*Sis. mainoslinkin
Olen Instagram Stories -tarinoiden puolella usein erilaisia ihonhoitotuotteita käytöä demonstroidessani maininnut, että en käytä moniakaan niistä suunympärysihollani, sillä se ei siedä aktivoivia ainesosia.
Erilaiset aktivoivia ainesosia sisältävät seerumit, naamiot, kuorinnat, voiteet ja muut tehotuotteet voivat saada sen hetkellisesti vaikuttamaan hyvinvoivalta.
Seuraavana päivänä ihoni voi kuitenkin olla muuttunut punaiseksi, hilseileväksi ja jopa ärtyneeksi, minkä lisäksi sille voi olla ilmestynyt pieniä näppyjä, jotka eivät varsinaisesti ole finnejä.
Lue myös: Ihonhoito-opas – Epäpuhtaan ihon hoito
Moni on pyytänyt aiheesta kunnollista postausta blogin puolelle, sillä tunnistaa itsekin kärsivänsä samasta ongelmasta.
Ymmärrettävästi voi myös olla hyvinkin epäselvää, että mitä tarkoitan niillä aktivoivien ainesosien välttelyllä, joten aihe kaipaa selvästi syvempää paneutumista.
Kun kerron, millaisia oireita jotkut tuotteet voivat suunympärykselläni aiheuttaa, huutaa moni välittömästi ääneen POD, joka on kirjainyhdistelmä sanoista perioraalidermatiitti.
Minulla ei ole sitä koskaan virallisesti todettu, mutta omat oireeni kuulostavat kyllä sen lievältä muodolta, minkä vuoksi kohtelen suunympärysihoani hyvin hellästi.
Jos siis tuntuu, että suunympäryksen alueella on pieniä näppyjä, punoitusta ja jopa ihon hilseilyä ja ihottumaa, voi kyse hyvinkin olla perioraalidermatiitista, josta löytyy googlettamalla paljon lisätietoa.
Lue myös: Näin määrittelen, onko ihonhoitotuotteessa hyvä vai huono sisältö
Minulla ei itselläni ole tosiaan todettu PODia (ei sillä, että olisin asian suhteen koskaan lääkärin puoleen kääntynytkään), mutta tapa, jolla hoidan omaa suunympärysihoani voi olla avuksi monille, jotka epäilevät itsekin tuskailevansa sen kanssa.
Omien ongelmieni vuoksi pyrin hoitamaan suunympärysihoani hyvin hellästi ja tehokkaasti aktivoivia ainesosia vältellen, jotta iho voi hyvin.
Jos isken suunympäryksilleni ja erityisesti nenän nurkilta alaspäin lähtevien nasolabiaalipoimujen alueelle liian tujuja tuotteita, on tulos se, että iho punoittaa, siellä on näppyjä ja ihottumamaisia läiskiä.
Huokoset voivat jopa näyttää laajentuneilta ja ihon pinta voi olla samalla niin kuiva, että se jopa hilseilee eikä meikkipohjakaan levity tasaisesti ja sulaudu iholle, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.
Lue myös: 3 myyttiä hyaluronihaposta kosmetiikassa
Käytännössä tämä tarkoittaa, että levitän kaikkialle kasvojen iholle huoletta ihoa tehokkaasti kosteuttavia ja kosteutta iholla säilyttäviä ainesosia.
Tällaisia ovat esimerkiksi hyaluronihappo, glyseriini, keramidit ja monet muut hellävaraiset ainesosat, jotka eivät mitenkään pyri vaikuttamaan ihon uudistumiseen, vaan ainoastaan tuovat iholle kosteutta ja auttavat pidättämään sitä iholla.
Lue myös: Kosmetiikkatuotteen ainesosaluettelon lukeminen
Kasvojeni alimman kolmanneksen pahimpia vihollisia ovat kuitenkin erilaiset aktivoivat ainesosat, jotka kuorivat ihoa tai tehostavat sen uudistumista muulla tavalla. Tällaisia ainesosia ovat esimerkiksi C-vitamiini, retinoidit sekä AHA- ja BHA-hapot.
Suunympärykseni ei myöskään kestä tuotteita, jotka on kehitetty erityisen virkistäviksi, eli esimerkiksi piparminttua ja muita viilentäviä ainesosia sisältävät kasvonaamiot ovat ehdoton ei sen iholle. Tavallisesti en edes levitä sille puhdistavia kasvonaamioita, sillä useimmat niistä saavat sen vain ärtymään.
Myöskään kuorintalaput tai ylipäätään tavalliset kasvokuorinnat eivät useinkaan ole suunympärysiholleni sopivia lukuunottamatta hyvin helliä, rakeettomia koostumuksia. Tavallisesti en siis edes kuori tätä ihoaluetta.
Lue myös: Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein
Muu kasvojeni iho ottaa mielellään kuitenkin vastaan kaikki nämä aktivoivat ainesosat ja jopa suorastaan vaatii niitä.
Nenäni mustapäihin taipuvainen iho nauttii BHA-hapoista, kasvojen iho kirkastuu ihanasti AHA-hapoista ja C-vitamiinista eikä iholla ole mitään uudistavia retinoidejakaan vastaan.
Käytän myös huoletta syväpuhdistavia naamioita ja kasvokuorintoja silloin, kun kasvojeni iho sitä muuten kaipaa, mutta pidän vain aina huolen, etten levitä niitä kasvojeni alimmalle kolmannekselle.
Puhdistan kuitenkin koko kasvojen ihon ongelmitta FOREO-kasvoharjalla päivittäin.
Useat puhtaan luonnonkosmetiikan tuotteet ovat tuolle ihoalueelle ehdoton ei, sillä monissa niissä käytetään säilöntäaineena alkoholia, joka omien kokemukseni mukaan saa tuon ihoalueeni reagoimaan. En kuitenkaan välttele yleisesti luonnonkosmetiikkaa, sillä myös siitä löytyy paljon erilaisia tuotteita, eli lähestyn asiaa tuotekohtaisesti.
Välillä satun käyttämään kasvojen alaosassa uutta tuotetta, joka saattaa tehdä tepposet ja aiheuttaa ennaltaodottoman reaktion.
Rauhoittelen sitä ihan vain kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla ja kotona ollessani voin jopa olla päivän tai koko viikonlopun ajan varsin minimalistisella ihonhoidolla ongelma-alueen kanssa, jotta tilanne alkaa tasapainottua. Usein menee kuitenkin useita, että iho rauhoittuu kunnolla.
Näissä postauksen kuvissa näkyy, millainen ihoni on sen oireillessa lievästi. Koska nykyään tiedän, millaisia ainesosia minun tulee välttää kasvojeni alaosassa, ei niitä pahimpia ärsytystiloja edes pääse syntymään.
Lue myös: Kuinka luon oman ihonhoitorutiinini
Mistä perioraalidermatiitti johtuu?
Perioraalidermatiitista oltiin pitkään lähes täysin puhumatta, mutta viime vuosina siitä on puhuttu enemmän. Ihosairaudeksi luokiteltavaa ongelmaa pidetään edelleen kuitenkin hieman mysteerinä eikä sitä olla tutkittu paljon, eli esimerkiksi sen aiheuttaja ei ole täysin selvillä.
Yleisesti kuitenkin puhutaan, että esimerkiksi juurikin liian tujut ihonhoitotuotteet voivat laukaista sen ja itselläni ne ainakin potkaisevat sen oireet helposti käyntiin.
Vika ei varsinaisesti ole ihonhoitotuotteissa vaan siinä, että nuo ihoalueet eivät vain yksinkertaisesti kaipaa niiden ainesosia.
Mahdollisia syitä voivat kuitenkin olla myös hormonaliset tekijät, stressi tai auringon UV-säteily. Kortisonivoiteet ovat PODin pahoja vihollisia, eli niihin ei ehdottomastikaan kannata tarttua.
Kuinka perioraalidermatiittia hoidetaan?
Yleisin suositus PODin hoitoon on nimenomaan ihon hellävarainen kohtelu. Oma ihoni ei voi hyvin, jos en hoida sitä ollenkaan, mutta kun valitsen sen hoitoon hellävaraisia koostumuksia, jotka eivät aktivoi ihoani, voi ihoni hyvin.
Jos en olisi kosmetiikkabloggaaja ja työskentelisi kosmetiikan kanssa, kohtelisin ihoani varmasti vieläkin hellävaraisemmin, sillä nyt kokeilen uteliaana monia tuotteita ihan vain nähdäkseni, kuinka ne toimivat ja otan riskejä ihoni kanssa ihan vain tutustuakseni uuteen tuotteeseen.
Minulla meni aikoinaan vuosia tajuta, että ongelma on nimenomaan tuotteissa, joita suunympärysiholleni laitan.
Kun näin, että iholla oli näppyjä, yritin hoitaa niitä lisää näppyjä hoitavilla tuotteilla. Kun iho oli epätasaisen sävyinen ja hilseilevä, yritin kuoria sitä. Kun se punoitti, lisäsin sille rauhoittavia tuotteita.
Vasta myöhemmin opin, että juuri tuo ihoalue voi itseasiassa kasvoillani paremmin, kun tarjoan sille yksinkertaisempaa hoitoa.
Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö voisi hoitaa muuta kasvojen ihoa aktivoivilla ainesosilla ja että minun tulisi luopua kosmetiikasta.
Ihonhoitotuotteet, jotka sopivat POD-iholle
Jokaisen iho ottaa tuotteet vastaan eri tavalla, mutta ehdotuksia omalle suunympärysiholle sopivista tuotteista voi katsoa esimerkiksi TwistBe-verkkokaupan sivuilta, jonne on koottu kokonainen oma tuotekategoriansa suunympärysihottuman oireiden hoitoon ja ehkäisyyn sopivista tuotteista.
*Tuotteita POD-ihottuman hoitoon löytyy täältä.
Sivulle on koottu joukko yksinkertaisia, suunympärysihottuman hoitoon sopivia ihonhoitotuotteita, kuten puhdistustuotteita, kasvovesiä, seerumeja ja kasvovoiteita.
Lue myös: Kasvojen tali-ihottuma, eli rasvaiseksi paljastunut kuiva iho
Onko POD jollekin tuttu riesa?
Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!
Kylläpä vertaiskokemusten lukeminen tekee hyvää, varsinkin lempibloggaajani kirjoittamana! Kiitos siis kun jaoit tämän kokemuksen. Samantyyppinen hoito rauhoittaa minuakin vaivaavaa PODia, mitä yksinkertaisemmat ja hellävaraisemmat tuotteet, sitä parempi. Itse olen luopunut myös sulfaatteja sisältävistä kakkosputsareista. Tilalla on nyt Erisanin rauhoittava puhdistusemulsio.
Erittäin kurja kokemus benzyl alcoholin laukaisemasta POD:sta. Perioraalidermatiitti voi olla myös silmien ympärillä ja poskissa kuten minulla oli, oikeastaan koko naamassa. =(
Minä olen myös kärsinyt PODista, jopa niin paljo, että suunympärysiho on ollut pienillä haavoilla. Ihottumaan ei silloin auttanut kuin kortisonikuuri ja apteekin tuoksuton perusvoide.
Suunympärysihottuma johtuu kohdallani luonnonkosmetiikasta, jos ne sisältävät erästä luonnon öljyä ja olen saanut oireita myös luonnonkosmetiikan parfyymeista. Tavallisesta kosmetiikasta ei ihottumaa ole ikinä syntynyt ja tämän vuoksi vältän nykyään lähes kaikkea luonnonkosmetiikka, elleivät ne ole täysin öljyttömiä ja tuoksuttomia.
Osaatko sanoa, koskeeko luonnonkosmetiikkaa jokin erilainen kritteristö ainesosien testauksen suhteen?
Ei koske eri kriteeristö, kaikkea kosmetiikkaa koskevat täysin samat säädökset. 🙂
Edit. Tarkennan tähän nyt vielä, että jopa apteekkikosmetiikkaa siis, eli sama ostaako kosmetiikkapurkkinsa marketista, tavaratalosta, luontaistuotekaupasta vai apteekista, kaikkea säädellään samoilla säädöksillä. 🙂
Minulla myös POD tyyppistä oireilua. Yksi asia mikä auttoi selvästi oli siirtyminen sulfaatittomaan hammastahnaan!
Olipa mielenkiintoinen postaus sillä itsellä juurikin samaa ongelma nyt ollut parin kuukauden ajan. Suunympärysiho alkoi oireilemaan kun siirryin luonnon- ja koreakosmetiikka tuotteiden käyttöön…Tavallaan outoa kun kuvittelin siirtyväni parempaan kuin aiemmin mutta sitten ilmaantuikin ongelmia. Eli mahtava vinkki tästä postauksesta oli että jätän tuon herkän ihoalueen vähemmälle hoidolle. Innolla odotan mitä tuloksia tulee! Kiitos asiantuntevasta ja mahtavasta blogista!!!
Minulla oli paha suunympärysihottuma aina n. 2 kertaa vuodessa parin vuoden ajan, kun käytin e-pillereitä. Kun vaihdoin kierukkaan oireita ei ole enää ollut kertaakaan. En tiedä voiko tämä olla yhteydessä siihen. Minulla suunympärysihottumaan auttoi kuitenkin apteekista ilman reseptiä saatava basitrasiinivoide. Kaikkea kyllä kerkesin kokeilla ennen tuota tuloksetta. En kokenut ainakaan itse millään tietyllä kosmetiikalla olevan vaikutusta oireiden ilmaantumiseen.
Tämä tuli juuri oikeaan aikaan! Minulla on ollut erittäin lievää oireilua suun ympärillä aiemminkin, mutta nyt iho on ärtynyt enemmän. Olen alkanut käyttää korealaista kosmetiikkaa ja muuten kasvojeni ihon kunto on selvästi parantunut. No nytpä ymmärrän jättää esimerkiksi bha-tonerin pois suun ympäristöstä.
Tähän liittyen, käytän meikkivoidetta vain nenästä leukaan ulottuvan kolmion alueella, juurikin kun tämä osa naamaa on kirjava. Mitä meikkivoidetta suosittelisit hyvin vaalealle ja samoin kuin sinulla oireilevalle iholle?
Minulla oli vuosien ajan POD, mutta pääsin siitä eroon Rosazol nimisen voiteen avulla. Nykyisin minulla on aina tätä voidetta jemmassa sen varalta, että suun ympärys alkaa oireilla.
Mulla kanssa samanlaiset oireet ja kuvistakin kattelin, että tämähän täsmää. Mitä puhdistustuotteita ja kosteuttavia tuotteita käytät tarkalleen suunympärysiholle tai mitä suosittelisit? Kiitos jo etukäteen!
POD riesana täälläkin, mutta susta poiketen mulla ainoa asia, jolla oon saanut ihoni rauhottumaan, on CosRX:n BHA-hoitoneste! 😀 ja lisäksi maitotuotteiden poisjättäminen on auttanu älyttömästi asiaa.
Eli taad huomataan miten jokaisen iho on niiiin erilainen, ja reagoi eri tavalla eri tuotteisiin.
Kärsin myös monta vuotta POD-oireista säännöllisen epäsäännöllisesti. Loppua kohden homma paheni ja tuntui ettei saanut peitettyä millään punasta rykelmää suun ympärillä. Kokeilin sitten apteekin ilman reseptiä saatavaa ruusufinneille tarkoitettua voidetta, jota siis netissä suositeltiin, mutta ei auttanut ollenkaan mulla. Vihdoin kun käännyin lääkäriin puoleen, niin sain antibiootti-kuurin, jonka avulla näpyt poistui kokonaan eikä ole nyt puolen vuoden jälkeenkään tullut takaisin.
Huh, olipa hyödyllinen postaus! Kärsin samasta ihottumasta, mutta en tiennyt että tälle on myös nimi! Olen vain aina ajatellut että kyse on ikävästä vaivasta, mikä ilmenee pari kertaa vuodessa. Nyt osaan kuitenkin jatkossa myös miettiä, jos ihottuma liittyykin jotenkin käyttämääni kosmetiikkaan. Itsellä yhdeksi aiheuttavaksi tekijäksi olen huomannut home/sisäilmaongelmaiset talot. Työni puolesta joudun välillä viettämään viikkoja yhdessä talossa, jossa on ollut sisäilmaongelmaa. Yleensä kolmannen päivän jälkeen suun sivulla/alapuolella on näppyä, punaisia alueita, jotka ovat kuivia ja hilseilee. Olen vain rasvaillut aluetta ja kotiin päästyäni vaiva sitten hälvenee muutamassa päivässä. Kiitos postauksesta, nyt taas astetta viisaampana tästä jatketaan.
Mulla tulee vastaavaa toiselle poskelle itseruskettavasta. Muista tuotteista en ole vastaavaa kokenut.
Mutta sen olen taas tällä viikolla huomannut, että BB-/CC-/meikkivoiteen käyttö saa ihoni reagoimaan niin että sain sellaisen suuren, kipeän mollukan ihon alle. Olen vuosien saatossa käyttänyt eri merkkejä, Estee Lauder, Clinique, YSL ja sittemmin luomukosmetiikan vastaavia tuotteita, kaikilla on sama lopputulos. Jatkan siis mineraalimeikeillä jatkossakin, jätän CC’t, BB’t ja meikkivoiteet ostamatta ja käyttämättä.
Minä kärsin puolitoista vuotta suunympärysihottumasta tai jälkikäteen ajateltuna varmaan allergiasta suun ympärillä Oireet oli kutina, yhtäkkiset rakkulat ja kuivuus suun ympärillä, oireet vaihteli päivänkin aikaan nopeasti. Koitin sitten ihan marketista fluorihammastahnaa, jossa lukee ettei sisällä SLS:a…ja ihme tapahtui, muutamassa päivässä iho parani eikä ole tullut nyt kolmeen kuukauteen takaisin. Kehoitan testaamaan jos ihottuma selkeästi vain suun ympärillä, ei ole kallis kokeilu.