Näin ostat parhaan föönin – Opas hiustenkuivaajan ostajalle

*Sis. mainoslinkkejä

Minulle hyvä hiustenkuivaaja on yksi tärkeimmistä asioista ja luopuisin varmasti mielummin hiusharjastakin kuin hyvästä hiustenkuivaajasta.

Hiukseni ovat melko paksut enkä voisi kuvitellakaan, että menisin nukkumaan märillä tai edes kosteilla hiuksilla. Varsinkin takaosan alempien hiuskerrosten tyviosoiden kuivumiseen menee ikuisuus ilman fööniä: föönasin juuri hiukseni kuivaksi maltettuani kokeilun vuoksi odottaa viisi tuntia niiden kuivumista.

Jos painan pääni tyynyyn hiusten ollessa kosteat ja annan niiden muhia koko yön tyynyä vasten (en ole yöpyörijä, joten herään lähes poikkeuksetta samasta asennosta, johon nukahdinkinkin), ovat ne yhkä klähmäisen tuntuiset kuin mitä ne olivat ennen hiusten pesua.

Lue myös: Tämän vuoksi toisten hiuksilla kestää ikuisuus kuivua

ghd air hairdryer

Hyvä fööni ei siis oikeastaan ole vain tärkeä juttu vaan elinehto.

Inhoankin lyhyitä yön tai parin kyläilyreissuja, joilla minulle vakuutetaan, ettei minun tarvitse ottaa omaa fööniäni mukaan ja että voin lainata kyläilypaikan emännän fööniä. Perillä minua odottaa sitten vähintään vuosikymmenen vanha kapistus, joka vastaa tehokkuudeltaan tuuletinta.

Moni ei ymmärrä hyvän ja huono hiustenkuivaajan eroa ennen kuin on ihan oikeasti saanut kokeilla hyvää fööniä. Niissä todellakin nimittäin on eroja ja varsinkin pidemmissä ja paksummissa hiuksissa huomaa, kuinka nopeasti hyvä fööni voikaan (miedommallakin lämmöllä) kuivata hiukset.

Koska hyvä hiustenkuivaaja on minulle tärkeä asia, mutta tiedän, ettei monella ole aavistustakaan siitä, kuinka löytää itselleen hyvän vaihtoehdon, kokosin pari vinkkiä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota hiustenkuivaajaa valitessa.

Lue myös: Föönaus on hellävaraisin tapa kuivata hiukset

ghd air hairdryer

1.  Hiustenkuivaajan tehokkuus

Hiustenkuivaajassa esitetty wattiluku kertoo laitteen tehokkuudesta, eli siitä, kuinka suurella teholla se kykenee puhaltamaan.

Jos hiuksia föönaa usein ja ne ovat paksut, kannattaa valita hiustenkuivaaja, jossa on suuri wattimäärä. Wattien määrä vaikuttaa myös föönin lämpöön.

Jos haluaa hyvätehoisen laitteen, kannattaa valita laite, jossa on vähintään 1800 wattia. Uusimmissa fööneissa watteja on tavallisesti yli 2000.

Ohuemmilla hiuksilla ja vähäisessä käytössä riittävät vähemmätkin watit. Korkea wattien määrä voi tehdä föönistä äänekkäämmän, mutta toisaalta sillä tarvitsee yleensä puhallella vähemmän aikaa, mikä tarkoittaa, että hiukset ovat vähemmän aikaa alttiina niitä vaurioittavalle lämmölle.

ghd air hairdryer

2. Hiustenkuivaajan teknologia

Erilaisiin teknologioihin perustuvat föönit voivat kuulostaa kuluttajan korvaan heprealta, joten tässä pieni selvennys niiden eroista:

  • Ioniteknologiaa hyödyntävät föönit kuivaavat hiukset nopeammin. Niiden teho perustuu negatiivisiin ioneihin, jotka saavat kosteuden haihtumaan hiuksista nopeammin, jolloin myös hiusta vauroittavaa lämpöä tarvittaan vähemmän. Ioniteknologia voi myös vähentää hiusten sähköistymistä.
  • Keraamisissa hiustenkuivaajissa hyödynnetään hellävaraista infrapunalömpöä, joka jautuu hiuksiin tasaisesti ja kuivattaa ne mahdollisimman vähäisellä rasituksella.
  • Turmaliinihiustenkuivaajat hyödyntävät turmaliinimineraalia tehden hiuksista pehmeät ja kiiltävät sekä ehkäisevät liiallista kosteuden haihtumista.

Nykyään monissa fööneissä yhdistetään erilaisia teknologioita, joten parhaimmillaan kaikki kolme teknologiaa voivat myös löytyä samasta laitteesta.

ghd air hairdryer

3. Mahdollisuus lämmänsäätöön

Hyvässä föönissä on mahdollisuus säätää lämpötilaa. Yleensä föönit tarjoavat mahdollisuuden käyttää kahta lämpötilaa (kuumempi on paksuille ja karheille hiuksille ja toinen normaaleille ja hennommille hiuksille), joiden lisäksi laitteessa on vähemmän lämpöä tuova puhallus (johon olisi hyvä vaihtaa, kun hiukset ovat n. 80% kuivat).

Usein hiustenkuiaajissa on vielä erikseen viileäpuhallusnappi, jonka avulla föönin kumman ilman muotoilemat hiukset voidaan viilentää ja saada asettumaan muotoonsa.

Lue myös: Tämän vuoksi tukkasi ei kasva pitkäksi

4. Erilaiset suuttimet

Yleensä hiustenkuivaajan mukana tulee kohdennettu suutin, jonka avulla hiustenkuivaajan puhallus ja lämpö kohdistuvat sen nimen mukaisesti haluttuun hiusosioon.

Kannattaa myös miettiä, haluaako ostaa laitteen, jonka mukana tulee myös diffuusori. Toisin kuin usein luullaan, voidaan sitä käyttää paitsi kiharien ja taipuisien myös suorienkin hiusten hellävaraiseen kuivaamiseen.

Diffuusori levittää ilmaa laajemmalle alueelle ja asettamalla diiffuuseripään hiuspohjaa vasten voidaan laitteella esimerkiksi tehdä pientä pyörittävää liikettä, joka auttaa tuomaan suoriinkin hiuksiin volyymia.

Suuttiemien avulla hiustyylistä voi siis helposti saada joko suoran tai kiharan.

Lue myös: Curly Girl Method – mistä metodissa on oikeasti kyse?

ghd air hairdryer

5. Hiustenkuivaajan johdon pituus

Jos käytät laitetta vain harvoin ja tiedät yhteisten hetkienne yleensä olevan kotioloissa, joissa pistorasia on aina lähellä, ei johdon pituutta tarvitse turhaan miettiä, mutta jos hiustenkuivaaja on myös matkakumppani, kannattaa varmistaa, että laitteessa on melko pitkä johto – hotellien pistorasiat kun eivät aina välttämättä ole parhaalla sijainnilla.

Tavallisesti hiustenkuivaajien johdot ovat noin 1,8 metriä pitkiä, mutta varsinkin ammattilaisille suunnatuissa laitteissa johto voi olla jopa kolme metriä pitkä.

Lue myös: Tämän vuoksi luonnollinen kuivuminen vaurioittaa hiuksia föönausta enemmän

Parhaat hiustenkuivaajat 2022

Jos etsit uutta hiustenkuivaajaa, suosittelen tutustumaan näihin hiustenkuivaajiin:

Dyson Supersonic on hiustenkuivaajien Tesla. Laadukas hiustenkuivaaja on hieman hintava, mutta usean vuoden kokemuksella olen itse kokenut sen olevan hintansa väärti. Se todellakin tekee hiustenkuivaamisesta nopeaa ja hiuksille hellävaraista. Dyson Supersonic -hiustenkuivaajasta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani.

ghd Air on monien ammattilaistenkin suosima hiustenkuivaaja, joka ei ole yhtä arvokas kuin Dyson Supersonic, mutta joka on todella laadukas ja loistava. Tässä hiustenkuivaajassa on otettu huomioon kaikki postauksessa esitetyt asiat loistavasti, eli kyseessä on todella laadukas laite, minkä ansiosta se on myös monien kampaajien valinta. *Hiustenkuivaajaa myy Elevenin verkkokauppa täällä.

Remington PRO-Luxe Hair Dryer on keskihintainen (n. 50 euroa) maksava hiustenkuivaaja, joka tekee hiustenmuotoilusta helppoa ja nopeaa. Laite kuivaa hiukset tehokkaasti (2400W) ja hiuksista tulee äärimmäisen sileät.  Hiustenkuivaaja on varustettu ionisointiominaisuudella, jonka ansiosta hiuksista tulee myös kiiltävät ja niiden pörröisyys vähenee. *Hiustenkuivaajaa myy Elevenin verkkokauppa täällä.

Remington Pro-Air 2200 –hiustenkuivan on loistava jokaiselle, joka etsii hyvää ja edullista hiustenkuivaajaa. Kevyessä ja keskivertoa hiljaisemmassa hiustenkuivaajassa on kolme lämpöasetusta, kaksi nopeusasetusta ja viileäpuhallus, eli kaikki mitä hyvältä hiustenkuivaajalta vaaditaan. *Tätä edullista hiustenkuivaajaa myy Elevenin verkkokauppa täällä.

ghd air hairdryer
Kuinka tärkeä laite hiustenkuivaaja on teille?

20 kommenttia artikkeliin ”Näin ostat parhaan föönin – Opas hiustenkuivaajan ostajalle”

  1. nyt on kyllä pakko myöntää, että hiustenkuivaaja ei ole ollenkaan tärkeä vekotin itselleni! mulla on säälittävän ohuet hiukset, joiden hyvä puoli kuitenkin on, että ne kuivuvat nopeasti. siispä melko harvoin tulee turvauduttua kuivaajan apuun; tuntuu, että se vaan kuivattaa hiusta!

    mutta todella hyödyllinen postaus jonka varmasti kaivelen esille jos nykyisestä kuivaajasta jättää aika lähitulevaisuudessa 😀 olisi aivan huippusupermahtavaa, jos tekisit samanlaiset suoristusraudoista!!! mulla on ollut jo pitkään haaveissa suoristusraudan hankkiminen, sillä siten saattaisin minäkin liruletti saada taipuisaan tukkaani nostetta ja ennen kaikkea siisteyttä. taipuisat hiukset kun tahtovat näyttää vähän huolittelemattomilta, jos niitä ei suorista. mulla ei kuitenkaan ole aavistustakaan, millainen kannattaisi hankkia! haluaisin oikeasti laadukkaan masiinan, enkä varsinkaan halua maksaa pelkästä brändistä. olen kuitenkin hieman laiska perehtymään! 😀 joten tällainen postaus aiheesta olisi IHANA!

  2. Juuri eilen pähkäilin tän asian kanssa kun menin ostamaan uutta fööniä 😀

  3. Tär-ke-ä!!
    Epämääräinen luonnonkihara näyttää järkyltä tyynyä vasten kuivettua. Hiukset on myös vaikeammat käsitellä ja roikkuvat päätämyöden ilman muotovaahtoa ja föönausta.

  4. Fööni on ehdottomasti tärkein laite mulle. Mulla on hyvin lyhyet ja luonnonkiharat hiukset. Ilman kuivaajaa olisin pulassa. Mulla on ammattilaiskuivaaja jota ilman en lähde reissuun vaikka se painaa ja vie tilaa 🙂 monet ei ymmärrä että föönillä muotoillaan hiukset ja saadaan se hyvä pohja kampaukselle. Ja hyvät harjat on toki must!

  5. Tämä on niiin tottaa. Ite aikoinaan vielä kotona asuessa tarvihin yhtä viikonloppua varten fööniä, joten kävelin makasiiniin ja hetken aikaan katseltua valihin kuhan vaan jonku föönin. Tämä fööni on loppujen lopuksi osottautunu ihan parhaaksi. Siinä on tarpeeksi watteja sekä säätöjä ja taitaapi olla juuri tuollainen ioniteknologiaan perustuva. Kuivaan jopa kääpiökokoisen koirani tällä föönillä ilman ongelmia. Vanhemien luona vieraillessa kiroa alimpaan tuoneen äitini tehottaman yritelmän, jota muka myös fööniksi kutsutaan, vaikka hiukseni eivät mitenkään ihmeemmän paksut ole.

  6. Pakko myöntää, että käytän fööniä melko harvoin. Mulla on paksu, kihara tukka, joka muuttuu sitä kiharammaksi ja ilmavammaksi, mitä kauemmin se kuivuu itsellään. Eli esim yön yli. En pyöri nukkuessani ja nostan tukan nutturalle yöksi.

    Silloin, kun haluan käyttää fööniä, haluan käyttää ihan saakelin kunnollista fööniä. Mulla on täysin malliton, vanha fööni. Siinä lukee ainoastaan Revlon, dual ionic, 2000w. Se on joku Revlonin mainos, joka on tullut lähes ilmaiseksi jonkun paketin mukana joskus. Muistaakseni Italiasta ostettu yli 10v sitten, kun siellä asuin. Kauhulla odotan sitä päivää, kun uskollinen merkitön ja malliton ilmais-Revlon föönini joskus sanoo sopimuksensa irti… Onhan meinaan ihan pirun tehokas laite!

    • Niin joo ja siinä on myös diffuusori, kaksi lämpötilaa ja kylmäpuhallus. En muista yhtään, minkä mukana olen föönin aikanaan saanut, mutta varmaa on, että olen ostanut ko tuotteen ainoastaan saadakseni föönin ja se on maksanut hädin tuskin 10e silloin! Talk about a deal of a lifetime!

  7. Itsehän luovuin juuri föönistä kokonaan, kun omani oli niin jär-kyt-tä-vän iso järkäle! Joku Remingtonin malli. Varsin tehokkaasti kyllä kuivasi, mutta koska se oli niin jäätävän iso ja raskas ja kömpelö, en ikinä halunnut tarttua siihen. (Kumma kyllä, en tajunnut tätä kaupassa ostohetkellä.)

    Ja koska sain lapsen 1,5 v. sitten ja varsinkin alussa välttelin kovia ääniä (joka tästä kapistuksesta lähti), jotenkin totuin olemaan ilmankin. Hiukseni ovat onneksi melko nopeasti kuivuvaa laatua ja kuivuvat yöllä kyllä, vaikka vähän kosteilla hiuksilla menisikin nukkumaan. On ihan kivakin, kun tukka ei ole aamulla piikkisuora, vaan mukavasti luonnonkiharainen, kun on nukkunut tukka nutturalla. (En tosin tiedä, kuinka pahasti se vaurioittaa hiuksia..?? Mutta niinhän lämpökäsittelykin ;))

    Oikeastaan en oo kaivannut fööniä vielä ollenkaan. Miespuolinen kaveri sen sijaan järkyttyi kylässä ollessaan, että miten naisella ei muka ole fööniä. 😀

  8. Kyselin aiemmin tammikuussa vinkkiä ghd-raudan valintaan, kun pähkäilin nelosen ja vitosen välillä. Kiitos neuvoistasi, sillä olen aivan mielettömän tyytyväinen eleveniltä tilaamaani vitosrautaan! <3 Minulla ei ole aiempaa kokemusta ghd-raudoista, mutta tämä liukuu ihanan silkkisesti hiuksissa ja on muutenkin täydellinen. 🙂 Hiustenkuivaajista mulla on Remingtonin AC9096 Silk Hiustenkuivain, jossa on mm. 2400W ja 3m johto ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen, vaikka en sitä kyllä matkoille mukaan ottaisi… 😀

  9. Oletko kokeillut Lacto Linen puhdistusvaahtoa? Siitä olisi kiinnostava lukea sinunkin käyttökokemuksia. Musta on hämmästyttävää, miten parilla eurolla voi saada parempaa kuin kalliita ja ylellisissä pakkauksissa olevia merkkituotteita. Lacto Linen tuotepakkaus taasen on hirveä..

  10. Pakko oikaista virheellinen tieto: ”Hiustenkuivaajassa esitetty wattiluku kertoo laitteen tehokkuudesta, eli siitä, kuinka suurella teholla se kykenee puhaltamaan.” Todellisuudessa kodinkoneessa tai vaikka hehkulampussa ilmoitettu teholukema ilmoittaa laitteen OTTOTEHON, eli minkä tehon laite toimiessaan ottaa sähköverkosta. Sitä, kuinka suuren osan ottamastaan sähkötehosta laite saa muutettua esim. tässä tapauksessa lämmöksi ja liike-energiaksi, ei kerro mikään merkintä laitteen kyljessä. Perusesimerkkinä vaikka 40 W hehkulamppu ja 7 W LED-lamppu, jotka molemmat tuottavat suurinpiirtein saman valaistustehon, mutta voitko kertoa sitä suoraan tuosta tehomerkinnästä? 1800 W ei siis kerro muuta, kuin että suuremmilla käyttömäärillä kasvatat mukavasti sähkölaskuasi. Pienemmällä tehomerkinnällä varustettu kuivain voi tuottaa aivan yhtä hyvän lopputuloksen, mikäli sen hyötysuhde on tuota 1800 watin laitetta parempi.

    • Kiitos kommentista!
      Olet varmasti aivan oikeassa, ettei wattilukuun pohjautuen voida absoluuttisesti vain numeroa verraten sanoa, kumpi hiustenkuivaaja on tehokkaampi, mutta jos näissä asioissa haluaa pysyä yksinkertaisella tasolla, niin se antaa yleensä todella hyvää suuntaa föönin tehokkuudesta. 🙂

  11. Hiustenkuivaaja on lähes tarpeeton minulle. Päänahkani karahtaa helposti kuivaksi ja se kestää vain satunnaisen föönikuivauksen silloin tällöin. Muutoin aiheutuu ”lumisadekausi” (yäh). Luonnonkihara hiuslaatuni myös suoristuu föönillä puoliepämääräisesti, kun taas vapaasti kuivuessa tulee siisti tasainen lainekihara tai säästä riippuen (ilmankosteus) jopa korkkiruuvit.

    Tehosta: Laitteessa ilmoitettu vattiluku on sen ottama käyttöteho, joka ei suoraan kerro esim. puhallustehosta. Osa tehosta menee lämmöntuottoon ja moottoreissakin on todennäköisesti hyötysuhde-eroja. Suurehkon vattiluvun laitteella toki todennäköisesti on hyvä lämmitys- ja puhallusteho, mutta varsinkin jälkimmäisestä ei voi luvun perusteella olla varma. Tämä on käytännössä havaittu esim. Kuluttaja-lehden ja Kuningaskuluttaja-ohjelmatiimin tekemissä laitevertailuissa. Ehkäpä kehno vertaus, mutta pölynimureissa korkea vattiluku ei automaattisesti takaa hyvää imutehoa (tämäkin em. tahojen testeissä käytännössä todettua).

    Anteeksi kilomertikommenttini, mutta myös nuo lisäteknologiat kiinnostavat. Ionisoinnista olen kuullut, mutta en ole sen kummemmin miettinyt tai selvitellyt. Keraamisen tiedän vain pinnoitteena hiusmuotoilulaitteissa ja myöskään turmaliinista en ollut ennen kuullut. Olisikohan sinulla tarjota lisätietoa niistä? Tai vaikka linkkiä perustietojen äärelle (en äkkiseltään googlelta saanut hyviä vastauksia). Kysymysryöppyä olisi nimittäin tulossa:

    Mitä yhdisteitä käytetään negatiivisten ionien lähteenä ”tavallisessa” ionisoivassa teknologiassa? Turmaliinista löysin mainintaa, että se on piiyhdiste, jota kuumennettaessa irtoaa nanohiukkasia, jotka ovat negatiivisten ionien ja infrapunasäteilyn lähde. Entä keraaminen teknologia, onkohan siinä sama idea kuin turmaliinissa, lähdeaine vain eri ja erityisesti infrapunasäteilyä välittävä?

    Mutta mikä itseäni noissa teknologioissa alkoi mietityttää eniten, niin nuo nanohiukkaset: onko mainittuja teknologioita hyödyntävien hiustenkuivaajien turvallisuudesta varmuutta? Viime vuosien aikana kun on havahduttu siihen, että nanojen vaikutuksia, mahdollisesti terveydelle haitallisiakin, tunnetaan huonosti. Itse kallistuisin sille kannalle, että ei ole turvallinen, jos ei ole voitu osoittaa niin olevan.

    • Ida olikin edellä jo täsmentänyt tehoasiaa. Kommetti ei näkynyt vielä, kun omaani rustasin, joten anteeksi toisto-oikaisu.

      • Hyvä, että kommentoitte molemmat asiaa ja olette tosiaan varmasti aivan oikeassa, ettei wattilukuun pohjautuen voida absoluuttisesti vain numeroa verraten sanoa, kumpi hiustenkuivaaja on tehokkaampi, mutta jos näissä asioissa haluaa pysyä yksinkertaisella tasolla, niin tuo luku antaa yleensä todella hyvää suuntaa föönin tehokkuudesta. 🙂

  12. Taitaa olla hammasharjan jälkeen tärkein vempain mulle, paksu tukka jota kampaajakin kuivaa aina tuskallisen kauan. Kiitos suosituksesta – uusi kuivain on ollut haussa jo jonkin aikaa vanhan BaBylissin tilalle, tuo linkkaamasi on nyt matkalla kotiin.

  13. Mulla on lyhyet, polkkamittaiset, paksut ja kaiken lisäksi taipuisat hiukset. Osa tuntuu luulevan että lyhyiden hiusten kanssa voi lähteä suoraan sängystä kotiovelle, ja ihmettelevät, miten mulla voi mennä aamuisin laittautumiseen niin paljon aikaa. No, joka ikisen hiustenpesun jälkeen nää on pakko föönätä muotoonsa muotovaahdon kera (vaikka yötä vasten), ja nää vaatii suoristusta joka ikinen aamu. Ihan sama vaikka hiukset olis iltapäivällä suorat, seuraavana aamuna laineet puskee taas näkyviin. Asiaan – hyvä fööni on ehdottoman tärkeä! Kyrsii toden teolla kyläpaikassa föönätä jollain 80-luvun palaneelta haisevalla pikkupöhisijällä, yleensä epäuskon jälkeen meinaa tulla itku, kun niskahiusten kuivumisessa menee ikuisuus. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon helpompaa on hiusten jatkomuotoilu, kun pohja on kunnossa. Pitäis melkein päivittää omakin fööni, saisi olla mun makuun vielä enemmän tehoa!

  14. Hehheh, pakko jakaa yksi mieleenpainuvimpia kampaajamuistojani: Kampaaja selitti minulle, millä tavoin saisin lasimaiseen tukkaani nostetta föönin avulla ja todettuani, etten ole koskaan omistanut fööniä, hän mykistyi sekunniksi, katsoi sitten minua peilin kautta vilpittömän kauhistunut ilme kasvoillaan ja spontaanisti lähes kiljahti ”mutta kyllähän nyt kaikilla on fööni!”. Kyseessä oli vielä pitkä ja raamikas mies, joten reaktio oli entistä koomisempi. Voi minua, kun tällä tavoin menin hänen perusarvojaan ravistelemaan. 😀

  15. Piti ihan tulla tarkistamaan tämän kehumasi föönin tyyppi, koska oma föönini on alkanut temppuilla. Föönini vaihtaa lämpötilaa kuumasta yllättäen kylmään sun muuta kummallista, ja karmii ajatellakin päivää jona se sanoo sopimuksen kokonaan irti. Ilman hyvää fööniä tämän kuontalon kuivaamiseen menee ikuisuus, joten täytyypä laittaa föönin päivitys listalle asap. Kiitos siis vielä jälkikäteen tästä postauksesta!

Kommentointi on suljettu.