Keittiön minimalismihaaste tuo tilaa kaappeihin ja auttaa säästämään rahaa

Tavaroiden vähentäminen on aihe, joka kiinnostaa todella monia ja saankin usein kysymyksiä siitä, mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa. Tänään minulla olisi yksi haastemuotoinen vinkki, jota voi lähteä toteuttamaan vaikka heti viikonloppuna ja josta voi olla hyötyä useammallakin tavalla.

Tämän täsmäiskun kohteena on kodin sydämenäkin tunnettu keittiö, jonka kaappeihin, laatikoihin ja lokeroihin pesiytyy helposti ylimääräistä.

Oma lukunsa ovat tietysti keittiön tarvikkeet kokkausvälineistä mitä erilaisimpiin keittiön laitteisiin. Nuo ovat epäilemättä myös sellainen kategoria, joka voi olla hyvä käydä läpi ajatuksella, mutta tällä kertaa haastan käymään läpi jotain muuta – nimittäin kaiken syötäväksi kelpaavan.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Kun meillä vielä ennen korona-aikaa oli suunnitteilla lähteä maailmalle, toteutimme hyvissä ajoin keittiön raivauksen. Kävimme läpi kaiken mahdollisen keittiössämme olevan syötäväksi kelpaavan tarkastaaksemme, olisiko jääkaappiin tai kuivakaappiin unohtunut jotain, mikä ei enää kelpaisi syötäväksi ja mikä pitäisi heittää roskiin.

Tällaisia tuotteita ei onneksi liiemmin löytynyt, mutta sitäkin enemmän meille tuli vastaan toisentyyppisiä tuotteita: täysin syötäväksi kelpaavia juttuja, jotka olimme vain unohtaneet hyödyntää ja jotka olivat siksi jääneet kaappeihin pyörimään.

Periaatteessa suurin osa tietää noin suurinpiirtein, mitä omassa jääkaapissa, pakastimessa, kuivakaapissa ja maustehyllyillä on. Käytännössä niiltä paljastuu kuitenkin paljon erilaisia yllätyksiä.

Monia kodin kaapeista paljastuvia ruoka-aineksia on ehkäpä tullut tuijoteltua lähes päivittäin, mutta silti ne on jättänyt huomiotta kuukausia tai jopa vuosia – usein niinkin pitkään, että niiden parasta ennen -päiväyksetkin ovat jo ehtineet mennä.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Usein saattaa tuntua, että kotona ei ole taaskaan mitään syötävää, vaikka siellä oikeasti olisi kaikenlaista. Siellä vain ei ole mitään sellaista, mitä on viime aikoina tottunut helposti syömään.

Keittiön minimalismihaasteessa isketäänkin siis ruokavarastojen kimppuun ja paitsi tietysti heitetään pois kaikki vanhentuneet ruuat, mutta ennen kaikkea etsitään kaikki sellainen, minkä on jopa vähän unohtanut hyödyntää ja keksitään, mitä siitä voisi nyt kokata.

Meiltä löytyi esimerkiksi useita maustepurkkeja, jotka olivat pyörineet kaapeissamme kauan, sillä ne oli alunperin hankittu jotain tiettyä ruokaa varten, jota ei oltu kokattu enää vuosiin. (Kuivatut mausteethan eivät varsinaisesti vanhene, vaikka niiden parasta ennen -päiväykset olisivatkin jo menneet umpeen, mutta toki niiden maku voi muuttua miedommaksi.)

Keittiön ruokatarvikkeiden läpikäynti ja niiden pohjalta kokkaaminen on minusta todella hauskaa, sillä se saa kokeilemaan uusia asioita ja välillä se myös herättää eloon vanhoja reseptejä, jotka ovat unohtuneet.

Varsinkin pakastimen lokeroista ja kuivakaapista löytyy monesti sellaisia juttuja, jotka on ajatellut käyttävänsä sitten joskus.

Näitä pakasteherneitä on hyvä olla, kun onhan näille sitten joskus käyttöä. Näitä papuja on hyvä pitää täällä, kun näistä saa sitten joskus helposti jotain. Tämä purkkikeitto on hyvä säästää, jotta tästä saa nopeasti joskus ruokaa.

Se joskus voisi ihan hyvin olla vaikka nyt.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Tykkään itse toteuttaa tätä kokkaushaastetta aina välillä, sillä siitä on monia hyötyjä. Kun itselleen ei anna vaihtoehdoksi vain hakea kaupasta jotain uutta, saa keittiön kaapeista vapautettua tilaa, kun kaapeista jo löytyviä aineksia hyödyntää. Sen lisäksi säästyy tietysti myös hieman rahaa, kun uuden ostamisen sijaan ruoka-aineet löytyvätkin kaupan sijaan omista kaapeista.

Aina kyse ei tarvitse olla kokonaisen aterian kokoamisesta pelkistä kotoa löytyvistä raaka-aineista. Kyse voi olla myös siitä, että kotoa löytyy vaikkapa maustepurkki, jolle ei ole aikoihin keksinyt käyttöä ja josta haluaa nyt eroon. Tämän haasteen vaikutuksesta sitä päätyy kokeilemaan erilaisissa ruuissa tai innostuu googlettamaan, mihin kaikkeen esimerkiksi rakuuna sopii käytettäväksi ja ottaa siitä inspiraatiota seuraavalle kauppareisuulleen.

Jos keittiön kaapeista löytyy vaikkapa paljon leivontaan sopivia ainesosia, voi myös ilahduttaa muita leipomalla jotain hyvää. Hyvä ystäväni, eli kummityttöni äiti leipoi kummityttöni kanssa vähän aikaa sitten kakun ja yllätti viemällä sen pääsiäiseksi vanhemmilleni, joiden yli 70-vuotiaina on näin korona-aikaan parasta pysytellä pääosin kotona omassa rauhassa. Tuollaiset iloa tuovat muistamiset täysin yllättäviltä tahoilta lämmittävät varmasti kenen tahansa sydäntä.

Keittiön kaapeista voi myös löytyä sellaisia juttuja, joita ei itse enää syystä tai toisesta halua tai voi syödä. Näille voi löytää uuden kodin lahjoittamalla ne pois jollekin tutulle tai esimerkiksi Facebookin kautta ihan tuntemattomallekin.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Keittiön minimalismihaaste on minusta oikeastaan aika hauska homma toteuttaa, sillä se laittaa käyttämään omaa mielikuvitusta.

Myönnän, että se on usein helpompi toteuttaa yksin tai aikuisten taloudessa lapsiperheen sijaan, sillä arvelen, ettei lapsille ole yhä helppoa syöttää ruoka-aikaan mitä tahansa mössöä kuin haasteessa mukana oleville aikuisille voisi olla – meillä keittiön minimalismihaasteen seurauksena ainakin nimittäin syntyy monesti varsin epäilyttävän näköisiä ja välillä myös hyvin epäilyttävän makuisia ruokia.

Toisaalta hommasta voi myös tehdä hauskaa leikkiä lasten kanssa: valitun raaka-aineen voi iskeä lasten kanssa Googleen ja etsiä reseptejä, joissa sitä on käytetty ja päättää yhdessä, mitä siitä porukalla kokataan. Minusta tämä on toki hauskaa myös aikuisten kesken.

Näin korona-aikaan ei tietenkään ole suositeltavaa pelata minimalismipeliä keittiössä niin kovasti kaappien sisältöä minimoiden, ettei sieltä enää löydy mitään hätävaraa. Jos yllättäen sairastuu, haluaa varmasti, että kotona on edes jotain syötäväksi kelpaavaa.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Jos kuitenkin on juuri nyt terve ja kaipaa mukavaa puuhaa, tuo keittiön minimalismihaaste sitä helposti. Sairastaessa haluaa varmasti helppoja ruokia, joten silloin niille erityisemmille kodin kaappeihin unohtuneille jutuille ei muutenkaan olisi suurta kysyntää.

Terveenä ollessa on kuitenkin hyvä hetki kartoittaa, mitä helposti kokattavaa kodin kaapeista löytyykään ja hahmottaa, kuinka pitkäksi aikaa vaikkapa pastaa, riisiä ja nuudeleita tarvittaessa löytyy.

Käytännössä keittiön minimalismihaasteessa ei siis tarvitse olla kyse siitä, että keittiöstä pitäisi käyttää pois kaikki mahdollinen, vaikka hommaa siihen pisteeseen asti pelaaminen onkin minusta tavallisesti ollut varsin hauskaa.

Välillä olemme jopa tietoisesti testanneet, kuinka monella päivällä voimme seuraavaa kauppareissua vielä venyttää kaappien unohtunutta sisältöä hyödyntämällä tai vähintäänkin päätyneet säästämään kauppalaskussa tutkittuamme etukäteen erityisen perinpohjaisella ajatuksella, mitä kaikkea kaappeihin on jäänyt.

Keittiön minimalismihaasteen voi siis pitää ihan järkevissä mittasuhteissa käymällä läpi kaiken ruuaksi kelpaavan ja valitsemalla, mitkä niistä olisi hyvä käyttää pois, jotta ne eivät vanhene ja saada sen ansiosta kaappeihin tilaa sellaisille jutuille, joita sieltä nyt soisi mielummin löytyvän.

Kaikkea ylimääräiseltä tuntuvaa ei myöskään tarvitse eliminoida keittiön kaapeista välittömästi. Puhun itse aina hitaan vähennysprosessin puolesta, sillä koen sen opettavaisimmaksi ja varsinkin keittiön ruoka-aineiden kohdalla on paljon fiksumpaa miettiä ajatuksella, mitä ylimääräiseltä tuntuville jutuille voisi tehdä ja kulutella niitä pois pikkuhiljaa sen sijaan, että ne vain kippaisi roskiin.

Se, kuinka paljon ylimääräistä omasta keittiöstä löytyy riippuu tietysti jokaisen henkilökohtaisesta tilanteesta. Toisille on tuttua, että jääkapissa on toisinaan vastassa vain valo eikä kaapeista löydy koskaan mitään ylimääräistä. Toisten keittiöihin taas on voinut jäädä mausteita, erilaisia jauhopusseja ja vaikkapa pakasteita, jotka ovat vain jääneet käyttämättä, kun niistä ei ole syntynyt helposti arkeen sopivia ruokia.

Jokainen meistä on erilaisessa elämäntilanteessa. Jos kuitenkin tuntuu, että keittiön kaapeissa on reippaasti tavaraa ja ne voisivat kaivata järjestelyä, on keittiön minimalismihaaste loistava tapa selvittää, riittääkö pelkkä ruoka-ainesten uudelleenjärjestely, vai olisiko kaapeissa myös karsittavaa.

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Näin raivaat keittiön:

1. Tutki kaappi, laatikko ja hylly kerrallaan, mitä keittiöstäsi löytyy

Kuivakaapin ja maustehyllyn sisällön voi helposti kasata vaikka keittiön pöydälle silmäilläkseen sen ajatuksella läpi. Jääkaapin ja pakastimen kanssa sama ei ehkä suju noin vain, mutta niiden sisällön voi käydä läpi esimerkiksi hylly tai laatikko kerrallaan.

2. Siirrä sivuun ne ruoka-aineet, jotka olisi hyvä käyttää pois

Tykkään itse kasata yhteen ne ruoka-aineet, jotka haluan seuraavaksi käyttää pois. Monet näistä ovat purkkien jämiä, joista ei ehkä koosta edes yhtä kokonaista ateriaa, mutta jotka voi silti saada usein helpostikin upotettua mukaan seuraaviin ruokailukertoihin. Pakastimessa ja jääkaapissa voi valita vaikkapa hyllyn tai lokeron, jonne tällaiset ruuat kasaa ja jota sitten ensisijaisesti kurkkii ruokailuja suunnitellessaan.

3. Priorisoi näiden ruoka-aineiden käyttö lähitulevaisuudessa

Kun hahmottaa, mitkä ruuat ja ainesosat haluaa käyttää pois jaloista pyörimästä, voi alkaa suunnitella, kuinka ne voi käyttää. Tulevien päivien tai viikkojen ruokalistaa ei tietenkään tarvitse koostaa pelkästään näistä ainesosista, mutta jos pakkasessa on vaikkapa pyörinyt jo puoli vuotta pussi parsakaalia voi miettiä, miten sitä voisi hyödyntää lähitulevaisuudessa ja kuinka sen voisi yhdistää muihin kokkauksiin.

Jos haluat lukea lisää minimalismista, löydät täältä yhteenvedon lähes sadasta aiheeseen liittyvästä postauksestani. 

Keittiö minimalismi minimalismihaaste Virve Fredman

Mikä tilanne teidän keittiönne kaapeissa on?

4 kommenttia artikkeliin ”Keittiön minimalismihaaste tuo tilaa kaappeihin ja auttaa säästämään rahaa”

  1. Tiedän, että kyseessä on vain kirjoitusvirhe, mutta hihittelin täällä silti itsekseni tuolle ykkoskohdalle; näin raivaat keittiön- tuki kaappi! 😀

  2. Erilaisia gluteenittomia jauhoja pääsee välillä kertymään kaappiin. Välillä innostun leipomaan jotain ja erityisesti kaapissa jo olevia aineksia hyödyntäen. Viikonloppuna tein ekaa kertaa elämässäni (gluteenittomia) korvapuusteja! Tuli kyllä ihan hyviä. Ja viimein olen myös kokeillut tehdä itse gluteenitonta leipää, kaupassa kun ne on kuitenkin melko hintavia.

    Alkuvuodesta päätin että nyt alan paremmin suunnittelemaan seuraavaksi viikoksi ruuat ja ostetaan ne kerralla, ettei aina tarvi mennä työpäivän jälkeen ihmettelemään kauppaan että mitä sitä tänään syötäisiin. Säästänyt kyllä aikaa. Ja varmaan rahaakin kun vähemmän heräteostoksia ja pyrkii hyödyntämään myös jo kaapissa olevia tarvikkeita. Ja sitten tuli korona joten ei edes viitsi käydä jatkuvasti ruokakaupassa.

Kommentointi on suljettu.