Yksi kysymys, johon törmään usein verkossa, kun joku jakaa esimerkiksi Facebookissa linkin minimalistisesta kodista on, miksi minimalistinen koti on aina niin valkoinen ja persoonaton. Yleensä kysymyksen esittää aina joku, jolla ei ole itsellään omakohtaisia kokemuksia minimalistisesta lähestymistavasta ja jonka sanojen tarkoitus on jopa hieman paheksua tyyliä, joka ei ole yksiin hänen oman makunsa kanssa.
Lue myös: Tältä minimalistinen kotimme näyttää nyt
Minimalistinen koti ei tietenkään ole aina valkoinen eikä minimalismilla ja valkoisen värin suosimisella ole mitään tekemistä keskenään. Missään ei ole olemassa minimalismin ohjekirjaa, jonka kultaisissa säännöissä lukisi, että minimalismin kotona on oltava paljon valkoista. Ainoa ohje, joka minimalismia muutenkin voisi koskea on vain, että itsellään on suositeltavaa pitää vain ne asiat, jotka oikeasti tuovat hyvän mielen ja jotka on hyödyllistä omistaa.
Lue myös: ”Onpas askeettista!” – väärinymmärretty minimalismi
Miksi sitten niin monen minimalistin kotia dominoivat valkoiset pinnat, jos värillä kerran ei ole mitään tekemistä minimalismin kanssa? Minimalismin keskeiseksi asiaksi nimetään lempparijuttujen säilyttäminen, mutta vain ani harva sanoo kysyttäessä lempivärinsä olevan valkoinen. Eikö minimalistisen, vain lempparijutut pitävän ajatustavan mukaan olisi loogisinta, että koko koti olisi sitten täynnä sitä omaa suosikkiväriä?
Uskon itse, että valkoisen suosimiseen liittyy paljon sekä tiedostettuja että tiedostamattomia asioita. Väreillä on pyskologisia vaikutuksia eikä ole sattumaa, että vaikkapa pikaruokapaikoissa suositaan ruokahalua lisäävää punaista väriä sinisen sijaan.
Paitsi että valkoinen tekee tilasta avaramman ja valoisamman, valkoinen väri liitetään myös puhtauteen. Sekään ei siis ole sattumaa, että hotelleissa on valkoiset lakanat ja pyyhkeet, joista näkee heti, että ne ovat puhtaat. Värin symbolisen merkityksen vuoksi myös esimerkiksi lääkäreillä (ja Cliniquen konsulenteilla!) on valkoinen takki. Väreillä on tosiaan vaikutus mieleen, vaikkei sitä aina ajattelekaan.
Valkoisen värin kerrotaan antavan mielelle tilaa, sillä se ei stimuloi sitä samalla tavalla kuin kirkkaat värit tekevät. Voisi siis olettaa, että valkoisen värin ympäröimänä tulee helpommin rauhallinen ja levollinen olo, mihin minimalismilla tyypillisesti juuri pyritään.
Itse koen, että valkoisessa ja valoisassa ympäristössä minulla on levollisempi olo kuin jos sama tila olisi käytetty silmille hyppivillä väreillä.
Koen, että valkeassa tilassa minulla on hyvä ja rauhallinen olo, sillä ympäriltäni on poistettu ylimääräiset, mieltäni stimuloivat tekijät ja tunnen, että tila on puhdas eikä saa minulle aikaan oloa, että pölyjä pitäisi olla pyyhkimässä tai jotain pitäisi olla siivoamassa (vaikkakin suoranainen lika toki voi näkyä valkoisella pinnalla tummaa pintaa helpommin).
Lue myös: Tämän vuoksi tuntuu hyvältä omistaa vähemmän
Millainen on persoonallinen koti?
Jos mietitään, onko valkoinen koti persoonaton, on ensin ehkä tärkeää määritellä, mitä persoonallinen tarkoittaa. Virallisesti sana tarkoittaa henkilökohtaista, omalaatuista ja omaperäistä. Koti nyt on aina henkilökohtainen vaikka sen muiden kanssa jakaisikin, joten kodin persoonattomuutta kommentoidessa tarkoitetaan ehkäpä tavallisesti, ettei koti ole omalaatuinen tai millään tavalla omaperäinen ja uniikki ulkonäöltään.
Totuushan on kuitenkin, että melko harvalla suomalaisella on kovin omaperäinen koti ja kodin sisustuksessa toistuvat lähes poikkeuksetta ne samat IKEAn, Jyskin, Askon ja Sotkan huonekalut. Huoneet ovat useimmissa moderneissa kerrosteloasunnoissa saman muotoisia, pohjaratkaisut samankaltaisia ja materiaalivalinnatkaan eivät usein poikkea valtavirrasta, jotta asunnon saa hyvin vuokrattua tai kaupaksi.
Todella harva meistä on siis mikään uniikki lumihiutale, mitä kodin persoonallisuuteen tulee tässä suhteessa.
Kodin persoonattomuudesta puhuttaessa tarkoitetaankin useimmin kuitenkin varmasti sitä, ettei asuntoa ole sisustettu niin, että siellä olevat tavarat näyttäisivät erityisen henkilökohtaisilta, eli kotia eivät dominoi matkamuistot, suvun perintökalleudet ja uniikit esineet. Koetaan, että asuntoon voitaisiin laittaa asumaan kuka tahansa ja hänellä olisi ihan okei olla siellä – vähän kuin Airbnb-asunnossa.
Tavaroiden koetaan tekevän ihmisen ja juuri siksihän töissä käydään, että voidaan ostaa niitä tavaroita, joista itse pitää. Samalla niillä voidaan myös viestiä muille oman tyylin ja maun kautta, millainen ihminen on – tiedosti tätä tai ei.
Valkoiseen väriin ei yleisesti liity liiemmin negatiivista symboliikkaa, mutta runsas valkoisen värin viljely voidaan kokea tilan kylmäksi, kolkoksi ja jopa tyhjäksi tekeväksi, mitä moni tavarakeskeisessä, omistamiseen pyrkivässä nyky-yhteiskynnassa voi jopa pelätä. Runsas valkoinen pinta voi tuntua liian steriililtä ja sen puhtaus ja selkeys voivat jopa kääntyä niin, että ne koetaan tylsinä, koska ne eivät stimuloi aisteja ja herätä mielenkiintoa.
Onko valkoinen koti persoonaton?
Näen usein tosiaan toisteltavan, kuinka valkoista kotia pidetään persoonattomana. Siellähän on vain valkoista. Minusta tämä ajatus on hieman huvittava ja kertoo vain enemmän sen esittäjästä kuin valkoisessa kodissa elävästä.
Henkilö, joka kokee muiden valkoisen kodin persoonottomaksi on itse ihminen, joka tarvitsee ympärilleen värejä, joiden hän näkee heijastelevan hänen persoonaansa – eli viestivän siis muille, millainen ihminen hän itse on ja samalla myös tietysti miellyttävän omaa silmää. Lempivärin näkeminen voi epäilemättä saada aikaan hyvää oloa ja mielihyvän tunnetta.
Näen itse valkoisen kodin hieman eri tavalla, sillä jos se jostakin kertoo, niin nimenomaan siellä asuvan henkilön persoonasta. Kaikista maailman väreistä ja printtikuvioista hän on valinnut käyttää kotonaan juuri sitä valkoista joka puolella. Tottakai se kertoo jo paljon henkilöstä, sillä kuten keskusteluissa aina käy ilmi, ei ihan kuka tahansa viihtyisi sellaisessa kodissa.
Analyysia voi tietysti viedä pidemmälle tutkimalla, millaisia valkoisia esineitä kodissa on käytetty. Onko siellä harkittu määrä yksityiskohtia esimerkiksi huomiota herättämättömien, mutta kotoisaa tunnelmaa tuovien taulujen ja koriste-esineiden muodossa? Onko kodissa käytetty erilaisia tekstuureja, eli onko seinä vaikka tehty röpelöiseksi, onko lattialla pörröinen matto tai sohvalla muhkeaksi kudottu viltti?
Meillä esimerkiksi on kotona paljon valkoista, mutta vaikka ulkopuolisen ihmisen huomio ei kiinnity tauluihin ja muihin pieniin yksityiskohtiin, ovat ne siellä ja niillä on minulle merkitys.
Joku muu ei ehkä tiedä, että minua kosittiin maailmanpyörässä ja hymyilen siksi aina nähdessäni seinällämme maailmanpyörää kuvaavan taulu, jonka nurkassa on huomaamattomana tuon samaisen maailmanpyörän päivätty pääsylippu. Joku muu ei ehkä tajua, että ikkunalaudalla olevassa kynttilässä on juuri minulle rakkaimman alueen kartta eikä kuka tahansa pääse näkemään, että salaiseen paikkaan on kirjoitettu meille tärkeät laulunsanat, jotka huomaa vain, jos makaa sängyssämme – tai siis sillä paikalla, jossa sänkymme ennen oli.
Lue myös: 4 kuukautta ilman sänkyä – tältä sängytön elämä on tuntunut
Väittäisinkin jopa, että valkoinen koti voi olla jopa persoonallisempi kuin tavallinen värikäs ikeakoti, sillä se saattaa kertoa asukkaastaan hyvinkin paljon enemmän kuin se keskivertokoti, josta löytyy se trendikäs String-hylly, ne suomalaisten rakastamat Arabian ja Iiittalan astiat, Iittalan tuikut ja Aalto-maljakko, Marimekon tekstiilit, harmaa sohva ja peikonlehti. Se voi nimenomaan viestiä hyvinkin vahvasti siitä, millainen rauhallisuutta, minimalismia ja avaruuden tuntua rakastava henkilö kodissa asuu.
Toki valkoinen koti voi myös olla hyvinkin persoonaton, sillä kaikkia ei kiinnosta panostaa sisustukseen. Joillekin riittää, että kotona on muutama virkaansa ajava huonekalu, jotka ovat yksinkertaisen valkoisia – joskus ihan sattumalta. Niiden ei edes tarvitse sopia yhteen tai olla sen kummemmin harkittuja, eli ne voivat olla vaikka tutuilta saatuja tai muiden pois heittämiä löytöjä.
Valkoinen koti voi myös olla persoonaton siinä mielessä, että se on tehty valkoiseksi yhdistämällä ne kaikki trendikalusteet ja sisustusesineet, joita kaikkialla näkee. Monilla minimalistisesta elämästä haaveilevilla voi myös olla mielessä joku tiedostettu tai tiedostamaton kuvitelma siitä, että minimalistinen koti on valkoinen ja he haluavat siksi mennä juuri valkoista kohti, mutta heillä ei ole henkilökohtaista visiota siitä, millaisia juttuja kotiin olisi mukavaa hankkia, joten on helpointa vain valita niitä juttuja, joita on muualta bongaillut ja joita on helppoa saada käsiinsä. Minimalismin tarkoitushan on helpottaa elämää.
Kyse voi olla mere-exposure-efektistä, eli mitä useammin jonkin asian näkee, sitä miellyttävämmältä se alkaa vaikuttaa. Muodin ja sisustuksen kanssa käy usein juuri näin ja siksi kaikkien seinillä on yhtäkkiä makramee-seinävaate.
Lue myös: Kysy itseltäsi tämä tärkeä kysymys ennen kuin alat vähentää tavaroitasi
Ainoa, jota kodin tulee miellyttää on sen asukas
Kun joku jakaa Facebookissa linkin valkoisesta kodista, kirvoittaa se usein jopa suorastaan tarkoituksella ilkeiksi tarkoitettuja kommentteja, joissa kommenttien kirjoittajat haluavat tehdä selväksi, etteivät he voisi ikinä asua sellaisessa kodissa.
Uskon, että voin puhua useimpien tarkoituksella kotinsa pelkistetyn vaaleaksi tehneiden suulla kun sanon, että sama pätee myös toisin päin, eli en itse todennäköisesti voisi ikinä kuvitellakaan voivani asua kommentin kirjoittaneen henkilön kodissa viihtyisästi, sillä vastaavasti ahdistuisin itse sen liiallisesta stimulaatiosta.
On kuitenkin hyvä muistaa, ettei meidän tarvitse sisustaa kotiamme muiden mielen mukaan. Koti on tehty paikaksi, jossa sen asukkaalla tulisi olla sekä hyvä että turvallinen olo ja jossa omat akut siksi latautuvat parhaiten. Siksi on tärkeää, että oma koti on juuri sen näköinen, että siitä tulee itselleen hyvä olo. Meillä kaikilla on epäilemättä mielipiteitä muiden kodeista, mutta arvostelevien mielipiteiden kertominen ääneen kertoo usein vain yhdestä asiasta: henkilö haluaa kokea paremmuutta kertomalla ääneen, miksi jonkun koti on hänen omaa kotiaan huonompi.
Uskon, että hyvään koti-itsetuntoon pätee sama kuin itsetuntoon muutenkin: jos on itse varma itsestään (ja omasta kodistaan), ei sen erinomaisuutta tarvitse pönkittää muita lyttyyn laittamalla. On eri asia kertoa, että itse tarvitsee ympärilleen tavaraa ja värejä, jotta voi kokea olonsa hyväksi kuin kauhistella, kuinka kolkolta ja persoonattomalta jonkun toisen koti näyttää. Hassua kyllä vain harva kehtaa loppujen lopuksi sanoa ääneen totuutta siitä, että tarvitsee ympärilleen tavaroita tunteakseen olonsa hyväksi, vaan pukee sen mielummin toisen kodin kriittisen arvostelun muotoon.
On myös hyvä muistaa, että erilaiset asiat ovat eri ihmisille eri tavalla tärkeitä (tai joskus jopa epätärkeitä). Jollekin on tärkeää, että kotiin on nostettu esiin paljon tavaroita, joista itse pitää. Esillä voi olla valtavasti kirjoja, sisustus voi henkiä afrikkalaista tunnelmaa tai kaikkea voi dominoida joku tietty sävy.
Monet kertovat, että syynä on vain se, että koti on sellainen, millainen itse on ja mistä itse pitää, mutta jos asiaa miettii syvemmin, on useiden tavaroiden tarkoitus kuitenkin hyvin usein viestiä myös muille, millainen henkilö kodissa asuu. Tämä ei ole ilmiselvää, mutta jos jokaista kotinsa sisustusvalintaa ja esillä tarkoituksella olevaa esinettä miettii tarkemmin voi havahtua tajuamaan, etteivät ne ehkä jokainen olekaan siellä ihan vain itseään varten, vaikka niin aina sanookin.
Minullakin on kotona esineitä, joita en tarvitse, mutta joita ilman jotkut kohdat asunnosta tuntuisivat jopa tyhjiltä ja olen päätynyt valitsemaan niihin kohtiin jotain sellaista, mitä en oikeasti tarvitse, mutta mikä näyttää minusta ihan kivalta ja on eniten minua.
Siitä, millaiset värit omassa kodissa miellyttävät kertoo varmasti paljon myös se, kuinka värit itseensä vaikuttavat. Itse vertaisin tätä introverttiuteen ja ekstroverttiuteen, jotka ovat molemmat erilaisia piirteitä, joista kumpikaan ei ole se oikea tai väärä juttu. Aivan kuten toiset saavat energiaa siitä, että ovat ihmisten ympärillä, saavat toiset varmasti myös energiaa värien keskellä olemisesta. Vastaavasti toisia ihmisten ympäröimänä oleminen rasittaa niin, että se päin vastoi vie heiltä energiaa. Uskon, että sama voi tapahtua myös runsaiden värien stimuloinnista, eli vasta rauhallisessa ja neutraalissa ympäristössä oma mieleni saa kunnolla rauhan.
Toisia kodin estetiikka kiinnostaa enemmän kuin toisia. Jotkut jaksavat miettiä kodin yksityiskohtia ja toisista taas on ihanaa, kun niitä nimenomaan ei tarvitse miettiä. Pidemmälle viedyssä minimalismissa voidaan myös suosia pienempää asuntoa, joka kuitenkin tuntuu edelleen tilavalta ja avaralta, kun siellä on valkoisen värin avulla valoa.
Skandinavisessa sisustuksessa valkoinen ei ole vain minimalistien valinta, vaan jo pitkään vallinnut yleinen tyyli, johon yhdistyvät tavallisesti erityisesti vaaleahkot puun sävyt. Jotkut kuitenkin assisioivat valkoisen jopa liikaa steriiliyteen ja sairaalamaisuuteen, mutta tämä voi varmasti myös liittyä omiin kokemuksiin. Minulla esimerkiksi on hyvin vähän kokemuksia sairaaloista, joten en oikeastaan koskaan liitä valkoista niihin mielessäni.
Muut voivat luulla, että valkoinen tarkoittaa automaattisesti sitä, että henkilö on siivousfriikki ja rakastaa kontrollia. Joku voi jopa ajatella, ettei valkoisessa kodissa voi edes elää normaalia elämää, sillä siitähän voi syntyä sotkua. Sen vuoksi joku voi jopa ahdistua valkoisessa kodissa elämisestä. Voin itse kuvitella, mitä tapahtuisi, jos valkoiseen kotiin vapauttaisi pari lasta ja eläintä.
Minä puolestani rakastan valkoista siksi, että meidän kahden aikuisen taloudessamme näyttää helposti siistiltä ja puhtaalta, vaikka en tosiasiassa innostu imuroimaan tai pyyhkimään pölyjä kuin kerran kuukaudessa. Valkoista sohvaa en hankkisi, vaan tyydyn monien suosimaan trendikkääseen harmaaseen, sillä sitä saisin tuskin pidettyä puhtaana, mutta muut kodin valkoiset pinnat ovat lähes poikkeuksetta sellaisia, että ne on helppoa pitää puhtaina.
Pidän itse tilani vaaleana, jotta se näyttää puhtaalta, mutta vaatteeni ovat puolestaan tummia (hämmentävää kyllä) täysin samasta syystä. Haaveilen vielä lattiaremontista, jotta saisimme puisen, kellertävän sävyisen lattian korvattua vaaleammalla ja viileämmällä versiolla. Tarvitsen ympärilleni paljon vaaleutta ja avaruutta, jotta oloni on hyvä ja levollinen.
Lue myös: Kaikki minimalismista ja tavaroiden vähentämisestä
Millaisen värityksen te haluatte kotiinne?
Lue myös:
Minimalismi toi elämään rauhallisuutta
5 erilaista taktiikkaa tavaroiden vähentämiseen
Mistä minimalismissa oikeasti on kyse ja kuinka siinä pääsee alkuun?
Minimalistin havaintoja: ”pakollisia asioita” ei olekaan pakko säilyttää
Mä olen introvertti joka ahdistuu valkoisesta. Nyt kun reilu vuosi sitten ostettiin miehen kanssa talo ja maalattiin kaikki pinnat uusiksi(meillä ei ole yhtään valkoista seinää eikä huonekalua, ei keittiötä, ei mitään), olen vasta huomannut miten paljon paremmin viihdyn kotona. Aiemmin ahdistavien päivien jälkeen ei saanut kotonakaan rauhoituttua, oli pakko lähteä ajamaan tai kävelemään metsään jos halusi rentoutua. Nyt tummien ja värikkäiden seinien sisällä on hyvä olla. Onneksi mies on samanlainen, ei tarvi kummankaan joustaa toisen takia. Myöskään en allekirjoita sisustamista muiden takia, meillä kun ei käy vieraita. Ei meillä varmaan monikaan edes viihtyisi, kun meillä on muutenkin erilainen sisustusmaku. Mutta ei haittaa, koska koti on meidän.
Ihana kuulla, että saitte kodista sellaisen, että siellä on hyvä olla! 🙂
Mulle puun sävyt on kotona todella tärkeitä, joten tammea, saarnia ja koivua löytyy niin kalusteista kuin piensisustuksestakin. Samaten maalaa paukautin olkkarin seinän tummanvihreäksi ja makkarin harmaaksi – oisin voinut antaa mennä koko tilan seinät, jos ois parempi pohjaratkaisu. Valkoista vastaan mulla ei ole mitään, meillä on pellavanvaalea sohva ja valkoista kalusteissa ja matoissa. En oikein tykkää sisustaa vaan haluan nyt ekaan omaan asuntoon ostaa just ne täydelliset kalusteet ja mennä niillä mielellään seuraavat 10 vuotta Kohta toivottavasti on valmista ✌️
Monelle varmasti tuleen luonnon läheisistä puun sävyistä rauhallinen olo ja ainakin Japanilaisessa, minimalistisessa sisustuksessa ne ovat todella suosittuja. 🙂
Valkoiset huonekalut ovat muutoinkin nykyisin trendinä olleet jo pitkään ja taas reilu 10 vuotta sitten huonekalujen ja lattioiden trendinä oli pähkinänruskea. Itse pidän valkoisesta ja sen tuomasta valosta/raikkaudesta. Varmasti jos rahatilanne sen sallisi, niin kotini olisi raikkaan valkoinen. Tällä hetkellä täytyy vain tyytyä tuohon pähkinänruskeaan lattiaan, puunvärisiin kaappeihin, sekä ruskeaan ruokapöytään. Taas ne muutamat ihanan raikkaat valkoiset kalusteet ja valkoinen piano, tuovat heti hymyn huulille. Pidän valkoisesta myös sen vuoksi, ettei pöly niin näy ja 6 lemmikin kanssa kaksiossa tämä on tärkeä seikka, kuten myöskin robotti-imuri ;D Pitäisin muuten varmasti myöskin mustista vaatteista, mutta tällä lemmikkimäärällä mustia vaatteita ei kannata ostaa tai joutuu kävelemään vaateteippirulla taskussa. 😀
Tuo on kyllä totta, että on ihanaa, kun pöly ei näy! Muistan kun kymmenisen vuotta sitten itsellänikin oli tummanruskeita huonekaluja ja ai että kuinka ärsytti, että niiden pinnalla oli hetkessä pölyä.
Minä tykkään nimenomaan valkoisista huonekaluista! Joskus 90-luvun lopussa, 2000-luvun alussa kaikki huonekalut olivat joko pyökkiä tai muuta puunsävyä, sekä autoa puuta olevat, että ne ”Sotkan lastulevyiset” ja minä kun olen aina vain, lapsesta saakka, halunnut valkoista!
Tykkään myös verhoista ja matoista, ne pehmentävät ihanasti minusta kotia, mutta valkoisina nekin, kiitos!! Ja ei, ei ole ollut ongelmia vaikka on kaksi poikaa 😀
Tyynyt, torkkupeitot, leikkokukat ja taulut tuovat meillä sitten väriä. Olohuoneessa violettia ja dusk rose (mites tää sävy kääntyykään suomeksi…?), makuuhuoneessa vihreää, keittiössä sinistä ja harmaata 🙂
Tosin kun ostimme tän nykyisen kodin niin tein yhden ”hurjan” ratkaisun ja tapetoi olohuoneen yhden seinän! Muuten kaikki seinät ovat valkoista, mut siinä on sitten vähän tummempaa väriä joka sopii muihin väreihin olkkarissa. Enkä ole katunut.
Kuulostaa aivan ihanalta! <3
Omaksi onnekseni mieheni antaa minun sisustaa kotimme juuri niinkuin haluan. Keittiössä päävärinä ruusukulta ja valkoinen, makuuhuoneessa viininpunainen ja valkoinen, kylpyhuoneessa babypink ja valkoinen. Muissa huoneissa eli olohuoneessa ja eteisessä on vain valkoista, harmaata ja puunväriä. Voi kuulostaa sekavalta mutta minullakin valkoista on eniten koska se rauhoittaa.
Ja pakko sanoa että minullekaan ei valkoisesta tule sairaala mieleen, sairaalaväri on itselleni se vihreänsinertävä mitä en halua kotiini missään muodossa. Vaikka silmienvärille ei mitään mahda kun ne on sinivihreäharmaat 😀
Kuulostaa todella kauniilta sävypaletilta, tuollaisesta pitäisin itsekin varmasti paljon. 🙂
Meillä on musta-valkoinen koti. Sinne tänne oo sitten sirotellu turkooseja ja punaisia ja keltaisia kirppislöytöjä. Aiemmin meillä oli paljon lämpimiä värejä eli ruskeaa ja kermanvaaleaa ja sitä ennen sinistä ja valkoista. Kaikista tyyleistä ihmisillä on riittäny sanomista.. esim keittiön tuolien pehmusteille (sini-valkoiset) anoppi kieltäytyi istumasta, kun on väärän väriset.
No siinä on isänmaallinen anoppi, kun ei sinivalkoisen päälle laske takapuoltaan! 😀
Mä tykkään valko-harmaa-musta tyylistä, mutta silti jotain pieniä väriläiskiä (esim kukka, kynttilä tai värilliset kaapin kahvat). Ite oon keittiöremontin yhteyteen ettimässä laminaattia joka on vaalea mutta ei harmaa, puinen kuosi mutta ei liikaa. On muute ollu vaikee löytää sellasta tykkään vaaleesta ja modernista, mutta haluan kuitenkin vähän ”lämpöä” kotiin. Tiedä vielä että miten xD
Minä tykkään harmaasta. Lattia on harmaa ja seinät maalarinvalkoiset (eli harmaat). Harmaaseen voi yhdistää kivasti värejä, esim. olohuoneen nojatuoli, matto ja verhot ovat punaiset. Sohva on harmaa, mutta haaveilen punaisesta sohvasta. Makuuhuoneen tekstiilit taas ovat tummansinisiä. Eteisestä tulee todennäköisesti harmaa limenvihreillä (esim. PANTONE 3561 C) yksityiskohdilla, että sisälle on mukava tulla.
Nyt tähän hommaan on tullu pieni särö, sillä haluan maalata seinät käytävästä valkoiseksi, joka on harmaa ja vihreä. Löytyi vielä oikea sävykin! Muut seinät ovat sitä ”tylsää maalarinvalkoista”.
Materiaaleissa on siirtynyt puuhun. Puuta ei maalata, vaan esim. sävylakataan (HARMAAKSI!) niin, että puun syyt jäävät näkyviin. Makuuhuoneessa on mahonginväriseksi petsattua puuta ja se sopii hyvin tummansinisen kanssa.
Mulla kodista tekee kodin punainen sohva. Se antaa jotain isoa mielihyvää ja lämpöä mulle, ku kotona rojahtaa punaisen sohvan syliin. Muuten ei oo niin isoa väliä ja sen kyllä huomaa. 😀
Miksihän sisustusjutuistaki on tehty tommonen ihme kilpailu ja arvostelemisen aihe? Mitä väliä muitten sisustuksella ees on? Oma kotihan se on tärkein olla semmonen, että ite sielä viihtyy.
Mielestäni on hassua, miten suuri tarve ihmisillä on arvostella ja arvottaa muiden valintoja. Rakastan kuvia asunnostanne ja mielestäni se on erittäin kaunis ja kotoisa, mutta omasta talostani olen minimoinut valkoiset pinnat ja valinnut itsestäni rauhallisen sinisiä sävyjä. Viimeisessä vuokra-asunnossa asuimme alle puolivuotta ja silti ison mustan koiran jälkeen, joka rojahti makuulle seinästä valuen, sai valkoista hangata omaan makuun ihan tarpeeksi puhtaaksi. Huomaan myös lämpimien puupintojen rentouttavan ja olevan itselleni tärkeä asia. Tavaraa on omaan makuuni liikaa, mutta parisuhteessa tulee tehdä kompromisseja ja mies on maksimalisti,jolle taulut, matot ja tavarat ovat ne, joilla kotoisuus syntyy.