Millä meikkisiveltimet OIKEASTI kannattaa pestä

Parin viime vuoden aikana lähes jokaisen meikkaajan meikkipussiin on tullut täytettä paitsi meikeistä myös niiden levittämiseen tarkoitetuista siveltimistä. Yhä useampi omistaa entistä enemmän meikkisiveltimiä, minkä vuoksi siveltimien pesua koskevat googlettelut ovat olleen viime vuonna huipussaan.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Siveltimien puhdistukseen löytyy netistä paljon postauksia, jotka summaavat yhteen sivellinten pesun perusjutut ja antavat vinkkejä hyvistä tuotteista. Monilla on kuitenkin silti kysymyksiä, jotka ovat jääneet ilman vastausta. Toivottavasti tästä postauksesta on apua niille, joita sivellinten pesuun liittyvät asiat vielä askarruttavat.

Juttuhan on nimittäin niin, ettei jokaista sivellintä voi pestä samalla tuotteella saadakseen optimaalisen lopputuloksen. Eihän kaikkia vaatteitakaan pestä samalla lailla!

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Onko sillä sitten väliä, peseekö meikkisiveltimet shampoolla, käsisaippualla vai sivellinten pesuun tarkoitetulla tuotteella?

On ja ei. Itse suosittelen käyttämään hieman erilaisia tuotteita riippuen siitä, millainen sivellin on kyseessä, mihin tarkoitukseen sitä käyttää ja kuinka usein sitä pesee.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Tärkeintä on ottaa huomioon, mistä materiaalista sivellin on tehty ja millaisten tuotteiden kanssa sitä käyttää.

Meikkivoiteiden, peiteaineiden ja muiden nestemäisten meikkipohjatuotteiden  (tai luomivärien) levitykseen kannattaa yleensä käyttää synteettisestä harjaksesta valmistettuja siveltimiä, sillä niiden harjakset ovat sileitä eivätkä siksi ime meikkituotteita itseensä kuten huokoisemmat, aidoista karvoista valmistetut meikkisiveltimet.

Synteettiset harjakset eivät kuivu samalla lailla kuin aitokarvaiset harjakset, joten ne kestävät pesevämpiä tuotteita – ja usein käyttötarkoituksensa vuoksi myös tarvitsevat sellaisia. Mikäli kyseessä on esimerkiksi meikkivoide- tai peiteainesivellin, kannattaa pesuaineeksi valita hieman pesevämpi tuote – varsinkin, mikäli sivellintä ei pese ihan jokaisen käyttökerran jälkeen.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Itse pesen meikkivoidesiveltimeni ja peiteainesiveltimeni käsisaippualla tai toisinaan jopa käsitiskiaineella, sillä  varsinkin tiiviistä ovaalisiveltimistä on todella hankalaa saada täysin puhtaita miedommilla puhdistustuotteilla.

Puuterimaiset meikkituotteet lähtevät siveltimistä irti yleensä voidemaisia helpommin, joten esimerkiksi puuterisiveltimet ja poskipunasiveltimet voi puhdistaa hieman kaikkien siveltimien yleispesuun tarkoitetulla sivellinsaippualla tai vaihtoehtoisesti shampoota tai käsisaippuaa käyttäen.

Jos sivellintä pesee usein, riittää sen pesuun hellävaraisempi tuote kuten vaikka shampoo, mutta jos taas hieman harvemmin, on pesutehoiltaan shampoota voimakkaampi käsisaippua parempi vaihtoehto.

Arvokkaampien siveltimien pesuun on usein turvallista valita nimenomaan siveltimien pesuun tarkoitettu tuote, jottei siveltimiä tule tietämättömyyttään pilaamaan liian pesevillä aineilla.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Luomivärisiveltimien kanssa pätevät samat jutut kuin meikkipohjasiveltimienkin kanssa. Jos siveltimiään pesee usein, riittää niiden pesuun hellävaraisempi tuote, mutta jos pesukertojen välillä mahtuu paljon käyttökertoja ja tummia luomivärisävyjä, kannattaa pesuun valita pesevämpi tuote – tai vaihtoehtoisesti pestä sivellin kahteen tai jopa kolmeenkin kertaan.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Voidemaisten tuotteiden kanssa käytettäviä silmämeikkisiveltimiä kannattaa myös pestä tehokkaammin puhdistavilla tuotteilla.

Meikkisienet vaativat puolestaan usein hieman voimakkaammin pesevää tuotetta, jotta niihin imeytynyt meikkivoide lähtee puhtaaksi, mutta mikäli niitäkin pesee päivittäin, voi miedompikin puhdistustuote riittää.

Jos hommaa ei tahdo lähteä hifistelemään liikaa, niin minusta helpoimmalla pääsee, kun hankkii yhden sivellinten pesuun tarkoitetun saippuan ja syväpuhdistaa meikkivoide- ja peiteainesiveltimiään voimakkaammin pesevää tuotetta käyttäen aina tarvittaessa.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Se, kuinka usein siveltimensä pesee on täysin makuasia. Itse pesen meikkivoidesiveltimeni noin viiden käyttökerran jälkeen, sillä sen jälkeen siveltimen harjakset ovat jo klimppaantuneet niin paljon yhteen, ettei sillä saa enää siistiä meikkipohjaa. Meikkivoidesiveltimen voisi kyllä pestä useamminkin, mutta olen tässä vähän laiska.

Luomivärisiveltimet päätyvät pesuun noin viikon käytön jälkeen, mutta yleensä vaihtelen siveltimien välillä niin paljon, etten edes muista, kuinka monta kertaa kutakin sivellintä on käytetty.

Käytänkin siveltimieni puhdistamiseen välillä siihen tarkoitettua suihketta, mutta en suosittele suihkeiden jatkuvaa käyttöä, sillä monet niistä sisältävät paljon alkoholia (kuivuu nopeasti ja tappaa pöpöjä samalla), joka saattaa kuivattaa siveltimiä ja siten jopa katkoa niiden harjaksia.

Oma suosikkituotteeni sivellinten puhdistukseen on Beautyblenderin Solid Blendercleanser-sivellinsaippua ja meikkisieneni puhdistan mielelläni saman merkin nestemäisellä Liquid Blendercleanser -sivellinsaippualla.

Näin peset meikkisiveltimet oikein

Millä te puhdistatte meikkisiveltimenne ja kuinka usein?

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

12 kommenttia artikkeliin ”Millä meikkisiveltimet OIKEASTI kannattaa pestä”

  1. Meikkisienen joka käytön jälkeen käsisaippualla ja joskus vahvemmalla intiimipesuaineella, jota en allergian vuoksi voi muuten käyttää. Muiden siveltimien pesun yhteydessä pesen meikkisienen kaksivaiheisesti: ensin öljyllä ja sitten tiskiaineella.

    Kabukit pesen kun alkavat tuntua siltä, ehkä kerran kuussa. Niiden pesuun käytän Marseille-saippuaa. Silmämeikkisiveltimet pesen samalla saippualla, kun tuntuu että kaikki suosikit ovat käytettyjä ja vielä väärillä väreillä. Tämä tapahtuu turhan harvoin, jolloin pestäviä siveltimiä on mahdoton määrä.

    Skunkit yms. pesen joka käytön jälkeen päällisin puolin ja perusteellisemmin muiden siveltimien pesun yhteydessä.

  2. BeautyBlenderin pesen ennen jokaista käyttökertaa, koska se pitää muutenkin kastella ja kuivahtaneena se puhdistuu nopeammin. Jos olen laiska/on kiire niin saatan skipata pesun ja kastelen vain.

    Cushionien puffit koitan pestä kerran kuussa, samoin puuteriin käytettävät puffit ja siveltimet. Tosiasiassa se venyy niin paljon, että pesen ne sitten, kun meikki ei enää levity kuten aiemmin. Pesen kaikki meikkivälineeni sappisaippualla ja haalealla vedellä ja hyvin lähtee liat pois 🙂 Sitten annan kuivua 2-3 päivää ennen kuin laitan takaisin meikkipussiin etteivät ne vahingossakaan homehtuisi 😀

  3. Käytän Marseille-saippuaa lähes kaikkien siveltimien, sienten ja vippojen pesuun. BB:n pesen joka käytön jälkeen sen mukana tulleella palasaippualla. Olen ottanut tavaksi pestä joka ilta yhden siveltimen, siinä ei kauaa mene ja tällä tavalla mulla on aina puhtaita suteja. 🙂 En tosin aivan hirveästi edes käytä niitä, arkena en ehdi käyttää esim. luomivärejä ollenkaan.

    • Paras keino pestä siveltimet on aito, valkoinen Marseille-saippua.
      Saippua kestää vuoden ja tekee siveltimistä ja sienistä puhtaat ilman kemikaaleja. On myös edullinen. Itse käytän Marius Fabren saippuaa.

  4. Pesen kaikki siveltimet ja sienet Marseille-saippualla. Mulla on myös BB:n palasaippua, mutta se on käytössä vaan matkoilla. Meikkivoidesiveltimen pesen jokaisen käyttäkerran jälkeen. Beauty blenderin pesen siinä vaiheessa, kun siinä ei ole enää puhdasta kohtaa, jonka voisi dipata meikkivoiteeseen. Luomivärisiveltimet tai muut puuterikäyttöiset pesen harvemmin.

  5. Mulla on aina sunnuntaisin sutisavotta ja pesen viikon varrella käytetyt siveltimet joko marseille-saippualla tai Beautyblenderin saippualla. Beautyblenderit pesen ennen käyttöä, koska mun mielestä kuiva sieni puhdistuu paremmin kuin kostea.
    Olen aika neuroottinen sivellinten puhtauden suhteen ja esim. peitevoidesivelmet putsaan käytännössä jokaisen käyttökerran jälkeen Kicksin pikaputsarisuihkeella.

  6. Marseille täälläkin käytössä. Se on halpaa ja helppo pitää mukana esim. matkoilla. Samalla saippualla voi sitten pestä vaikkapa nyrkkipyykkiä tarvittaessa. Marseillessa on kasvisöljyjä, joten se samalla hoitaa sivellintä.

  7. Lushin Seanikilla lähtee mähmä kuin mähmä oli sitten sivellin tai sieni.

    • Huuhdon omani puhtaaksi ihan vaan vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen. En ole kokenut, että jäisi yhtään likaiseksi ja vaatisi tehokkaampaa puhdistusta. 🙂

Kommentointi on suljettu.