Kuten olen useaan otteeseen blogissani maininnut, olen viimeaikoina ollut erityisen ihastunut luonnonöljyihin ja käytän niitä paljon sekä kasvojen että vartalon ihonhoidossa ja hiusteni hoidossa.
Luonnonöljyt eroavat mineraaliöljystä siinä, että niiden koostumukset ovat paljon moniulotteisempia. Luonnonmukainen öljy näyttäytyy kosmetiikkatuotteen ainesosaluettelossa vain yhdellä nimellä, mutta se voi kätkeä sisäänsä paljon sellaista, mitä ainesosaluettelosta ei voi suoraan lukea.
Eri öljyillä on erilaisia ominaisuuksia ja vaikutuksia, jotka voivat vaihdella esimerkiksi öljyjen sisältämien rasvahappojen ja vitamiinien mukaan. Esimerkiksi aiemmin fiilistelemäni ja tälläkin hetkellä käyttämäni ruusunmarjaöljy on monien epäpuhtauksien tai ikääntymisen merkkien kanssa tuskailevan suosikki, sillä se voi auttaa tehostamaan ihon uudistumista.
Jojobaöljy taas on monien suosikkeja sen kevyen, hyvin imeytyvän koostumuksen vuoksi ja sen rakenne on kuulemma hyvin lähellä ihon omaa talia, mikä tekee siitä iholle optimaalisen.
(Puhun tässä postauksessa nimenomaan luonnonmukaisista perusöljyistä, eli en eteerisistä öljyistä, joita käytetään eri tavalla ja joita olen käsitellyt aiemmassa postauksessani täällä.)
Lue myös: Tämän vuoksi olen hurahtanut öljyihin ihonhoidossa
Erilaiset öljyt ovat paksuudeltaan erilaisia, imeytyvät iholle eri nopeudella ja käyttäytyvät muutenkin keskenään eri tavoin, mutta niillä on myös yksi yhdistävä tekijä: ne voivat auttaa vahvistamaan ihon luonnollista suojaa ja siten ehkäistä kosteuden haihtumista iholta.
Tämä liittyy siihen, että ne voivat auttaa vahvistamaan ihosoluja yhteen liimaavaa ”laastia” tai asettua ihon pinnalle liiallista kosteuden haihtumista ehkäiseväksi kerrokseksi.
(Tämä ei silti tarkoita, että jokainen luonnonöljy vaikuttaisi näin ja joissakin tiettyihin öljyihin liittyvissä tutkimuksista on jopa havaittu, että ne voivat yksinään käytettynä päinvastoin heikentää ihon suojamuuria.)
Luonnonmukaisia öljyjä pidetään usein automaattisesti synteettistä mineraaliöljyä parempana vaihtoehtona, sillä paitsi että ne voivat olla ympäristön kannalta parempi vaihtoehto, koetaan luonnonöljyjen eduksi myös eräs toinen asia.
Siinä missä yksinkertainen mineraaliöljy on vain mineraaliöljyä, sisältää luonnonöljy tosiaan paljon muutakin. Mineraaliöljyn vaikutus perustuu siis vain siihen, että se asettuu ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäiseväksi kerrokseksi, mutta ei tee juuri mitään muuta.
Mineraaliöljy voi myös tuoda iholle liukkautta ja sen avulla voidaan siksi ehkäistä vaikka kenkien aikaansaamia hiertymiä, mutta se ei sisällä luonnonöljyjen tavoin erilaisia ainesosia, joista iho voisi hyötyä ja jotka voisivat ruokkia ihoa.
Lue myös: Ihon tasapainottavat Barrier Booster -tuotteet tekevät tuloaan
Mineraaliöljyn negatiiviseksi puoleksi luonnonöljyihin verrattuna voisi siis sanoa sen, ettei se tee mitään muuta, kuin vain on ihon pinnalla.
Kun tutkii erilaisten luonnonöljyjen ominaisuuksia, voi helposti tuntua, että tämä tosiaan on huono asia ja luonnonöljyjä kannattaa siksi aina suosia mineraaliöljyn sijaan. Monen aikuisen kohdalla tämä voikin pitää paikkansa ja itsekin teen niin.
Yksi asia, jonka halusin kuitenkin nostaa esiin on, että vaikka asia on näin aikuisen iholla, ei se silti tarkoita, että sama pätee lasten tai varsinkaan vauvojen iholla.
Postaan blogissani varsin vähän lapsiin ja vauvoihin liittyvistä jutuista yhdestä, varsin ilmiselvästä syystä: minulla ei ole lapsia eikä sen myötä omakohtaista kokemusta niihin liittyvistä asioista tai myöskään erityistä syytä tutkia niihin liittyviä asioita.
Tässä yhteydessä minua ei niinkään kuitenkaan kiinnostanut tuoda esiin kokemuspohjaisia juttuja, vaan nimenomaan tutkimuksiin pohjautuvia asioita, jotta jokaisella on paremmat valmiudet tehdä oman lapsensa kohdalla hyviä päätöksiä.
Lue myös: Tämän vuoksi kasvoöljy ei ole paras tuote kosteuttamaan ihoa
Vauvan iholle voi monesti riittää pelkkä vesipesu, mutta toisinaan myös ihoa hellästi peseville aineille voi olla tarvetta ihon hyvinvoinnin kannalta, sillä kuola, räkä, virtsa, uloste, lika ja ylipäätään ympäriltä tulevat haitalliset mikrobit voivat saada aikaan ihoärsytystä, jos ne jäävät iholle eikä pelkkä vesipesu aina riitä. Varsinkin vaippa-alueella ihoärsytys voi saada aikaan ihon suojamuurin heikkenemistä ja tuoda ikäviä tuntemuksia.
Toisinaan vauvankin iho voi siis kaivata hieman vesipesua enemmän, mikä kuitenkin saattaa kuivattaa ihoa (kuulemma jopa alueellinen veden kovuus voi vaikuttaa ihon kuivumiseen) ja toisinaan vauvan iho voi taas luonnostaan olla hyvin kuiva ja kaivata siksi suojamuurin vahvistusta.
Vauvoille ihon suojamuuri on elintärkeä, sillä se ehkäisee haitallisten bakteerien pääsyä kehoon, jossa ne voivat saada aikaan ei-toivottuja reaktioita.
Mikäli vauvan ihon suojamuuri ei ole kunnossa, voivat myös allergeenit läpäistä ihon helpommin, minkä seurauksena voi myöhemmällä iällä kehittyä kuulemma allergioita, heinänuhaa ja jopa astmaa. (Kaikki tämän postauksen lähteet löytyvät tekstin lopusta.)
Hyvinvoivalla ihon suojamuurilla voi siis olla suurikin merkitys tulevaisuuden kannalta. Toisaalta on kuitenkin hyvä muistaa, että huolehtiva vanhempi ja asiantunteva lääkäri voivat nähdä tilanteen eri tavalla, eli vauvaa ei kannata alkaa omatoimisesti “lääkitä” ihon suojamuuria vahvistavilla vauvaöljyillä pientä kuivuutta havaittuaan, vaan siitä kannattaa keskustella ensin asiantuntijan kanssa.
Lue myös: Mineraaliöljy – kosmetiikan pahis vai väärinymmärretty hyvis?
Moni ajattelee automaattisesti, että jos vauvan iho kaipaa kosteutusta (tai pikemminkin luonnollisen suojamuurin vahvistusta), on se parasta tehdä luonnonmukaisilla tuotteilla. Luonnon öljythän ovat hyvästä, eli on parempi suosia niitä kuin mineraaliöljyä.
Tämä ei kuitenkaan automaattisesti pidä paikkaansa, sillä vauvan iho ei ole samanlainen kuin aikuisen iho. Se on rakenteeltaan ohuempi, herkempi ja hauraampi eikä se toimi vielä täysin samoin kuin aikuisen iho. Jopa sen luontainen bakteerikanta poikkeaa aikuisen ihosta.
Tutkimusten mukaan jotkut luonnon öljyt voivatkin paitsi jopa heikentää vauvan ihon suojamuuria, mutta mahdollisesti myös vaikuttaa tuleviin allergioihin ja herkkyyksiin.
Vaikka moni siis haluaa ajatella, että varsinkin vauvan iholla luonnonmukainen on aina parempaa ja monissa kulttuureissa vauvoille käytetään luonnonöljyjä, ei luonnonmukainen silti ole automaattisesti vauvalle parempaa.
Luonnon öljyt ovat kompleksisia ainesosia, jotka koostuvat esimerkiksi erilaisista rasvahapoista ja vitamiineista, ja vaikka ne palvelisivatkin aikuisen ihoa hyvin, ei silti pidä olettaa, että sama pätisi vauvan ihoon, joka ei ole yhtä kehittynyt ja toimi täysin samalla tavalla kuin aikuisen.
Joissakin suosituissa luonnon perusöljyissä voi olla vauvan (ja jopa aikuisen) ihon kannalta epäedullinen erilaisten rasvahappojen suhde, minkä lisäksi öljyt voivat hapettuessaan härskiintyä, mikä taas voi lisätä mikrobien kasvun riskiä varsinkin kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa.
Kaiken tämän vuoksi yhtenä turvallisimmista tavoista lukita kosteutta kuivalle vauvan iholle on pidetty mineraaliöljystä valmistettua vauvaöljyä.
Mineraaliöljy vain asettuu ihon pinnalle (tai imeytyy korkeintaan vain aivan epidermiksen päällimmäisen osan pintasoluihin) ja ehkäisee siten kosteuden haihtumista.
Toisin kuin luonnonöljyt, on mineraaliöljy stabiili eikä se reagoi kuten luonnonöljyt. Voisi siis sanoa, että siihen voi luottaa, sillä sillä sitä on tutkittu paljon, sillä on pitkä historia turvallisena ainesosana, se ei tuki ihohuokosia eikä se härskiinny kuumassa ja kosteassakaan ilmastossa helposti.
Mineraaliöljy vaikuttaa siis iholla ”vain” vahvistamalla ihon suojaa, jolloin iholta ei pääse haihtumaan yhtä paljon kosteutta, minkä ansiosta ihon pinta pysyy paremmin kosteutettuna ja ihon suojamuuri vahvistuu.
Siinä missä aikuisen iholle voidaan siis kokea jopa hyödylliseksi nimenomaan saada öljyistä erilaisia ”rakennuspalikoita”, jotka voivat imeytyä ihoon ja vaikuttaa siten ihon toimintaan, ei niitä välttämättä haluta vauvan iholle.
Vauvan iholle mineraaliöljyn mitääntekemättömyys voi siis olla juuri mineraaöljyn etu ja vahvuus, minkä vuoksi sitä nimenomaan kannattaa suosia luonnonöljyjen sijaan.
Lue myös: Mitkä ainesosat tukkivat ihohuokosia?
Erilaisten luonnonöljyjen vaikutuksia vauvojen ja erityisesti vastasyntyneiden ja ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen iholla on toki tutkittu ja yksittäisten öljyjen (kuten esimerkiksi auringonkukkaöljyn) kohdalla on saatu viitteitä siitä, että se voisi olla hyvästä atooppisesta eksemasta kärsivän ja erityisesti ennenaikaisesti syntyneen vauvan iholla ja vähentää ihoärsytystä ja kuivuutta.
Luonnonmukaisia öljyjä voidaan siis mahdollisesti käyttää vauvojen ihonhoidossa ja aihetta on tukittu varsinkin köyhimmissä maissa, joissa ennenaikaisesti syntyneet vauvat voivat ihonsa heikon suojamuurin vuoksi olla hyvinkin alttiita haitallisille mikrobeille ja suojamuurin vahvistaminen voi ehkäistä hyvinkin kohtalokkaita infektioita. Tällaisissa tapauksissa tieto siitä, että vastasynteen vauvan ihon suojamuuria voi vahvistaa halvalla luonnonöljyllä voi olla jopa elintärkeää.
Minusta on kuitenkin erittäin tärkeää huomioida, etteivät kaikki luonnonmukaiset öljyt automaattisesti ole hyvä vaihtoehto siitäkään huolimatta, että ne olisivat sitä aikuisen iholla. Esimerkiksi puhtaan oliiviöljyn käyttöä on tutkittu niin aikuisten kuin vauvojenkin iholla useissa tutkimuksissa, joiden tulokset ovat osoittaneet, että se voi jopa heikentää ihon luonnollista suojamuuria rasvahappokoostumuksensa vuoksi – siitä huolimatta, että Välimeren alueen ihmiset julistavat sen olevan upean ihonsa salaisuus.
Sekään, että vauvan ihoa on perinteisesti jossakin kulttuurissa hierottu jollakin öljyllä, koska sen on uskottu olevan hyväksi ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi fakta ja tämä on voitu osoittaa nykytutkimuksilla. Esimerkiksi joissakin Aasian maissa vastasyntyneitä vauvoja on perinteisesti hierottu (ja hierotaan yhä edelleen) sinappiöljyllä, mutta nykytutkimuksilla on voitu osoittaa, ettei se ole hyvästä vauvan iholle ja voi vaikuttaa sen suojamuuriin.
Tietyt öljyt, kuten erilaisten pähkinöiden ja sesaminsiemten öljyt, olisi myös kuulemma suositeltavaa esitellä pienokaiselle ensimmäistä kertaa ravinnon kautta eikä iholle hierottavana öljynä, jotta riski allergian kehittymiseen olisi pienempi.
Se, millaisia valintoja oman vauvansa kohdalla tekee on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen päätös. Halusin kuitenkin tuoda näitä asioita esiin, jotta jokainen voi punnita päätöstä omalla kohdallaan tutkimustuloksiin perustuen eikä pelkän mutu-tuntuman pohjalta.
Jos minulla olisi vauva, valitsisin nykytiedon pohjalla vauvan ihon suojamuurin vahvistukseen tarvittaessa mieluiten mineraaliöljyn. Kokisin itse liian suureksi riskiksi alkaa tehdä omatoimisia kokeiluja vauvallani. En myöskään ikinä käyttäisi omalla (teoreettisella) vauvallani eteerisiä öljyjä, vaikka käytänkin niitä itse.
Lue myös: Eteeriset öljyt – mitä ne ovat ja kuinka niitä käytetään?
Millaisia ajatuksia teillä on tästä?
Lähteitä:
The Infant Skin Barrier: Can We Preserve, Protect, and Enhance the Barrier?
Cracks in the skin of eczema patients promote allergic diseases
Use of ”Natural” Oils for Moisturization: Review of Olive, Coconut, and Sunflower Seed Oil
Kiitos hyvästä ja kattavasta postauksesta, enpä ollut tullut edes ajatelleeksi että öljyillä voisi olla noin erilaisia vaikutuksia. Minä olen omilla vauvoillani käyttänyt kaupan tai apteekin hajustamattomia vauvaöljyjä, joista ainakin nyt käytössä oleva näyttää olevan rypsiöljypohjainen. Ja kuten sanoitkin, usein vauvan iho ei tarvitse mitään 🙂 Meillä tuota vauvaöljyä on laitettu kylpyveteen, koska lapset ovat tykänneet kylpemisestä niin kovasti että ollaan kylvetetty heitä joka ilta olipa pesun tarvetta tai ei.