Näin luot oman ihonhoitorutiinin

Saan melko usein viestejä ihmisiltä, jotka ovat kiinnostuneita aloittamaan aiemmin hyvin vähäiseksi jääneen ihonhoidon tai laajentamaan perustason ihonhoitorutiiniaan, mutta eivät ole ihan varmoja, millä tuotteilla hommaa voisi kehittää.

Ymmärrän ihan täysin, että valtava ihonhoitotuotteiden tarjonta voi aiheuttaa suorastaan ahdistusta, joten kokosin tähän postauksen siitä, millaisilla ihonhoitotuotteilla yksinkertainen rutiini voisi olla hyvä rakentaa, mitä siihen voisi halutessaan sen jälkeen lisätä ja kuinka rutiinin voi sitten vielä päivittää ihonhoitofriikin tasolle.

Postauksesta olisi voinut tehdä vaikka kuinka pitkän, mutta yritin pitää asiat suht simppelinä ja laittaa joukkoon linkkejä vanhoihin postauksiini, joista voi lukea halutessaan lisätietoa kustakin aiheesta. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua! Postauksen lopussa on vielä linkki suosittelemiini tuotteisiin helpottamaan ihonhoitotuotteiden valintaa.

Tuotteet yksinkertaiseen ihonhoitoon

Minusta tavallinen ihonhoitorutiini syntyy helposti kolmesta vaiheesta: ihon puhdistus, kosteutus ja suojaus.

Jos hommassa haluaa päästä mahdollisimman helpolla, suosittelen aina puhdistusöljyä, sillä vaikka se kuulostaakin rasvaiselta, huuhtoutuvat modernit puhdistusöljyt kasvojen iholta vedellä vaivattomasti. Puhdistusöljyt liuottavat iholta irti liiallisen talin, epäpuhtaudet sekä meikin ja sopivat itseasiassa niin kuivalle kuin rasvoittuvallekin iholle.

Jos epäilyttää, että puhdistusöljy tukkii ihoa, löytyy tästä aiemmasta postauksestani vinkit varmistamaan, ettei niin käy.

Kosteusvoide tuo iholle sen kaipaamaan kosteutta ja auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy lukemattomia, joten on täysin makuasia ja ihotyypistä kiinni, millaiseen vaihtoehtoon päätyy. Peruskosteuttavaa kosteusvoidetta voi hyvin käyttää myös silmänympärysiholla.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea lisää tietoa siitä, mitä eroa päivävoiteella ja yövoiteella on.

Moni kokee, että kosteusvoiteeseen tarvitsee tarttua vasta sitten, kun iho huutaa kaipaavansa sitä kiristelemällä ja kuivumalla, mutta itse suosin korealaista ajatustapaa, jossa ihoa hoidetaan ennaltaehkäisevällä tavalla, jotta ongelmia ei edes tule. Peruskosteuttava voide on hyvä kaikille, mutta voiteeseen voi myös valita antioksidanttisen koostumuksen tuomaan iholle lisää suojaa ja ennaltaehkäisemään ikääntymisen merkkejä.

Antioksidanteista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Jos ihostaan haluaa pitää helposti hyvää huolta, on kaikkein paras keino siihen suojata se auringolta. Aurinko saa aikaan jopa 80% ihon ikääntymisen merkeistä, eli paras (ennaltaehkäisevä) ryppyrasva on aurinkosuojatuote.  Aurinkosuoja voi päivävoiteessa tai kosteuttavan voiteen päälle levitettävässä erillisessä aurinkovoiteessa. Myös monissa meikkituotteissa on korkea aurinkosuoja, mutta sen suojaavuuten ei kannata suuresti luottaa, sillä esimerkiksi meikkivoidetta tulee harvoin levittäneeksi niin paljon, että suojakerroin toteutuisi.

Ihon suojaamisesta auringon UV-säteilyltä voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Jos yksinkertaiseen ihonhoitoon haluaa joskus tuoda jotain lisää, on yönaamio minusta siihen mitä parhain tuote. Yönaamiota voi käyttää iholla yksinään tai kosteusvoiteen päällä ja se on suoranainen laiskan ihonhoitajan pelastaja. Yönaamio nimittäin tarvitsee vain levittää kasvoille illalla kosteusvoiteen tapaan eikä sitä tarvitse pestä ennen nukkumaanmenoa pois. Yönaamio tekee ihoa kosteuttavia ja heleyttäviä taikojaan sillä aikaa kun itse vetelee sikeitä ja aamulla peilistä katsoo täyteläisen kosteutettu ja freshin näköinen iho. Kätevää!

Yönaamio voi kuulostaa rasvaiselta ja klähmäiseltä, mutta itseasiassa useimmat yönaamiot on tehty jopa yllättävänkin ohuiksi ja kevyiksi, jotta niitä on miellyttävää käyttää.

Yönaamioista voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Tuotteet edistyksellisempään ihonhoitoon

Jos tuntuu, että yksinkertainen ihonhoitorutiini kaipaa vielä jotain erityistä, lisäisin siihen ensinnäkin kasvoveden. Moni pitää kasvovettä turhana tuotteena, mutta tosiasiassa sillä on tärkeä tehtävä ihon pH-arvon tasapainotuksessa. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

 Usein kasvovesi mielletään ihonpuhdistuksen viimeistelijäksi, mutta jos kasvovesilappuun jää vielä meikkiä, kannattaa katse ensisijaisesti kääntää puhdistustuotteen suuntaan ja vaihtaa tuotteeseen, joka puhdistaa ihon hyvin. Useat kasvovedet sisältävät myös ihoa hoitavia ainesosia, joten ne jopa starttaavat itseasiassa ihonhoidon. Joissakin kasvovesissä voi olla esimerkiksi kosteuttavaa hyaluronihappoa tai ihoa kirkastavia ja epäpuhtauksia ehkäiseviä AHA- ja BHA-happoja, joista voi lukea lisää täältä.

Jos ihonhoitorutiini kaipaa oikein potkua, on seerumi mitä parhain tuote tehostamaan ihonhoitoa. Seerumin kosteusvoidetta ohuempi koostumus kykenee imeytymään iholle voidetta paremmin ja se on ladattu täyteen tehoaineita, jotka hoitavat ihoa voidetta tehokkaammin. Seerumi voi olla kosteuttava, puhdistava, uudistava, ravitseva tai vaikka ihoa heleyttävä.

Jos ihonhoidossa tahtoo satsata yhteen tuotteeseen hieman enemmän, kannattaa satsaus tehdä seerumiin, sillä sen iholle jäävä ja tehokkaasti imeytyvä koostumus on todella potentiaalinen radikaalienkin hoitovaikutusten aikaansaaja. Seerumi on aina kuitenkin vain lisätuote, jota käytetään kosteusvoiteen alla, sillä kosteusvoide auttaa lukitsemaan sen iholle.

Katso vinkkejä seerumin valintaan esimerkiksi tästä aiemmasta postauksestani: Pihistä tai panosta – 10 parasta seerumia.

Jos iho kaipaa joskus pientä ekstraa, on kuorinta mitä parhain tuote. Ihoa samentavan kuolleen ihosolukon pois pyyhkivä kuorintavoide saa kasvot näyttämään välittömästi heleämmiltä ja samalla ihosta myös tulee sekä sileämmän ja pehmeämmän tuntuinen. Ihon kuorinta auttaa myös raivaamaan ihon pinnalta pois muita epäpuhtauksia ja varmistamaan, että hoitotuotteet pääsevät imeytymään iholle tehokkaammin.

Lisää potkua ihonhoitoon voi myös hakea ihon tarpeisiin sopivasta naamiosta. Epäpuhtauksiin taipuvainen iho voi kaivata viikoittaista hemmottelua syväpuhdistavalla naamiolla ja kuiva iho taas kaivata erityistä tehokosteutusta.

Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi aiemmin esittelemääni Biotherm Skin Best Wonder Mud Mask -tuotetta, joka on yhtäaikaa sekä kasvonaamio että kuorinta ja sopii monille ihotyypeille.

Minusta myös silmänympärysvoide voi olla tärkeä lisätä ihonhoitorutiiniin. Ensimmäiset juonteet näkyvät tavallisesti nimenomaan silmänurkkien iholla ja tehokkaalla kosteutuksella niitä voidaan sekä ennaltaehkäistä että häivyttää. Kun silmänympärysiho on täyteläisen kosteutettu, pysyy se kimmoisana eikä juonteita synny yhtä helposti.

Jos kasvoilla käyttää peruskosteuttavaa voidetta, voi sitä samaa tuotetta käyttää ongelmitta myös silmänympäryksillä. Usein silmänympärysihon tarpeet voivat kuitenkin erota muun kasvojen ihon tarpeista, minkä vuoksi silmänympärykset kaipaavat omaa tuotetta. Muu kasvojen iho voi esimerkiksi kaivata mattapinnan jättävää voidetta, joka on aivan liian kevyt ja kuiva silmänympäryksillä tai vaikkapa runsaasti C-vitamiinia sisältävää ja ihoa heleyttävää voidetta, joka onkin liian tuju ohuelle silmänympärysiholle. Joskus silmänympärykset voivat myös kaivata turvotusta poistavaa tuotetta muun kasvojen ihon tarvitessa jotain ihan muuta.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea vinkkejä silmänympärysvoiteen käyttöön ja valintaan.

Tuotteet ihonhoidon hifistelijälle

Jos perushomma on hallussa ja ihonhoitoon haluaa jotain lisää, on minusta kaksoispuhdistus ensinnäkin ihan ehdoton juttu. Julistan ja vannon sen nimeen aina, sillä huolellinen ihonpuhdistus on minusta ihonhoidon tärkein juttu. Puhdas iho näyttää raikkalta, hoitotuotteiden tehoaineet pääsevät imeytymään sille paremmin ja meikkipohjakin levittyy tasaisemmin.

Kaksoispuhdistuksen jujuna on, että iholta poistetaan ensin puhdistusöljyllä öljypohjaiset epäpuhtaudet ja meikki, jotta puhdistusvaahto pääsee puhdistamaan itse ihon ja ihohuokoset. Näin ihonpuhdistus on tehokasta, mutta hellävaraista. Kaksoispuhdistus sopii siis oikeastaan kaikille kuivaihoisista rasvaisemman ihon kanssa eläviin.

Kaksoispuhdistuksesta voi lukea tarkemmin tästä aiemmasta postauksestani.

Yksi tuote, josta en ihonhoidossani osaisi enää luopua on Aasiasta länsimaihin rantautunut hoitoneste. Hoitoneste on vesimäinen ihonhoitotuote, jota levitetään kasvoille kasvoveden jälkeen ennen seerumia ja kosteusvoidetta. Sen tehtävänä on tuoda iholle lisää kosteutta ilman rasvaista tunnetta sekä samalla auttaa sen päällä käytettäviä hoitotuotteita imeytymään iholle paremmin. Jos iho on kovin janoinen, voi hoitonestettä jopa kerrostaa iholle. Hoitonesteen lisääminen ihonhoitorutiiniin voikin usein olla parempi vaihtoehto kuin paksumpaan ja rasvaisempaan kosteusvoiteeseen vaihtaminen.

Rakkaudestani hoitonesteisiin voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

Myös erilaiset kasvosuihkeet ovat loistava tapa tehostaa ihonhoitoa ja niitä voi käyttää kasvoilla monella tapaa. Kasvosuihketta voi käyttää kasvoveden asemasta tasapainottamassa ihon pH:n, kerrostaa iholle tuomaan lisää kosteutusta hoitonesteen tavoin tai raikastaa ihoa muuten vaan pitkin päivää riippumatta siitä, onko kasvoilla meikkiä vai ei.

Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea vinkit viiteen tapaan käyttää kosteuttavaa kasvosuihketta.

Ihonhoidon voi myös vielä välineurheilun puolelle. Ihan ensimmäisenä suosittelen aina tutustumaan ihonpuhdistusta tehostavaan FOREO LUNA -kasvoharjaan, jota ilman en enää osaisi olla. FOREO LUNA tekee ihoni pinnasta pehmeämmän ja sileämmän tuntuisen sekä heleämmän näköisen. En enää huomaa eroa käyttäessäni laitettani, mutta jos olen jostain syystä ollut ilman sitä, näyttää ihoni sameammalta ja tuntuu epätasaisemmalta.

Ihonhoitoa voi myös tehostaa trendikkäällä jaderullalla. Aasiassa suosittu jaderulla auttaa vaikuttamaan kasvojen lymfakiertoon ja sitä kautta poistamaan turvotusta sekä terävöittämään kasvonpiirteitä. Hellä rullaus auttaa myös rentouttamaan kasvojen mikrojännityksiä, mikä ehkäisee juonteiden syntymistä.

Jos kaipaat vinkkejä suosittelemistani ihonhoitotuotteista, voi niitä kurkata tästä parhaat ihonhoitotuotteet nimeävästä listauksestani.

 Virve Ostolakossa ihonhoito

Mitä tuotteita teidän ihonhoitorutiiniin kuuluu?


Lue myös:

Vuoden 2017 parhaat ihonhoitotuotteet

Tällainen on päivittäinen ihonhoitorutiinini

Pitääkö ihonhoitotuotteet taputella vai hieroa iholle?

Parhaat kulttituotteet korealaiseen ihonhoitorutiiniin

 

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

 

 

 

5 kommenttia artikkeliin ”Näin luot oman ihonhoitorutiinin”

  1. Silmämeikin puhdistukseen kaksi tuotetta: voidemainen luomille ja neste vanulappuun. Öljy ja vaahtoavaputsari, kasvovesi, essensse, seerumi ja yövoide. Silmänympärille joko pelkästän ohut seerumimainen tuote tai joskus päälle vielä voidemainen. Yövoide ja päälle kasvosuihketta. Aamulla ohut puhdistusmaito, kasvovesi, essensse, seerumi ja suojakertoimellinen päivävoide (kesällä). Joskus yöksi yönaamio, parikertaa viikossa kuorinat joko rakeettomalla tai rakeellisella tuotteella ja naamio, vaihdellen kosteuttavaa tai rasvaisuutta poistavaa, joskus molempia eri ihoalueille. Toisinaan käytän kangasnaamiota.

  2. Ihana, olipas se perusrutiini pieneen tiivistetty! 😀

    Mä olen muutamille normaali-/kuivaihoisille asiasta kysyneille ystäville tuputtanut seuraavan viiden pakollisen tuotteeen setin:

    1. puhdistusöljy
    2. puhdistusmaito/-vaahto tai misellivesi
    3. kosteusuihke
    4. kosteusvoide tai öljy
    5. aurinkosuoja

    Seuraavassa aallossa kuorinta, sitten naamiot ja/tai kangasnaamiot ja vasta sen jälkeen silmänympärysvoide. Olen täsmälleen samaa mieltä siitä, että puhdistus, kosteutus ja suojaus ovat tärkeimmät vaiheet, mutta näköjään olen omissa ohjeissani paljon ehdottomampi, kun alle viidellä tuotteella ei mun laskelmissa pärjää mitenkään. 😀

    • No vähän täytyy myöntää, että sydämeen sattui ajatus siitä, että rutiini olisi niin kompakti ihan oikeasti… 😀

  3. Kiitos tästä postauksesta! Itse kuulun tuonne minimaalisen ihonhoitorutiinin päätyyn: mun ihonhoito koostuu pääosin kahdesta tuotteesta, misellivedestä ja kosteusvoiteesta. Satunnaisesti käytän lisäksi silmänympärysvoidetta, kuorintaa ja naamioita. On mulla ”kunnollinen” kasvojenpuhdistusainekin, mutta tykkään enemmän misellivedestä, koska se on kätevä pyyhkiä vanulapulla kasvoille ilman vedellä läträämistä, ja se antaa samalla vaivalla vähän hoitoakin iholle. En meikkaa, joten koen miselliveden puhdistustehon ihan riittäväksi.

    Aurinkosuojaa käytän kesäaikaan, jos olen paljon ulkona. Olen kyllä miettinyt kunnollisen suojakertoimellisen kasvovoiteen hankkimista, koska ”tavallista” aurinkorasvaa ei ole mukava käyttää jatkuvasti ja se aiheuttaa ainakin minulle epäpuhtauksia. Myös seerumin hankinta on houkutellut, joten luultavasti se olisi seuraava tuote, jolla ihonhoitoani laajentaisin, jos siihen jossain kohtaa päädyn.

Kommentointi on suljettu.