Millaista on asua minitalossa?

Muutimme kolme kuukautta sitten uuteen kotiimme, joka on yhteensä 34 neliöstä koostuva erillistalo.

(Erillistalo näyttää omakotitalolta, mutta eroaa omakotitalosta siinä, että se on osa asunto-osakeyhtiötä, eli siellä asuessa pätevät taloyhtiön järjestyssäännöt eikä vastuu kaikesta ole asukkaalla itsellään kuten omakotitalossa asuessa.)

Hieman yli neljään metriin kohoavassa talossa on virallisesti 19 neliötä, mutta koska yläkerta on rakennettu niin, että parvella kattokorkeus ylettyy 190 senttiin, mahdumme keskivertoa lyhyempinä ihmisinä seisomaan siellä hyvin.

Tämän myötä parven 14 epävirallista lisäneliötä tuntuvat aivan tavallisilta asuinneliöiltä epävirallisuudestaan huolimatta.

Näiden 33 käyttökelpoisen asuinneliön lisäksi talossamme on vielä yhden neliön varastotila, jonne pääsee käsiksi ulkoapäin.

Lue myös: Ensifiiliksiä minitalossa asumisesta

Visor kaihtimet kokemuksia Virve Fredman

Kotimme kaltaista 34 neliön taloa kutsutaan arkikielessä minitaloksi tai pikkutaloksi (engl. tiny house), sillä se on tavallista omakotitaloa pienempi.

En ole täysin varma, mikä on Suomessa omakotitalon vähimmäisneliömäärä, mutta ainakaan täällä Ruotsissa näin pieniä taloja ei saa yksinään rakentaa tontin ainoaksi taloksi, vaan täällä nämä pienet talot ovat tontilla olevien isompien omakotitalojen tai paritalojen lisärakennuksia.

Yleisesti siis ajatellaan, että tämän kokoinen talo on pieni ja sen myötä sen myös uskotaan olevan ahdas asua – ja onhan se totta, että 34 neliön talo kuulostaa sekä pieneltä että ahtaalta vain neliölukua tuijottaessa.

Koska taloista puhutaan pikkutaloina, on termi vakiintunut myös omaankin suuhuni.

Ennen pikkutaloomme muuttamista mietinkin, kuinka tulemme mahtumaan siihen, tuntuisiko siellä eläminen tosiaan niin ahtaalta, mitä monet uskovat sen olevan ja millaista pikkutalossa ylipäätään olisi elää.

Olisiko se erilaista, jännittävää ja jopa erikoista?

Lue myös: 3 kuukautta kahden huonekalun soluhuoneessa

Millaista on asua pikkutalossa Virve Fredman minimalismi

Nyt kolmen pikkutalossa asutun kuukauden jälkeen voin kuitenkin todeta, että pienessä talossa asuminen on oikeastaan varsin samanlaista kuin isommassakin talossa asuminen.

Talossa on toki vähänlaisesti neliöitä, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, että siellä tuntuisi olevan puutetta tilasta.

Kun muutimme pikkutaloon, sainkin usein kuulla kysymyksiä siitä, eikö pieni talo olisi ahdas asua ja eikö siellä tuntuisi, että seinät kaatuvat päälle.

Käytäntö on osoittanut, että vastaus molempiin kysymyksiin on omalla kohdallamme ei.

Pienessä talossa ei ole vielä toistaiseksi ainakaan kertaakaan tuntunut ahtaalta asua.

Lue myös: 12 asiaa, jotka eivät kuulu minimalistiseen elämääni

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Itseasiassa tilaa on tuntunut olevan todella reilusti ja sisustusta miettiessä meidän on jopa täytynyt miettiä, kuinka tyhjää tilaa kannattaa täyttää, jotta siellä tuntuu kotoisalta eikä vain siltä, että on miniatyyrikodissa.

Pikkutaloa sisustaessa kun voi käydä helposti niin, että uskoo, että kaiken tulee olla pientä ja kompaktia, minkä seurauksena siellä täällä on pieniä, ehkä jopa kokonsa vuoksi hieman epäkäytännöllisiä asioita ja niiden ympärillä paljon hyödyntämätöntä tilaa, jonka ei tarvitsisi olla tyhjillään.

Pienessä tilassa asuessa yllättävintä onkin ollut tajuta, että sinne voi rohkeasti tuoda myös ihan reilun kokoisia huonekaluja eikä kaiken tarvitse välttämättä olla pikkuriikkistä.

Esimerkiksi parvellamme olisi tilavampaa, jos meillä olisi 180 senttiä leveän king size -sängyn sijaan kapeampi sänky, mutta iso sänky on ihana eikä parvella tarvitse tilaa muulle.

Toki sinne mahtuisi edelleen muutakin jos haluaisimme.

Lue myös: 33 YouTube-kanavaa minimalismista ja yksinkertaisemmasta elämästä

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Toinen esimerkki tästä oli, kun mietimme, minkä kokoisen ruokapöydän hankkisimme.

Alunperin olimme miettineet kätevältä vaikuttaneita klaffipöytiä ja muita pieneen tilaan meneviä ratkaisuja järkeillen itsellemme, että sellainen olisi parasta tilan säästämisen kannalta.

Eihän meitä muutenkaan olisi yleensä pöydän ääressä kuin vain me kaksi, joten miksi hankkia isoa pöytää.

Kun sitten parisen kuukautta pienessä talossa asuttuamme ja tapojamme kuulosteltuamme vihdoin päätimme valita meille ruokapöydän totesimme, ettei meidän ole mitään järkeä valita tilaan pientä ja kompaktia ruokapöytää, sillä tilaa oli isommallekin pöydälle emmekä keksineet, mihin muuhun sitä olemassa olevaa tilaa tarvitsisi käyttää.

Olimme tilapäisesti käyttäneet ruokapöytänä vanhasta asunnosta tuomaamme kapeaa työpöytää ja käännelleet sitä kokeilumielessä eri suuntiin todeten lopulta, että oli vain typerää pitää ruokapöytänä sellaista rimpulaa.

Emme kaivanneet pöydän sijaan isoa ja avaraa tanssilattiaa vaan riitti, että kotoisan, ääreensä kutsuvan pöydän ympärillä mahtui liikkumaan ilman, että tuntui ahtaalta.

Lopputuloksena päädyimme tilaamaan pyöreän pöydän, jonka halkaisija on metrin.

Pöytä saapui meille vasta äskettäin, mutta siitä tuli heti sohvan ohella suosikkipaikkani.

(Työpöytä päätyi alkuperäisen suunnitelmamme mukaisesti puolisoni käyttöön hänen työhuoneeseensa.)

Lue myös: Tee kodistasi helpommin siivottava näillä minimalistin vinkeillä

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Varsinaista tilaa kodissamme ei tosiaan ole koskaan tuntunut olevan liian vähän, mutta sen sijaan keittiössä on välillä tuntunut olevan liian vähän laskutilaa tavaroille.

Jos esimerkiksi astianpesukone on päällä tai sitä ei ole ehtinyt (viitsinyt…) tyhjentää, tulee astioita laskettua keittiön tasolle.

Nämä astiat valtaavat helposti tuon varsin rajoitetun tilan ja jos siinä vaiheessa haluaa alkaa laittaa ruokaa, ei saatavilla oikein ole tilaa, jolle levittäytyä – varsinkaan, jos kokkaukseen kuuluu keittolevyjen käyttöä ja vaikkapa uunista haluaa vielä ottaa ulos pellin ja asettaa senkin vielä jonnekin.

Tämä ongelma oli kuitenkin enemmän vain järjestelykysymys ja ratkaisimme sen ostamalla tosiaan reilun kokoisen ruokapöydän, jolle mahtuu tarvittaessa levittäytymään ja jonka ääressä riittää tilaa puuhastella.

Lue myös: 5 tapaa kokeilla minimalismia

Millaista on asua pikkutalossa Virve Fredman minimalismi

Toinen kodin ongelmakohta on ollut eteinen, jollaista pienessä talossamme ei varsinaisesti ole – ulko-ovesta kun astuu käytännössä suoraan keittiöön, joka oikeastaan sekin on jo olohuonetta.

Eteisessä vallitseekin vielä toistaiseksi helposti sotku, kun eri tilanteisiin sopivia kenkiä ei tule käytön jälkeen järjestelleeksi kaappiin, vaan ne vain potkii jalastaan lattialle.

Vastaavalla tavalla sisäänkäynnin edessä olevalle lattialle tulee helposti laskettua ja jätettyä kaikenlaista ihan vain laiskuutta, mistä syntyy helposti sotkua.

Näin kesällä tilanteen ratkaisemisella ei ole tuntunut olevan kiirettä, mutta syksyä kohti mentäessä oven eteen on hankittava kuraisilta kengiltä suojaava matto ja eteisen pienen komeron sisus on rakennettava niin, että siellä on useampi kerros tilaa kengille sekä laskutilaa repuille ja laukuille.

Tässäkin kyse on siis enemmän järjestelystä kuin tilan puutteesta ja tarvittaessa eteiseen voi myös vaikka lisätä erillisen säilytyskalusteenkin.

(Toistaseksi emme ole sitä vielä tehneet, sillä emme ole vielä saaneet arjen kokemuksen kautta selville, millaista ratkaisua juuri siinä kohdassa asuntoa mahdollisesti tullaan tarvitsemaan.)

Lue myös: Minimalistinen, yhden huonekalun makuuhuone

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Usein esitetyn, kysymysmuotoon puetun olettamuksen mukaisesti pienessä kodissa ei kuitenkaan koskaan ole tuntunut ahtaalta ja siltä, että seinät kaatuisivat päälle.

Veikkaisin, että minusta voisi alkaa melko helposti tuntua siltä, jos asuisin puolisoni kanssa tavallisessa matalakatoisessa 34 neliön kerrostaloasunnossa, mutta pikkutalon pohjaratkaisu tuo sekä omaa rauhaa että avaruutta ja tilan tuntua.

Ratkaisevinta avaruuden tunnussa on alakerrassa aukenevan olohuoneen ja sitä kehystävien ikkunoiden neljän metrin korkeus.

Yhdessä ne tekevät tilasta sekä avaran että valoisan, minkä takia siellä ei tunnu ahtaalta vaan päin vastoin siltä, että siellä on reilusti tilaa hengittää ja levitellä jäseniään eri suuntiin.

Olemme haluneet ylläpitää tätä tunnetta sillä, että olemme jättäneet seinät valkoisiksi ja minimoineet niille kiinnitettävien asioiden määrän.

Koen itse, että esimerkiksi täydet, korkeat ja kirjavat kirjahyllyt voisivat tehdä tilasta ahtaamman tuntuisen.

Olemme myös olleet älyttömän tyytyväisiä aiemmin esittelemiini Visor-kaihtimiin, jotka tuovat meille täyden yksityisyyden, mutta eivät pimennä asuntoamme, vaan suodattavat pistävänkin auringonvalon pehmeäksi.

Lue myös: KonMari ja minimalismi – näin ne erovat toisistaan

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Toinen merkittävä asia on kodin pohjaratkaisu, joka mahdollistaa oman tilan saamisen aiempaa, neliömäärältään kolmisen kertaa isompaa loft-asuntoamme paremmin.

Sekä minä että puolisoni kaipaamme molemmat ympärillemme omaa rauhaa ja omaa tilaa, joiden voisi luulla olevan kortilla kahden aikuisen jakamassa 33 asuinneliön pikkutalossa.

Käytännössä näin ei kuitenkaan ole, sillä koska pikkutalossamme on kaksi oleskeluun hyvin kelpaavaa kerrosta ja yläkerrassa makuuparven takana olevassa puolisoni työhuoneessa on jopa ovi, saavat molemmat kotona ollessa aiempaa helpommin oman rauhan.

Asia, jota vanhassa loft-asunnossamme kaipasimme aivan erityisesti olikin juuri ovi, jonka voi halutessaan sulkea.

Sellaista vanhassa asunnossamme ei nimittäin oleskelutilojen välillä ollut – ellei sitten halunnut vetäytyä vaatehuoneeseen, siivouskomeroon, kylpyhuoneeseen tai asunnon sisään koottuun puolisoni studioboksiin, jossa oleilua rajoitti vajavainen ilmanvaihto.

Lue myös: Minimalistiset hamam-pyyhkeet

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Yksi pienen talon pieniksi odotetuista tiloista, joka yllätti meidät suurudellaan on kylpyhuone.

Voisi olettaa, että sen koosta olisi pienessä talossa tingitty ja itseään voisi pahimmassa tapauksessa varautua suihkuttelemaan vessanpöntön päällä, mutta onneksi näin ei ollut.

Kylpyhuoneemme on itseasiassa jopa tilavampi kuin vanhassa asunnossamme ja liikkumistilaa lisää se, että neliskulmaiseksi aukeavan suihkukaapin ovet saa taitettua sivuun pois tieltä – usein emme tosin edes taita niitä minnekään, sillä kylpyhuoneessa on hyvin tilaa muutenkin.

Kylpyhuoneeseen oli tehty tilaa myös isolle kuivaavalle pyykinpesukoneelle, joten käytäntö osoitti lopulta, että saatoimme laittaa pyykinkuivaustelineenkin varastokomeroomme, sillä sille ei ole ollut tarvetta.

Mahdollisia kevyesti kosteiksi jääviä pyykkejä mahtuu helposti kuivattelemaan kylpuhuoneessa hetken muutenkin jos joskus on tarvetta.

Lue myös: 8 kuukautta ilman sänkyä – tämän vuoksi sänky kuitenkin palasi

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Yleisesti tuntuu, että pikkutalossa on tilaa eikä missään kohdassa kotia tunnu koskaan siltä, että jostakin pitäisi esimerkiksi yrittää mahtua kulkemaan tai että itseään kolhisi jatkuvasti jonnekin.

Sellaiset tuntemukset ovat varmasti yleensä niitä, jotka saavat tilan tuntumaan liian pieneltä ja epäkäytännölliseltä.

Toistaiseksi asunnossamme on vapaan lattiatilan ansiosta runsaasti sellaisia paikkoja, joihin olisi luontevaa sujauttaa tavaroiden säilytykseen sopiva kaappi, hylly tai lipasto.

Kuten kuitenkin aiemmassa postauksessani pohdiskelin, on kodin säilytystila riittänyt toistaiseksi meille varsin hyvin, joten jos sitä tarvitaan lisää, järjestyy sitä ongelmita.

Varsinkin puolisoni käyttämässä työhuoneessa olisi helposti mahdollisuuksia säilytystilan lisäämiselle, mutta  ainakaan nyt sille ei ole ollut tarvetta enkä usko, että tulee liiemmin tulevaisuudessakaan olemaan.

Lue myös: Miksi minimalistin kotona on aina valkoista?

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Loppujen lopuksi ainoa asia, joka kuitenkin voisi olla suurempi on talomme ulkovarasto.

Kopissa on yhden neliömetrin verran lattiatilaa, mikä riittää kyllä paremmin kuin hyvin tavallisten tavaroiden kuten matkalaukkujen säilytykseen, mutta ainoa ongelma on, ettei sinne ole kätevää sujauttaa polkupyöriä.

Koska meillä ei ole autoa, ovat polkupyörät ahkerassa käytössä säiden salliessa. Syyssateiden aikaan ja varsinkin talvella ne kuitenkin halusi voida helposti laittaa suojaan säältä.

Olemme välillä leikitelleet ajatuksella, että käyttöön voisi olla mukavaa hankkia halpaa peruspyörää parempi pyörä tai jopa sähköpyörä, mutta muunmuassa olemattomien säilytysmahdollisuuksien vuoksi olemme haudanneet haaveet sellaisista toistaiseksi – enkä oikeastaan tiedä, olisiko sellaiselle ihan oikeasti edes tarvetta, kun vanhatkin ajavat asiansa ihan hyvin.

Kaiken kaikkiaan talomme 34 neliötä palvelevat siis kuitenkin tarpeitamme (pyörävaraston puuttumista lukuunottamatta) paremmin kuin hyvin ja ovat meille riittävä asuintila.

Käytännön myötä on siis käynyt ilmi, että pikkutalo on tosiasiassa sopivan kokoinen talo enkä usko, että nykyisenkaltaisessa elämäntilanteessa tulisimme haikailemaan uuden kodin perään vain lisäneliöiden vuoksi.

Lue myös: Kuinka Tukholmassa voi asua halvalla, kun asunnot ovat kalliita?

Millaista on asua pikkutalossa minimalismi Virve Fredman

Millainen on teille sopiva kodin neliömäärä?

19 kommenttia artikkeliin ”Millaista on asua minitalossa?”

  1. Tuli vaan mieleen, että eikö taloyhtiössä ole mitään paikkaa, jossa säilyttää pyöriä? Tai missä on esim. ruohonleikkuri? Voisiko kysyä, saisiko sellaiseen varastoon laittaa?

    • Ei ole mitään yhteissäilytystiloja tai muitakaan yhteistiloja valitettavasti. Taloyhtiö koostuu seitsemästä minitalosta ja seitsemästä paritalosta ja pikkutaloissa on omat neliön varastokomerot, paritaloilla sitten kullakin omat vähän isomman säilytystilat omilla tonteilla. Ei siis näin ollen ole myöskään mitään yhteisiä ruohonleikkureita yms. eli jokainen omistaa, mitä itse tarvitsee. 🙂

  2. Kiva esittely ja onnea uuteen kotiin! Sopisiko varastoon seinäteline pyörälle, eli pyörä nostetaan pystyyn roikkumaan? Tai akuutisti itse olen harkitsemassa autottomana Tern GSD pitkäperäpyörää ja sen voi nostaa pystyyn ilman telinettä, ja ohjaustanko kääntyy myös litteäksi. Teille varmasti turhan järeä ratkaisu, mutta kunhan tulin maininneeksi kun tuli mieleen 🙂

    • Kiitos! ❤️ Täytyy tutkailla tarkemmin, onko mitään toivoa saada pyörät varastoon pystypäin. Puoliso epäili, että ei ole, mutta täytyy vielä tutkia. 🙂

      Kiitos kun mainitsit tuosta pyörästä, piti heti uteliaana googletella siitä! 🙂

  3. Mielestäni tämmöinen konsepti saisi tulla Suomeenki isommalla rytinällä. Tämän kokoinen asunto ei poikkea yhtään kerrostaloyksiöistä ja Helsingin ytimessä asutaan jopa pienemmissä neliöissä. Itse viihdyn omassa 33 neliön yksiössä kivasti, mutta koska olen musiikkia kuunteleva ja tykkään katsoa leffoja hyvällä äänentoistolla, niin tällainen erilliskoti ilman seinänaapureita olisi juuri loistava. Ystäväni asuu vähän landella kesämökissä joka on rempattu juuri tämmöiseksi minikodiksi vuoden ympäri asumiseen (toki mökki sijaitsee isolla tontilla ja kaupanpäälle viikonloppuisin vanhemmat ovat tontin toisella reunalla sijaitsevassa ”päätalossa”. Rakentaminen ja tontit ovat pk-seudulla niin kalliita ettei viittisi maksaa itseään kipeäksi siitä että saat alle 50neliön omakotitalon 🙁

    • Toivottavasti pikkutalot lisääntyisivät! Itsekin viihdyin yksin hyvin 27 neliön yksiössä Kalliossa asuessani, mutta täytyy myöntää, että en olisi viihtynyt siellä yhtä hyvin puolison kanssa, vaikka olisi ollut pari neliötä lisää, eli pohjaratkaisulla on merkittävä rooli. 🙂

  4. Hei, kiva juttu! Olisi kiva lukea juttu (kuvineen tietysti! ) teidän vaatesäilytyksestä 🙂 ja esim. Miten/ missä siivousjuttujen tms.säilytys, vaikka uskonkin ettei niitä varmaan paljoakaan ole. T.vanhan rintamamiestalon asukas jossa ei ole hyvin säilytys /kaappitiloja 🙂

    • Kiitos toiveesta! 🙂

      Lähes kaikki henkilökohtaiset tavarani ovat olohuoneen sohvana toimivien Vallentuna-säilytysmodulien yhdessä laatikossa. Omistan parisenkymmentä vaatetta, joten ne ovat siellä viikattuna/rullattuna. En tykkää silittää, joten minulla on oikeastaan vain vaatteita, jotka eivät kaipaa silitystä, eli niiden ei tarvitse roikkua missään.

      Imuri meillä on eteisessä seisomassa, koska sitä tarvitsee oikeastaan päivittäin ja muuten sitten ne muutamat tarvittavat siivousaineet ja kestorätit ovat joko allaskaapin alla tai vessassa olevan säilytyskalusteen kaapissa. Meillä on melko vähän mitään siivoustarvikkeita, kun yhdellä yleispuhdistusaineella ja kestoräteillä pärjää pitkälle. Lisäksi sitten on ostettu lattian pesuun ja yleispuhdistukseen sopivia kertakäyttöliinoja, jotka ovat joskus käteviä käyttää.

  5. Tää kiinnostaa muakin! Säilytättekö vaatteita miehen työhuoneessa vai onko jossain nurkassa kiinteä komero?

    Mua hitusen nauratti, kun kerroit ”suuresta” ruokapöydästäsi. Me nimittäin asuimme vielä äskettäin vain vähän teidän asuntoanne suuremmassa kodissa ja siellä meillä oli olohuoneessa omasta mielestämme jättimäinen matto. Nyt uudessa, reilusti tilavammassa kodissa sovittelimme mattoa joka huoneeseen, mutta se oli niin alimittainen kaikkialla, että päätimme luopua siitä. Pienemmässä asunnossa luksuksen määritelmä on selvästi erilainen kuin isommassa kodissa ja se on omalla tavallaan hauskaa ja helpottavaa, kun eri ympäristössä voi tulla tyytyväiseksi eri asioista 🙂

    • Laitoin tuohon ylle juttua omasta vaatteiden säilytyksestä ja tähän vielä lisään, että puolisollani puolestaan on oman työhuoneensa senkissä laatikossa vaatteita ja sitten varastokomerossa puku pukupussissa virallisempia menoja varten. Meillä on varsin vähän vaatteita, joten tämä riittää.

      Kodin ainoa kiinteä komero on eteisen alle 40 cm leveä komero, jossa olemme itse päätyneet säilyttämään takit, kengät ja laukut. 🙂

      Täysin totta tuo, että eri ympäristössä eri asiat tekevät tyytyväisiksi, kun tarpeetkin voivat olla niin toisenlaiset! 🙂

  6. Neliöillä ei mahdollisesti ole paljoa merkitystä itselle. Kunhan asunnossa on kolme huonetta joista saa ovet kiinni tarvittaessa, sekä kaappitilaa. Kokemusta on asunnoista joissa kaappitilaa ei ole. Isompikin asunto käy silloin helpostit epäsiistiksi kun ei saa edes vaatteita kaappiin, puhumattakaan astioista tai siivousvälineistä. Ja nelihenkiseksi perheeksi meillä on hyvin vähän vaatteita tai astioita. Usein muuttaminen on pitänyt tavaran määrän kurissa kun muuttaessa kaikki rikkoutuneet ja turhat on laitettu kiertoon tai pois pysyvästi.

    • Se, että voi sulkea oven ja saada rauhan on kyllä arjen luksusta. <3

      Muuttaminen tosiaan saa helposti karsimaan tavaroita! 🙂

  7. Isompi peili tuon mustakehyksisen tilalle voi myös helposti tuoda lisää tilavuuden tuntua kun sillä seinällä näyttää paljon tilaakin olevan 🙂 se olisi ikäänkuin yksi ”ikkuna” lisää oli pyöreä tai neliskulmainen tai minkämallinen vain!

    • Olemme valinneet siihen tietoisesti pienemmän peilin, koska sen alle on jätetty tilaa huonekalulle, kun eteinen tulee tosiaan varmasti olemaan haastava tila talven tullessa. Tällä on myös niin avaraa ja reilusti tilaa, ettei ole tuntunut, että sitä tarvitsisi luoda peileillä. 🙂

  8. Nämä minitaloon liittyvät postaukset ovat tosi mielenkiintoisia. 🙂 Asun perheeni kanssa omakotitalossa, jossa on neliöitä aika sopiva määrä, mutta tavaraa ihan liikaa, pitäisi karsia ihan reilusti. Kuitenkin kysyn, että mistä olette hankkineet nuo matot?

  9. Kiitos kuvista ja ihanasta jutusta! Jo kuvissakin talonne näyttää avarammalta kuin asunto, josta muutitte.
    Jos varastokomeronne on korkea, niin samaa pystysäilytystä olisin ehdottamassa pyörille. Ratkaisevaa varmaan on kuutiot, ei neliöt 😉
    Ainakin Suomessa on paljon näitä pyörien pystysäilytykseen tarkoitettuja koukkuja.

  10. Aivan loustava koti ja mukavat asukkaat 🌻 Voin kertoa että kerrostalokodissamme (80neliötä)ei ole juurikaan enempää laskutilaa keittiössä kuin teillä ja eteisessä kengät ovat ”keskellä lattiaa” josta kuljetaan joka paikkaan. Lisäksi teillä on isompi sänky kuin meillä. Mutta hyvin sujuu😃
    Ihanaa syksyä🪴

  11. Aivan ihana talo!
    Ja totta tuo, ettei minikoti vaadi pieniä esineitä. Aikoinaan vaihdoin 20 neliön asunnossani valtavan kirjahyllyn pienempään ja kaksimetrisen pöydän lyhyempään ja hämmästyksekseni asunto näytti sen jälkeen pienemmältä!

Kommentointi on suljettu.