Minimalistinen skip-care valtaa ihonhoidon – tästä siinä on kyse

Ihonhoito on lemppariaiheitani, josta puhun mielelläni paljon. Erityisesti korealaisen kosmetiikan rynniminen markkinoille teki ihonhoidosta globaalisti supertrendikästä, joten en varmasti ole ainoa, jota aihe kiinnostaa. Monet käyttävät mielellään aikaa ihonhoitoon, sillä paitsi että se on palkitsevaa ihon hyvinvoinnin kannalta, voi itse ihonhoitoprosessikin olla mukava tapa rentoutua.

Trendi-ilmiöille on tyypillistä lähteä kehittymään ajan myötä ja näin on käynyt myös ihonhoidolle. Skincare on nimittäin saanut mielenkiintoisen rinnakkaisilmiön, joka kulkee nimellä skip-care.

Skip-care ei kuitenkaan tarkoita sanatarkasti sitä, että ihon hoito skipattaisiin kokonaan. Todellisuudessa skippaamisella viitataan siihen, kuinka osa ihonhoitorutiinin vaiheista jätetään väliin – mikä ei ole ollenkaan yllättävä vastailimiö, kun ottaa huomioon, kuinka monivaiheiseksi uusien ihonhoitotuotteiden jatkuva ilmeistyminen markkinoille on monen ihonhoitorutiinin jo kasvattanut.

Ennen kuin kuitenkaan innostut skip-caresta liikaa, suosittelen lukemaan tämän postauksen loppuun, sillä vaikka skip-care kuulostaakin ihonhoitoa helpottavalta konseptilta, voi se itseasiassa vaatia jopa aiempaa enemmän työtä. Kyse ei nimittäin ole ollenkaan siitä, että ihonhoito vaihtuisi ihon laiminlyöntiin.

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Skip-care tuo markkinoille uusia tuotteita

Skip-care-ilmiö lähti Etelä-Koreassa liikkeelle jo parisen vuotta sitten, mutta on alkanut levitä laajemmaksi liikkeeksi ja jopa trendiksi vasta pikkuhiljaa. Tämä johtunee siitä, että koko korealaisen ihonhoidon villitys itsessään ylipäätään on vasta tullut valtavirran ilmiöksi meillä Suomessakin ja monilla on ollut sen kanssa eräänlainen kuherruskuukausi: ihonhoidosta on tullut yhtäkkiä hauskaa, palkitsevaa ja mukavaa, joten tottakai kylppärin kaapin purkkivalikoimaa on mukavaa kasvattaa. Tässä vaiheessa ei todellakaan kiinnosta vähentää purkkejaan.

Pelkän nimen perusteella skip-care ei kuulostanut konseptilta, joka sopisi minulle itselleni millään tavalla. Huolehdin ihostani hyvin enkä missään nimessä laiminlöisi sitä. Kun kuitenkin tutustuin konseptiin tajusin, että minähän itseasiassa (jopa omaksi yllätyksekseni) toteutan skip-care-rutiinia!

Vaikka Etelä-Koreassa on jo parin vuoden ajan puhuttu siitä, kuinka ihonhoito olisi menossa minimalistisempaan suuntaan, ovat kosmetiikkamarkkinat kuitenkin samaan aikaan kuumemmat kuin koskaan ja myyntiin putkahtelee jatkuvasti uudentyyppisiä tuotteita.

Yllättävää kyllä, myös tämä liittyy paljon skip-care-trendiin. Skip-care ei nimittäin tarkoita, että ihonhoitoa lakattaisiin ostamasta, vaan nyt tarvetta on syntynyt uusille, entistäkin innovatiivisemmille tuotteille, joita eteläkorealaiset kosmetiikkavalmistajat kehittelevät aivot sauhuten ja jotka vastaavat skip-care-ilmiön synnyttämiin uudenlaisiin kuluttajien vaatimuksiin.

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Mitä skip-care tarkoittaa?

Skip-care tarkoittaa, ettei ihoa jatkuvasti hoideta korealaisen ihonhoitorutiinin mukaisesti kymmenessä vaiheessa, vaan osa vaiheista jätetään väliin. Tarkoitus ei kuitenkaan ole tinkiä ihon hyvinvoinnista, vaan luoda kriittinen katse kohti omaa purkkimerta ja miettiä, mitä tuotteita oma iho oikeasti tarvitsee.

Tyhmä paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä kuuluu vanha kansansanonta ja juuri siitä skip-caressakin on kysymys. Sen ajatuksena ei ole, että jotkut korealaisen ihonhoidon vaiheet olisivat niin turhia, että ne voi jättää kokonaan välistä.

Käytännössä kyse onkin itseasiassa siitä, että ihonhoidossa otetaan järki käteen ja ymmärretään, että 10-vaiheinen korealainen ihonhoitorutiini ei ole kiveen hakattu sääntöluettelo, jonka mukaan ihoa on aina pakko hoitaa, vaan ennemminkin tarjoiluehdotus, josta valitaan ne omalle iholle sopivat vaiheet.

Korealaisen ihonhoitorutiinin ”ongelmaksi” voikin sanoa, että moni noudattaa sitä orjallisesti ymmärtämättä kuitenkaan oman ihon oikeita tarpeita tai sitä, ettei oma iho välttämättä tarvitse kymmentä vaihetta jatkuvasti. Tämä saa aikaan vääränlaista ihonhoitoa, joka puolestaan voi aiheuttaa ihon kuivumista, ärtymistä ja jopa herkitymistä.

10-vaiheinen ihonhoitorutiinia ei siis ole tarkoitettu kokonaisuudeksi, jonka kaikki vaiheet tulisi tehdä päivittäin, viikoittain tai välttämättä ylipäätään edes koskaan saman hoitokerran aikana. Tästä virheellisestä käsityksestä voi lukea lisää aiemmasta postauksestani täältä.

Meille suomalaisille tyypillisen harha-askeleen saattaa helposti ottaa toteamalla, että koska ihollani ei nyt näy ongelmia, ei se tarvitse hoitoa. Ihonhoidon ei kuitenkaan tulisi perustua jo ilmestyneiden ongelmien ratkaisuun, vaan tulevien ongelmien ennaltaehkäisyyn ja juuri tämä on korealaisen ihonhoidon kantava ajatus. Jos iho voi hyvin, miksi ei yrittäisi parhaansa mukaan huolehtia, että se voi hyvin läpi elämän.

Moni ymmärtää ajatuksen esimerkiksi kehonhoidon puolella ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa ihan vain hyvinvoinnistaan huolehtiakseen ja jotta keho pysyy vetreänä eikä ala yhtä helposti reistailla iän myötä. On paljon helpompaa ennaltaehkäistä kuin yrittää hoitaa ilmestyneitä ongelmia. Juuri tätä korealaiset tekevät ihonhoidossakin.

Iho-ongelmien ennaltaehkäisy ei vaadi monivaiheista rutiinia, sillä ihon puhdistus, kosteutus ja suojaus ovat avaintekijöitä hyvinvoivan ihon ylläpidossa. Suojana ei tarvitse aina edes käyttää aurinkovoidetta jos sitä ei halua, sillä jo lierillinen hattu tuo kasvoille hyvän varjon.

Skip-care tekee siis ihonhoitorutiinista minimalistisen. Minimalismin idea ei kuitenkaan ole elää ilman jotain tarpeellista, vaan se mukailee ruotsalaisen lagomin ajatusta: ei niin, että jotain tuntuu puuttuvan, mutta ei myöskään liikaa.

Lue myös: Ruotsalaisessa lagomissa on kyse samasta kuin minimalismissa

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Monitoimituotteet mahdollistavat skip-care-rutiinin

Skip-care ilmiön myötä Korean kosmetiikkamarkkinoille onkin ilmestynyt valtavasti aivan uudenlaisia monitoimituotteita. Jokaiseen hommaan ei enää olekaan omaa tuotettaan, vaan nykyteknologia mahdollistaa sen, että sama tuote kykenee tekemään monta asiaa hyvin ja nimenomaan tämä on ratkaisevinta moderneissa monitoimituotteissa.

Nämä modernit hybridituotteet ovat nimittäin jotain ihan muuta kuin perinteiset 2-in-1-tuotteet, jollaisia on esimerkiksi hiustenhoidon puolella nähty jo pitkään. Perinteisesti tällaisten tuotteiden ongelmana on ollut, että kun saman tuotteen on täytynyt tehdä yhtäaikaa kaksi hyvin erilaista asiaa, ei se ole voinut tehdä kumpaakaan kunnolla, minkä vuoksi lopputulos on harvoin optimaalinen.

Kun esimerkiksi hiusten tyvi kaipaa pesua ja hiusten pituudet hoitoa, jättää 2-in-1-shampoo hiusten tyven helposti vähän liian huonosti pestyksi ja pituudet vähän liian vähän hoidetuiksi. Päivittäiseen käyttöön tarkoitettu kuoriva puhdistusgeeli on sekin karmea ajatus, sillä vaikka se kuorisikin ihon kätevästi ihonpuhdistuksen yhteydessä, tekee päivittäin ihon kuorinta ihonpuhdistuksen yhteydessä iholle pelkkää hallaa.

Uudenlaiset hybridituotteet kykenevät kuitenkin tekemään monta asiaa kerralla hyvin, mikä tarkoittaa, että kun ne valitsee oman ihon oikeiden tarpeiden mukaan, voi niiden avulla hoitaa ihoaan aivan yhtä kattavasti kuin ennenkin, mutta vähemmillä vaiheilla, eli aiempaa nopeammin.

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Mitä hyötyä skip-care-rutiinista on?

Skip-care-rutiinin suurin hyöty monille on ajan säästö. Vaikka ihonhoito onkin monille ihanan nautinnollinen rentoutushetki, kokevat useat, että se voi viedä liikaa aikaa erityisesti arjessa. Ihonhoidosta nauttivallakaan ei ole ihonhoidolle aina välttämättä aikaa loputtomasti.

Jos ihonhoitorutiini tuntuu vievän liikaa aikaa, voi tuotteita tulla käyttäneeksi epäsäännöllisesti ja ihonhoidossa nimenomaan säännöllisyys ja pitkäjänteisyys ovat usein avaintekijöitä. Kun ihonhoitorutiinin supistaa hallittavan kokoiseksi, tulee tuotteita käytettyä ja niiden vaikutukset myös näkyvät ihossa.

Toinen suuri skip-care-rutiinin hyöty on ihoärsytyksen minimointi. Vaikka tuntuisi, että kaikki käyttämänsä tuotteet vastaavat ihon omia tarpeita, voi silti olla, etteivät ne sovikaan keskenään yhteen. Esimerkiksi joidenkin tuotteiden aktiiviaineet eivät välttämättä ole paras mahdollinen yhdistelmä ja saattavat jopa ärsyttää ihoa.

Joskus voi myös käydä niin, ettei edes tajua, etteivät jotkut tuotteet sovi yhteen. Joku aktiiviaine voi esimerkksi vaatia tietynlaisen pH:n, olla herkkä jollekin säilöntäaineelle tai muuten vain menettää tehonsa, kun sen yhdistää toiseen samanaikaisesti käytettävään tuotteeseen.

Tästä postauksestani voi lukea, mitkä ihonhoidon aktiiviaineet sopivat ja mitkä taas eivät sovi yhteen.

Kun ihonhoitotuote on formuloitu niin, että se tekee kerralla useampia asioita, on nämä kaikki tekijät otettu huomioon. Tällöin riski ihoärsytykseen pienenee ja tuotteen aktiiviaineet pääsevät todennäköisemmin vaikuttamaan iholla hyvin.

Be Here Now Skincare tuotteet kokemuksia Virve Fredman

Kenelle skip-care sopii?

Vaikka skip-care tosiaan kuulostaakin laiskan ihonhoitajan unelmalta ja onkin sitä ajankäytöllisessä mielessä, vaatii skip-care-rutiinin noudattaminen kuitenkin hyvää ymmärrystä omasta ihosta ja sen tarpeista. On erittäin tärkeää tietää, mitä oma iho oikeasti tarvitsee, millaiset tuotteet sille sopivat ja mitä ihonhoitorutiiniltaan tahtoo.

Skip-caressa ei siis ole kyse laiskottelusta, vaan ihon tarpeiden ymmärtämisestä. Kun ihon tarpeet ymmärtää, on ihoaan myös helpompi hoitaa pienemmällä tuotearsenaalilla eikä kaikkea tarvitse kaataa iholle päivittäin ihan vain varmuuden vuoksi.

Ihon tarpeiden ja ihonhoitorutiinin vaiheiden ymmärtäminen voi siis viedä aluksi aikaa, sillä se vaatii aiheeseen tutustumista ja pientä opiskelua. Todellisuudessa skip-care voikin siis olla työläämpää kuin perinteinen ihonhoito, sillä kun ihonhoidon rutiineja vähennetään, on entistäkin merkityksellisempää, että rutiinit on valittu huolella ja niihin on poimittu tuotteet omaa ihoa ymmärtäen.

Olenkin alkanut verrata ihonhoitoa autolla ajoon: Jos lähtee liikenteeseen vain opittuaan, kuinka kaasu ja kytkin toimivat tai kuinka helposti automaattivaihteet sallivat liikkeelle lähdön, päätyy helposti ihmettelemään, miksi pelti kolisee jatkuvasti ja kolareita syntyy. Jos ei osaa liikennesääntöjä ei tiedä, koska oikealta tulevaa tulee väistää ja koska ei. Taskuparkkeerauskin on tekniikkalaji ja vaatii siksi harjoitusta.

Samalla tavalla myös tuloksellinen ihonhoito edellyttää, että ihostaan ymmärtää jotain. Kun tunnistaa, mikä oman ihon ongelma on ja millaista hoitoa oma iho kaipaa, osaa iholleen valita sopivia aktiiviaineita sisältäviä tuotteita ja ennen kaikkea myös käyttää niitä oikein. Moni saattaa luulla hoitavansa ihoa hyvillä tuotteilla, mutta todellisuudessa yhdisteleekin tuotteita, jotka neutraloivat toisiaan tai joiden yhteisvaikutus saa aikaan ihoärsytystä.

Välillä kuulee väitteitä, että liian monen tuotteen käyttö ihonhoidossa on iholle haitallista. Tämä ei kuitenkaan johdu millään tavalla tuotteiden määrästä vaan ihan vain siitä, etteivät ne sovi omiin tarpeisiin. Sekä monta tuotetta että vain muutaman tuotteen sisältävällä ihonhoitorutiinilla voi tehdä iholle yhtä paljon hallaa, jos tuotteet eivät vastaa ihon tarpeita tai sovi yhteen.

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Mitä ihonhoidon vaiheita voi jättää väliin?

Ihan mitä tahansa ihonhoidon vaiheita ei kannata jättää väliin. Skip-care-konseptin ongelmana voikin olla, että monen arviointikyky pettää erityisesti tietämyksen puutteen vuoksi ja skip-care-ajatusta käytetään synninpäätönä omalle laiskuudelle. Usein tämä johtuu siitä, että ihonhoitoa on toteutettu ymmärtämättä, miksi mikäkin vaihe tehdään.

En käyttänyt tänään meikkiä, joten jätän ihonpuhdistuksen väliin ja laitan vain hoitotuotteet iholle, saattaa joku helposti ajatella. Todellisuudessa meikittömyys ei suoranaisesti liity siihen, tuleeko iho puhdistaa, sillä ihon pinnalla voi edelleen olla ihoa ärsyttäviä epäpuhtauksia ja hoitotuotteiden imeytymistä häiritseviä ainesosia.

Tästä postauksestani voi lukea lisää siitä, miksi meikitönkin iho kannattaa kaksoispuhdistaa. 

Vaikka ihonhoitorutiinin vaiheita vähentäisi, tulisi ihonhoidossa aina huolehtia kolmesta asiasta: ihon puhdistuksesta, kosteutuksesta ja suojauksesta.

Jos ihon kaksoispuhdistus korealaiseen tapaan ei innosta, suosittelen aina ehdottomasti valitsemaan käyttöön ihonpuhdistukseen tarkoitetun puhdistusöljyn, sillä se puhdistaa ihon hyvin, mutta ei kuivata ihoa kuten moni muu puhdistustuote voi tehdä. Jos kaksoispuhdistus ei ole tuttu konsepti, voi tästä postauksestani lukea, kuinka se tehdään ja miksi.

Kaksoispuhdistuksen jälkimmäisen vaiheen voi sitten tehdä pyyhkimällä kasvot vanulapulla, jonka on kastellut puhdistusvedellä. Korealainen puhdistusvesi ei nimittäin ole sama asia kuin misellivesi, sillä misellivesi on tyypillisesti tehty vain ihon puhdistukseen, mutta korealainen puhdistusvesi myös hoitaa hoitaa ihoa. Tällainen tuote voi siis korvata sekä kaksoispuhdistuksen jälkimmäisen vaiheen että kasvoveden.

Yleisimmät skip-care-rutiiniin sopivat hybridituotteet ovatkin nimenomaan erilaisia kasvovesiä, hoitonesteitä ja seerumeja yhdisteleviä tuotteita. Monet kasvovedet voivat olla niin kosteuttavia, että ne ajavat hoitonesteenkin virkaa. Tällainen on esimerkiksi paljon suosittelemani Huxleyn kasvovesi.

Jos ihon ongelmana on kosteuden puute, ei iho välttämättä tarvitse ennen kosteusvoidetta muuta nestemäistä kosteuttajaa kuin hyvän kasvoveden tai hoitonesteen. Esimerkiksi kehumani Holika Holika 3 Seconds Starter Hyaluronic Acid -hoitoneste on monien kuivaihoisten suosikkituote ja monet käyttävät sitä ihonpuhdistuksen jälkeen ajamassa seerumin, hoitonesteen ja jopa kasvoveden virkaa.

Tehokkaasti kosteuttava kasvovesi tai hoitoneste voi myös korvata kasvonaamion, jos sitä kerrostaa iholle 7 Skin Method -metodin mukaisesti. Aiheesta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. 

Yksi hybridituote voi siis huolehtia ihon tehokkaasta kosteutuksesta ja toinen voi olla muulla tavalla hoitavia aktiiviaineita sisältävä kosteusvoide, joka myös lukitsee kosteuden iholle.

Paitsi että skip-care-rutiinissa mietitään, mitkä hybridituotteet ajavat useamman tuotteen virkaa, mietitään siinä myös, mitä tuotteita oma iho ei juuri sillä hetkellä kaipaa. Oma ihoni tarvitsee esimerkiksi vain harvoin erillistä kuorintatuotetta, sillä käytän ihoa kuorivia happoja sisältäviä ihonhoitotuotteita ja puhdistan ihoni päivittäin FOREO LUNA -kasvoharjalla, joka ei varsinaisesti kuori ihoa, mutta jonka päivittäinen käyttö vähentää tarvetta ihon kuorinnalle.

En myöskään levitä iholleni aurinkosuojaa päivittäin vain tavan vuoksi. Jos ulkona on ollut pilvinen talvipäivä ja UV-indeksi on matala tai jos tiedän, että en ole menossa ulos, en lisää iholleni aurinkovoidetta.

Yhä useammalta merkiltä on tullut myyntiin uusia suojakertoimellisia päivävoiteita, mutta itse koen parhaaksi valita erillisen aurinkosuojatuotteen. Aurinkosuojan lisääminen tuotekoostumukseen vie aina tilaa muilta aktiiviaineilta ja voi pakottaa kompromisseihin. Aurinkosuoja ei siis välttämättä ole tuote, jonka kohdalla hybridituotteita haluaa suosia. Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea aiheesta lisää.

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Kuinka luon oman skip-care-rutiinin?

Ihon todellisiin tarpeisiin vastaaminen ja niiden mukaisen ihonhoitorutiinin luominen kuulostaa monista epäilemättä haastavalta. Mistä ihmeestä voi tietää, mitä oma iho oikeasti tarvitsee ja mitkä tuotteet ovat omalle iholleen oikeita?

Näiden asioiden selvittely vaatii tosiaan pientä työtä, mutta aivan kuten jokainen voi oppia valmistamaan makaroonilaatikkoa tai juustokakkua, voi jokainen myös oppia hoitamaan omaa ihoaan. Oman skip-care-rutiinin luonti sujuu näiden vinkkien avulla:

1. Tunnista ihosi oikeat tarpeet

Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty ja voi kuulostaa haastavalta. Oikeasti se ei sitä ole ja vaatii vain pientä paneutumista aiheeseen. Helpoin ja edullisin vinkki ottaa aihe haltuun on lukea kirjani Täydellinen iho, sillä se selittää kaiken mahdollisen ihonhoidon vaiheista, ihon erilaisista tarpeista ja auttaa ymmärtämään, kuinka oma ihonhoitorutiini luodaan. Tärkeintä on nimenomaan ymmärtää, miksi mikäkin vaihe tehdään ja kuinka se vaikuttaa omaan ihoon.

Toinen vaihtoehto on käydä TwisBen Uusi alku ihollesi -verkkovalmennus, jonka olen esitellyt tässä aiemmassa postauksessani. Verkkovalmennus opastaa ihonhoidon perusteisiin ja auttaa ymmärtämään, mitä oma iho kaipaa ja kuinka juuri ne omalle iholle sopivat tuotteet löytyvät jatkossa helposti.

2. Valitse tarpeisiisi ja mieltymyksiisi sopivat tuotteet

Itse koen, että ihonhoitotuotteita valitessa ratkaisevinta on nimenomaan ihon tarpeiden tunnistaminen. On turhaa keskittyä liiaksi miettimään omaa ihotyyppiä ja ostaa vain sille tarkoitettuja tuotteita, sillä ne eivät välttämättä vastaa aina omia mieltymyksiä. Vaikka ihosi esimerkiksi olisi hyvin kuiva, ei jokainen kuivaihoinen halua käyttää puhdistusemulsiota, joka tuntuu jäävän iholle vesipesun jälkeen.

Esimerkiksi tässä postauksessa kerron, kuinka suosittujen The Ordinary -tuotteiden joukosta löytää juuri ne omalle iholleen sopivat tuotteet ja välttyy hukkahankinnoilta.

3. Muokkaa rutiinia tarvittaessa

Ihon tarpeet voivat myös vaihdella ja ihonhoitorutiinia tulisi päivittää sen mukaisesti. Vuodenaikojen vaihtelut voivat vaikuttaa esimerkiksi siihen, minkä verran iho kuivuu ja kuinka kosteuttavia tuotteita se tarvitsee. Myös elämäntilanne voi vaikuttaa ihon tarpeisiin, eli välillä iho saattaa olla samea, sille voi puskea epäpuhtauksia tai kevätaurinko voi saada aikaan maksaläiskiä.

Skip-care-rutiini voi nopeuttaa arkea, mutta se ei silti tarkoita, etteikö esimerkiksi viikonloppuisin mukaan voisi napata muita rutiinia täydentäviä tuotteita. Moni menee arjessa nopeammalla rutiinilla, mutta hellii ihoa viikonloppuna esimerkiksi kasvonaamioilla.

Anyfin kokemuksia koodi Virve Fredman

Miltä skip-care teistä kuulostaa?