5 vinkkiä minimalistiseen meikkipussiin – näin syntyy kapselimeikkipussi

Kuten moni tietää, olen entinen toipuva meikkiaddikti tai jopa suoranainen kosmetiikkanarkkari, joka hamstrasi meikkikokoelmaansa jatkuvasti uusia tuotteita.

Rakastin varsinkin kokeilla poikkeuksellisen innovatiivisia tuotteita, sillä ajatus siitä, että joku niistä mullistaisi meikkamiseni houkutteli erityisesti. Meikkikokoelmani paisui uusien tuotteiden myötä, sillä into monien niiden käytöstä lopahti muutaman kokeilukerran jälkeen tajuttuani, ettei tuote muuttanut mitään.

Pikkuhiljaa aloinkin tajuta, etten itseasiassa tykännyt niinkään meikkaamisesta ja uusien tuotteiden kokeilussa oli aina kyse samasta asiasta: etsin tuotteita, jotka tekisivät meikkaamisesta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

En myöskään niinkään pitänyt lopputuloksesta, joka saisi jonkun toteamaan, että onpas sulla tänään kiva meikki tai kommentoimaan, että luomivärini oli kivan väristä. Kaipasin tuotteita, joilla syntyisi minulta näyttävä meikki, eli sellainen, joka saisi minut näyttämään paremmalta ja sen myötä myös tuntemaan oloni paremmaksi.

En halunnut kantaa kasvoillani meikkejä, vaan meikkien tuovan minulle sellaisen olon, että kantaisin itseni niiden avustamana varmemmin ja paremmin.

Lue myös: 5 vinkkiä meikkikokoelman pienentämiseen

Luonnonmukainen meikkivoide Korento voidemainen meikkipohja kokemuksia Virve Fredman

Kun innostuin minimalismista ja tavaroiden vähentämisestä, eivät meikit olleet ensisijainen alue, jolla tavaroitani vähensin. Kun kuitenkin huomasin vähentyneen tavaramäärän tuomat edut, alkoi vähennysprojektini askel kerrallaan ulottua myös meikkipussiini.

Nyt omistan kolmisenkymmentä meikkituotetta, joiden joukossa on edelleen ylimääräisiä, vuoroaan odottavia varakappaleita, mutta haaveenani on kompakti meikkipussi, jonka sisältö koostuisi noin kymmenestä tuotteesta. Olenkin lukuisia kertoja tehnyt Pinterestissä hakuja kapselimeikkikokoelmasta (capsule makeup collection), joka sisältää vain ne tarpeellisimmat meikkituotteet ja inspiroitunut siitä valtavasti.

Vaikka kosmetiikka kiinnostaa minua, tykkään siitä meikkien kohdalla enemmän innovaatioita tutkivassa mielessä enkä niinkään varsinaisen meikkaamisen kannalta. On siis selvää, että vaikka minulla olikin omia näkemyksiä ja mieltymyksiä minimalistisen meikkipussin sisällön suhteen, en kuitenkaan ollut se paras asiantuntija antamaan aiheesta vinkkejä.

Päätinkin siis ottaa yhteyttä bloggaajakollegaani ja meikkitaitelijaan Miia Johanssoniin, jonka useat muutkin varmasti tuntevat taitavana meikkaajana sekä hyvien tuotevinkkien antajana ja ennen kaikkea meikkaustaitojen opastajana. Itse olen ollut erityisen innostunut Miian Instagram Stories -klipeistä, joista saan jatkuvasti hyviä vinkkejä tuotteiden käyttöön.

Lopputuloksena syntyi viisi vinkkiä siihen, kuinka itselleen voi koota käytännöllisen, minimalistisen meikkikokoelman.

Miia Johansson
Kuva: Miia Johansson

1. Tunnista itseäsi parhaiten imartelevat sävyt

Netissä surffatessa ja muiden meikkejä ihaillessa näkee helposti kivoja luomivärejä, huulipunia ja poskipunia, jotka näyttävät jonkun toisen kasvoilla niin uskomattoman houkuttelevan ihanilta, että ne on suorastaan pakko saada itselleen.

Kun samaa sävyä sitten laittaa omille kasvoilleen saattaa huomata, ettei sävy imartele itseään ollenkaan eikä se näytä yhtään niin hyvältä kuin mitä se toisen kasvoilla näytti. Nämä meikkituotteet jäävät yhden tai kahden kokeilukerran jälkeen pyörimään meikkipussiin tai meikkilaatikkoon, kun itselleen uskottelee, että kyse oli varmasti vain siitä, ettei osannut käyttää tuotetta oikein ja kyllä sen oikean tavan keksisi sitten joskus.

Tosiasiassa kaikki sävyt eivät vain sovi kaikille. Oikeiden sävyjen valinta lähtee oman ihon pohjasävyn määrittelystä, johon löytyy vinkkejä tästä aiemmasta postauksestani. Kun tietää, onko oman ihon pohjasävy lämmin eli keltainen vai viileä eli punainen, on itselleen sopivia meikkisävyjä helmpompaa lähteä hakemaan.

Miia vinkkaa, että itselleen sopivia luomivärisävyjä valitessa tulee kiinnittää huomiota kahteen asiaan: oman ihon pohjasävyyn sekä silmien väriin. Oikeiden sävyjen valinta lähtee omaan ihoon sopivista sävyistä, mutta tietyt sävyt voivat lisäksi korostaa omien silmien sävyä erityisesti – tai sitten voi käydä niin, että vaikka ne sopivatkin teoriassa omien silmien sävyyn, saavat ne kasvot näyttämään väsyneiltä, sillä ne eivät ole omalle ihonsävylle kovin imartelevia.

Miian blogista löytyy väriopas, joka auttaa selventämään, mitkä luomivärisävyt sopivat itselleen parhaiten. Postauksessa on myös vinkkejä hyvistä luomiväripaleteista, jotka sisältävät sopivia sävyjä.

Miian blogista löytyy myös väriopas oikean poskipunasävyn valintaan. Tässäkin postauksessa on mukana konkreettisia tuotevinkkejä sopivista poskipunasävyistä.

Moni voi ajatella poskipunan ekstratuotteeksi, joka tuntuu minimalistisessa meikkipussissa turhalta. Tosiasiassa meikki voi näyttää hyvinkin elottomalta ilman poskipunaa, eli se on helppo tuote raikastamaan kasvoja. Miia toteaakin blogissaan, että liiallista poskipunan käyttöä pahempi moka voikin olla koko poskipunan skippaaminen, sillä kun poskipunan käytön opettelee, huomaa helposti, kuinka paljon eloisuutta ja raikkautta se tuo kasvoille.

Jos poskipunan paikka on edelleen epäselvä, voi tästä Miian postauksesta katsoa siihen vinkkejä. Yksi yleinen virhe on esimerkiksi laittaa poskipuna liian alas, jolloin kasvoista tulee helposti valahtaneen näköiset.

2. Älä sorru trendituotteisiin, joita et käyttäisi jatkuvasti

Tiedän todellakin mistä puhun kun sanon, että uudet meikkituotteet ovat todella houkuttelevia hankintoja. Mitä innovatiivisempi tuote on, sitä suurempi halu minulla on ollut sitä kokeilla – onhan se nyt coolia olla ensimmäisten joukossa raportoimassa kokemuksiaan.

Minimalismin myötä olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen, ettei minun tarvitse aina olla trendihaukkojen joukossa kokeilemassa jokaista uutta tuotetta. Voin ihan rauhassa maistella mielessäni ajatusta tuotteesta, kuulostella muiden kokemuksia ja sitten harkita, olisiko tuote sellainen, että minulla olisi sille oikeasti käyttöä.

Kun kuulee, että sininen rajauskynä on trendikäs ja näkee, kuinka hyvältä se jollakin muulla näyttää, tekee helposti mieli hankkia sellainen itselleen. Minusta olennaisinta onkin kysyä, onko hankkimassa sellaista meikkituotetta, jota voi nähdä käyttävänsä säännöllisesti, vai onko kyse ennemminkin ihan kiva kokeilla -tuotteesta, joka jää muutaman kokeilun jälkeen meikkipussiin pyörimään.

On aivan sama, vaikka kaikki muut tuntuisivat nyt kokeilevan jotain uudentyyppistä tuotetta. Jos ei näe itseään käyttämässä sitä säännöllisesti, on se yleensä turha hankinta. Tähän kategoriaan menevät myös kaikki sellaiset toi olis joskus aina kiva -tuotteet kuten vaikka glitterliner, jota laittaa silmiin kahdesti vuodessa ja jonka sitten parin vuoden kuluttua heittää viimein pois.

Minimalistisen meikkipussin rakentamisessa olennaista onkin huolellinen harkinta ja spontaaneista meikkiostoksista luopuminen. Uusista innovaatioista ja trendituotteista ei tietenkään tarvitse kokonaan kieltäytyä, mutta tärkeintä on vain harkita, uskooko tuotetta käyttävänsä tarpeeksi usein, jotta sen hankinta on kannattavaa.

Kaikki meikkini Virve Fredman Ostolakossa

3. Suosi monikäyttöisiä tuotteita

Jokaiseen tarkoitukseen ei tarvitse omaa tuotettaan ja monikäyttöiset meikkituotteet ovatkin monen minimalistin meikkipussin kulmakiviä. Omia suosikkejani on esimerkiksi Linda Hallberg Infinity Palette -meikkipaletti, jonka sävyillä syntyy niin silmä- kuin huulimeikkikin, minkä lisäksi sillä huolittelee kulmat, loihtii punaa poskille ja tuo iholle heleyttä.

Miia vinkkaa blogissaan, kuinka monia tuotteita kannattaa kokeilla muuhunkin kuin tuotteen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi luomiväriä voi käyttää kulmakarvoissa, aurinkopuuteri sopii luomiväriksi ja poskipunana voi käyttää huulipunaa. Jopa poskipunaa voi käyttää luomivärinä ja korostuspuuterikin sopii hyvin silmäluomille.

Yksi Miian vinkkaamia monitoimituotteita on TONYMOLY Panda’s Dream Dual Lip & Cheek, joka antaa väriä sekä poskille että huulille. Sain tämän tuotteen viime kesänä Miian kauneusboksista ja tykkäsin todella paljon siitä, kuinka heleä ja raikas lopputulos sillä syntyi. Myös Linda Hallbergin Fantastick -puikot on tarkoitettu käytettäviksi sekä poskilla että huulilla.

Tonymoly voidemainen poskipuna

4. Keskity juttuihin, jotka tuovat pienellä vaivalla suurimman vaikutuksen

Pyrin nykyään löytämään lähes kaikesta sen kaksikymmentä prosenttia, jolla syntyy kahdeksankymmentä prosenttia lopputuloksesta. Olen oppinut, ettei hommia tarvitse tehdä hulluna jos vain tunnistaa, mitkä ovat ne tärkeimmät jutut ja keskittyy sitten niihin. Samaa voi soveltaa myös meikatessa.

Minulla ripsiväri on meikkini tärkein tuote, sillä ilman sitä silmäni tuntuvat suorastaan katoavan. Vaikka nypin kulmakarvojani nykyään varsin vähän, eivät ne silti kasva symmetrisiksi, joten ilmeestäni tulee skarpimpi, kun myös huolittelen kulmakarvani – kestoväri ei riittäisi, sillä se ei muuta kulmieni muotoa.

Ihoni taas ei välttämättä kaipaa täyspeittävää meikkiä, mutta peiteaine paikallisesti käytettynä, sävyttävä päivävoide tai nopeasti levittyvä meikkipuuteri tasoittavat ihon sävyä sopivasti omaan makuuni.

Useimmilla meistä on varmasti ne muutamat suosikkituotteet, joihin tarttuisi ensimmäisenä jos kuulisi, että on kolme minuuttia aikaa freesata ilmeensä jotain spesiaalia varten. Miian blogissa on vinkit nopeaan ja imartelevaan arkimeikkiin, josta voi saada ideoita omaan lookkiin.

Nopea meikki ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meikin tarvitsisi olla täysin huomaamaton eikä minimalistisenkaan meikin tarvitse välttämättä näyttää siltä, ettei kasvoilla olisi meikkiä ollenkaan –  sen tarvitsee vain olla helposti toteutettavissa sekä tuoda itselleen hyvä ja varma olo.

Jos esimerkiksi meikkipohja on sipaistu kasvoille nopeasti meikkipuuterilla ja kasvojen iho on todella tasaisen sävyinen, voi kasvoista tulla helposti latteat ja elottomat. Pieni ripaus poskipunaa piristää ilmettä heti ja samalla tuotteella voi sipaista väriä myös huulille.

Miia liputtaa voidemaisten luomivärien puolesta, sillä sellainen riittää yksinään eikä se tarvitse erillistä pohjustustuotetta pysyäkseen. Voidemaista luomiväriä on nopeaa ja helppoa levittää silmäluomille vaikka sormin.

Monien mielestä huulipuna voi olla aivan liikaa, mutta esimerkiksi ranskalaiset naiset herättävät kasvonsa ilman muuta eloon punaista huulipunaa sipaisemalla.

Toki täytyy myöntää, että heidän etunaan ovat usein ne luonnostaan tummat piirteet vahvoine kulmakarvoineen ja pohjoismaalaisia tyypillisesti vähemmän couperoottisine ihoineen, mutta raikas huulipuna on silti helppo tapa virkistää ilmettä nopeasti.

Miian blogista löytyy vinkkejä myös sen ilmettä hetkessä raikastavan punaisen huulipunan käyttöön.

Lisäksi Miialta löytyy opas, joka auttaa valitsemaan sen itselleen parhaiten sopivan huulipunasävyn.

Vaikka toisin voisi kuvitella, on oikeasti jopa hyvin haastavaa ja usein varsin aikaanvievää luoda onnistunut ei meikkiä -meikki, mikäli on luonnostaan vaaleapiirteinen. Miian blogista löytyy kuitenkin hyviä vinkkejä myös sen meikittömän meikin tekoon.

Luonnonmukainen meikkivoide Korento voidemainen meikkipohja kokemuksia Virve Fredman

5. Vähennä tuote kerrallaan

Jonkun tavoitteena voi myös olla vähentää meikkiä ihan ylipäätään. Hyppäys monien tuotteiden käytöstä muutamalla tuotteella toteutettuun meikkiin ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa.

Jos on kuten minä ja mennyt päivästä toiseen aina töihin meikki kasvoilla, ei vain millään tunnu hyvältä lopettaa sitä yhtäkkiä täysin. Jos ei käytä meikkiä päivittäin, ei ehkä tunnista tätä juttua, mutta jos muut ovat aina tottuneet näkemään toisen meikattuna, saa meikkaamaton naama aikaan paljon kysymyksiä: Oletko kunnossa? Näytät kalpealta, voitko hyvin? Oletko kipeänä?

Kiitos, voin hyvin, en vain ole meikannut ja ei, kukaan ei ole kuollut eikä minulla ole menossa henkilökohtainen kriisi – päätin vain olla meikkaamatta. No big deal.

Kun meikkaa säännöllisesti, on tottunut näkemään itsensä tietyn näköisenä ja niin ovat myös muut. Oma luokkansa ovat sitten toki ne tyypit, jotka kokevat asiakseen kommentoida toisen muuttunutta olemusta, mutta itse koen, että meikkiä muuttaessa tai vähentäessä kyse on eniten siitä, kuinka syntyy lopputulos, johon itse tottuu ja jossa itsestään tuntuu hyvältä.

Äänikirjana kuuntelemani, taloudellista itsenäisyyttä käsitelleen Meet the Frugalwoods -kirjan kirjoittaja Elizabeth Willard Thames kertoi, kuinka hän halusi alkaa meikata vähemmän, mutta ei ollut valmis lopettamaan sitä yhtäkkiä. Hänen menetelmänsä olikin minusta paras kuulemani tapa vähentää omaa meikkiä: Elizabeth vähensi meikistään pois yhden tuotteen viikossa.

Elizabeth koki, että kun tuotteita tiputti meikistään pois yhden kerrallaan, ei ero olisi niin suuri eikä muutos tapahtuisi liian radikaalisti, jolloin sekä muilla että hänellä itsellään oli aikaa tottua siihen. Kukaan ei huomaisi, jos yhdellä viikolla lakkaisi käyttämästä poskipunaa, toisella luopuisi huulipunasta, sitten luomiväristä, puuterista ja lopulta kaikesta.

Olennaisinta onkin miettiä, mitkä ovat omat tarpeet, kauanko on itse valmis käyttämään meikkaamiseen aikaa ja tehdä hyvä taustatyö, jotta käytössä ovat oikeat tuotteet ja niitä osaa käyttää niin, että tuotteistaan saa kaiken irti ja niillä syntyy paras mahdollinen lopputulos.

(Jos ongelma taas on päinvastainen ja meikkipussi nimenomaan kaipaisi lisää sisältöä, mutta ei ole varma, mitä sinne kannattaisi hankkia, löytyy Miian blogista myös hyvä meikkiopas aloittelevalle meikkaajalle.)

Kaikki meikkini Virve Fredman

Olisi helppoa sanoa, että minimalistinen meikkipussi syntyy sisällyttämällä siihen nämä kuusi tuotetta, mutta en itse ajattele, että tähän voi olla olemassa mitään universaalia sääntöä. Kaikki riippuu täysin siitä, mitä itse tuntuu tarvitsevan ja on ylipäätään suhteellista, mikä on kenellekin minimalistinen meikkipussi.

Itse koen minimalistisen meikkipussin sisältävän ne minulle välttämättömät tuotteet, joita käytän jatkuvasti ja joilla saan helposti sellaisen lopputuloksen, joka saa oman oloni tuntumaan hyvältä.

Jos nyt kokoaisin itselleni täydellisen minimalistisen meikkipussin, tulisi siitä löytyä nämä tuotteet:

  • Linda Hallberg Infinity Palette: Tämä on täydellisen monipuolinen paletti, jonka lisäksi tarvitsen oikeastaan vain muutaman meikkituotteen. Tässä on sävyt luomille, silmien rajaukseen, kulmiin, poskille ja korostukseen. Sävyistä voisi jopa halutessaan sekoittaa kasvoille sopivan varjostussävyn ja aurinkopuuterin. Infinity Palette -meikkipaletista voi lukea lisää tästä postauksestani.
  • Meikkipuuteri: Tykkään ihosta, joka ei tunnu tippaakaan klähmäiseltä, joten puuteri on minulle henkilökohtaisesti must have -tuote. Helpoimmalla pääsen, kun valitsen käyttöön meikkipuuterin, jonka voin sipaista kasvoille nopeasti.
  • Peiteaine: Silmänaluseni ovat helposti melko tummat, joten käytän mielelläni erillistä peiteainetta. Tästä postauksestani löytyy vinkit hyvistä peiteaineista.
  • Ripsiväri: Ripsiväri on minulle aivan välttämättömyys enkä voisi olla ilman sitä. Tällä hetkellä suosikkini on aiemmin kehumani Too Faced Better Than Sex, jolla saan todella näyttävät ripset.
  • Yksi luomiväripaletti: Vaikka Infinity Palette sisältääkin luomiväriksi kelpaavia sävyjä, tykkään silti käyttää luomillani hieman kimaltavampia luomivärejä sekä luumuun taittavia vivahteita, jotka korostavat silmiäni. Tarte Tartelette in Bloom on oma suosikkini, vaikka en ehkä tarvitsisikaan ihan niin montaa sävyä.
  • Silmämeikinpohjustaja: Silmämeikkini ei pysy hetkeäkään paikoillaan ilman hyvää pohjustajaa. Tähän tarkoitukseen valitsisin voidemaisen luomivärin, jota voi käyttää puuterimaisen alla pohjustajana, mutta joka sopii myös yksinään tekemään silmämeikin.
  • Raikas huulipuna: Olen jo pitkään miettinyt, tarvitsenko sittenkään punaista huulipunaa, sillä vaikka se näyttääkin kasvoilla raikkaalta, en oikeasti koe oloani siinä aina helpoksi. Esimerkiksi ulos lähtiessä tulee usein syötyä ja silloin saa jännittää kokoajan, onko puna levinnyt. Joku hieman kevyempi vaihtoehto olisikin varmasti parempi, eli esimerkiksi raikkaan roosa puna.
  • Neutraali huulikiilto: Käytän neutraalia huulikiiltoa usein, sillä tykkään siitä, kuinka kivasti se korostaa huulia. Tähän tarkoitukseen voisi sopia myös Biotherm Aquasource Plump & Glow -huulivoide, josta tykkään todella paljon.

Jos haluat lukea lisää tavaroiden vähentämisestä ja minimalismista, katso kaikki niihin liittyväni postaukseni täältä.

Virve Fredman

Muita entisiä meikkihamstereita, joita minimalistinen meikkipussi kiehtoo?

2 kommenttia artikkeliin ”5 vinkkiä minimalistiseen meikkipussiin – näin syntyy kapselimeikkipussi”

  1. Mulla on erittäin minimalistinen meikkipussi: meikkivoide (vai onko foundation = meikkivoide? Mikä on värivoiteen ja meikkivoiteen ero?), puuteri ja sille kabuki-sivellin, luomiväri (1 kpl), kajal/kulmakynä (mietin, mikä on näidenkin ero…?) ja ripsiväri. Meikin poistoon käytän perusvoidetta.

    Meikkini ovat kaikki ties miten vanhoja ja meikkaan tosi harvoin, silloinkin lähinnä ripsiväriä. Taidan olla oikein kosmetologin kauhu…

    Olen usein miettinyt, mitä kannattaisi pitää jemmassa etenkin silloin, kun meikkaaminen on tosi vähäistä ja sitä tekee harvoin, mutta kuitenkin joskus. Ei tosiaan viitsisi hankkia uutta ripsaria joka kerralle kun sitä kerta puoleen vuoteen käyttää… Olisiko sinulla tällaiseen jotain ehdotusta? Ja mistä tosiaan tietää, että NYT pitää tämä meikki kyllä heittää pois, jos ei ole mitään mielikuvaa, milloin on jonkun ripsarin tai meikkivoiteen avannut?

    Eli toivepostaus kyseisestä aiheesta lähtee täältä! =)

  2. Jotenkin tuli mieleen sun kirjoituksesta Alicia Keys (kirjoitinkohan nimen oikein), joka on tehnyt tässä täyskäännöksen myös. Meikit veks ja luonnollisuus tilalle. Tosin ihon hoitoon satsataan siitäkin edestä.
    Joo kyllä entinen meikkihamsteri minäkin. Iän myötä osaan ny enemmän nauttia vähemmästä mutta myös laadukkaammasta.

Kommentointi on suljettu.