Näin tunnistat ihotyyppisi

Ihonhoito voi olla välillä hyvinkin haastavaa ja yksi suurimmista haasteita tuovista tekijöistä on epävarmuus omasta ihotyypistä.

Tämän vuosi minulta kyselläänkin usein apua siihen, kuinka oman ihotyyppinsä voi tunnistaa. Ihan helppoa se ei aina ole, mutta näiden postauksen vinkkien avulla se voi olla jo ihan vähän helpompaa.

Vaikka eri ihotyypeilla on keskenään runsaasti eroa, on kaikilla ihotyypeillä on yksi yhteinen tekijä ja juuri variaatiot siinä saavat nimenomaan aikaan eri ihotyypit. Tämä tekijä on ihon tali ja tarkalleenottaen se, kuinka paljon talia iholle erittyy.

Hyvälläkään ihonhoidolla ei voi kuitenkaan tietenkään muuttaa omaa ihotyyppiään, mutta oikeat tuotteet ja itselleen sopiva rutiini auttavat huolehtimaan, ettei oma ihotyyppi tunnu ongelmalliselta. Vaikka ei siis olisi syntynyt ongelmattoman normaalin ihon kanssa, ei kannata tuskastua.

Lue myös: Tämän vuoksi halvat perusvoiteet menestyvät testeissä jopa parhaiten

Lopetin meikkaamisen Virve Fredman

Miksi ihotyypin määrittely on haastavaa?

Ihotyypin määrittely voi olla hankalaa, sillä monet asiat voivat johtaa meitä hieman harhaan – minulta itseltäni vei esimerkiksi paljon aikaa oppia tuntemaan oma ihoni ja silti se yllättää aina välillä edelleen.

Moni esimerkiksi puhdistaa ihonsa liian pesevillä tuotteilla, joiden vuoksi ihon pintaa kiristelee pesun jälkeen, vaikka iho ei olisikaan kuiva.

Tällöin puhutaan ihon pintakuivuudesta, jota voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä. Pintakuivuus ei ole sama asia kuin ihon kuivuus, sillä siinä missä varsinainen ihon kuivuus johtuu ihon rakenteellisista asioista, on ihon pintakuivuus ulkopäin aiheutettua.

Monesti pintakuivuuden syy on omissa ihonhoitotavoissa, eli esimerkiksi liian pesevissä ja kuivattavissa tuotteissa, mutta ihon pintakuivuus voi myös olla sellaisten ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa, joihin ei voi itse vaikuttaa. Esimerkiksi tehokas ilmastointi ja kuiva sisäilma voivat saada ihon pinnan kuivumaan.

Vääränlainen ihonhoito voi myös saada aikaan epäpuhtauksia ja jopa meikkituotteet voivat vaikuttaa siihen, kuinka ihomme päivän aikana käyttäytyy. Välillä käy myös niin, että luulee valinneensa omalle ihotyypilleen sopivat tuotteet, mutta silti iho heittäytyy kurittomaksi.

Ei siis todellakaan ole aina helppoa päästä jyvälle siitä, millainen oma iho on.

Lue myös: Miksi kosteuttavat ihonhoitotuotteet kirvelevät kuivaa ihoa?

Skin care Skip care korealainen kosmetiikka trendit Virve Fredman

Määrittele ihotyyppi puhdasta ihoa tutkimalla

Helpoin tapa lähteä tunnistamaan omaa ihotyyppiä on pestä kasvot hellävaraisella ihonpuhdistustuotteella ja antaa ihon olla pari tuntia ilman, että sille tekee yhtään mitään – ei kasvovettä, ei kosteusvoidetta, ei yhtikäs mitään. Joillakin ihotyypeillä tämä kokeilu sujuu ongelmitta, mutta joillekin se voi olla haastavampaa.

Kun ihon puhdistamisesta on pari tuntia aikaa, voi alkaa analysoida sitä, miltä oma iho tuntuu sitä koskiessa, millaisia tuntemuksia se saa aikaan (eli tuntuuko iho esimerkiksi kiristelevältä)  ja miltä oma iho peilistä katsoessa näyttää.

Tässä vaiheessa on kannattavinta keskittyä siihen, millainen iho oikeasti on sillä hetkellä eikä muistella, kuinka iho on esimerkiksi tavallisesti käyttäytynyt päivän aikana.

Usein ihon käytös (eli vaikkapa kiiltely tai kuivuminen) voi nimittäin liittyä nimenomaan vääränlaiseen ihonhoitoon tai sillä käytettyihin meikkituotteisiin, eli ihotyyppiään määritellessä kannattaa keskittyä miettimään nimenomaan sitä, millainen iho on nyt, kun se on pesty eikä sillä ole käytetty kosmetiikkaa.

Joskus voi tuntua, ettei ihostaan pääse täysin kärryille yhdellä yrityksellä. Saman testin voikin toistaa useampaankin kertaan päästäkseen paremmin jyvälle siitä, kuinka oma iho alkaa käyttäytyä, kun sillä ei käytetä mitään tuotteita.

Avuksi voi myös ottaa kiillonpoistopaperit tai ohuen kasvopaperin, josta irroittaa yhden kerroksen. Painamalla kiillonpoistopaperit otsan, nenän, leuan ja poskien iholle (tai kasvopaperin kauttaaltaan kasvoille) voi analysoida, minkä verran paperiin tarttuu rasvaisuutta tai tarttuuko sitä siihen ylipäätään.

Mitä rasvaisemmaksi paperi ihoalueelle painamisen jälkeen tulee, sitä rasvaisempi ihoalue on. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei normaali tai edes kuivakaan ihoalue ole välttämättä täysin rasvaton, mutta yhden ison rasvaläntin sijaan sille painetussa paperissa sillä näkyy korkeintaan pieniä rasvaisia alueita.

Alta löydät tarkempaa tietoa siitä, mistä minkäkin ihotyypin tunnistaa ja millaista hoitoa ihotyyppi voi tarvita.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet kuivalle iholle

The Ordinary Natural Moisturising Factors HA kosteusvoide

Millainen on kuiva iho?

Kuiva iho on usein helppo tunnistaa, sillä se kyllä ilmiantaa itsensä helposti. Kuivaa ihoa kiristelee nopeasti, jos sitä ei hoida ja kosteuta. Kuiva iho voi jopa hilseillä kuivuuden vuoksi ja se on usein hieman samean näköinen. Kuivuus voi myös saada ihon pinnan tuntumaan karhealta.

Kuivalla iholla on harvemmin näppylöitä, sillä se ei eritä liikaa talia. Itseasiassa kuivan ihon haasteena on nimenomaan se, että iho erittää liian vähän talia. Tämän vuoksi myöskään kuivan ihon ihohuokoset eivät ole kovin suuret ja usein ne voivat olla lähes huomaamattomat.

Toisaalta nämä asiat voivat olla jossakin määrin positiivinen juttu, mutta vastapainoksi kuivalla iholla näkyy sitten puolestaan helpommin ryppyjä ja juonteita juuri ihon kuivuuden vuoksi.

Kuivan ihon ongelmana on, että kosteus pääsee haihtumaan siltä liian nopeasti. Normaalilla iholla kosteuden haihtumista ehkäisee ihon luonnollinen suojamuuri, joka koostuu mm. kuolleista ihosoluista ja niitä yhteen liimaavista lipideistä. Kuivalla iholla näitä lipidejä ja yleensä nimenomaan keramideja on luonnostaan liian vähän, minkä vuoksi iho falskaa ja siltä haihtuu liikaa kosteutta.

Kuivalla iholla ratkaisevinta onkin käyttää ihonhoitotuotteita, jotka ehkäisevät kosteuden haihtumista. Tällaisia ainesosia ovat erilaiset öljyt, mutta myös mineraaliöljy ja silikonit ovat tässä tehtävässä todella loistavia ainesosia, sillä ne ovat hyvin siedettyä, eivät yleensä ärsytä ihoa ja auttavat tehokkaasti pitämään ihon kosteutettuna. Tämän vuoksi ihotautilääkärien suosittelemissa tuotteissa on näitä runsaasti.

Ihotautilääkärit suosittelevat yleensä kuivalle iholle näitä ainesosia sisältäviä tuotteita luonnonkosmetiikkaa enemmän myös siksi, että todennäköisyys siihen, että ne ärsyttäisivät ihoa on hyvin pieni. Kun iho on kuiva, päästää se helposti ainesosia lävitseen ja monet luonnonmukaiset öljyt ovat todella kompleksisia yhdisteitä. Jos ihon suojamuuri ei ole kunnossa, on todennäköisempää, että luonnonmukainen aine ärsyttää niitä yksinkertaista, synteettistä ainesosaa enemmän.

Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö luonnonkosmetiikka olisi hyvästä kuivalle iholle. Monet luonnonmukaiset ainesosat ovat sille aivan loistavia. Tämä kuitenkin vain selittää sen, miksi apteekkituotteiden puolelta löytyy monia loistavia ihonhoitotuotteita, jotka voivat pelastaa kuivan ihon, vaikka ”hyviä” ainesosia etsivä ainesosabongari kyseenalaistaisikin niiden sisällön.

Kuiva iho ei siis automaattisesti tarvitse kaikkia mahdollisia luonnon uutteita, vitamiineja ja ties mitä muuta, vaikka ne kuulostaisivat kuinka hyviltä ja hyödyllisiltä ainesosilta. Kuiva iho vain kaipaa yksinkertaisimmillaan ainesosia, jotka ehkäisevät tehokkaasti kosteuden haihtumista iholta.

Kuivalla iholla on myös erittäin tärkeää huolehtia siitä, ettei ihoa pese liian pesevillä tuotteilla, sillä ne voivat lisätä ihon kuivuutta entisestään. Ihon voi silti puhdistaa huolella kaksoispuhdistusta käyttäen, mutta se ei silti tarkoita, että iho tulisi pestä natisevan puhtaaksi ja kiristelevän tuntuiseksi.

Ihon kuorinta voi tuntua aluksi hyvältä idealta, sillä se voi auttaa pääsemään eroon ihon pintaa samentavasta hilseilevästä ihosolukosta. Oikeasti kuorinta voi kuitenkin olla kuivalle iholle karhunpalvelus, sillä mitä enemmän ihon pinnalta irtoaa solukkoa, sitä enemmän iho päästää kosteutta haihtumaan ja sitä enemmän iho myös kuivuu.

Lue myös: Opas kuivan ihon hoitoon

Paras kosteusvoide rasvaiselle iholle La Roche Posay Effaclar K

Millainen on rasvainen iho?

Rasvaisen ihon ongelmana on tietysti ihon liiallinen rasvoittuminen. Tämä johtuu siitä, että ihon talirauhaset tuottavat liikaa talia.

Tali itsessään ei ole huono juttu, vaan jopa tarpeellinen asia, sillä se auttaa ylläpitämään ihon kosteustasapainoa ja hyvinvointia. Se muodostuu kuitenkin ongelmalliseksi silloin, kun sitä erittyy liikaa.

Rasvaisen ihon tunnistaa tavallisesti siitä, että jo muutamassa tunnissa erityisesti otsan, nenän ja usein myös leuan iholle on erittynyt tavallista runsaammin talia, joka saa ihon kiiltelemään rasvaisen näköisenä.

Tyypillisesti rasvaisen ihon kaverina on myös helposti rasvoittuva tukka, joka voi tuntua vaativan pesua jopa päivittäin.

Ihon kevyt rasvoittuminen on luonnollista ja iho näyttää silloin heleältä, mutta runsas talin erittyminen saa ihon pinnan paitsi näyttämään hyvin kiiltävältä, mutta myös tuntumaan rasvaiselta.

Koska rasvoittuva iho erittää liikaa talia, ovat talia erittävät ihohuokosetkin usein laajentuneet varsinkin otsan ja nenän seudulta. Kun talia erittyy liikaa, sekoittuu se helposti kuolleeseen ihosolukkoon ja näiden sekoitus tukkii ihohuokosen.

Vaikka ihon rasvoittuminen voikin tuntua tuskaiselta, on asiassa myös positiivinen puolensa: rasvoittuva iho ei kuivu yhä helposti ja pysyykin siksi yleensä muita ihotyyppejä paremmin kimmoisana ja rypyttömänä.

Moni astuu kuitenkin harhaan ajatellessaan, että jo pieni ihon rasvoittuminen ja muutama epäpuhtaus tekisivät ihosta rasvaisen ja valitsee sitten käyttöönsä rasvaiselle iholle tarkoitettuja tuotteita. Koska nämä tuotteet on kuitenkin tarkoitettu iholle, joka tuottaa jatkuvasti runsaasti talia, voivat ne saada vähemmän rasvaisen ihon pinnan kuivumaan.

Rasvaisen ihon hoidossa huolellinen ihonpuhdistus on tärkeää, mutta se ei silti tarkoita, että ihoa tulisi pestä liikaa tai liian pesevillä tuotteilla. Hellävarainen kaksoispuhdistus on loistava apu rasvaiselle iholle, sillä puhdistusöljy liuottaa liiallista talia tehokkaasti ja puhdistusvaahto pääsee sitten viimeistelemään ihonpuhdistuksen huolehtimalla, etteivät ihohuokoset tukkeudu.

Rasvaisen ihon hoitoon on puolestaan hyvä valita tuotteita, jotka imevät iholta liiallista rasvaisuutta ja jotka sisältävät ihon tukkeutumista ehkäiseviä ainesosia kuten esimerkiksi salisyylihappoa. Kevyet geelit, geelivoiteet ja kosteusemulsiot ovat tavallisesti rasvaiselle iholle parhaiten sopivia tuotteita.

Lue myös: Opas epäpuhtaan ihon hoitoon

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid

Millainen on sekaiho?

Sekaiho kattaa määritelmänsä sisään monia erilaisia ihoja, sillä se yhdistelee erilaisia ihon tiloja. Tyypillisesti sekaiho rasvoittuu enemmän otsan, nenän ja mahdollisesti myös leuan alueelta ja toisilla se rasvoittuminen voi olla näkyvämpää kuin toisilla.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että näillä alueilla näkyy enemmän epäpuhtauksia, niiden iho alkaa kiiltää helpommin ja sillä voi myös näkyä enemmän laajentuneita ihohuokosia.

Sekaihoksi voidaan periaatteessa kutsua oikeastaan mitä tahansa erilaista ”sekalaista” yhdistelmää, mutta itse miellän sen tyypillisesti ihoksi, jonka t-alueella esiintyy normaali-ihoa enemmän rasvoittumista ja epäpuhtauksia, mutta joka ei kuitenkaan rasvoitu niin paljon, että sitä voisi kutsua rasvaiseksi ihoksi.

Rasvaisen ihon ja sekaihon eroa onkin monesti vaikeaa määritellä, minkä vuoksi sekaihoa hoidetaan usein rasvaisen ihon tuotteilla. Sekaiholle onkin hyvin tyypillistä, että koska kaikkia ihoalueita on hoidettu samalla tuotteella, ei se ole ollut optimaalinen kaikille ihoalueille ja lopulta se on voinut jopa aiheuttaa ongelmia toisilla alueilla.

Esimerkiksi t-alueen eli otsan, nenän ja leuan rasvoittuminen on voinut saada valitsemaan tehokkaasti pesevän puhdistustuotteen, joka sitten kuivattaa muuta kasvojen ihoa.

Joskus puhutaankin, että sekaiholla t-alue rasvoittuu ja poskien iho on kuiva, mutta itse koen, että kyse on hyvin usein nimenomaan siitä, että koska tietyt ihoalueet rasvoittuvat enemmän ja koko kasvoja hoidetaan niiden mukaan, kuivattaa tällainen hoito toisia ihoalueita. Tämä ei silti tietenkään tarkoita, etteikö joillakin poskien iho voisi olla luonnostaan kuivempi.

Sekaihon hoidossa ratkaisevinta onkin hoitaa eri ihoalueita niiden tarpeiden mukaisesti eikä vain käyttää samaa tuotetta kaikkialla kasvojen iholla – vain harva tuote onnistuu nimittäin täyttämään yhtäaikaisesti monia, sekaiholla usein jopa täysin vastakkaisia tarpeita.

Eräs ihotautilääkäri totesikin kerran, että hänen mielestään useimmilla meistä on jonkin sortin sekaiho, sillä on hyvin normaalia, että eri ihoalueet käyttäytyvät eri tavalla.

Lue myös: Opas sekaihon hoitoon

The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil

Millainen on normaali iho?

Jos on normaali iho, ei välttämättä täysin ymmärrä, miksi ihotyyppia määritellessä pitäisi odottaa pari tuntia ja mikä muka on silloin erilaista kuin heti ihonpuhdistuksen jälkeen.

Normaalilla iholla ei tunnu kuivuuden aikaansaamaa kiristelyä (ellei sitä sitten puhdista liian pesevillä tuotteilla) eikä se ala kiillellä öljyisen näköisenä parissa tunnissa. Sillä ei yleensä esiinny näppyjä, ihohuokoset eivät erotu erityisesti eikä se tunnu karhealta, kuten kuiva iho voi tuntua.

Normaali iho on siis hyvässä tasapainossa.

Toisin kuin kuin usein luullaan, ei normaalikaan iho ole automaattisesti joka hetki täysin ongelmaton. Myös normaalille iholle voi syntyä välillä hormonien vaikutuksesta näppy ja vääränlainen ihonhoito tai ulkoiset tekijät voivat saada sen kuivumaan.

Todella usein moni, jolla on normaali iho luuleekin, että heillä on sekaiho, vaikka kyse voi vain olla siitä, että ihoa hoidetaan väärin, mikä saa sen epätasapainoon.

Suomalaisen ajatustavan mukaan normaalia ihoa ei tarvitse hoitaa, sillä meillä ihonhoidossa on yleensä kyse vain ongelmien ratkaisusta. Esimerkiksi Etelä-Koreassa kuitenkin ajatellaan, että jos iho kerran voi hyvin ja on tasapainossa, on tärkeää huolehtia siitä, että hyvinvointi myös säilyy – aivan kuten liikuntaakin harrastetaan, jotta terveys, hyvinvointi ja liikkuvuus säilyvät.

Normaaliakin ihoa kannattaa siis hoitaa suojaamalla sitä ainakin hyvin auringolta, joka saa aikaan jopa 80% ikääntymisen merkeistä.

Lue myös: Minimalistinen skip-care valtaa ihonhoidon – tästä siinä on kyse

Millainen on herkkä iho

Herkkä iho mielletään usein omaksi ihotyypikseen, vaikka todellisuudessa ihon herkkyys on vain ominaisuus, joka voi liittyä mihin tahansa ihotyyppiin. Tyypillisintä herkkyys on kuitenkin kuivalla iholla, sillä kun ihon luonnollinen suojamuuri on kuivuuden vuoksi heikentynyt, läpäisevät tuotteet ihon usein paremmin (eli iho voi altistua niille suurempina pitoisuuksina) ja silloin myös riski siihen, että jotkin niiden ainesosista ärsyttävät ihoa on suurempi.

Toiset ovat herkkiä hajusteille, toisten iho reagoi tietyille ainesosille allergioiden muodossa ja toisten iholla herkkyys ilmenee ihon lehahteluna milloin mistäkin syystä, joista voi olla joskus hankalaa päästä kartalle.

Tavallisesti ihon herkkyys ilmenee esimerkiksi ihon punoituksena, kutinana ja kuumotuksena.

Herkän ihon hoito voikin olla hyvinkin haastavaa, sillä ongelmia voivat tuoda paitsi oman ihotyypin erityiset tarpeet, mutta niiden lisäksi myös eri tavoin ilmenevä herkkyys. Ei siis ole olemassa vain yhtä herkkyyttä, joten yleisiä ohjeita herkän ihon hoitamiseen on siksi haastavaa antaa.

Herkkää ihoa hoitaessa ei siis voi vain keskittyä ostamaan herkän ihon tuotteita, vaan niiden tulee myös sopia omalle ihotyypille. Jos iho kuitenkin reagoi herkästi, ovat apteekeissa myytävät, erityisesti herkälle iholle suunnitellut tuotesarjat usein paras vaihtoehto, sillä ne on tyypillisesti formuloitu suosien ainesosia, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän ihoreaktioita ja ovat hyvin siedettyjä.

Tämä ei silti tarkoita, etteikö niistäkin voisi saada reaktioita, sillä kuka tahansa voi olla herkkä lähes mille tahansa ainesosalle. Jos omasta herkkyydestään ei kuitenkaan ole päässyt tarkemmin kärryille, suosittelen kokeilemaan oman lempparini La Roche-Posay -merkin kaltaisia apteekkisarjoja, joilta löytyy tuotteita eri ihotyypeille, jotka reagoivat herkästi.

Lue myös: Parhaat The Ordinary -tuotteet epäpuhtaalle iholle

Kuinka näyttää hyvältä ilman meikkiä

Sama ihotyyppi ei tarkoita samanlaista ihonhoitoa

On myös hyvä muistaa, että vaikka kahdella ihmisellä olisi sama ihotyyppi, ei heidän ihonsa välttämättä tarvitse samanlaista hoitoa.

Jonkun kuiva iho voi olla vain hieman kuiva, jonkun taas todella kuiva. Yhdelle siis riittää vähän vähemmän rasvainen voide, toinen taas tarvitsee todella rasvaista tuotetta.

Toisen rasvainen iho taas voi kiillellä paljon, mutta sillä on vähän finnejä kun taas toisen rasvainen iho kiiltelee paljon ja finnit ovat sille jatkuva riesa. Ensimmäisen iho ei siis tukkeudu helposti ja sille riittävät ihonhoitotuotteet, jotka imevät liiallista talia kun taas jälkimmäinen kaipaa koostumuksia, jotka ehkäisevät ihohuokosten tukkeutumista.

Ihotyypin määrittely auttaa siis vain osoittamaan ihonhoidolle oikeaa suntaa, mutta ei suoraan kerro, mitkä ihonhoitotuotteet toimivat juuri omalla iholla.

Älä luota sokeasti valmistajien suosituksiin

Ongelmana on myös se, ettei aina riitä, että tunnistaa itse oman ihotyyppinsä. Se voi auttaa oikeiden ihonhoitotuotteiden valinnassa, mutta vaikka joku tuote onkin teoriassa tehty omalle ihotyypille, ei se silti tarkoita, että se välttämättä vastaa oman ihon tarpeita.

Eri tuotemerkeillä voi nimittäin myös olla hyvinkin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka jotakin ihotyyppiä hoidetaan.

Esimerkiksi yksi tuotesarja voi kokea, että rasvoittuvaa ihoa on parasta puhdistaa mahdollisimman pesevillä tuotteilla ja kompensoida siinä menetettyä kosteutta sitten hoitotuotteilla. Toinen merkki taas kokee, että vain mieto pesu on paras lähestymistapa.

Tässäkin voi siis ratkaista paljon esimerkiksi se, millaiselle kuivalle iholle tai millaiselle rasvaiselle iholle valmistaja on tuotteensa suunnitellut.

Lue myös: 7 vinkkiä parempaan ihonpuhdistukseen

The Ordinary Tuotteet epäpuhtaalle iholle

Älä innostu liikaa

Kun sukeltaa ihonhoidon ihanuuteen, törmää väkisinkin valtavaan määrään kiinnostavia tuotteita ja kuulee erilaisista tehoaineista, jotka auttavat juuri omaa ihotyyppiä.

Näistä on helppoa innostua ja rutiiniinsa haluaa helposti sisällyttää kaiken mahdollisen. Loppujen lopuksi iho kuitenkin voi usein paljon paremmin, kun ihonhoitorutiinista ei tee liian monimutkaista. Harvan iho tarvitsee kahtakymmentä tuotetta, joita käytetään vuoropäivinä niiden välillä jatkuvasti vaihdellen.

Ei siis kannata ajatella, että jos tietyt kuusi ainesosaa luetellaan usein jollekin ihotyypille sopiviksi, pitäisi niitä kaikkia sisällyttää omaan ihonhoitorutiiniin. Yleensä yksi tai kaksi riittää ja parilla hyvällä tuotteella pääsee todella pitkälle.

Voiko ihotyyppi muuttua?

Omaan ihotyyppiin vaikuttavat hyvin pitkälti geenit. Jos vanhemmilla on ollut rasvainen iho, on hyvin todennäköistä, että itsekin joutuu tuskailemaan sen kanssa. Vastaavasti myös vanhempien kuiva iho voi tarkoittaa, että ihon kuivuus on omanakin riesana.

Oikealla ihonhoidolla ei siis pyritä muuttamaan ihotyyppiä, vaan vain ruokkimaan ihoa sen tarvitsemalla tavalla ja esimerkiksi antamaan iholle sitä, mitä siltä puuttuu, jotta iho on paremmin tasapainossa ja voi hyvin.

Tämä ei silti tarkoita, etteikö ihotyyppi voisi muuttua ja yleensä näin käykin jossakin vaiheessa elämää. Erilaiset hormonaaliset muutokset ja stressi voivat esimerkiksi saada aikaan ihon rasvoittumista ja laukaista jopa aknen aikuisiällä. Tämäkin voi kuitenkin olla vain hetkellistä eikä välttämättä tarkoita, että ihotyyppi on pysyvästi muuttunut rasvaiseksi.

Vastaavasti iho voi myös alkaa kuivua ikääntymisen myötä, sillä vanhetessa ihon talintuotanto vähenee. Normaali iho voi siis ikääntymisen myötä muuttua kuivemmaksi kun taas rasvainen iho vain tasapainottuu enemmän normaalin tasolle.

Yleensä muutokset ihossa eivät kuitenkaan ole varsinaisia ihotyypin muutoksia, vaan vaikuttavat vain siihen, kuinka iho käyttäytyy.

Ilmasto, käytetyt ihonhoitotuotteet, hormonit, ruokavalio ja lääkkeet voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka oma iho voi, eli kuinka paljon se kuivuu tai ravoittuu. Pohjalla voi kuitenkin silti olla se sama ihotyyppi.

Lue myös: Tämä tuote on yleisin syy ihon pintakuivuuteen

Lopetin meikkaamisen Virve Fredman

Kuuntele ihon tarpeita

Se, että iho edustaa jotain tiettyä ihotyyppiä ei siis tarkoita, että iho kaipaisi joka hetki juuri sen mukaisia tuotteita.

Iho voi olla esimerkiksi rasvainen, mutta talvella sisäilma voi olla erityisen kuiva, mikä voi saada ihon kuivumaan tavallista helpommin.

Usein myös suositellaan, että kuiva iho kaipaa mahdollisimman vähän pesua, mutta jos käyttää runsaasti meikkiä tai vaikkapa työskentelee olosuhteissa, joissa iho likaantuu paljon, voi iho olla tarpeen pestä tehokkaammin kuin mitä omalle ihotyypille yleensä suositellaan.

Vastaavasti iho voi olla erityisen kuiva Suomen talvella, mutta lämpimässä ja kosteassa kesäsäässä tai ulkomailla asuessa tilanne ei enää olekaan sama ja iho voi rasvoittua enemmän. Myös  ruokavaliosta saadut rasvat ja muut ruokavalioon liittyvät tekijät voi vaikuttaa siihen, kuinka kuiva tai rasvainen iho on.

Ihotyyppi voi siis antaa suuntaviittoja oman ihonhoitorutiinin luomiseen, mutta pelkkään ihotyypin määritelmään ei kannata takertua liikaa ja olennaisempaa onkin kysyä, kuinka oma iho voi ja mitä se tarvitsee.

Itse en yleensä edes niinkään kehota takertumaan omaan ihotyyppiin ja sen määrittelyyn, vaan keskittymään enemmän siihen, kuinka oma iho voi sekä mitä se tarvitsee ja hoitamaan ihoa sen mukaan ihonhoitorutiinia aina välillä päivittäen.

Suurin osa ihonhoidosta onkin siis nimenomaan hetkellisten iho-ongelmien hoitoa ja ihon tasapainostusta. Omaa ihoa kannattaa siis aina kuunnella eikä esimerkiksi puhdistavaa kasvonaamiota kannata laittaa kasvoille vain siksi, että lauantai on naamiopäivä tai ihoa kuoria vain siksi, että teen niin aina keskiviikkoisin.

Loppujen lopuksi ihotyypillä ei siis ole niinkään väliä, vaan ratkaisevinta on se, että ihoaan hoitaa sen tarvitsemalla tavalla. Parhaiten tämä toteutuu, kun ihoaan kuuntelee säännöllisesti ja rutiiniaan viilaa sen mukaiseksi.

Lue myös: Näin valitset ihollesi sopivat The Ordinary -tuotteet

Lopetin meikkaamisen Virve Fredman

Millainen iho teillä on?

3 kommenttia artikkeliin ”Näin tunnistat ihotyyppisi”

  1. Minulla on rasvainen iho. Hiuksetkin joudun pesemään päivittäin vaikka on pitkä ja paksu kihara tukka. Muistan lapsena kun saunoin tätini kanssa ja hän sanoi kuinka ihana on saada pestä kasvot illalla. Myöhemmin ymmärsin häntä täysin. Äidillänikin on rasvainen iho.
    Ehkä huvittavaa on,että teinityttäreni ovat perineet isänsä normaalin ihon ja minä 36-vuotiaana olen se meidän perheen finninaama.
    Nyt osaan jo hoitaa ihoani mutta nuorena ei ollut tietoa eikä tuotteita, jälki oli sen mukaista.

  2. Vähäisesti jäi paperiin rasvaa nenästä ja poskilta. Muualta ei jäänyt näkyviä rasvajälkiä. Mikähän se tällainen iho on…

    • Normaali tai aavistuksen sekaihoon menevä tuon vihjeen perusteella. 🙂

Kommentointi on suljettu.