Tämän vuoksi käytän jatkuvasti samoja vaatteita

Kuten monilla muillakin, oli minullakin ennen valtava määrä vaatteita ja ostin niitä mielelläni jatkuvasti lisää. Kun vastaan tuli jotain sellaista, mikä istui päälleni hyvin ja saatoin kuvitella jonkin potentiaalisen tilanteen, jossa tuo vaate voisi olla täydellinen, ostin sen mielelläni.

Jos vastaan tuli mielestäni hyvällä hinnalla irtoava vaate, joka vielä istui päälleni haluamalla tavalla, olisi ollut mielestäni suoranaista tuhlausta jättää tilaisuus hyödyntämättä.

Voisihan nimittäin olla, että sitten kun oikeasti haluaisin löytää sen keltaisen hameen tai vihreän poolopaidan, ei näin täydellistä yksilöä tulisikaan vastaan, joten hankinta oli ehdottomasti kannattavaa tehdä nyt.

Lue myös: Näin pääsin eroon shoppailusta

Kuinka olla ostamatta Ostolakossa Minimalismi Virve Fredman

Aina vaatteen ei edes tarvinnut olla ihan täydellinen, sillä joskus riittävän hyväkin kelpasi. Vaate sopisi ehkä vain tiettyihin hetkiin ja sen käyttäminen voisi edellyttää sen yhdistämistä vain tiettyihin vaatteisiin tai pitämistä tietyllä tavalla, mutta se ei juurikaan häirinnyt.

Lopputulos oli tietysti, että vaatekaappini oli täynnä näitä periaatteessa ihan hyviä vaatteita, mutta silti minusta tuntui jatkuvasti, ettei minulla ollut mitään päälle pantavaa.

Käytin toistuvasti aikaani tilaisuuteen sopivan asukokonaisuuden miettimiseen sekä tietysti myös vaatekaappini täydentämiseen, jotta vastaavia tilanteita ei syntyisi jatkossa.

Jostain syystä minulla oli silti toistuvasti tunne siitä, etten ollut varma, mitä laittaisin päälleni ja mikä asu olisi täydellinen juuri siihen tilanteeseen.

Välillä kävi myös niin, että aamulla valitsemani vaatteet osoittautuivat päivän aikana loppujen lopuksi melko huonoksi valinnaksi eikä minulla ollut syystä tai toisesta ne päällä mukava olo: housut olivatkin liian matalat, hame ei istunutkaan haluamallani tavalla, paita puristi tai vielä aamulla hyvältä vaikuttanut neule sai oloni tuntumaan nuhjuiselta.

Lue myös: 5 vinkkiä minimalistiseen vaatekaappiin

Minimalistinen vaatekaappi Virve Fredman

Voisi luulla, että mitä enemmän vaatteita ostaa, sitä paremmaksi siinä harjaantuu. Itse en kuitenkaan huomannut suurtakaan kehitystä.

Tyylini alkoi toki vuosien ja iän myötä selkeytyä minulle paremmin, mutta silti kaappiini päätyi jatkuvasti vaatteita, joiden ajattelin kaupassa olevan niin minua, mutta joita en lopulta sitten käyttänyt juuri koskaan. Katsoin niitä aamulla vaatteita valitessani ja mietin, että ai niin, tuotakin voisi joku päivä käyttää, mutta sitä päivää ei sitten vain tullut.

Kun sitten minimalismin myötä päädyin kutistamaan vaatekaappiani radikaalisti, ratkesivat kaikki vaatteisiin liittyvät ongelmani kuin itsestään.

Kutistin pikkuhiljaa vaatekaappiani yhä suppeammaksi ja keskityin käyttämään niitä vaatteita, joissa oloni tuntui parhaalta. Joissakin vaatteissa tämä tarkoitti käyttömukavuutta, toisissa osa mukavuudesta syntyi lisäksi myös siitä, että vaatteeseen pukeutuessani tiesin sen olevan sopiva tilanteisiin, joihin vaate päälläni menin.

Minun ei siis tarvinnut enää miettiä, mitä laittaisin päälleni, sillä valinnat oli jo tehty. Yhtäkkiä minusta ei koskaan enää tuntunut, ettei minulla ollut mitään päällepantavaa.

Lue myös: Saman vaatteen käyttäminen joka päivä helpottaa elämää

Minimalistinen muutto Suomeen Virve Fredman

Arkisissa tilanteissa päälläni on yleensä musta mekko, joka muuntuu tilanteen mukaiseksi jo pelkkiä sukkahousuja vaihtamalla. Yleensä sen parina ovat talvella mustat paksut sukkahousut, mutta lopputuloksen ilme muuttuu jo sukkahousujen paksuutta vähentämällä tai niiden väriä vaihtamalla.

Tuo mekko, tai itseasiassa TELAKKA-brändin LEHTINEN-tunika, on päällä mukava ja kätevä.

Se on maailman helppohoitoisin, pysynyt minulla jo nelisen vuotta hyvässä kunnossa, on sopivan lämmin päällä 3/4-hihojensa ja materiaalinsa ansiosta, mutta ei silti tunnu hiostavalta. Lisäksi sen taskut tekevät siitä käytännöllisen.

Toissakesänä ostamani mustat housut puolestaan sopivat niin lenkkipolulle kuin muihinkin tilaisuuksiin ja venepääntiellä varustettu musta trikoopaita palvelee samalla tavalla.

Joskus saatan käyttää mustansinisiä joustavia farkkuja ja niiden parina vaaleansinistä tai tummansinistä pitkähihaista.

Beige neuletakki tai valkoinen vetoketjullinen päällyspusero sopivat näiden kaikkien vaatteiden kanssa käytettäviksi lähes kaikissa tilanteissa.

Nämä ovat ne vaatteet, joita pääsääntöisesti yksinomaan käytän ja pärjään niillä loistavasti. Omistan niiden lisäksi toki muutamia muita vaatteita, joita saatan toisinaan käyttää, mutta peruselämääni elän näillä muutamilla vaatteilla.

Lue myös: Käytän vain kahta vaatetta – näin se sujuu

VIrve Fredman minimalismi tavaroiden karsiminen Ostolakossa

Aina silloin tällöin minulta kysytään, enkö kyllästy vaatteisiini, jos käytän samoja vaatteita jatkuvasti. Tämä on minusta täysin ihmiskohtaista, mutta oma rehellinen vastaukseni on, että ei, en kyllästy, sillä samoihin vaatteisiin pukeutuminen tarkoittaa minulle sitä, ettei minun tarvitse miettiä vaatteitani.

Kun en mieti vaatteitani, en kyllästy niihin. Minulle ne ovat mukavia kankaita, jotka suojaavat haluamiani kehon kohtia. En koe, että minun tarvitsee muunnella ulkonäköäni vaatteilla päivästä toiseen, vaan olen sinut sen kanssa, että näytän useina päivinä samalta, eli minulta.

Suhde vaatteisiin on eri ihmisillä erilainen ja minusta tämä on hyvä tiedostaa. En siis voi sanoa, että jokaisen kuuluisi ajatella kuten itse vaatteista ajattelen.

Minua kuitenkin huvittaa välillä kuulla ihmettelyjä siitä, etten halua vaihdella pukeutumistyyliäni enempää. Joku, joka kokee oman tapani hyökkäyksenä omaa vaihtelunhaluisuuttaan kohtaan saattaa haluta selitellä minulle, että hän ilmaisee itseään vaatteillaan ja haluaa siksi vaihdella niitä.

Ymmärrän tämän ajatusmallin täysin enkä koe, että kenenkään tarvitsisi selitellä minulle omaa tapaansa. Sen sijaan haluan kuitenkin nostaa esiin sen, että myös minä ilmaisen itseäni vaatteillani aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa muukin niin tekevä.

Erona on toki vain se, etten koe tarvetta muuttaa viestiäni kovin usein. Minua ei kyllästytä se, että vaatteeni ovat jatkuvasti samat ja että siten myös viestini on jatkuvasti sama, sillä asia vain on niin.

Myös minun päivittäinen uniformuni ilmaisee minua lukemattomilla tavoilla, eli kyse ei ole siitä, etten välittäisi, mitä päälleni laitan tai että väittäisin, että käyttäisin vaatteita vain, koska on pakko.

Omat vaatteeni ja esimerkiksi musta mekko, jonka voisin tosiaan sanoa olleen päivittäinen uniformuni jo useamman vuoden ajan, on lopputulosta siitä, että olen kerran miettinyt, mitä haluan vaatteellani minusta ilmaista ja koen, että musta mekkoni tekee sen tehtävän tehokkaasti.

Lue myös: Minimalisti matkustaa – kuukauden tavarat 30 litran reppuun

Minulle pikkumusta mekko edustaa tietynlaista ajatonta tyylikkyyttä ja omin sellaisen ajatuksen mielelläni itselleni kuvaamaan omaa tyyliäni. Pidän ajattomasti, helposta ja yksinkertaisesta tyylistä ja musta mekkoni kuvaa sitä hyvin.

Minulle on selvää, että olen mekkoihminen. Mekko edustaa minulle feminiinistä vaatetta ja viihdyn siinä. Olen lyhyt, joten haluan, että mekon on jäätävä polveni yläpuolelle tai muuten koen itse, että jo valmiiksi olemattomat sääreni katoavat.

Tykkään mekosta, joka ei ole liian tiukka ja tyköistuva, sillä haluan, että minulla on siinä mukava ja rento olla. Tykkään silti siitä, ettei mekkoni ole liian löysä, vaan sopivasti muotoja mukaileva.

Usein kuulee sanottavan, ettei musta ole suomalaiselle hyvä väri, sillä se on liian kova meidän hailakoille piirteillemme. Minusta musta on kuitenkin tyylikäs väri, joten en ole jaksanut ottaa stressiä tästä näkemyksestä.

Järjellä ajateltuna voisi kuvitella, ettei mikään ole tylsempää kuin mustat perusvaatteet ja että niihin nyt taatusti kyllästyy.

Yllättävää kyllä, minulle juuri ne mustat perusvaatteet ovat olleet niitä, joihin en ole koskaan kyllästynyt, sillä ne ovat niin neutraaleja eivätkä liiemmin herätä huomiota, joten en edes tule miettineeksi niitä.

Minulle ne ajavat perustehtävänsä lämmittämässä ja peittämässä haluamiani kehon osia, mutta myös viestimässä minusta jotain.

Sen sijaan värikkäämmät vaatteet tai vaatteet, joissa on mieleenpainuvia yksityiskohtia ovat olleet itselleni sellaisia, joista olen helpommin ajatellut, etten halua taas pukea sitä päälleni.

Lue myös: 5 tapaa kokeilla minimalismia

Yleisesti ottaen samojen vaatteiden käyttäminen päivästä toiseen on ollut ihanan vapauttavaa ja helppoa.

Käytännöllisyyden kannalta se on kuitenkin vaatinut, että vaatekaapissani on muutama vaate vakkarivaatteideni lisäksi, sillä varsinkin nyt, kun asun tilapäisesti Suomessa ja pyykkään vain omat pyykkini on kätevää, kun kaikki omat perusvaatteet voi heittää koneeseen yhdellä kertaa ja jäljellä on silti jotain päällepantavaa.

Minulle samojen vaatteiden jatkuvaan suosimiseen liittyy myös ajankäytännöllinen elementti: kun minun ei tarvitse käyttää aikaani sen miettimiseen, mitä pukisin päälleni, voin käyttää ajan muihin, juuri minulle mielekkäämpiin asioihin.

Samoihin vaatteisiin pukeutuminen säästää tietysti aikaa myös toisella tavalla, eli minun ei tarvitse kuluttaa sitä kaupoilla pyörien. Ajattelin ennen, että shoppailuhan on mukavaa ajanvietettä, mutta nykyään uskon sen johtuneen siitä, etten ollut miettinyt samalla tavalla muita vaihtoehtoja tuon ajan käyttämiselle kuin mitä nykyään olen tehnyt.

Jos minulta kysyttäisiin nyt, luenko mieleuummin mukavasti ihanaa kirjaa kotona sohvannurkassa vai lähdenkö pyörimään kaupoille shoppailemaan jotakin, mitä en vielä edes tiedä tarvitsevani, on vastaus ehdottomasti, että haluan lukea kirjaani.

Tämä säästää ajan lisäksi ilman muuta myös rahaa, minkä säästymisen tuomista mahdollisuuksista voisi puolestaan kirjoittaa aivan oman postauksensa.

Lue myös: Keittiön minimalismihaaste tuo tilaa kaappeihin ja auttaa säästämään rahaa

Minimalistinen muutto Suomeen Virve Fredman

Ennen ajattelin, että en voi käyttää jatkuvasti samoja vaatteita, sillä mitä muutkin sanoisivat. Alettuani tehdä sitä ymmärsin, etteivät muut itseasiassa sano siitä yhtään mitään.

Harva edes kiinnittää asiaan huomiota tai jos huomioikin sen, niin ei yleensä pahalla. Niin kauan kun vaatteet ovat puhtaat ja siistit, vain harva miettii toisen pukeutumista suuremmin.

Huomasin tämän itse, kun menin päivätyössäni kokeeksi kahdeksan kuukautta konttorille vaihdellen kahden lähes identtisen mustan mekkoni välillä.

Kukaan ei tajunnut asiaa ja kun kahdeksan kuukauden jälkeen kerroin siitä vaatteita ja muotia rakastavalle työkaverilleni, jolle jokainen työpäivä oli uusi tilaisuus omaan muotinäytökseen,  ei hän ollut uskoa minua. Hän oli arvatenkin ollut niin keskittynyt omaan pukeutumiseensa, ettei ollut edes miettinyt muiden vaatteita.

Tämän kokeilun seurauksena jatkoin mustassa mekossa työskentelyä toista vuotta pukien päälleni vain harvoin jotain muuta, kunnes viimein lopetin päivätyöni. Senkin jälkeen olen toki edelleen jatkanut samalla linjalla.

Lue myös: 8 kuukautta samoissa vaatteissa

Minimalistinen muutto Suomeen Virve Fredman

Tänä syksynä olen tutustunut useisiin uusiin ihmisiin ja tavannut monia heistä säännöllisesti. Olen huomannut, että samaan perusvaatteeseen pukeutuessaan jää toki paitsi yhdestä yleisestä ilmiöstä, eli muilta saatavista vaatekehuista.

Kun ilmestyy muiden seuraan jossakin hienossa vaatteessa ensimmäistä kertaa, saa usein kuulla muilta ihasteluja. Myönnän, että sellaisia olisi tietysti mukavaa saada, mutta olen loppujen lopuksi kuitenkin ajatellut, että minulle on okei jäädä niistä paitsi.

Toisaalta se ei silti tarkoita, että muut ajattelisivat toisen olevan tyylitön. Eräs uudehko tuttuni, jota olen parin kuukauden ajan tavannut säännöllisesti halusi vastikään kuulla mielipiteeni vaatteesta, jonka ostoa hän harkitsi, sillä hän kuulemma piti tyylistäni.

Naurahdin hieman tämän kuullessani ja kysyin, tiedostaahan hän, että hän on kysymässä nyt mielipidettä ihmiseltä, joka käyttää joka päivä samoja vaatteita ja tulee aina paikalle samassa mekossa. Tuttuni ei ollut tajunnut tätä.

Myönnän myös, että mietin edelleen aina välillä vaatekaupan ohi kävellessäni, pitäisikö minun uudistaa vaatekaappiani ja täyttää se vaikka väreillä. Välillä käynkin vaatekaupoissa katsomassa, mitä niissä olisi tarjolla.

Sitten kuitenkin muistan, miltä tuntui, kun osa palkasta upposi vaatehankintoihin ja osa vapaa-ajasta niiden tekemiseen, mutta valtavasta vaatteiden määrästä huolimatta minulla ei silti ollut koskaan mitään päällepantavaa.

En ikävöi noista mitään, joten lopulta olen toistaiseksi poistunut kaupasta tyytyväisenä tyhjin käsin.

Lue myös: Mistä tavaroiden vähentäminen kannattaa aloittaa?

Kuinka olla ostamatta Ostolakossa Minimalismi Virve Fredman

Millainen suhde teillä on vaatteisiin?

21 kommenttia artikkeliin ”Tämän vuoksi käytän jatkuvasti samoja vaatteita”

  1. Kaunis tuo Telakan Lehtinen tunika. Harmi, kun se on niin lyhyt. Ja väreihin olisi kiva saada enemmän vaihtoehtoja. Olen etsinyt saman tyylistä ns kotelomekkoa pitkään. Harmi kun kaikki valmistajat tekee ne samalla muotilla eli ne ovat liian suoria eivätkä sovi vartalolle jossa vyötärö on pieni ja vastaavasti lantio ja rinnanympärys suuri. Poikkeuksia lukuun ottamatta en käytä mustaa. Omien silmäalusten tummuus korostuu. Kun meikkaan todella harvakseltaan ja silloinkin hyvin pienesti, musta väri kasvoja vasten syö siitä kaiken värin. En halua näyttää siltä kuin olisin hautajaisissa. Vaatteita omistan itsekin todella vähän, enkä osta joka vuosi vaatteita. Yritän mahdollisuuksien mukaan panostaa laatuun. Kirppiksiä kiertelen, mutta sieltä ei yleensä löydy laatua edullisesti.

    • Pidemmille ihmisille löytyy samalta valmistajalta tämä LEHTISAARI-mekko, joka on muuten samanlainen, mutta pituutensa puolesta tosiaan mekko, eli hieman pidemmällä helmalla: https://telakka.com/collections/naiset/products/lehtisaari-mekko 🙂

      Sitten on toki myös LONNA- ja LOVIISA-mekot, joissa ei taida olla taskuja, mutta ovat tunikaa pidempiä.

      Hauskaa muuten, kuinka erilaisiksi samanlaiset vaatteet ja värit voidaan tosiaan kokea. Itsestäni mustaan mekkoon pukeutuminen saa päinvastoin tuntumaan, kuin jokaisessa tilaisuudessa ja päivässä olisi hieman positiivista juhlan tuntua ja erityistä ”fiiniyttä”. Todella hyvä esimerkki tosiaan siitä, kuinka tärkeää on löytää sellaiset vaatteet, jotka vastaavat juuri niitä omia henkilökohtaisia mieltymyksiään, jotta on varmasti mukava olla! 🙂

      • En huomannutkaan, että on saatavana pidempänä. Pitääkin tutustua paremmin 🙂

  2. Hei! Aiemmin tuli jo mieleen jossain vaatepostauksessa, että onko sulla erikseen kotivaatteita? Itse olen kotona lähes aina ero vaatteissa kuin töissä tai muualla ulkona!

    • Mekkoni on niin mukava eikä esimerkiksi rypisty, että en välttämättä vaihda sitä pois kotona, mutta usein kotivaatteinani ovat nuo mustat housut ja musta trikoopaita, jotka sopivat niin kotihengailuun, liikuntaan kuin yhdessä tai muihin vaatteisiin yhdistettynä siistimpääkin vaatetta vaativaan menoon. 🙂

      • Olet ilmeisesti aika siisti tai sitten minä olen possu 😀 Kotivaatteissani on nimittäin aina jonkin verran tahroja enkä halua kotona ylivarovainen ollakaan. Milloin kahvi läikkyy ja milloin tökkään kyynärpääni maalauspalettiin.

  3. Musta (krhm) toi musta on ihan paras väri vaatteissa, mulla on muutama musta lemppari ja ne saa ”uudeksi” värjäämällä tekstiilivärillä pesukoneessa :).

  4. Mulla on vaatteisiin viha-rakkaussuhde. Mun perusvaatetus onkin urheilutrikoot, musta t-paita logolla ja iso huppari. Rakastan ostaa vaatteita ja haluaisin hankkia merkkivaatteita mutta missä niitä pidän? Töissä pitää olla huonommat vaatteet, kotona käy urheiluvaatteet tai colleget, sit lähden treeneihin niin on sopivasti ne urheiluvaatteet päällä 😀
    On mulla kivoja farkkuja ja nättejä takkeja mutta harvemmin tarvii pitää. En jotenkin osaa pukeutua ja mulla on niin se oma tyyli että pidän hienompia vaatteita epämukavina. Ihailen kuitenkin ihmisiä jotka pukeutuvat nätisti, minusta sinä pukeudut hienosti.
    Mulla on vaatekaapissa yli puolet pitämättömiä vaatteita, pidän aina lähinnä samoja lempparivaatteita. Olen lahjoittanut, myynyt, antanut tosi paljon uusia hintalapullisia vaatteita pois ja nykyään yritänkin olla ostelematta uusia. Just hankin monet uudet rintsikat, noh, kaikki huonoja, eivät sitten istukaan. Se harmittaa ihan sikana kun povekkaana hyvät rintsikat on helvetin kalliit ja ne pitäis ostaa liikkeestä. Sitten aina sortuu halpoihin ja lopputulos on tuo. Hyviä urheilurintsikoita on vaikea löytää, joku saisi vinkata jos hyviä tieää 😉

    • Shock Absorberin urheilurintsikat on ainakin mulla ollut ihan suosikkeja! Itsellä ainakin ovat säilyneet pitkään hyvässä kunnossa ja tukevat oikeasti rintoja. Ja minulle tärkeää on myös se, että noissa on kuppikoot eikä koot ole tavallisia vaatekokoja niinkuin yleensä urheiliiveissä.

      • Kiitos vinkistä! Täytyypä vähän syventyä kun joutuu netin kautta tilaamaan 🙂 Tosi hyviltä ja juuri etsimiltäni vaikuttivat! Tuo on just se ongelma että olen tilannut/ostanut vaatekoon mukaan ja eihän ne sitten riitä :/ ja kun pidät liivejä päivänkin niin eihän niitä voi palauttaa. Ja oikea testaaminen tapahtuu vasta liikuntasuorituksessa.

  5. En itse pärjäisi noin pienellä vaatekaapilla koska olen laiska enkä jaksa pestä pyykkiä kovinkaan usein. Mutta olen käynyt viimeaikoina vaatteitani läpi ja pyrkinyt poistamaan niitä joita ei vain tule käytettyä. Tällä hetkellä kaapin perällä onkin kasillinen vaatteita odottamassa sitä hetkeä että saan aikaiseksi myydä ne ja osa huonokuntoisista vaatteista on päätynyt roskiin. Joidenkin vaatekappaleiden odottelen hajoavan ja heitän ne sitten pois enkä ehkä hanki enää vastaavia tilalle. Toisaalta kyllä tekisi mieli ostaa joitain tiettyjä laadukkaampia vaatteita, esim. merinovillaisia neuleita ja joku samantyylinen luottomekko kuin tuo sinun, mutta toisaalta pärjään kyllä ilmankin niitä enkä haluaisi vaatekaappini täyttyvän pian uudestaan liian täydeksi.

    Ehdottomasti pienempi vaatemäärä kyllä toimii paremmin, omalla kohdalla ehkä siksi kun tyhjemmiltä hyllyiltä on helpompi nähdä mitä siellä oikeasti on. Haaveilen kyllä tilanteesta jossa jokainen omistamani vaatekappale olisi niitä lempparivaatteita.

  6. Ihailen pukeutumisfilosofiaasi Virve! Olen jollain tavoin kiinnostunut pukeutumisesta, mutten aina jaksaisi miettiä, mitä laittaa päälle töihin. Luulen, etteivät ainakaan kaikki työkaverini tosiaan huomaisi, jos pukeutuisin aina samoihin vaatteisiin. Mutta yleisöni eli teinit kyllä huomaisivat ihan varmasti (olen opettaja.) En toisaalta itse jaksaisi pukeutua ihan koko ajan samoihin vaatteisiin. Silloin kun vielä matkustin niin tämän huomasi selvästi, sillä kyllästyin matkan aikana vähiin vaatteisiini (matkustin käsimatkataravoilla.) Vaikka viikon tai kahden matkan jälkeen olin tosi tyytyväinen kotiinpäässessni ettei mun tarvitse laittaa niitä matkalla olleita vatteita enää hetkeen päälleni. Samoin kun vaihdan vuodenajan vaihtuessa esille uuden kauden vaatteet, niin olen tyytyväinen, että jes ”uusia” vaatteita käyttöön:) Uusia vaatteita en juurikaan osta, jos vain ei ole tarvetta (vanha luottovaate on nuhjuinen eikä sovellu enää käytettäväksi julkisesti tms.) Shoppailu ei enää kiinnosta lainkaan, ja ostan kaiken tarvitsemani verkkokaupasta, kun en vain jaksa lähteä etsimään sopivaa vaatekappaletta kaupasta. Todella rasittava ajatuskin. Lähinnä ostan urheiluvaatteita, joita pidän myös kotivaatteina.

  7. Mielenkiintoinen aihe! On ihailtavaa kun pystyy minimalisoimaan vaatekaapin sisällön.

    Itse ostan vaatteeni kirpputorilta, lukuunottamatta alusvaatteita ja sukkia. Ostan kyllä kaupastakin joskus jotain jos on sopivan hintainen mutta kun tiedän löytäväni kirpputorilta useamman vaatteen 20e niin yhden paidan ostaminen 20e ei juurikaan kiehdo.

    Ennen pukeuduin mustiin ja sittemmin olen siirtynyt värillisiin vaatteisiin. Ja vaatteita on paljon. Ennen käytin pääsääntöisesti housuja ja nykyisin käytän oikeastaan vain pitkiä mekkoja.
    Mekot on helppoja, naisellisia ja kauniita.

    Vaatehuoneessani on liikaa sellaisia vaatteita joita en käytä ja tätä ongelmaa olen myös koittanut ratkaista niin että ostan enään täysin istuvia ja oikeankokoisia vaatteita ja laitan pois sitä mukaan niitä joita en käytä.

    Kirjavista mekoista olen nyttemmin siirtymässä yksivärisiin mekkoihin.

    Itselläni pukeutumiseeni vaikuttaa uskoni Jumalaan, luonteen ilmaisu, tilaisuus johon menen, vaatteen mukavuus ja helppous, vaatteen hinta ja materiaali ja missä se on valmistettu sekä käyttöikä.

    Minua surettaa nykyinen pikavaate teollisuus. Se missä köyhissä maissa vaatteet tehdään ja millaisissa olosuhteissa ihmiset, lapset työskentelee ja miten ihmisiä käytetään orjina tässä vaate hulluudessa on surullista ja täysin väärin.

    Jos olisin rikas ihminen niin tyhjentäisin vaatehuoneeni ja ostaisin tilalle kotimaisella ompelijalla teetettyjä vaatteita kotimaisista materiaaleista jotka ovat juuri kokonani ja tehty kestävistä materiaaleista niin, että sama mekko, paita jne kestäisi oikeasti vaikka sen 10 vuotta eli mahdollisiman pitkään.

    En pidä tästä kertakäyttö materialisti kulttuurista/aikakaudesta joka meillä tällä hetkellä on.

    Kateellisena muistelen isotätini kertoneen kengistä jotka kestivät 50 vuotta hyvinä oikealla hoidolla, sellaista toivoisin että olisi nykyäänkin. Hänellä oli myös vaatteita jotka olivat todella pitkä ikäisiä.

    Tykkään olla kauniisti pukeutunut, saan siitä hyvää mieltä.

    Iloa talven pukeutumiseen jokaiselle erilaiselle pukeutujalle💃

  8. Kuulostaa hyvältä ja ekologiselta ratkaisulta, mutta mistä ihmeestä olet löytänyt vaatteita, jotka kestävät jatkuvaa käyttöä ja pesua? Varsinkin mustat vaatteet haalistuvat minulla nopeasti. Nykyään edes kallis hinta tai tuotemerkki ei ole tae hyvälaatuisesta tuotteesta, olen surukseni huomannut. Vai omistatko useita kappaleita samaa vaatetta? Vinkkejä?

  9. Arkena mennään säänmukaisessa vaatetuksessa ja töissä on työvaatteet. En siis koe suurta painetta ostaa uusia vaatteita, enemmänkin olen karsinut vanhoja. Mutta sitten, kun ostaa uutta, noudatatan Anna Perhon ohjetta: ”Älä osta ihan kivaa, osta vain ihaninta ikinä.” Tämä toimii hyvin enkä osta, jos vaate on malliltaan vähänkin epäsopiva tai materiaaliltaan huonolaatuinen. Ja kun ostaa harvoin uutta, se myös tuntuu aivan erityiseltä eikä tusinatavaralta. Suosikkimateriaalini on viskoosi, jota Lehtisessäkin on. Ryhdikäs ja miellyttävän tuntuinen materiaali, ei sähköisty eikä kutita tai vaadi silittämistä 🙂 Itselläni on Lehtinen luumunvärisenä (M koko, olen 173 cm) ja olen käyttänyt sitä mm. pikkujouluissa sukkiksilla + viikonloppuisin mustien farkkujen kanssa. Olen jopa miettinyt, että jos menisin joskus naimisiin, tämä voisi olla hääpukuna, niin täydellinen se on 😀 Kiitos vinkistä!

  10. Ajatuksesi ”myös minä ilmaisen itseäni vaatteillani aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa muukin niin tekevä” oli herättelevä, sillä olen itsekin päätynyt käyttämään aina samoja vaatteita. Olen tähän ratkaisuun vallan tyytyväinen, mikä on saanut minut pohtimaan, että ehkä minulle ei ole tärkeää ilmaista itseäni ainakaan vaatteiden kautta, mutta en ole tullutkaan ajatelleeksi, että sehän on itsessään jo yksi tapa ilmaista itseään vaatteilla, kiitos tästä oivalluksesta! 🙂

  11. Mä kävin yläasteen lähes 40 vuotta sitten ja vieläkin muistan kuinka fysiikan opettajalla oli aina sama pusero. Ihmettelin, että onko opettajilla noin huono palkka, ettei voi edes vaatteita ostaa. Itse käytän työssä työvaatteita ja olisi todella tylsää pukeutua kotona aina samoihin vaatteisiin ja tykkään panostaa pukeutumiseen, vaikka olisi vain pienet juhlat. Olen muutenkin vaihtelunhaluinen.

  12. Silloin kun vielä kävin säännöllisesti työpaikalla oli minullakin univormu: farkut, t-paita, neutraali neule sekä tennarit tai talvella punaiset nilkkurit. Kyllä se kieltämättä oli helppoa, kun huolehti vain, että joku 3 neuleesta oli aina käyttökunnossa ja farkut puhtaana.
    Nyt etätöissä on vielä helpompaa. Ei tarvi kuin aamulla kiskoa päälle jotain, että tarkenee, ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä. Jos lähden ihmisten ilmoille, laitan päälle… farkut, tennarit ja neuleen.

Kommentointi on suljettu.