*Sis. mainoslinkkejä
Minulta kysellään usein vinkkejä kirjoista, jotka käsittelisivät uupumusta, joten kokosin tähän postaukseen vinkit kirjoista, jotka mielestäni summaavat aihetta parhaiten.
Monet sivulla mainituista kirjoista löytyvät BookBeat-äänikirjapalvelusta, jonne voi lunastaa *45 päivän maksuttoman kokeilujakson täältä.
Olen myös liittänyt kirjojen yhteyteen linkin, jonka kautta kirjasta löytyy lisää tietoa ja sen voi ostaa itselleen Adlibriksen verkkokaupasta.
***
Stressistä ja masennuksesta on julkaistu suomeksi enemmän kirjoja, mutta toistaiseksi uupumus on ollut hieman vähemmän sivuttu aihe.
Tähänkin asiaan on kuitenkin selkeästi tullut muutosta, sillä näistä postauksessa esittelemistäni kirjoista useat ovat ilmestyneet parin viime vuoden aikana.
Moni postauksen kirjoista käsittelee uupumusta nimenomaan työuupumuksen näkökulmasta, mutta uupumusta lähestytään kirjoissa myös muunkin kautta.
Työ on usein kuitenkin paikka, jossa elämän kuormittavuus oireilee eniten.
Kirjoissa nousee esiin myös se, että vaikka työelämä tuokin työpaikalle runsaasti painetta, on viime kädessä vastuu tilanteesta silti meillä itsellämme.
Aina sen näkeminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä usein uupumukseen ajavat toimintamallimme pohjaavat ajatuksiin ja uskomuksiin, joita emme ole välttämättä edes tiedostaneet meillä olevan.
Uskon, että tulevaisuudessa uupumuksesta tullaankin varmasti Suomessakin kirjoittamaan enemmän niin tutkimuksiin perustuvia kuin omapohjaisia kokemuksiakin sivuavia teoksia.
Jos uupumus koskettaa omakohtaisesti tai haluat uupuneen läheisenä oppia ymmärtämään aihetta paremmin, suosittelen tutustumaan näihin kirjoihin:
*Uupumuksesta takaisin elämään, Juhani Mattila (2021)
Uupumuksesta takaisin elämään on tuorein suomenkielinen teos uupumuksesta.
Juhani Mattila on on psykiatrian erikoislääkäri ja tietokirjailija, joka ymmärtää, ettei uupumuksen hoidossa ole kyse vain pelkästä levosta ja elämäntapamuutoksista, jotka toki ovat hyödyllisiä ja tarpeellisia, mutta jotka eivät yksinään riitä korjaamaan vaikeaa ja pitkäkestoista uupumusta.
Kirjassa nostetaan esiin merkityksellisyyden tunteen tuomaa voimaa, jotta uupuneen elämästä kadonnut ilo ja tarkoituksellisuus voivat löytyä eikä elämä tunnu pelkältä suorittamiselta.
Mattila kertoo kirjassaan uusista näkemyksistään, jotka ovat syntyneet viime vuosina hänen työssään psykiatrina ja psykoterapeuttina.
Hänen näkemyksistään on mielenkiintoista lukea, sillä hän kokee, ettei esimerkiksi moni kuntoutusta saanut ole hyötynyt kuntoutuksesta, koska näkemys uupumisen syistä on jäänyt liian pinnalliseksi.
Liian usein keskitytään hoitamaan uupumuksen oireita eikä sitä todellista syytä kaiken taustalla. Pelkkä lepo itsessään kun ei riitä palauttamaan uupumukseen sairastuneen voimavaroja.
Mattilan kirjassa uupumus ymmärretään masennuksesta eroavaksi tilaksi eikä sitä lähestytä vain työuupumuksena, vaan tilana, joka voi johtua myös muista elämän stressitekijöistä.
Kirjassa pohditaan erityisesti sitä, kuinka uupunut voisi saada kadonneen elävyytensä takaisin ja onnistua korjaamaan rikkoutuneet energianlähteensä.
”Ne teoriat ja toimintamallit, joita terapeuteilla ja muulla hoitohenkilökunnalla on käytössään, eivät selitä sitä, mitä ihmisen sisimmässä tapahtuu, kun hän ei vain väsy vaan myös hänen energialähteensä sammuvat. Ongelmaan olisi paneuduttava syvällisemmin ja luotava psykoterapiamalleja, jotka eivät keskity vain oireiden lievittämiseen vaan siihen ihmiseen, joka niistä kärsii. Siksi kohdistan ajatukseni myös niille, jotka ovat joutuneet sairauslomalle ja ovat ihmeissään, kun nykyhoidot eivät auta heitä tarpeeksi.”
*Kun ilo katosi: Miten jaksaisimme työelämässä paremmin?, Anni Erkko (2021)
Kun ilo katosi -kirja keskittyy käsittelemään uupumusta nimenomaan työuupumuksen näkökulmasta.
Kirjassa tunnetut henkilöt ja tavalliset ihmiset kertovat kokemuksiaan työuupumuksestaan ja jakavat siihen liittyviä oivalluksiaan.
Osalle heistä työuupumuksen taustalla ovat olleet yksityiselämän paineet, osalla taas syyt löytyvät vain työstä.
Kaikkia heitä yhdistää kuitenkin se, että he ovat jaksaneet paljon ja luulleet jaksavansa vielä enemmän, mutta havainneet yllättäen, että kun voimat loppuvat, ne loppuvat täysin.
Kirjassa on mukana niin johtajia, yrittäjiä, opintojaan viimeisteleviä, päivittäistavaramyymälässä työskenteleviä, urheilijoita kuin politiikan kärkinimiä.
Heidän lisäkseen kirjassa on myös runsaasti asiantuntijahaastatteluja, jotka tarkastelevat työuupumusta erilaisista näkökulmista.
Mielestäni tämän kirjan parasta antia ovat nimenomaan työuupumuksen kokeneiden ihmiset itsereflektiot ja uupumuksen myötä tulleet oivallukset.
”Havaitsin, että uupuminen tuntuu hyvin samanlaiselta eri ammateissa. Ihminen sinnittelee, pinnistelee, venyttää itseään vielä vähän. Hän luulee olevansa korvaamaton kaikessa siinä, mitä tekee, ja samaan aikaan hän tuntee olevansa täysin turha ja hyödytön. Sitten joko keho tai mieli ilmoittaa, että sinnittely saa riittää. Silloin eteen tulee pysähdys. Ja vasta pysähdyksen jälkeen voi aloittaa toipumisen.”
*Uuvuksissa: Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin, Liisa Uusitalo-Arola (2019)
Tämä vuonna 2019 julkaistu kirja oli itseasiassa ensimmäinen teos, jonka koskaan luin uupumuksesta ja jonka kautta itse tunnistin oman uupumukseni – tosin vasta sen jälkeen, kun olin jo lopettanut päivätyössäni.
Kirja on kirjoitettu erityisesti työkalupakiksi, johon voi tarttua, kun omien voimiensa huomaa alkavan vähentyä.
Näin ollen se sopii jokaiselle, jota ehkä vain vähän väsyttää työssä tai joka kokee oikeasti olevansa todella uupunut.
Kirja auttaa huomaamaan uupumuksen varoitusmerkkejä, näkemään koska on aika pysähtyä tai ainakin hidastaa tahtia ja tehdä tarvittavia muutoksia.
Kirja antaa hyviä ajatuksia ja vinkkejä oman jaksamisen tueksi ja voi auttaa monia myös ehkäisemään orastavaa uupumusta. Kirjassa on myös oma osansa varsinaisesta uupumuksesta toipumiseen ja apua siihen.
Kirjassa sisältää myös hyviä harjoitteita, joista voi olla apua monille oman mielensä ja työtilanteensa kanssa painivalle.
”Poikkeustilanteisiin tarvittavaa jaksamisen marginaalia on heikosti. Innostusta on vähäisesti. Monet uupuneet ihmettelevätkin, mihin oma tuttu itse on kadonnut. Olemukseen tulee särö, jota on vaikea enää paikata. Haavoittuvuus astuu esiin, ja usko omiin voimiin ja kestävyyteen väistyy. Samalla kärsii työelämä. Ajatuksen ainainen sumuisuus, huono stressinsieto ja tietoisuus voimien rajallisuudesta pakottaa valitsemaan haasteet tarkkaan. Lyhyesti sanoen tehtävien täytyy olla kestoltaan rajattuja ja sellaisia, että niistä pääsee tarvittaessa ulos.”
*Korkeintaan vähän väsynyt, Eeva Kolu (2020)
Eeva Kolun omakohtaisia burnout-kokemuksia esittelevä, taidolla kirjoitettu kirja on noussut erityisesti monen kolmekymppisen suosikiksi.
Kirjan tilannekuvauksiin on helppoa samaistua ja kirja on täynnä fiksua, tarkkasilmäistä pohdintaa nykyaikaisesta suorituskulttuurista.
Kirja kertoo Kolusta, mutta silti se kertoo samalla myös meistä muista itsensä uuvuttaneista. Riveille on sisällytetty myös runsain määrin yhteiskunnallista faktaa.
Vaikka aiheessa itsessään ei ole mitään hymyilyttävää, on Kolun kirjoitustyyli silti sellainen, että kirjan erityisesti sisältämä musta huumori saa nyökkäilemään, hymähtelemään ja välillä ihan pyrskähtelemäänkin, kun jokin heitto osuu välillä jopa vähän liiankin kipeästi naulan kantaan.
Nimeäisin tämän kirjan näistä tämän postauksen kirjoista parhaimmaksi sellaiselle, joka alkaa tuntea olevansa uupunut, mutta ei pysty olonsa vuoksi keskittymään raskaaseen tietokirjaan.
Tämä kirja antaa paljon ajatelteltavaa, sysää pohtimaan omaa tilannetta sekä monilla varmasti myös saa päättämään, että jotain on tehtävä, sillä tilanne ei voi enää jatkua entisen laisena.
”Juuri se, että uupuminen liitetään niin vahvasti työelämään, sai minutkin jatkamaan aitajuoksua tajuamatta lainkaan, että voimani lähestyivät loppuaan. En nimittäin ajatellut, että työni olisi ollut erityisen raskasta tai stressaavaa. Tai jos olikin, ei mitään sellaista mistä minun ei kuuluisi selvitä. Mutta 2020-luvulla ainoastaan työ ei ole uuvuttavaa, koko elämä on uuvuttavaa. Tässä ajassa on jotain, joka ajaa ihmiset – etenkin naiset – uupumuksen partaalle ja sen yli.”
*Työuupumuksen itsehoito: Kuinka kierrän karikot, Heli Nurmi (2016)
Heli Nurmi on työterveyspsykologi ja psykoterapeutti, jolla on pitkä kokemus työuupuneiden kuntoutuskursseista ja työkykyä ylläpitävästä kuntoutuksesta.
Nurmen jo muutamia vuosia vanha kirja keskittyy nimensä mukaisesti työuupumukseen, mutta varsinaiseen stressiin ja sen ilmenemiseen ei paneuduta syvemmin.
Kirjan tavoitteena on paitsi auttaa toipumaan uupumuksesta, mutta myös ennen kaikkea ennaltaehkäistä sen uusiutumista itsehoidon avulla.
Kirjassa keskitytäänkin työuupumuksen psykologiseen puoleen ja mietitään, miten voisi itse ajatella tai toimia toisin, jotta työuupumus hellittäisi, olo helpottuisi ja kokonaisvaltainen jaksaminen parantuisi.
Heti alkusanoissa esitetäänkin lukijalle hyväksi lähestymistavaksi ajatella kirjaa matkaksi itseensä.
Kirjassa nostetaan esiin esimerkkejä tyypillisistä työuupumukseen liittyvistä ilmiöistä, yleisistä ajattelu- ja toimintamalleista sekä toipumiseen liittyvistä ajatuksista.
Kirjan kuvataan sopivan paitsi työstään kuormittuneille, työelämässä jaksamisen äärirajoille meneville ja työuupuneille, mutta myös niille alan ammattilaisille, joiden tehtävänä on tukea asiakkaidensa jaksamista työssä.
*Voimat takaisin, Sanna Aulankoski ja Maaret Lundahl (2018)
Voimat takaisin -kirja on syntynyt työterveyspsykologina ja psykoterapeuttina toimineen psykologi Sanna Aulankosken ja hänen asiakkaansa yhteistyönä.
Kirja sisältää runsaasti tietoa ja erityistä sen rakenteessa on kappaleisiin sisällytetyt Sannan ja Maaretin vuoropuhelut, joissa muun muassa reflektoidaan Maaretin läpikäymää uupumusta, jonka aikana hän sai Sannalta tukea terapiassa.
Kirjan tavoitteena on auttaa uupuneita ja uupumuksen uhkaamia ymmärtämään itseään ja muuttamaan elämänsä suuntaa.
Runsaasti tietoa sisältävä kirja sopii myös terveydenhuollon ammattilaisille, esimiehille sekä työsuojelun ja henkilöstöhallinnon edustajille kattavaksi tietopaketiksi työssä jaksamisesta ja viihtymisestä.
Kirja käsittelee mielen ja työorganisaation yleispäteviä teemoja kuten ongelmien ratkomista, tietoisuustaitoja sekä motivaatiota ja johtamista, joten kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille terveydestään kiinnostuneille.
Kirjassa pohditaan, mistä työuupumuksessa on kysymys ja miten se suhteutuu sille läheisiin mielenterveyshäiriöihin, kuten masennukseen. Lisäksi mietitään, millaiset työolot ja persoonallisuudenpiirteet voivat altistaa uupumukselle.
”Ennen uupumista tutkittavat kokivat työn positiivisen energian lähteeksi. Innostus ja työhön sitoutuneisuus syrjäyttivät levon, nukkumisen ja syömisen perustarpeet. Lisäksi liialliseksi äityneeseen työntekoon patisti velvollisuudentunto. Oli tärkeää olla pettämättä asiakkaiden, kollegojen tai esimiesten odotuksia.”
*Työuupumuskirja, Rosanna Marila ja Liisa Valonen (2020)
Työuupumuskirja kokoaa yhteen sellaisten ihmisten tarinoita, jotka ovat sairastaneet työuupumuksen ja selvinneet siitä.
Eri aloilla työskentelevien ihmisten avoimet tarinat ovat usein erityisen kiinnostavaa luettavaa muille uupuneille, sillä jotenkin siitä vain saa lohtua, kun tajuaa, ettei kamppaile yksin asioiden kanssa.
Kirjan tavoitteena onkin tarjota käytännön vinkkejä ja vertaistukea työuupuneille.
Kirja sopii myös niille, jotka eivät ole vielä loppuunpalaneita, mutta jotka kokevat voimiensa vähentyneen.
Kirjassa tarinansa kertoo omalla nimellään esimerkiksi lähihoitaja, tunnettu poliitikko, kokki ja opettaja, jotka osoittavat, ettei ylikuormittuminen ole kiinni ammatista, iästä, asuinpaikasta tai sukupuolesta.
Uupumustarinoiden lisäksi kirjassapohditaan uupumuksen syitä, terapiaan pääsyä, masennusta ja lääkitystä, työuupuneen ravitsemusta ja liikkumista sekä sitä, kannattaako työuupumuksen jälkeen palata vanhaan työhön vai aloittaa uudessa työssä.
Kirjaan on koottu mukaan asiantuntijahaastatteluja, faktoihin perustuvia huomioita sekä käytännön vinkkejä avun saamiseksi.
”Toivomme, että tämä kirja antaa tietoa, tukea ja rohkaisua sinulle, joka olet työuupunut, etkä oikein tiedä miten edetä. Olemme pyrkineet tässä kirjassa ennen kaikkea rehellisyyteen ja konkreettisuuteen. Työuupumuksesta ei tarvitse selviytyä voittajana, siitä tarvitsee vain selviytyä. Ja sinä selviät kyllä.”
Ruotsinkielisiä kirjoja uupumuksesta
Suomessa ja Ruotsissa uupumusta lähestytään yhä hieman eri tavoin, vaikka käsittääkseni tilanne on Suomessakin parantunut.
Ruotsissa uupumus itsessään on kuitenkin jo pidemmän aikaa ollut oma sairaslomaan oikeuttava diagnoosinsa (mikä on käsittääkseni edelleen tilanne vain parissa maassa), joka kulkee utmattningssyndrom-nimellä.
Aihe on ollut Ruotsissa paljon esillä, sillä yhä useampi sairastuu uupumukseen. Tämän vuoksi siitä on myös kirjoitettu Ruotsissa paljon kirjoja.
Mikäli ruotsi taipuu, on aiheesta saatavilla muun muassa nämä kirjat, joita voi lukea ja kuunnella esimerkiksi BookBeatin kautta:
- *Man dör inte av stress: man slutar bara at leva – om utmattningssyndrom (Marie Åsberg, Selene Cortes)
- *Den utbrända hjärnforskaren: personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning (Hedvig Söderlund)
- *Ursäkta röran jag bygger om – 106 tankar om utmattning (Irene Rösberg)
- *Innan väggen: en upplyftande bok om utmattning (Anne Voltaire)
- *Vägen ur utmattningssyndrom (Kerstin Jeding, Giorgio Grossi)
- *Anonyma Prestationister (Adam Svanell)
- *Hjälp jag är utmattad (Clara Lindström, Erica Dahlgren)
- *Det är väl bra att… (Christina Blomquist)
Näiden kirjojen lisäksi aihetta sivutaan Ruotsissakin tietysti myös useissa stressiä ja masennusta käsittelevissä teoksissa.
Ruotsalaisesta utmattningssyndrom-diagnoosista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani, jonka kirjoitin vuosi sitten, eli ennen kuin sain siitä itse virallisen diagnoosin.
***
Katso myös vinkkini parhaista kirjoista masennuksesta.
Kiva postaus! Muistatko, onko missään lukemassasi kirjassa käsitelty uupumusta erityisesti pikkulapsen vanhemman näkövinkkelistä? Huomaan, että ennen lasta omat voimavarani oli ihan erilaiset, kun työpäivän jälkeen pystyi keskittymään palauttavaan toimintaan ja viikonloputkin oli kokonaan itsellään. Vilkkaan lapsen kanssa oma palautumisaika on kuitenkin tippunut murto-osaan entisestään, joten kotielämän lisäksi työkin tuntuu raskaalta. En yhtään samaistu niihin vanhempiin, jotka sanovat muuttuneensa tehokkaammiksi työntekijöiksi lapsen saamisen jälkeen!
Sanoisinkin siis, että olen lähinnä kotiuupunut, en työuupunut, mutta tuntuu, että kodista ja perheestä rasittunutta kohdellaan vieläkin ensisijaisesti masentuneena eikä uupuneena. Olisikin kivaa löytää tähän tilanteeseen sopivaa self helppiä.
Mukavaa, että nostit tämän aiheen esiin! Uskon, että monilla, joilla on lapsia tilanne on varmasti juuri kuvailemasi kaltainen, että koska vapaa-ajalla ei ole mahdollista palautua kunnolla, tuntuu työ siksikin aiempaa raskaammalta. ”Kotiuupunut” on hyvä sana!
Minulla ei ole vinkkiä kirjasta, joka käsittelisi tätä suoraan (jos jollakin muulla on, niin vinkatkaa!), mutta Henrik Fexeuksen ja Catharina Enbladin Reload – Palaudu fiksusti, hallitse stressiä voisi olla kirja, josta ehkä voisi kuitenkin olla hyöytyä.
Mielestäni kirja olisi hyvä teos aivan kaikille luettavaksi, sillä se käsittelee palautumisen tärkeyttä monella tavalla. Kirjassa puhutaan kuitenkin nimenomaan sekä työelämän että kotielämän stressistä ja työ- ja kotielämän yhteensovittamisesta, jotta molemmista pystyy nauttia. Sieltä voisi saada ehkä joitakin vinkkejä ja hyviä ajatuksia siihen, kuinka kotona voisi palautua paremmin silloin, kun omaa aikaa ei ole samalla tavalla kuin ilman lapsia.