Ostaisitko hajuveden Spotify-soittolistan perusteella?

Kosmetiikan nettishoppailu on kätevää ja helppoa. Modernina aikana verkko on täynnä erilaisia tuotearvosteluja, kuvia ja swatcheja, joiden avulla tuotteista voi päästä hyvin selville ilman, että koskaan edes näkee tuotetta livenä. On kuitenkin yksi tuoteryhmä, jonka hankkiminen verkossa on erittäin hankalaa, mikäli tuotetta ei pääsee aistimaan tosielämässä: hajuvedet.

fragrance Phlur

Monet tilaavat tuoksuja sokkona verkosta perustaen ostopäätöksensä erilaisilta verkkosivuilta lukemiinsa kuvauksiin ja tuoksuvertailuihin. Meille suomalaisille tämä ei kuitenkaan ole tyypillistä käytöstä, sillä olemme tavallisesti varsin tarkkoja tuoksuistamme emmekä halua tilata niitä tietämättä, mitä tulemme tarkalleenottaen saamaan.

Eräs erityisesti verkkomyyntiin keskittyvä tuoksuyritys onkin kehittänyt aivan uuden lähestymistavan tuoksujen myyntiin: se on nimittäin luonut jokaisen tuoksunsa ympärille Spotify-soittolistan, joka viestii sen tuoksujen tunnelmaa auttaen näin helpottamaan ostopäätöstä!

Phlur

Työskennellessäni tuoksumyyjänä en niinkään keskittynyt painamaan mieleeni yksittäisiä tuoksunuotteja, sillä harva asiakas tietää tarkalleen, mitä tuoksunuotteja tuoksussa pitäisi olla ja tuoksunuotit ovat muutenkin vain mielikuvia siitä, millaisia vivahteita tuoksussa voi haistaa.

phlur notes

Minusta tuoksuja on helpointa myydä niiden tunnelman ja tyypin mukaan. Raikkaa sitruksinen, puhtaanraikas, hedelmäisen makea, sokerisen makea, täyteläisen hedelmäinen, aistikkaan itämainen ja naisellisen kukkainen ovat esimerkkejä niistä yleistävistä kategorioista, joiden alle tuoksuja on helppoa luokitella niiden yleisen fiiliksen kuvaamiseksi sen sijaan, että luettelisi jokaisen tuoksun kohdalla joukon tuoksunuotteja, jotka voivat tulla siinä esiin ihan millä tavalla tahansa.

(Toki on olemassa yleisiä ja helppoja tuoksunuotteja kuten esimerkiksi vanilja tai ruusu, joilta selkeästi tuoksuvia hajuvesiä moni etsii, mutta useimmat hajuvedet ovat sekoitus erinäisiä vivahteita, joiden yhdessä muodostamasta tuoksuharmoniasta ei nouse selvästi esille monia vivahteita, joita asiakas osaisi hakea.)

Phlur frgrances

Yhdysvaltalainen PHLUR on melko tuore tuoksuyritys, joka valmistaa sukupuolineutraaleja hajuvesiä. Koska yritys keskittyy verkkomyyntiin, täytyy sen tuoksuvalmistajana satsata aivan erityisesti, jotta asiakkaat pääsevät kiinni sen tuoksuista. Spotify-soittolistat ovatkin mitä erinomaisin tapa tiivistää tuoksun tunnelma.

fragrances phlur

 

Yritys hyödyntäää verkkosivullaan paitsi tuoksujen ympärille rakennettuja Spotify-soittolistoja, myös tekstimuotoisia tuoksukuvauksia ja tuoksun tunnelmaan sopivia kuvia. Näiden tekijöiden luoman yhteistuloksen avulla verkkosivulla vierailijoille voi tosiaankin muodostua mielikuva siitä, millainen hajuvesi on tunnelmaltaan ja vivahteiltaan. Mielikuva ei toki välttämättä vastaa täysin totuutta, mutta kuvien, tekstin ja musiikin yhdistäminen on jo nokkela tapa lisätä tuoksujen verkkomyyntiä ja houkutella asiakas tilaamaan esimerkiksi tuoksunäytteitä jostakin tuoksusta.

Tuoksunäytteet

En itse panisi pahakseni, jos yhä useampi merkki myisi tuoksunäytteitään. PHLUR on keksinyt tehdä senkin nerokkaalla tavalla: merkin 2 ml tuoksunäytteitä voi ostaa kolmen kappaleen pakkauksissa 18 dollarilla ja jos kuukauden sisällä päätyy ostamaan täysikokoisen 50 ml pullon, voi sen 85 dollarin hinnasta saada 18 dollarin hyvityksen. Nerokasta!

PHLUR-merkistä ja sen tuoksuista voi lukea lisää yrityksen verkkosivuilta täältä.

Näyttökuva 2017-12-05 kello 20.23.02

Voisiko Spotify-soittolistan kuuleminen saada teidän houkuteltua ostamaan hajuveden?

Kuvat: PHLUR

3 kommenttia artikkeliin ”Ostaisitko hajuveden Spotify-soittolistan perusteella?”

  1. Kylläpä taas esittelit jännän ja mielenkiintoisen jutun, mistä sinä näitä löydät? 🙂

    Itse asiassa voisin ostaa hajuveden musiikin perusteella, vaikkei ajatus ole koskaan ennen tullut mieleenikään. Kuuntelen musiikkia niin paljon, että jos joku osaa synkata mun lempimusat omiin lempituoksuihini, uskaltaisin ehkä jopa ostaa sen pohjalta.

    Tässä tapauksessa vaan pitäisi olla tunnetuilla klassikkotuoksuilla ja musiikilla tehdyt tyypityspohjat, että tietäisi miten myyjätaho ylipäätään kokee, luonnehtii ja lajittelee tuoksut. Ilman esimerkkejä homma voisi muuten mennä aikalailla metsään 🙂

  2. En kyllä oikein lämpene idealle – ainakaan jos ei pääsisi nuuhkimaan ennen ostopäätöstä. Itselläni on aika tarkka tuoksunenä, ja koen harvat hajuvedet ns. ”itseni tuoksuisiksi”. Joku tuoksu saattaa siis olla sinänsä hyvä, mutten halua haista siltä itse. Tuoksut tuppaavat myös muuttumaan ihollani aika radikaalisti (mikä tekee uusien tuoksujen testaamisesta melko raivostuttavaa, koska ihanaa tuoksua iholle suihkautettuaan päätyy yleensä haisemaan lopulta kärpäsmyrkyltä), joten uusien hajuvesien nettishoppailu olisi melkoista lottoamista..

  3. Kuulostaa just mun tyylisestä idealta ja voisin todellakin kokeilla! Mutta kuten ensimmäinen kommentoija totesi, olisi hyvä olla noita esimerkkejä, että pääsisi vähän jyvälle.

Kommentointi on suljettu.