tuotekoostumuksia ja rakastan pitää ihoa hemmottelevia hoitohetkiä, jotka rentouttavat mieleni.
Ihan ylipäätään rakastan koko aasialaistan ihonhoitoa ja sen perimmäistä ajatusta tehdä ihonhoidosta erityinen, päivittäinen rituaali, jota suorittaessa ei ole kiireitä.
Onko teidän sydäntänne lähempänä eteläkorealainen vai japanilainen ihonhoidon ajatusmaailma?
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Apua, tilasin eleveniltä ison tilauksen mutta en ollut mitenkään kirjautuneena sivuille. Sähköpostiini ei myöskään ole tullut tilauksesta viestiä. Meniköhän se nyt perille vai valuiko hukkaan satanen?
Ei ole vielä koskaan jäänyt yhtään asiaa selvittämättä, eli ei huolta. 🙂 Löysin tilauksesi tällä sähköpostiosoitteellasi ja tilausvahvistus on tietojemme mukaan lähetetty 2 tuntia sitten. Lähetin sen nyt varmuuden vuoksi uudelleen, mutta jos ei tule vieläkään perille eikä löydy roskapostikansiostasi niin laita meille aspaan viestiä niin selvitetään. Ihan normaalisti tilaus kuitenkin on käsittelyssä ja lähtee huomisen kuormassa. 🙂
Viesti oli tullut roskapostiin, en tajunnut tarkastaa! Kumma kun tää vieläkin heittää tärkeiden lähettäjien viestejä sinne…:/
Joo, Live ja Hotmail tekevät molemmat sitä todella usein. :/
Mä niin rakastan kaikkea kosmetiikka, mutta hitto kun saan melkein kaikesta näppyjä ihooni! Olen kokeillut niin monia sarjoja sekä sinun suosittelemia tilaillut paljon. Välillä innostun testaamaan uudelleen ja uudelleen, mutta aina iho reagoi ja tukkeutuu. En käsitä miten joillain ei tule mitään ja iho jopa tykkää, miksi mun iho ei tykkää mistään 🙁 On kuitenkin todella huonossa kunnossa, mutta menee vielä huonommaksi jos laitan siihen kosmetiikkaa. Puhdistusta käytän päivittäin, mutta sen jälkeen ei kestä oikein mitään.
Olen kade niille jotka saavat läträtä kymmenillä purkeilla, olisi ihanaa!
Ovatko nuo ”7 days mask”- naamiot hyviä eli kannattaako tilata? 😀
Olen kokeillut vasta yhden, joka oli kyllä hyvä. 🙂 Suosittuja nämä ainakin ovat.
Taallakin on aiheesta: http://dzinninajatuksia.blogspot.ch/2013/10/japanilainenitamainen-ihonhoitorutiini.html
Kasvohieronta on myos tarkeaa.
Hmm… Japanilainen ihonhoito kuullostaa kiinnostavalta ja voisin hyvinkin panostaa hieman siihen suuntaan.
En itse tiennyt että japanilainen ja korealainen ihonhoito eroavat noinkin kovasti!
Toivepostauksena postaus erilaisista ihon hoitonesteistä. 🙂
Olen täysin Korealaisen ihonhoidon lumoissa ollut vajaan vuoden.Iho on parantunut huimasti.Keski-ikäisen pintakuiva iho suorastaan huusi kosteutta.Nyt on alkanut myös Japanilainen ihonhoito kiinnostaa ja ajattelin seuraavat tuolaputsarit tilata sieltä. Sheet Maskeihin olen koukussa.Tälläkin hetkellä Polatamin kosteuttava naamio (vihreä) kasvoilla.Luxusta
Molempien maiden tuotteita olen kokeillut, ja ihastunut sekä että!
Japanilaisista ovat loistaneet edukseen eritoten erilaiset hyaluronihappotuotteet, nestemäisestä geelimäiseen. Tykästyin myös suuresti siihen hajustamattomaan Rohto Hadalabo kasvopesuun, ja olen saanut sen kuvan, että hajustamattomia kasvoputsareita on siellä drug storeissa monia edullisia vaihtoehtoja…
Rosetten hyaluronihappogeeli oli ylivoimainen kosteusapu, sitä käyttää myös joku korealaisnäyttelijätär.. 🙂
Koreassa ei se tuoksuttomuus ole niinkään yleistä ja suosittua, COSRX ja Mizon tulevat ainoina vaihtoehtoina mieleeni. Samantyylisiä perinteisiä aineita näkyy korealaisissakin tuotteissa, mutta ehkä innovatiivisemmilla koostumuksilla. (se Joseonin valmiiksi annosteltu voide ’helmineen’ on kyllä söpöyden huippu!)
Hei! Päädyin tänään minimalismi-teeman kautta blogiisi ja sitä kautta myös teksteihisi kosmetiikasta. Olisi mukavaa päästä kokeilemaan uusia kosmetiikkatuotteita, mutta tuoksuyliherkkänä kiinnostaisi tietää löytyisikö näistä japanilaisista/korealaisista tuotteista myös tuoksuttomia tuotteita.
Kiva kuulla, että löysit blogini! 🙂 Myös aasialaisesta kosmetiikasta löytyy paljon hajusteetonta kosmetiikkaa. Täällä esimerkiksi vinkkejä niistä: https://theklog.co/fragrance-free-korean-beauty-products/
Varmasti sinulle itsestäänselvyys, mutta mainitsen tässä yhteydessä silti, kun monille asia on ollut yllättävä ja voi ehkä hyödyttää jotain muuta: Kannattaa muistaa, että hajusteeton tarkoittaa, ettei tuotteeseen ole lisätty monia allergisoivia hajusteita maskeeraamaan sen omien ainesosien tuoksuja, eli monissa hajusteettomissa tuotteissa voi olla varsin selkeä ominaistuoksu siksi, ettei sitä ole kätketty. Hajusteeton ja tuoksuton ei siis tarkoita samaa varsinaisesti, vaikka niistä sekaisin usein puhutaankin. Jotta tuotteesta saadaan sellainen, ettei se tuoksu oikeastaan miltään, on siinä voitu nimenomaan käyttää hajusteita. Toiset ovat yliherkkiä hajusteina käytetyille ainesosille ja ne voivat aiheuttaa reaktioita, toisia taas tuoksut ylipäätään voivat olla se häiritsevä tekijä. 🙂