Eikö olisi ihanaa, jos ymmärtäisit itse, mitä tuo heprea purkkien tai niiden pahvipakkausten kyljessä tarkalleen ottaen tarkoittaa suomeksi? Kosmetiikkateollisuus ei enää uunottaisi sinua kuusi-nolla etkä enää ostaisi kosteuttavaa hoitoainetta ihan vaan huomataksesi, ettei se itseasiassa edes kosteuttanutkaan tukkaasi?
INCI-listoista ymmärtääksesi sinun ei tarvitse olla täysinoppinut kemisti tai edes omistaa keskimääräistä suurempaa älykkyyosamäärää. Riittää, että osaat lukea ja maalaisjärkesi toimii. Sinun ei edes tarvitse osata mitään ulkoa, sillä ihmeellinen internetti tekee kaiken puolestasi! Sinun tarvitsee vain lakata olemasta laiska ja väliinpitämätön. Ja voisit ihan tosi lakata olemasta, sillä mitä väliinpitämättömiä olemme ostamiemme tuotteiden sisällön suhteen, sitä varmemmin firmat voivat jatkaa nykyisellä usein jopa varsin harhaanjohtavalla linjallaan.
Taikasauvana INCIen maailmaan toimii tämä sivusto. EUR-lex listaa kaikki kosmetiikassa käytetyt sallitut aineet ja niiden komissiolle todistetut funktiot. Kun jokin uusi aineosa tuodaan kosmetiikateollisuuteen EU:ssa, täytyy sen funkito todistaa komissiolle. (Ihan ajantasalla tuo lista ei aina ole ja jos jotain ei löydy, käytän tätä.)
Tästä tulee piiiitkä postaus, etkä välttämättä jaksa kahlata tätä heti kokonaan läpi, mutta muista, että tämä postaus on olemassa, jos joskus maltat lukea asiasta enemmän.
EUR-lexin sivun alkupuolella on lista INCI-funktioista, eli niistä vaikutuksista, joita erilaisilla aineilla voi olla. Viskositeetin säätäjä tai keratolyytti ei välttämättä kerro kellekään mitään, joten käyn vielä kaikki mahdolliset funktiot ja niiden suomennukset läpi.
”ABSORBENTTI: Imee liuenneita tai hienojakoisia dispergoituneita vesi- ja/tai öljyliukoisia aineita.” Yksinkertaistettuna imee siis itseensä esim. vettä tai talia (rasvoja, öljyjä) iholta.
”ANTIMIKROBINEN AINE: Auttaa vähentämään mikrobien kasvua iholla.” Vähentää pöpöjen kasvua.
”ANTIOKSIDANTTI: Estää hapen aiheuttamia reaktioita ja auttaa siten välttämään tuotteen tai tuotteen ainesosien hapettumisen ja härskiintymisen.” Huomio, TUOTTEEN. Aineen ei siis väitetä toimivan iholla antioksidanttina vaan ainoastaan tuotteessa, eli aine estää hapen haitallisen vaikutuksen itse tuotteeseen.
”ANTIPERSPIROIVA AINE: Vähentää hikoilua.” Tämä on selkeä. Aine siis estää hien ulospääsemistä tukkimalla hikirauhasen kanavan.
”ANTISTAATTINEN AINE: Neutraloi pintojen sähkövarauksia ja vähentää siten staattista sähköä.” Suomeksi siis vähentää esimerkiksi hiustensöhköisyyttä.
”AURINGONSUOJA-AINE (UV-SUODATIN) Suojaa ihoa tai hiuksia UV-säteiden haitallisilta vaikutuksilta.” Tämä on selkeää.
”DENATUROINTIAINE: Tekee kosmeettisen valmisteen tai sen ainesosan nautintakelvottomaksi. Lisätään useimmiten etanolia sisältävään kosmetiikkaan.” Ihan vaan estämään sitä, ettei kukaan juo pahimpaan viinanhimoonsa parfyymiaan.
”DEODOROIVA AINE: Vähentää tai peittää epämiellyttäviä kehon hajuja.” Vähentää tai peittää, mutta ei siis estä niiden muodostumista kuten antiperspiranttiset aineet estävät.
”EMULGAATTORI: Alentaa pintäjännitystä ja auttaa muodostamaan toisiinsa sekoittumattomien nesteiden hienojakoisia seoksia.” Kaikki tietävät, ettei vettä ja öljyä saa millään sekaisin. No, emulgaattorin avulla sekin onnistuu ja hyvä emulgaattori onkin yksi tärkeimmistä (ja kalliimmista) kosmetiikan aineosista.
”EMULSIOTA STABILOIVA AINE: Helpottaa emulsionmuodostusta ja parantaa emulsion pysyvyyttä ja varastointi-ikää.” Emulgaattorin tapaan helpottaa tuotteen koostumuksen pysymistä tasaisena ja vaikuttaa sitäkin kautta siihen, kuinka kauan tuote pysyy nätin näköisenä.
”GEELINMUODOSTAJA: Antaa nestemäiselle tuotteelle geelimäisen rakenteen (puolikiinteä, hieman joustava valmiste).” Tekee juurikin sitä. Vähän niinkuin liivate keittiössä.
”HAJUA TAI MAKUA PEITTÄVÄ AINE: Vähentää tai estää tuotteen perushajun tai ‐maun aistimista.” Joskus raaka-aineet vaan haisevat ihan älyttömän pahalle ja hajut on peitettävä tai niitä tahdotaan muuten vaan tuoda lisää tuotteeseen.
”HANKAAVA AINE: Kuorii kehon eri alueita, edesauttaa hampaiden mekaanista puhdistusta tai parantaa kiiltoa.” Tämä on selkeä, eli esimerkiksi kuorinta-aineen rakeet ovat hankaavia aineita.
”HAPETTAVA AINE: Muuttaa toisen yhdisteen kemiallista rakennetta lisäämällä siihen happea tai poistamalla siitä vetyä.” Hiusten yms. värjäyksessä käytetään hapettavia aineita (vetyperoksidi).
”HELMIÄISAINE: Antaa kosmeettiselle valmisteelle helmiäismäisen ulkonäön.” Ihan puhtaasti pelkkään tuotteen ulkonäköön vaikuttava aine.
”HILSETTÄ VÄHENTÄVÄ AINE: Auttaa vähentämään hilsettä.” Auttaa vähentämään, mutta ei siis lupaa poistaa.
”HIUKSIA HOITAVA AINE: Tekee hiukset helposti kammattaviksi, taipuisiksi, pehmeiksi ja kiiltäviksi ja/tai lisää tuuheutta, kirkkautta, kiiltoa jne.” Hiuksia hoitava aine ei kuitenkaan välttämättä tarkoita liiemmin mitään, sillä jos aine kosteuttaisi/ pehmentäisi/ kiinnittäisi/ yms., sanottaisiin se myös. Hoitaviin aineisiin on siis syytä suhtautua varauksella ja hoitavat aineet tekevät lähinnä esteettistä lisää hiuksille, eivät siis saa niitä välttämättä tuntumaan hoidetuilta.
”HIUKSIA KIHARTAVA TAI SUORISTAVA AINE: Muokkaa hiusten kemiallista rakennetta, jolloin ne saadaan haluttuun muotoon.” Koskee siis permanentteja ja suoristuksia, ei väliaikaisia juttuja.
”HIUKSIA VÄRJÄÄVÄ AINE: Värjää hiuksia.” Selkeä juttu.
”HIUKSIA KIINNITTÄVÄ AINE: Mahdollistaa kampauksen hallinnan.” Pistää hiukset paikoilleen sinne, minne niitä tuotteen avulla yrität saada. Tai ainakin yrittää pistää.
”HIUSTEN TAKKUUNTUMISTA VÄHENTÄVÄ AINE: Vähentää tai poistaa hiusten pinnan muutoksista tai vahingoittumisesta johtuvaa hiusten takkuuntumista ja helpottaa siten kampaamista.” Selkeää myös.
”HYDROTROOPPI: Lisää heikosti veteen liukenevan aineen liukoisuutta.” Kaikki aineet eivät tosiaan liukene veteen kovin helposti ja joskus kaivataan apujoukkoja.
”IHOA HOITAVA AINE: Pitää ihon hyvässä kunnossa.” Tämä on taas näitä juttuja, joiden lankaan ei saa mennä. Näiden aineiden kohdalla kukaan ei ole koskaan todistanut komissiolle niiden voivan esimerkiksi kosteuttaa tai pehmittää tai tekevän yhtään mitään muutakaan, eli ihoa hoitava aine on pelkkää sanahelinää. Suomeksi se siis tarkoittaa, että aineella ei ole haitallisia vaikutuksia ja sitä saa siksi käyttää kosmetiikassa.
”IHOA SUOJAAVA AINE: Auttaa suojaamaan ihoa ulkoisten tekijöiden aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta.” Mutta ei ainakaan UV-säteilyltä. Miltäs sitten tarkalleen ottaen? Pölyltä? Saasteiden lialta?
”IHOA VIRKISTÄVÄ AINE: Tuo iholle miellyttävää raikkautta.” Iho tuntuu siis freesiltä.
”IHOKARVOJA POISTAVA AINE: Poistaa epämieluisat kehon karvat.” Sulattaa ne siis irti. Hui. Näitä aineita voi löytyä joskus jopa yllättävistäkin tuotteista.
”KALVONMUODOSTAJA: Muodostaa yhtenäisen kalvon ihon, hiuksien tai kynsien pinnalle.” Kuulostaa kamalalta, mutta tämä on silti hyvin tärkeä ja yleinen aine. Näihin aineisiin perustuvat mm. välittömästi kiinteyttävät ryppyvoiteet ja kroppavoiteet sekä mm. hiuslakat. Näitä siis tarvitaan.
”KELATOIVA AINE: Reagoi ja muodostaa komplekseja metalli-ionien kanssa, jotka voivat vaikuttaa kosmeettisen valmisteen säilyvyyteen ja/tai ulkonäköön.” Eli naisten kielelle käännettynä estää ylimääräisten aineiden sitoutumisen itse tuotteeseen, jolloin voide pysyy pitkään nättinä ja hyvänä.
”KERATOLYYTTI: Auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ihon sarveiskerroksen pinnalta.” Liuottaa siis ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa irti kuorivia rakeita hellävaraisemmin.
”KORROOSIOTA ESTÄVÄ AINE: Estää pakkauksen syöpymistä.” Joskus itse pakkauksestakin pitää pitää huolta, jotta tuotekin säilyy hyvänä.
”KOSMETIIKAN VÄRIAINE: Antaa kosmetiikalle väriä ja/tai levittää väriä iholle ja/tai sen jatkeisiin.” Värjää siis tuotteita ja ihoa, hiuksia, ihokarvoja.
”HUMEKTANTTI: Sitoo ja säilyttää kosteutta.” Ei siis tuo kosteutta iholle, mutta sitoo kosteutta.
”KOSTEUTTAVA AINE: Lisää ihon vesipitoisuutta ja pitää ihon pehmeänä ja sileänä.” Tuo kosteutta iholle. Kosteus pitää kuitenkin sitoa iholle esim. rasvojen/öljyjen ja/tai humektanttien avulla, jottei se haihtuisi.
”KYNSIÄ HOITAVA AINE: Parantaa kynsien kosmeettisia ominaisuuksia.” Ei siis suomeksi ihan oikeasti hoida kynsiä, vaan parantaa vaan niiden ulkonäköön liittyviä asioita.
”LIUOTIN: Liuottaa muita yhdisteitä.” Saa siis tuotteen sisällön liukoisempaan muotoon.
”RASVATASAPAINOA YLLÄPITÄVÄ AINE: Lisää lipidejä hiuksiin tai ihon pintakerroksiin.” Tuo siis rasvaa iholle tai hiuksiin.
”OPALISOIVA AINE: Vähentää kosmeettisen tuotteen läpinäkyvyyttä tai läpikuultavuutta.” Meikkivoiteissa, kynsilakoissa tai ihan vaan kosteusvoiteiden ulkonäön hienosäätämisessä käytetään näitä aineita.
”PAAKKUUNTUMISENESTOAINE: Auttaa estämään jauhemaisen kosmetiikan paakkuuntumista.” Esim. irtopuuterin hienojakoinen koostumus kestää näiden avulla paremmin hienojakoisena ja paakuttomana.
”PEHMENTÄVÄ AINE: Pehmentää ihoa.” Pehmentää ja pehmeä ihohan tuntuu hyvältä.
”PEHMITIN: Pehmentää ja notkeuttaa yhdistettä, jota muuten olisi hankala muotoilla, levittää tai työstää.” Ei siis pehmitä ihoa, vaan vaikuttaa itse tuotteen koostumukseen.
”PELKISTÄVÄ AINE: Muuttaa toisen aineen kemiallista rakennetta lisäämällä vetyä tai poistamalla happea.” Riittää varmasti, jos sanon, että näillä säädellään aineosia ja sitä kautta. tuotteen koostumusta?
”PINTA-AKTIIVINEN AINE: Vähentää kosmeettisen valmisteen pintajännitystä ja helpottaa tuotteen tasaista levittämistä.” Aine siis levittyy iholle helpommin näiden avulla. Pinta-aktiiviset aineet ovat myös tensidejä, eli peseviä aineita ja niitä löytyy puhdistustuotteista.
”PLAKIN MUODOSTUMISTA ESTÄVÄ AINE: Auttaa suojaamaan hampaita plakin muodostumiselta.” Nyt mennään jo suuhygienian puolelle.
”PONNEAINE: Luo aerosolipakkaukseen painetta ja työntää sisällön ulos, kun venttiili avataan. Jotkut nesteytetyt ponneaineet voivat toimia liuottimina.” Näiden määrää seuraamalla voi päätellä, kuinka täpäkkää ja raskasta tavaraa pullossa on. Esimerkiksi kuivashampoo on todella raskasta ja suuripartikkelista, eli tuotteessa on oltava vahvat ponneaineet (ja liuottimet), jotta se tulee ulos pullosta kunnolla.
”PUHDISTAVA AINE: Auttaa pitämään kehon pinnan puhtaana.” Juurikin näin.
”PUSKUROIVA AINE: Stabiloi kosmeettisen valmisteen pH:n.” Jotkut aineet saattavat tehdä tuotteesta sellaisen, ettei sen pH välttämättä ole iholle paras mahdollinen, jolloin sen pH:ta täytyy säädellä näiden aineiden avulla parempaan suuntaan.
”RASVOITTUMISTA ESTÄVÄ AINE: Auttaa hillitsemään talin muodostusta.” Nämä aineet estävät tai vähentävät talintuotantoa, mutta minulla ei ole hajuakaan, kuinka ne sen tekevät. Tietääkö joku?
”RAUHOITTAVA AINE: Auttaa rauhoittamaan ihoa tai hiuspohjaa.” Poistaa kutinaa, punoitusta…
”RUSKETTAVA AINE: Tummentaa ihon väriä ilman altistusta UV-säteilylle tai sen kanssa.” Itseruskettava aineosa, siis.
”SIDEAINE: Edistää kosmeettisen valmisteen koossapysymistä.” Taas vain tuotteen koostumukseen vaikuttava aine.
”SILOTTAVA AINE: Pyrkii tasoittamaan ihon pintaa vähentämällä sen karkeutta tai epätasaisuutta.” Nämä aineet ovat minulle vielä mysteeri, sillä esimerkiksi silikonit eivät ole tällaisia. Nämä eivät kosteuta, nämä eivät pehmitä, eivätkä muodosta napakoittavaa kalvoa vaan nämä siloittavat… mutta miten ihmeessä? Mitä silloin tapahtuu?
”STABILOIVA AINE: Edistää ainesosien tai seoksen kestävyyttä ja säilyvyyttä.”Nämä pitävät jälleen itse tuotteesta huolta.
”SUPISTAVA AINE: Supistaa ihohuokosia.” Mutta vain väliaikaisesti.
”SUUNHOITOAINE: Vaikuttaa suussa kosmeettisesti esim. puhdistamalla, poistamalla hajuja tai suojaamalla.” Suun puolella ollaan taas.
”SÄILÖNTÄAINE: Estää ensisijaisesti mikro-organismien kasvua kosmetiikassa.” Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sitä helpommin se pilaantuu. Ja kosmetiikkahan on suureksi osaksi vettä, varsinkin hoitopuolella.
”OMINAISTIHEYTTÄ SÄÄTELEVÄ AINE: Säätelee kosmeettisen valmisteen ominaistiheyttä.” Vaikuttavat jälleen tuotteen koostumukseen.
”UV-SÄTEILYÄ ABSORBOIVA AINE: Suojaa kosmeettista tuotetta UV-säteilyn vaikutuksilta.” Tämä on hauska. Näiden aineiden ei siis väitetä suojaavan ihoa vaan suojaavan TUOTETTA uv-säteilyltä. Tämä on siis eri asia kuin ”auringonsuoja-aine”, joka puolestaan suojaa ihoa ja hiuksia.
”VAAHDONESTOAINE: Ehkäisee vaahdon muodostusta valmistuksen aikana tai vähentää valmiin tuotteen taipumusta muodostaa vaahtoa.” Joskus tätäkin täytyy kontrolloida.
”VAAHDONVAHVISTAJA: Parantaa vaahdon laatua lisäämällä yhtä tai useampaa seuraavista ominaisuuksista: tilavuus, koostumus ja/tai pysyvyys.” Joskus taas tuotteisiin halutaan kunnon vaahtoa.
”VAAHTOAVA AINE: Muuttaa nesteen pintajännitystä ja sitoo siten lukuisia pieniä ilmaa tai muuta kaasua sisältäviä kuplia pieneen nestetilavuuteen.” Jos tuote ei itsessään vaahtoa, täytyy siihen välillä lisätä vaahtoava aine, jotta kuluttaja uskoo sen toimivan.
”VALKAISEVA AINE: Vaalentaa hiusten tai ihon värisävyä.” Todistetusti.
”IHOA PIRISTÄVÄ AINE: Luo iholle ja hiuksiin hyvänolon tunteen.” Tämä lause on taas täyttä diipadaapaa. On erikseen ihoa virkistävä aine, joka tekee raikkaan tunteen iholle, mutta minun hiukseni tai ihoni eivät ainakaan tunne hyvääoloa, vaan minä tunnen sitä niiden voidessa hyvin.
”VISKOSITEETINSÄÄTÄJÄ: Lisää tai vähentää kosmeettisen valmisteen viskositeettiä.” Säätelee sitä, onko kyseessä voide, fluidi, emulsio vai mikä. Vaikuttaa siis tuotteen paksuuteen.Nyt kun tiedät, mitä jokainen termi tarkoittaa, voit kaivaa suosikkivoiteesi inci-listan esiin ja avata EUR-lexin. Jos käytät Mozillaa, klikkaa yläpalkista ”Muokkaa” ja sieltä ”Etsi”. Siitä sitten vain näpyttelemään aineosia EUR-lexiin ja selvittämään, voiko voiteesti tehdä sitä, mitä se lupaa.Hyvä yleissääntö on, että 5-8 ensimmäistä aineosaa määrittelevät yleensä tuotteen. Toki joitakin aineosia riittää jo hyvin pieni määrä tuotteessa, mutta noin yleisesti INCIn alku ratkaisee. Aineosathan on kirjattu INCI-luetteloon pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään. Alle 1% olevia aineet voi kuitenkin kirjoittaa mihin tahansa järjestykseen, eli ihan vaan firman maun mukaan. Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että INCIn puolivälissä lukevaa ainetta voi olla lähes samanverran, kun INCIn loppupuolella olevaa ainetta. ( Ja toki on sitten näitä Jenkkilästä peräisin olevia tuotteita, joiden INCI-lista jatkuu purkin jokaisella sivulla kilometrin pituisena, kun kaikkea mahdollista pitää saada survottua samaan purkkiin edes hieman.)
X-tra Vartalovoide
”Vartalovoide kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Voide on helppo levittää ja se imeytyy nopeasti.”
(No niin, nyt ollaan realistisia eikä lupailla turhia.)
AQUA: Liuotin
ISOPROPYL MYRISTATE: Sideaine/pehmentävä aine/liuotin/ihoa hoitava aine
PARAFFINUM LIQUIDUM: Antistaattinen aine/pehmentävä aine/liuotin/ihoa suojaava aine
TRICETEARETH-4 PHOSPHATE: Pinta-aktiivinen aine
PROPYLENE GLYCOL: Humektantti/liuotin/ihoa hoitava aine/viskositeetinsäätäjä
GLYCERIN: Denaturointiaine/humektantti/liuotin
STEARIC ACID: Emulgaattori/emulsiota stabiloiva aine/rasvatasapainoa ylläpitävä aine/puhdistava aine
CETEARYL ALCOHOL: Pehmentävä aine/emulgaattori/emulsiota stabiloiva aine/opalisoiva aine/viskositeetinsäätäjä
CARBOMER: Emulsiota stabiloiva aine/viskositeetinsäätäjä/geelinmuodostaja
PARFUM: Deodoroiva aine/hajua tai makua peittävä aine
SODIUM HYDROXIDE: Puskuroiva aine/denaturointiaine
PHENOXYETHANOL: Säilöntäaine
PHENOXYETHANOL: Säilöntäaine
DEHYDROACETIC ACID: Säilöntäaine
Tämä siis lupasi kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Täytyy siis etsiä, onko tässä kosteuttavia ja pehmentäviä aineita.
Toinen ja kolmas aineosa ovat heti pehmentäviä (kuten vielä kahdeksaskin). Viides ja kuudes aineosa kykenevät sitomaan vettä itseensä. Ja vettähän tässä on eniten suhteessa muihin aineosiin, joten sidottavaakin on. Koostumusta kokeilemalla voi sitten itse huomata, kuinka löysää tämä on, eli kuinka hyvin tämä imeytyy. Muuta tässä ei luvatakaan eikä tämä muuta siis pahemmin teekään. Hyvä ja kevyt peruskosteuttaja.
Huomaa, että aineilla on usein monta funktiota. Aineen on siis todistettu kykenevän tekemään kaikkia funktioissa esitettyjä asioita, mutta sitä ei ole välttämättä laitettu tuotteeseen, jotta se nimenomaan tekisi noista funktioistaan kaikkia. Sen pitoisuus ei edes välttämättä riitä ihan kaikkeen. Esimerkiksi glycerin kyllä sitoo tehokkaasti kosteutta (se on itseasiassa tehokkain kosteudensitoja), mutta sitä ei taatusti laiteta kosteusvoiteisiin ihan vaan siksi, etteivät ihmiset söisi voiteitaan. Sen sijaan se voi kyllä sekä kosteuttaa ihoa että auttaa samaan aikaan liuottamaan tuotteen aineosia. Tässä vaiheessa pitää siis käyttää sitä maalaisjärkeä.
INCI ei toki kerro aina ihan kaikkea. INCI ei aina ihan suoraan kerro, kuinka vetinen tai täyteläinen tuotteen koostumus on tai onko tuotteen pH sopiva, jotta sen sisältämä salisyylihappo kykenee toimimaan, mutta hyvää osviittaa se tuotteesta kuitenkin jo antaa noin pääpiirteittäin. Jos tahdot tukastasi kosteutetun ja pehmeän katsot, onko tuotteessa kosteuttavia, kosteutta sitovia sekä pehmentäviä aineita. Niin helppoa se on.
Kun te kysytte minulta, toimiiko joku tuote kun sen INCI on tällainen ja tällainen, niin ei minun robottipääni ala samantien naksuttamaan ja tutkimaa tuotetta, vaan minä lyön aineosat EUR-lexiin aine kerrallaan ja katson sen saman, minkä tekin voitte itse katsoa. Toki jos aineosia pyörittelee ja tutkii jatkuvasti, oppii joitakin asioita ulkoa, mutta kyllä minä lähes poikkeuksetta tarkistelen asioita tuolta.
Sitten on paljon ”nippelitietoa”, mitä EUR-lex ei kerro. Se esimerkiksi kertoo monen aineen olevan pinta-aktiivinen (eli pesevä) aine, muttei kerro, mikä on pesuteholtaan mieto ja mikä voimakas. Tai mikä kosteutta sitova aine sitoo itseensä tehokkaimmin kosteutta. Sellaista nippelitietoa kertyy sitten ihan vaan googlettelemalla ja lukemalla asiasta. Myös tästä postauksestani voi olla apua kosteuttavien ja pehmentävien aineiden kanssa.
Hauskaa noiden aineosien selaamisessa on mm. se, että on esimerkiksi monia kasviperäisiä aineita, joiden väitetään tekevän iholle ihmeitä, mutta kun niiden INCI-funktion tarkistaa EUR-lexistä, ei itseasiassa kukaan ole koskaan todistanut komissiolle niiden kykenevän mihinkään. Niiden kohalla lukee tällöin vain ”ihoa hoitava aine” ja kuten jo aiemmin totesin, ei tämä siis käytännössä tarkoita mitään muuta kuin sitä, ettei aine ole terveydelle haitallinen. Ihoa hoitavan aineen ei siis ole todistettu kosteuttavan, pehmentävän, virkistävän tai tekevän yhtään mitään muutakaan konkreettista. On se vaan jännä juttu, että jos nämä ovat niin mainioita aineita, niin miksei kukaan ole voinut todistaa EU:lle niiden tekevän mitään? Tätä sopii miettiä.
Huomasitteko myös, ettei ole olemassa funktiota ”ihoa kiinteyttävä aine”? Kosmeettisten voiteiden ”kiinteytys” kun perustuu lähinnä kalvonmuodostajiin.
Jos haluat joistakin yksittäisistä aineista lisätietoa, voit saada sitä esimerkiksi Paula Begoun Cosmetic copista. Tuolta löytyy paljon lisäinfoa ja usein myös mainintoja niistä aineista, joista EUR-lex toteaa vain esimerkiksi aineen olevan hoitava aine. Paula on rautainen alan ammattilainen ja todella hyvin perillä alan uusimmista tutkimuksista, joten loppujen lopuksi saat ihan itse päättää, uskotko Paulaa vai EUR-lexiä. Itse haluan kyllä usein uskoa Paulaa hänen ammattitaitonsa tietäen, mutta välillä olen hieman skeptinen. Tai no, välillä en vaan halua uskoa. En tahdo esimerkiksi uskoa, etten saisi käyttää mitään tuotetta, joka sisältää vähänkin piparminttua sen ärsyttävyyden vuoksi (vaikken näkisikään mitään ärsytysreaktiota itse).
Jos INCI-asiat ja kosmetiikkateollisuus kiinnostavat kovasti, suosittelen tilaamaan vaikkapa Adlibriksestä Paulan kirjan uusimman painoksen: The Original Beauty Bible: Unparalleled Information for Beautiful and Younger Skin at Any Age. Tämä on aivan älyttömän mielenkiintoinen kirja, jota itse nautiskelen iltalukemisena. Tahtoisin kahlata kirjan kannesta kanteen äkkiä, mutta samalla en raaski. Kirja sisältää niin paljon infoa, että ihan pakahdun!
Myös ihan vaan googlettelukin tarjoaa hyvää lisätietoa aineista. Googletellessa kannattaa kuitenkin muistaa tietty skeptisyys lähdettä kohtaan, sillä yksittäisten aineiden vaarallisuudesta pelotellaan jatkuvasti. Valitettavan usein nämä pelotteluissa mainitut tutkimukset aineiden haitoista pitävät paikkansa -silloin, kun aineelle altistuu kun sitä on huomattavasti vahvempina liuoksina kuin kosmetiikassa. Ovathan esimerkiksi vesi ja suolakin ihmiselle täysin turvallisia ja jopa välttämättömiä aineita, kun niitä saa rajoitettuina määrinä, mutta jos juot 10 litraa vettä tai kiskot kilon suolaa, ei homma olekaan enää ollenkaan terveellistä. Myös esimerkiksi antiperspiranttien alumiinin ja syövän yhteyksillä pelotellaan jatkuvasti enkä ota tähän sen enempää kantaa muuten kuin sanomalla, että kyllä, rintasyöpäkasvaimista on löydetty aluminia, mutta käsittääkseni yksikään tutkimus ei ole todistanut aluminin nimenomaan aiheuttaneen syöpää.
Minä en ole itse mikään ammattilainen näissä asioissa ja tässä postauksessa esitetyt asiat perustuvat minun saamieni faktojen perusteella tehtyihin johtopäätöksiin. Jos huomaat postauksessa jonkun totaalisen virheen, niin ilmoita ihmeessä minulle. Palan halusta oppia uutta näissä asioissa!
Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain apua niille, jotka haluavat oppi ymmärtämään INCI-listoja!
Loistavaa! Kiitos.
Paljon tietoa asiasta, jota olen pähkäillyt jo jonkin aikaa. (Varsinainen potku eteen päin oli Lumenen Sensitive care -kasvojenpuhdistussarja, josta sain järkyttävän allergisen(?) reaktion. Vielä kun tietäisin mikä ainesosa sen aiheutti…)
kumpi on parempaa dödöä sitten? onko jotain haittaa, jos käyttää antiperspiranttia?
Anonyymi: Kiva, jos on hyödyksi. 🙂
Anonyymi: Jos haluat hiean yhä virtaavan, käytä deodoranttia. Jos et halua, käytä antiperspiranttia. Noin niin kuin yksinkertaisesti. Riippuu siis ihan, mitä tahtoo.Itse käytän antiperspiranttia, koska en tahdo kainaloideni hikoilevan niin selkeästi.
Kiitos hyvästä tekstistä!
Selvisi sitten tuolta Paulan sivuilta, miksi silmiäni alkaa joka kerta hervottomasti kirvellä ja vetistää, kun lätkäisen naamaani Freemanin ananas-entsyyminaamion, vaikka kuinka yritän laittaa sitä mahdollisimman kauaksi silmistä… Toinen ja kolmas aine ovat bromelain ja papain, joista ilmeisesti molemmat ovat hieman epäilyttäviä ja saattavat aiheuttaa ärsytystä 😀
On tosi hienoa, että jaksat perehtyä kosmetiikkaan pintaa syvemmältä ja samalla avaat terminologiaa ja annat avaamisen avaimia meille muillekin. Tämä artikkelisi (ei siis vain postaus vaan oikea tiedeartikkeli) tulee luettua vielä monta kertaa, että asiat todella tarttuisivat päähän.
Sinusta voisi tulla Suomen oma Paula Begoun 🙂 Itsekin arvostan suuresti Paulan tervejärkisyyttä, mutta joidenkin asioiden kohdalla tieto toisinaan ehtii mennä vanhaksi, kun uutta tietoa tulee koko ajan ovista ja ikkunoista. Siksi Paulan antamat tiedot voivat joskus mietityttää, mutta perusta on vakaa.
Anonyymi: Paulalta irtoaa tosiaan mielenkiintoista lisätietoa. 🙂
lusheihin hurahtanut: Harmillista, että näitä INCI-juttuja pidetään jotenkin "salassa", etteivät kuluttajat oikeasti ajattelisi asioita enempää. Sarjat luottavat, että ne voivat luvata tuotteiden tekevän mitä tahansa ja pitää samalla incinkin näkyvillä, sillä kuluttajat eivät kuitenkaan ymmärrä tarkistaa lupauksia. :/
Kiitos!
Anonyymi: Ole hyvä. 🙂
Olenkin alettuani seurata sinun blogiasi ruvennut miettimään näitä INCI-asioita. Kiitos paljon, heti meni tuo sivusto kirjanmerkkeihini 🙂
Kiitos tästä aivan mahtavasta valaistuksesta! Taidankin viettää seuraavan viikon tutkiskellessa kaikkien tuotteiden incejä 🙂
Blogisi on muutenkin ihan mahtava, piristyn joka kerta lukiessani postauksiasi.
Ihanaa kevättä sinulle!
Haa, loistava postaus! Luen sen tarkemmin vielä myöhemmin, kun talouteen tulee uusia ainetarpeita. Siitä tulikin mieleeni, että osaisitko suositella kesäajaksi sopivaa kevyehköä tuoksutonta vartalokosteusvoidetta? Talvella erityisesti selkäni kuivuu pahasti, mutta kesällä sellaista ongelmaa ei ole, eli ihan joku "simppeli" voide kelpaisi. Kiitos!:)
Ihanan perusteellinen ja ymmärrettävällä suomella tehty kirjoitus, olet nähnyt kauheasti vaivaa. Kiinnostus tuoteselosteita kohtaan on herännyt blogisi ansiosta. Nyt perehdyn perusteellisesti suosikkituotteisiini… Kiitos siulle!
Olipas taas hyvä postaus! 🙂 Kiitos kovasti.
Anonyymi: 🙂
Sinisilmä: Kiva kuulla! 🙂
wry: Mitenkäs olisi Erisanin sprayattava vartalovoide? Kivan kevyt kosteuttaja ja selkään on helppo suihkia. 🙂
(http://www.erisan.fi/kosteusemulsio_spray)
Anonyymi: Kiva kuulla, että kiinnostus on herännyt. 🙂
Kiitos paljon! Lueskelin läpi, mutta tähän palaan varmasti. Epäilenpä, että kosmetiikkateollisuus näkee susta jo painajaisia, kun kerrot meille miten asiat oikeasti ovat! 😀
Heips! Mulle on läpiaikoina tullut isoksi ongelmaksi ihon kuivuminen, eli kasvojen, vartalon ja päänahan iho kuivuu todella helposti ja alkaa hilseillä. Etenkin päänahka tuottaa vaikeuksia. Joten aioinkin kysäistä, että mitä voisin tehdä, kun haluan hilseen pois tukasta? 😀 Ei siis mitään ennaltaehkäisevää juttua, vaan mitä juuri siinä tilanteessa voisi tehdä, muuta kuin nyppiä jokaisen pirulaisen yksitellen pois.. Normaalilla pesemisellä ei vain tunnu lähtevän. 🙁
Kiitos tästä postauksesta. Kysyin sinulta tuossa pari päivää aiemmin kirjaa, josta löytäisi tietoa inceissä olevien aineiden vaikutuksista. Antamasi linkit olivat jo aiemmin ahkerassa käytössäni, mutta tässä postauksessa mainitsemasi kirjan olin hukannut.
Tiina
Nyt voin sanoa, että luin koko blogisi (melkein, hyppäsin tämän listan ja pari uusinta päivitystä, joista olin aikaisemmin lukenut jo puolet) ja huh huh, minkä tietopläjäyksen olen saanut! Itseasiassa hieman hävettää oma meikkien määrä, joka koostuu neljästä (kyllä vain, luit oikein, neljästä) meikistä, joita tarvitsen päivittäin. En kehtaa ostaa meikkipuutereita/voiteita tms. useinkaan, koska ihoni on ihan teini, joten tarvitsen vain jotain peittävää. En tajua, kun muiden ihot ovat niin kauniin puhtaat…
Joten mieteinkin, että mitä neuvoa sinulle olisi näiden pirun finnien ja niiden arpien ehkäisemiseen ja peittämiseen? Olen vasta hiljattain tutustunut meikkaamisen maailmaan (no, kaksi vuotta siitä tulee kohta täyteen), enkä kyllä vieläkään osaa!
Perusmeikkini teen siis peittämällä ensiksi kaikki virheet kasvoiltani Clearasil peitepuikolla. Tosin, eivätpä pahemmin peity… Seuraavaksi sudin Maybellinen Dream Matte moussea sävynä ivory, sienellä (älä kilju) kasvoilleni. Sitten vedän lähimmällä tummalla rajaus/kulma tms. -kynällä kulmakarvoja tummemmiksi. Lopuksi L'oréal Parisin kaksipäisestä maskarasta ripsiin sävyä ja valmis. Aikaa menee? Kolme minuuttia, viisi korkeintaan, jos maskaran kanssa tulee vaikeuksia.
Ennen oli myös mukana puuteri tuohon pintaan, mutta heitin sen lattialla isän luona ja huomasin, että pärjäsin ilman. Vaikkakin sillä vaalensin tuon moussen pintaa, kun omasta mielestäni jäi liian tummaksi. Mutta eipä tainnut sittenkään.
Mutta jos sinulla on huulikiiltoriippuvuus, mulla on huulirasvariippuvuus. Jos ei ole rasvatut huulet, tulen hulluksi.
Suurin ongelmani on kuitenkin, etten tiedä täysin ihotyyppiäni. Välillä se tuntuu kuivalta, etenkin aamuisin, mutta illalla väittäisin sen olevan hieman rasvaisempi jo. Alkaa todella tympiä tälläinen, siksi oikeastaan otin blogisi kohteeksi ja päätin, että nyt kyllä ryhdistäydyn.
Ikäni puolesta toki kasvoni eivät ole puhtaimmassa kunnossa, mutta olisi mukavaa tavoitella edes puhtaampaa. Illalla kosteutan hieman millä sattuu voiteella, niitä on tuossa, hm, kolme.
…tästä tuli nyt hieman pitkä juttu, mutta toivottavasti ei haittaa. Kun tuotesuosituksia halusit, että kysyttäisiin mieluummin täältä, kuin sähköpostilla…
Toivoisin, että voisit auttaa edes hitusen. Ainiin, netistä tilaaminen ei tule kuulonkaan, kiitos äitini ja hänen epäluottamuksensa. Joten onko mitään, mikä löytyisi mm. Sokoksesta tai Anttilasta? Eikä ehkä neljänkympin meikkivoiteita tms. Sellaisia sopivia teini-ikäisen lompakolle.
Epätoivoisemmaksi muuttunut Asta
Vai voisiko ihoani sanoa kuivaksi, koska siinä on ilmiselvästi kuivia kohtia (siis iho rikkoutunut tms. lähtee pientä valkoista, kun rapsuttaa?), vaikka olisinkin hieman rasvaillut. Punaisten näppyjen ja muiden ympäriltä välillä myös, kun niitä keksin rapsutella. En ole kuitenkaan täysin varma.
Asta
Olipas mielenkiintoinen postaus. Kiitos siitä.
Minulle tuntuu tulevan ihan satunnaisista kosmetiikkatuotteista ärsytysoireita. En ole tietääkseni ikinä ollut millekään allerginen, eikä vielä muutama vuosi sitten ongelmia ollut.
Taidan tästä innostuneena alkaa ottaa selvää, mikä se kiusantekijä on, joka lehauttaa joissain tuotteissa naamani kutiavaksi ja punaiseksi. Taidanpa hetimmiten käydä ainakin parin tuotteen sisällöt läpi.
Kiitos hyvästä postauksesta!
Ärsyttää kun joskus nettikaupoista ei löydy täydellistä inciä tuotteista. Tilasin esim. juuri yhden suomalaisen voiteen, mutta sivuilla ilmoitettu inci olikin lyhennelmä ja voiteessa tuntuu olevan älyttömästi parfyymia (ygh haisee).
Tuli vain mieleeni, oletko ikinä kokeillut sellaista kiinteää mascaraa? Ripsiväri ei siis ole normaalissa hylsyssä, ja notkeana ''litkuna'' vaan puristettuna ja kuivahkona rasiassa. IsaDoralla satuin vaan törmäämään sellaiseen, ja mietin, että voiko sellainen toimia?
Mahtipostaus! Satuinkin aamulla tutkimaan tuotteideni inci-listoja oikein urakalla. Jäi vaivaamaan meikkivoiteeni, jonka ostin pakkaustekstin luvaten tuotteen olevan "talc free, oil free, paraben free, fragrance free", ja koska se oli superhalpa! Meikkivoide on Rimmelin New Stay Matte Foundation, koostumus ja pakkaus ovat ilmeisesti uusia.
Olen kuitenkin ymmärtänyt, että nestemäisissä meikkivoiteissa on poikkeuksetta silikoneja, ja yritin paikallistaa aineen incistä että tietäisin kuinka korkealle se listassa sijoittuu, mutten löytänyt yhtäkään -cone, -conol tai -siloxane -päätteistä tai methico, siloxane tai silyl-osaa sisältänyttä sanaa. What, voiko meikkivoide muka olla silariton? Vai olenko puusilmä? Olen kyllä tykännyt tästä, se on omiin tarpeisiini ihan hyvä joten haluaisin tuntea tuotteeni paremmin, kun kerran sitä naamaanikin räävin.
Lisäksi pakkausteksti sanoo meikkivoiteessa olevan "chamomile to help calm, cucumber to help clarify, cotton to help control shine", ja ne ovat incissä loppupäässä eli niitä alle prosentin ainesosia, voiko niin vähäiset määrät tehota edes missään vai onko toi vaan mainostusen vuoksi lisättyjä?
Jos jaettaisiin "Vuoden kosmetiikkablogi"-palkinto niin tämä olisi se ehdottomasti, aivan mieletön infopläjäys! Kiitos Virve jälleen kerran! 🙂 Tekisi melkein mieli heti mennä tutkimaan ja kaivelemaan kosmetiikkaani mutta ehkä maltan tehdä sen vasta päivällä. 🙂
Kiitos tästä postauksesta ja vaivannäöstä! Tuli vietettyä kolmisen tuntia tämän postauksen, tuon eur-lexin ja oman päivittäiskosmetiikan incilistojen kanssa. Ainakin Lumenen naamarasva sai multa synninpäästön… putsareiden kalvonmuodostajia vielä ihmettelen 😀
Hei kiitti tästä loistavan erinomaisesta postauksesta! ^^ Kriittisyys suuntaan ja toiseenkin kosmetiikassa ja mömmöissä yleensäkin on sellanen asia, jota ei voi tarpeeksi kiitellä ja painottaa.
Tossa alumiinijutussa muuten, Kemikaalikimaran Anja on kans kirjoitellut aiheesta:
Antiperspiranttien alumiinianomalia. Siinä kans käydään läpi tota alumiinikohkausta. Todisteita haitallisuudesta tosiaan ei ole, ja jopa syöpäliitostakin rauhoitellaan, ettei mitään perää. Mä uskon, että syöpäliitossa ollaan aidosti kiinnostuneita asiasta eikä yritetä pitää syövän puolia. 😀 Alumiiniahan saa lisäksi paljon muistakin paikoista, juomavedestä närästyslääkkeisiin.
Kiitos tästä, erittäin valaisevaa 🙂 Olen itsekin alkanut kiinnostumaan enemmän INCIen hämmentävästä maailmasta ja tutkaillut omien tuotteideni INCI-listoja vähän sillä silmällä, mutta tämä kyllä auttoi taas nousemaan vähän suuremmalle ymmärryksen tasolle 😀 Ja pistin muuten tilaukseen tuon Paula Begounin kirjan 😀
Anonyymi: Nyt ei ole mitään hilseennyppimisvinkkiä tarjota, mutta co-pesuun kehotan muuten tutustumaan. 🙂
Isa: Siksi minulle harvemmin tarjotaan mitään kokeiluun blogini kautta. 😉
Tiina: Tuossa kirjassakaan ei niinkään ole yksittäisistä aineista infoa vaan lähinnä siitä, mitä on mahdollista tehdä ja mitä ei ja millaisilla tuotteilla. Mutta aivan loistava teos kyllä. 🙂
Asta: Mitäs jos vaihtaisit Clearasilin puikon johonkin ihoystävällisempään vaihtoehtoon, jota ei olisi tarkoitettu vain finnien kuivattamiseen? Esimerkiksi Maybellinen Pure Mineral Concealerissa on mukavempi koostumus eikä kuivata ihoa samalla lailla kuin Clearasilin puikko.
Kuten itsekin sanoit, johtuvat näpyt varmasti suurimmaksi osaksi juuri iästä eikä niihin voi ulkoisesti oikein ennaltaehkäisevästi siksi vaikuttaa. Tämän postauksen vinkeistä voi olla apua finnin taltuttamisessa: http://ostolakossa.blogspot.com/2009/07/paiva-172-finnin-taltuttamisen-1-2-3.html
Eniten kannattaa kiinnittää huomiota ihon hyvään puhdistamiseen. Esimerkiksi Erisanin Hoitava puhdistusgeeli puhdistaa ihon hyvin, muttei ole liian tuju. Itse totesin juuri Pirkan kasvoveden mainioksi hieman epäpuhtaalle iholle, sillä se on alkoholiton ja sisältää hoitavia aineita, mutta puhdistaa ihoa silti samalla hieman lisää.
Hyvä kosteusvoide voi ratkaista jo paljon, eli tarkista sen olevan ihollesi sopiva. Ehkä voide voisi olla yöllä hieman täyteläisempi ja päivällä kevyempi, niin ihosi kuivat kohdat saisivat hyvää kosteutusta, mutta sinun ei tarvitsisi päivällä kärsiä pahasta kiiltelystä.
Ihosi kuulostaa hieman sekaiholta, jonka mahdollinen pinnan kuivuus voi johtua ihan vaan siitä, ettei se saa tarpeeksi kosteutusta. Mitä kosteusvoiteita käytät?
Anonyymi: Toivottavasti jotain selviää. 🙂
Anonyymi: Minusta olisi aivan mahtavaa, kun kaikki sarjat laittaisivat inci-listansa nettiinkin näkyville. 🙂
JLCHARLOTT4: Ainakin IsaDora ja Tana tosiaan myyvät vielä kakkumascaroita, mutta en ole itse kokeillut. Jotenkin epäilen, ettei noilla muinaisjäänteillä saa niin näyttävää, kun nykyisillä nestemäisillä mascaroille. Pitaisi kyllä joskus kokeilla. 🙂
eini: Todella harva meikkivoide on ilman silikoneja (lähinnä vain luonnonkosmetiikan puolella), sillä ilman silikoneja meikkivoide ei oikein tee yhtä nättiä pintaa kuin niiden kanssa. Uskoisin, että tuosta löytyy jotain silikoneja, mutta jos ei löydy, niin mielenkiintoinen juttu! Täytyykin selvittää. Aika vähän noista noin pienistä pitoisuuksista iho kykenee hyötymään. :/
Jenni: 🙂
Anna: Nyt en kyllä minäkään osaa sanoa, onko niillä joku oikea ja tarpeellinen funktio siellä vai ovatko tulleet vain aineosacocktailin mukana. 🙂
Maria: Itse suhtaudun asiaan mahdollisuuden tiedostaen, mutta en sitä murehtien. Kiitos linkistä! 🙂
Kiitokset vinkeistä! Aion todellakin kahlata uudelleen finnien taltuttamis postauksen, taisin lukea sieltä taikasanan, joka löytyy apteekista…
Erisanin Hoitava puhdistusgeeli kuulostaa pelottavalta, sillä eivätkö jotkut geelit jätä iholle kiristävän ja narskuvsan tunteen? Mutta voisihan tuota kokeilla. Kasvovettä en käytä, koska käytin kerran yhtä ja tuloksena oli kiiltävän sileä iho, eikä siihen tarttunut meikki.
Kosteusvoiteet? En kosteuta aamusti mitenkään, pelkään, että naama jää kiiltäväksi, meikki ei tartu tai iho ei kuivu parissa minuutissa. Yöksi oikein kuivana aikana tujautan nassuun nivean cremeä, ihan perusta, mutta harvemmin – huomasin sen hieman tukkivan ihoani(?). Käytän sitä kyynerpäihin. Eilen illalla laitoin Garnierin SkinSensitiveä. On ennen imeytynyt ihan hyvin, mutta tänä aamuna koin yllätyksen – voide ei ollutkaan imeytynyt! Dekolte alueeni oli aivan rasvainen. Tämä ihmetytti, sillä ennen on ollut ihan hyvä voide.
Tänä iltana laitoin naamaani Nivea Visage Young sarjan Conrol shine! tuotteen. Jättää ihanan mattapintaiseksi, jolloin meikki tarttuu aamusti hyvin. Käytän yleensä, kun olen käyttänyt suihkussa saman sarjan kasvojenpuhdistusgeeliä (tässä geelissä on pieniä hierovia kiteitä/palloja tms. joten ei jätä narskuvaa tunnetta iholle).
Tiedän, että ihoa pitäisi rasvata aamuisin, mutta siihen tarvitsisin todella luetettavan tuotteen.
Asta
Asta: Suosittelisin kasvovettä edes iltakäyttöön, jotta kaikki meikinrippeet varmasti lähtevät iholta pois, mikä sekin jo ehkäisee epäpuhtauksia.
Jos Erisanin hoitava puhdistusgeeli (joka ei ole itseasiassa koostumukseltaan sellainen perus geeli) epäilytää, niin esimerkiksi Herbinan puhdistusmaito on maino.
Esimerkiksi Lumenen Arctic Aquan Syväkosteuttava 24 h kasvovoide on mukava yövoiteena, sillä se kosteuttaa, muttei ole kovin rasvaisen tuntuinen.
Miksi et laita tuota Nivean Control Shinea aamulla, jos kerran jättää matan pinnan iholle?
Suosittelen ehdottomasti miettimään hoitorutiinit kuntoon ja säännöllisiksi, sillä siitä kaikki lähtee. 🙂
Siis meikkivoiteen
Rimmelin inci taisi olla tällainen:
Aqua/Water, Dicaprylyl Ether, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Butylene Glycol, Mica, Cetearyl Alcohol, Isostearic Acid, Aluminum Starch Octenylsuccinate, Octyldodecyl Stearoyl Stearate, Polysorbate 60, Polymethyl Methacrylate, Cetyl Alcohol, Stearic Acid, Magnesium Aluminum Silicate, Acrylates/C12-22 Alkyl Methacrylate Copolymer, Phenoxyethanol, Triethanolamine, Galactoarabinan, Kaolin, Xanthan Gum, Salicylic Acid, Caprylyl Glycol, Pentylene Glycol, Zinc Oxide, Sodium PCA, Disodium EDTA, Sorbic Acid, Gossypium Herbaceum (Cotton) Powder, Propylene Glycol, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower/Leaf Extract, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate. May Contain: Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491)
Anonyymi: Kiitos mielettömästi tuosta INCI:stä! Ja ihan tosi, ei siinä taida silikonia olla! Pitääkin perehtyä tuohon ihmeeseen lisää!
Ohhoh, siinähän se inci onkin! No nyt kyllä kiinnostaa, että mikä juttu tuossa on takana!
Erisanin hoitavaa puhdistusgeeliä ei tarvi pelätä. Kysyin viime syksynä Virveltä, että miten saa talvella ihoni pysymään kunnossa. Talvisin ongelmani on ollut todella kuivat posket ja t-alue on taas ollu paikoin rasvainen. Sekaiho siis. Tuotteiden löytäminen ihon hoitoon on ollut vaikeaa, koska monet on olleet liian voimakkaita poskien herkälle iholle. Virve suositteli minulle erisanin hoitavaa puhdistusgeeliä ja lumenen arctic aqua-yövoidetta. Ja ihme tapahtui! Ihoni ei ole varmaan koskaan voinut näin hyvin. Posket eivät olleet missään vaiheessa kuivat ja osittainen rasvaisuuskin rauhoittui. Geeli ei ole jättänyt missään vaiheessa kiristävää tunnetta iholle.
Nämä tuotteet jää vakiokäyttöön! Varsinkaan talvella en näistä luovu.
Nivean Control Shinea en laita aamuisin, koska törmään ongelmaan, että voiko sitä laittaa iholle, jota ei olla puhdistettu yön jälkeen. Aikaa sellaiseen ei oikeastaan ole, eikä etenkään nyt, kun tuntuu heti toisen koulupäivän jälkeen, että en varmasti jaksa nousta.
Mutta jos siihen riittää esim. nopea kasvojen huuhtelu vedellä ja sitten sitä nassuun, niin ehkä sitten?
Kiitokset vinkeistä ja neuvoista, en ole ennen luottanut tuollaiseen 'suomalaisuuteen' (pirkka, lumene, erisan), mutta pitääpä katsoa uudelleen! Rutiineja koitan hankkia, vaikka paha niitä on tunkea rajoitettun aikaan – valmistaudun aamulla puolessatunnissa, ennenkuin menen odottamaan bussia.
Asta
eini: Kyllä vaikuttaa jännältä! 🙂
anne: Ihana kuulla, että noista oli sinulle noin suuri apu! 🙂
Asta: Nyt minä jo sanon kyllä, että APUA! 🙂
Iho ja meikki pysyvät päivän aikana huomattavasti siistinpinä, kun ne on tehty aamulla puhtaalle ja kosteutetulle iholle. Mattavoiteestakin on hyötyä enemmän, kun sen laittaa iholle silloin, kun ihon tarvitsee olla matta.
Suosittelen (käsken!) huuhtelemaan kasvot aamuisin edes ihan vaan vedellä puhtaaksi yön hikoiluista ja voiteista. Päälle sitten vaan kosteusvoide (aikaa mennyt arviolta alle kaksi minuuttia), jonka voit vaikka antaa imeytyä sen aikaa, kun puet päällesi.
Sanoisin, että ihotyyppisi voi loppujen lopuksi ollakin jopa meko normaali (toki ikään usein kuuluu noita näppyjä), mutta sen hoitamisen laiminlyönti vain saa sen oikuttelemaan. 🙂
Apua, sitä tosiaan kaipaan ja ihoni kaipaa sitä eniten!
Käsky vastaanotettu ja kokeilenpa heti huomenna aloittaa nämä rutiinit, että päästään johonkin lopputulokseen. Kipaisenpa samalla kaupungilla hakemassa suosituksiasi – siivosinpa ajankuluksi ihonhoitotuotteita ja löysin kaksi kasvovettä – katsotaan, mitä iho niistä sanoo!
Kuvittelisin kuitenkin, että tämä tykkää taipua hieman kuivuuden puolelle, vaikka iltaisin se taasen tuntuu rasvaiselta, vaikka kovasti yritän olla nojaamatta käsiini! Se oli kerran paha tapa ja mietin, miksi leukani näytti kuin pizzalta – sitten lopetin käteeni nojailemisen ja asia hoitui.
Laiminlyöntiä on tullut, kun olen äidin ainoa tyttö, eikä hän muuta tee, kuin vedä rasvat käsiinsä yöksi 🙂 Kantapään kautta sitten opettelen.
Mutta suurkiitokset! Tulen kiittämään uudestaan, jos, ei vaan KUN näen muutoksia ihossani!
Asta
Asta: Tule tosiaan kertomaan sitten, miten iho on reagoinut. 🙂
Tervehdys! 🙂
Kävin äsken kaikki hiustuotteeni läpi tuon Eur-lexin kanssa, ja en voi muuta kuin kiittää taas sinua ja ohjeitasi! 🙂 Näitä listoja selaillessa alkaa pikkuhiljaa oppia muutamia aineita ulkoa, ja niiden merkityksen samalla.
Nyt olisinkin kysellyt, että onko sinulla Genifique Night Creamin inci-lista jossain tallella? Minulla on nykyään tuo yövoiteena, eikä tunnu tehoavan millään, ja ajattelin katsoa inci-listasta puuttuuko sieltä teho. Olen kuitenkin paketin jo hävittänyt kierrätykseen, netistä en listaa löytänyt millään ja sairasloman takia en pääse sitä töihin vaklaamaankaan. Sain kokeiltavaksi L'orealin uudet youth codet, ja ajattelin listat läpitarkastettuani siirtyä näihin ja ehkä heivata Genifiquen jollekin muulle testattavaksi. Mitä mieltä olet Genifiquen inci-listasta? 🙂
Ja nyt pitää vielä varmistaa yksi asia. Ovatko esim. ryppyjä "ennaltaehkäisevät" ns. "ensimmäiset ryppyvoiteet" (Biothermin skin vivo, Lancomen Genifique, L'orealin Derma genesis ym vastaavat) vain rasvoja muiden joukossa. Jos kerran kiinteyttäviä ainesosia ei ole? Jos hyvin kosteutettu iho rypistyy vähemmän kuin kuiva iho, onko ryppyjen ennaltaehkäisyyn paras voide joku hyvin kosteuttava voide? Vai onko näissä ensiryppyvoiteissa jotain perää muuta kun kosteutustehossa? En ole kosmetologi, ja opiskelen tällä hetkellä toiseen alaan kuin kosmetiikkamyyjäksi, mutta haluan yrittää parhaani silti tässä tämän hetkisessä työssäni. Siksi kyselen välillä näin hölmöjä ja varmaan itsestäänselviä asioita. Muilta työystäviltäni en ole saanut tähän kunnon vastausta. Ja tietysti myös kiinnostaa ihan oman ihonhoitonikin kannalta 🙂