Ravintolapäivänhän me kaikki pääkaupunkiseutulaiset jo tunnemme. Päivä, jolloin kuka vaan voi päättää olevansa mestarikokki ja on oikeutettu pitämään omaa pientä katuruokalaansa -tai miksei jopa kotiruokalaansa ja tarjoilemaan herkkujaan muillekin kanssaeläjille.
Rinnalle on nyt tuotu uusi, minun korvaani melkoisen mielenkiintoinen konsepti: Kauneuspäivä.
Kauneuspäivänä Kansalaistorille voi kuskata oman kampaajan- tai kosmetologintuolinsa ja päättää, että tänään minä olen kampaaja tai kauneudenhoitopalveluiden tarjoaja. Alue täytyy siis pienistä pop up -kauneusspisteistä, joiden pitäjät eivät ole välttämättä millään lailla alan ammattilaisia, mutta saavat tarjota palveluitaan -kauneudenhoitoalan palveluiden tarjoaminen kun ei tällä hetkellä ole millään lailla luvanvaraista.
Värjääminen, rakennekynsien ja pidennysten tekeminen on kiellettyä (kaikki ”kemialliset työt”, määrittelee tapahtumanjärjestäjän sivusto) eikä tuotteita saa myydä, mutta muuten hommaa ei ole rajoitettu.
Aavistaako joku, mikä tämän tapahtuman ideana on? Ravintolapäivän ideana on ollut jakaa yhteisiä ruokakokemuksia sekä pitää hauskaa ja nauttia, mutta Kauneuspäivässä herätellään esiin hieman syvällisempää keskustelua.
Onko todellakin oikein, että kuka tahansa voi päättää olevansa kauneudenhoitoalan ammattilainen ja alkaa tarjota palvelujaan maksua vastaan? Tilannehan nimittäin on tällä hetkellä tämä ja esimerkiksi kuka tahansa voi tehdä ripsienpidennyksiä ilman, että asiaan puututaan. (Tai yritettiinhän siitä kerran ottaa puheeksi ihan eduskunnassa asti, mutta asian esilleottaja sai melkoisen kylmää kyytiä niskaansa eikä asian vakavuutta ymmärretty ollenkaan.) Tapahtuman järjestäjä nostaa mielestäni hyvän kysymyksen esiin: ”Onko väliä että kauneudestasi vastaa koulutuksen käynyt ammattilainen joka maksaa yhteiskuntavelvoitteet vai joku jonka mielestä tämä on kiva harrastus?”
En osaa itse täysin päättää näkökantaani tapahtumaan. Tai no osaanpas: kuulostaahan tuo hauskalta ja uskon paikan täyttyvän kampauksia, meikkejä sekä kynsien lakkauksia ja koristeluja tekevistä ihmisistä ja tunnelman olevan hauska, mutta kaikki tuo tosiaankin nostaa esiin juuri sen, mihin sillä tähdätään: onko tämä nyt ihan ok, että kuka tahansa voi puuhailla mitä tahansa kun alueena on kauneudenhoito?
Toivon todella, että tämä tapahtuma saa aikaan keskustelua aiheesta ja ainakin ripsienpidennysten ja rakennekynsien teko saadaan jatkossa luvanvaraiseksi toiminnaksi.
Mitä mieltä te olette kauneuspäivästä ja koko asiasta ylipäätänsä? Onko teistä ok, että kuka tahansa saa tarjota kauneudenhoitopalveluja nykylainsäädännön mukaan? Aiotteko käydä kurkistamassa, miltä kauneuspäivä näyttää?
Kyllä, rakennekynsien ja ripsipidennysten laitossa pitäisi olla jotkut luvat. Kuitenkin siinä jos menee vaikka sopimatonta liimaa silmien alueelle niin voi tulla tuhoisaa jälkeä. Kynsienkin kanssa varmasti.
Käsittääkseni esim. kynnelle jäänyt kosteus voi saada aikaan hallaa jäädessään muhimaan…? Kyllä tuohon minusta ehdottomasti täytyisi luvat saada.
Ravintolapäivän takana on idea jakaa kokemuksia ja elämyksiä, eikö kauneuspäivä ole samanlainen harrastajien kohtaaminen? en suoisttele itsekään mitään vaativien toimenpiteiden sallimista ilman koulutusta, mutta meikkaamista ja kasvohoitoja voi nyt jo tehdä ystävien kesken, esittelytilanteissa jne…
Toki voi, mutta lähinnä ehkä peräänkuulutetaan juuri sitä, että onko ok, että joku laittaa toiminimen/liikkeen pystyyn ihan vaan harrastettuaan juttuja. 🙂
näin ei-ammattilaisen korviin jokseenkin naurettava ajatus, että pitäisi olla ihan luvat johonkin kynsien väsäämiseen 😀 mitkä ovat pahimmat riskit mitä asiaan liittyy? näitä olisi voinut tuoda esille, sillä nyt toi "onko todella oikein" jäi todellakin vain naurettavaksi jeesusteluksi 😀 😀 no, varmaan siinä myrkkyjen kanssa toimitaan mutta eiköhän asiakas sen ymmärrä ja ota ihan tietoisesti riskin. ripset ovat ehkä vähän eri asia kun kuitenkin toimitaan niin herkän elimen kuin silmän ympärillä, mutta käsittääkseni siinäkin vakavimmat riskit liittyvät aineiden allergisoivaan vaikutukseen jolla taas ei uskoisi olevan tekemistä laittajan ammattitaidon kanssa. joten joo ei. niin kauan kuin ei saavuteta mitään todellisia hyötyjä ihmisten terveyden kannalta niin ei holhousta, kiitos!!
kauneuspäivä on ihana idea!! tällaisessa asiassa kuten jossain kampausten teossa tai meikkaamisessa jolla asiantuntijuudella ei ole oikeaa merkitystä, on ihanaa että herätellään tällaista diy-kulttuuria! tykkään!! ja ei, en väheksy vaikkapa hemmetin hyvän kampaajan ammatitaitoa mutta elämälleni sillä ei ole vaikutusta millä tavalla hiukseni on saksittu… joten lisää tällaista!
Pakko kommentoida. Kyllä taitamaton rakennekynsientekijä saa paljonkin harmia aikaiseksi. Pienin murhe on rumat ja kestämättömät kynnet, mutta siinä vaiheessa kun kynsientekijä ei tunnista asiakkaansa mahdollisia tarttuvia kynsisairauksia eikä osaa pitää huolta kunnollisesta desinfioinnista, ollaan jo aika kurjassa tilanteessa.
On se aika hurjaa hommaa musta, että kuka tahansa voi väittää olevansa ammattilainen, tilata tarvittavat tavarat ebaysta ja alkaa ottaa asiakkaita vastaan ilman minkäännäköistä koulutusta, saati vastuuvakuutusta. En myöskään usko, että ihmiset, jotka halpojen hintojen perässä juoksevat, tiedostavat miksi hinta todellisuudessa on naurettavan halpa. Voiko yhtälö toimia, jos kynnet/ripset maksavat vaikka 30€ ja tekijä tekisi laadukkailla tuotteilla, olisi käynyt kalliit koulutukset, maksaisi veronsa oikein ja huolehtisi vastuuvakuutuksista? No eipä ainakaan tuntipalkkaa jäisi.
Musta kyse ei ole mistään "holhouksesta" tai isoveli valvoo meiningistä. Kyllähän muillakin ammatti-ihmisillä täytyy olla kunnollinen koulutus ja luvat, jotta voi alallaan toimia, miksi kauneusala olisi poikkeus?
Ja Virve: mainio idea ja todellakin nämä asiat vaativat syvällisempää pohdiskelua, ihan siellä eduskunnassa asti! 🙂
ööh, ai ei olisi kyse holhouksesta? kun ajatellaan luvanvaraista ammatinharjoittamista niin lähinnä tulee mieleen terveydenhoitoon liittyviä juttuja, jotka ovat täysin ymmärrettäviä vakavuutensa vuoksi. vai olisiko sulla jotain esimerkkejä heittää luvanvaraisesta ammatinharjoittamisesta jossa suurin mahdollinen vahinko on samaa luokkaa kuin vähän vähemmän nätit kynnet?
sitä paitsi eihän se luvanvaraisuus valehtelua poistaisi. eihän sitä nyt voi itseään ammattilaiseksi väittää vaikkei lupaa olisikaan. jos väittää niin ollaanhan siinä jo petoslinjalla. ja eikö sitä voi tehdä yritystoimintaa ihan verojen kanssa vaikkei olisikaan alan koulutusta käynyt? jotenkin tää logiikka ei nyt aukea mulle yhtään. byrokratiaa, byrokratiaa ja vielä kerran byrokratiaa..
Ymmärrän molemmat kannat. Ei ole oikein väittää olevansa ammattilainen, jos ei ole ja rahastaa tietämättömiltä, varsinkaan jos ei ihan oikeasti osaa hommaansa. Ja viedä samalla ammattilasten työt. Mutta kun tässä itse on juuri suunnitellut geelien ostoa ym. (uuni jo löytyisi), ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta, että näitä asioita alettaisiin rajoittamaan. Ainakaan tarvikkeiden hankkimiseen ei tarvitsisi puuttua. Ja siis ei ole aikomusta tahkoa rahaa, ihan omaksi iloksi opetella ja tehdä itselleen kestävämpiä kynsiä 🙂 Lainsäädännöstä en tiedä missä mallissa on tällä hetkellä, en koskaan edes käytä kauneusalan ammattilaisten palveluja.
Kauneuspäivä kuulostaa kyllä kivalta idealta, harmi kun olin Helsingissä ravintolapäivän aikaan enkä nyt!
Nostaisin esiin myös sen, että toiset tosiaankin tekevät hommaa koulutetusti ja virallisesti maksaen bisneksestään verot toisen tehden sitä pimeänä ja veroja maksamatta. Tottakai he voivat pitää hinnat alhaisina tällaisissa "minä tässä vain harrastelen" -jutuissa, mutta en kannata harmaata taloutta. En itsekään näe, että tarvikkeiden hankkimiseen tarvitsisi puuttua, mutta minusta on pelottavaa, että kuka tahansa voi tehdä ripsienpidennyksiä ja aiheuttaa varomattomalla toiminnallaan pahimmillaan pysyviäkin haittoja.
Mun mielestä vois harkita mitkä kauneudenhoidon asiat voisivat olla luvanvaraisia ja mitkä ei. Esimerkiksi meikin ja kampauksenteon riskit on sen verran pienet että olis melkoista holhoamista laittaa ne luvanvaraisiksi, mutta hiusten värjäys ja muute kemialliset toimenpiteet vois hyvinkin olla luvanvaraisia. Itse petyin tuon tapahtuman mainoksesta: ensin mainostetaan että mennään samalla DIY teemalla kuin Ravintolapäivässä, ja sitten perään kuulutetaan että halutaan herättää keskustelua siitä mitä harrastajat voivat ja eivät voi tehdä. Tuntui ristiriitaiselta, ja houkutteleeko se edes niitä DIY kampaajia sinne happeningiin?
Virve, jos olit paikan päällä niin olis kiva kuulla sun kokemuksista! Tai vaikka jos joku muu sattui paikan päälle, itse kun en päässyt.
Kriksu
Minäkään en ollut paikanpäällä, joten kuulisin mielelläni siellä olleiden kokemuksia ja näkemyksiä tapahtuman onnistumisesta! 🙂